CEWE Fotolab

Koňský parkur s Nikonem Z9 – Novinka v praxi

V rámci testování novinek jsem se dostal ke vskutku zajímavému fotografování koňského parkuru. Měl jsem tak možnost vyzkoušet Nikon Z9 v praxi.

Nikon Z9 v praxi
Filip Barták představuje Z 400 mm f/2,8 TC VR S.

Nevyhnuli jsme se obligátnímu představení Nikonu Z9, a to i přestože na akci nebyl nikdo, kdo by neměl fotoaparát nastudovaný. Praktické ale byly připomínky k nastavení fotoaparátu s ohledem na téma, které jsme se chystali fotografovat. Jako zásadní se ukázalo nastavení rychlého přepínání mezi detekcí objektů a standardního AF systému. To z výroby totiž nastaveno není a je to něco, co by měl udělat každý čerstvý majitel.

Fotografovali jsme závody v koňském parkuru. Ty jsem fotografoval jen jednou v životě a to už dost dávno. Po otestování světelné novinky jsem si nakonec vybral objektiv NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S. Světla bylo dost a s ohledem na typ focení mi vyhovoval nejvíce. Možnost změny ohniskové délky je kvůli velikosti závodiště praktická. Potřeboval jsem jízdu sledovat od překážky k překážce.

Nikon Z 100-400 mm
Nikon Z9 a Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S. Objektiv se ukázal jako ideální pro fotografování koňského parkuru.
Sportovní fotoaparát
Nikon Z9 a Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S v rukou kolegy fotografa.

Nikon Z9 v praxi

AF systémy nových profesionálních bezzrcadlovek vás hýčkají. Platí to i pro Nikon Z9. Už z dálky suverénně zaostřoval na hlavu jezdce a tak jsem se mohl soustředit jen na kompozici. Kdo se zajímá o fotografování parkuru ví, že fotograf musí umět zachytit moment skoku v tom nejlepším okamžiku.

Tady vám nemusí pomoci ani 20 obr./s. Já jsem se ale spoléhal na sériové záběry, na parkur nemám zatím vytrénované oko, ani načasování stisku spouště. I tak se mi ale pár záběrů podařilo, tedy po kompoziční stránce. Fotoaparát si vedl lépe než já. Zaostřování objektivu Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S je velmi rychlé a ve spojení s AF technologií Nikonu Z9 i přesné.

Z 20 obrázků za vteřinu máte co vybírat.

Nikon Z9 je výborně konfigurovatelný. Opět musím pochválit skvělý hledáček, i když má „jen“ 3,69 Mpx. Dojem z něj se blíží optickému hledáčku. Nikon Z9 jsem ještě netestoval, byla to moje premiéra, ale ovládáním se od jiných profi Nikonů až tak neliší.

Oproti zrcadlovkám je samozřejmě obrovská změna v zaostřování. Detekce objektů a AI strojové učení fungují výborně. Čím déle fotografujete, tím lépe AF zaostřuje. Majitelé DSLR zrcadlovek Nikon si oblíbili 3D zaostřování. Z9 je první model řady Z, který ho má taky. Přechod z DSLR na CSC je i proto bezproblémovější. Já jsem použil zaostřování s detekcí obličeje a očí kombinaci se středně velkou skupinou bodů.

Koňský parkur

Z9 je velký fotoaparát, což jsem v kombinaci s teleobjektivem ocenil. Integrovaný vertikální grip má dobrou ergonomii. Často fotografuji na výšku a na svých fotoaparátech mám přídavné gripy. Focení bez nich si neumím představit.

Za pár hodin, navíc v hrozném počasí, nový fotoaparát poznáte jen povrchně. Ale potvrdil se můj první dojem, že je to aktuálně asi nejlepší akční plnoformátový fotoaparát na trhu, který má navíc i vysoké rozlišení a tak je velmi univerzální.

Nové technologie s sebou přinášejí i výzvu pro fotografa, který je musí zvládnout. Naučit se novým metodám práce a umět rychle reagovat na to, pokud něco nefunguje tak, jak má.

Ostření Nikon
Ostření nemělo problém ani s jezdeckou přilbou „v čele“.

Abych jen nechválil, Nikon Z9 produkuje o něco více šumu, než Nikon Z7 II. To u fotoaparátů se stacked senzorem stavěných na rychlost bývá, jelikož na snímač přibyla další vrstva elektroniky. Výsledky jsou ale velmi dobré, při citlivostech nad ISO 3200 počítejte se šumem i při fotografování v exteriéru, kde je více světla. Vyšší citlivost potřebujete, abyste mohli použít krátkou expoziční dobu pro zmrazení pohybu.

Doufám, že když jich měl Nikon na akci Z9 tolik, konečně se i jeden kus dostane na testování ke mně. Vy ale čekat nemusíte. Kolega Stanislav Mach už Nikon Z9 otestoval, podrobnou recenzi najdete na našem blogu.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář