CEWE Fotolab

Instantní novinka – Instax Mini EVO

Nový Instax Mini EVO osloví milovníky digitální i analogové fotky. Navazuje na Instax LiPlay, vylepšuje kvalitu tisku, přidává nové funkce, a navíc obléká velmi slušivý retro kabát.

Co je nového?

Než začneme mluvit o nových funkcích a vlastnostech, zameřme se na design. Mě osobně si totiž Instax Mini Evo dokonale získal. Ve Fujifilmu jednoduše umí zahrát na tu správnou strunu.

Instax Mini Evo ovládání a objektiv

Všimněte si malých detailů. Vypínač na přední straně, také upravené logo Fujinon Lens System. Velmi chytře je vyřešeno ovládání, níže se můžete podívat na krátké video (30s). Ve zkratce – cvakající kolečka, co může být lepšího? Snad jedině páčka pro tisk ve stylu filmových fotoaparátů. Tohle se povedlo.

Pohled na zadní stěnu odhalí hybridní konstrukci, která kombinuje jednoduchý digitální fotoaparát a zabudovanou tiskárnu pro film Instax MINI. Tiskárna je ovšem trošku závadějící označení. Film se totiž tiskne technologií osvitu a zachovává si tak unikátní barvy a příjemnou tonalitu světel a stínů.

Čtěte také na blogu: „Proč si koupit INSTAX nebo POLAROID?“

Instax Mini Evo barevné filtry
Kolečka, jedno kolem objektivu a druhé na zadní straně fotoaparátu, slouží k rychlému nastavování filtrů a efektů.

Druhou novinkou je celkem 100 kombinací úprav, které můžete aplikovat na své fotky. Přesněji řečeno se bavíme o deseti barevných filtrech a deseti „lens effects“. Nechybí ani nastavení korekce expozice (jasu fotografie) a také dvě nastavení barevnosti tisku – „rich“ pro bohaté nasycené barvy a „natural“ pro přirozený filmový vzhled.

Instax displej
Zadní displej má úhlopříčku tři palce. Ani zadní straně nechybí dávka elegance. Všimněte si vykrojení pod otočným kolečkem a retro páčky pro tisk.

Objektiv se světelností f/2 umí zaostřovat od deseti centimetrů a používá přepočtené široké ohnisko 28 mm. To prakticky odpovídá většině fotoaparátů v mobilních telefonech. Když už se bavíme o mobilech, Instax Mini EVO umožňuje, stejně jako jeho předchůdci, bezdrátové propojení pomocí Bluetooth.

Tip: Kromě obyčejných filmů můžete na eshopu Fotolab.cz vybírat z celé řady filmů s ozdobnými rámečky

Může tak fungovat i jako přenosná tiskárna k telefonu. A do telefonu můžete snadno přenést fotografie z moderního velkého fotoaparátu – tím se možnosti Instax Mini EVO (a všech „digitálních“ Instaxů) výrazně rozšiřují.

Instax mini film
Příjemně malé rozměry přístroje jej umožní brát všude s sebou. Využití tak najde i jako tiskárna k fotoaparátu a telefonu.

Fotoaparát Instax Mini EVO disponuje zabudouvanou pamětí pro necelou padesátku snímků, kterou můžete rozšířit pomocí MicroSD karet. Zabudovaný akumulátor zvládne na jedno nabití okolo stovky fotek. S tím se pojí i jediná vada na kráse, kterou ale lze překousnout – ve Fujifilmu to s retro stylingem myslí vážně a nabíjení je opět pomocí staršího konektoru MicroUSB.

Čtěte také na blogu: „Kouzlo analogu: Insta fotky s fotoaparáty INSTAX 1. díl“

Na závěr

Instax Mini EVO je dokonalou hračkou pro kohokoliv, kdo má rád fotografii. Podle mě je to i výborný dárek, já bych se rozhodně nezlobil. Má do detailu promyšlený design, příjemné a rychlé ovládání s páčkou pro tisk a „cvakacími“ kolečky. To doplňuje celá řada kreativních filtrů a efektů.

Fujifilm Instax Mini EVO se tak dostává na vrchol nabídky hybridních modelů využívající film Instax Mini a skvěle doplňuje kolegy Instax LiPlay a přenosnou tiskárnu Instax Mini Link.

Aktuální cenu a skladové zásoby nového Instax Mini EVO najdete v našem e-shopu Fotolab.cz

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář