Focení jídla: 5+5 tipů pro „šťavnaté“ fotky

Focení jídla není zcela jednoduchá disciplína. Jelikož si jídlo občas vyfotí snad každý z nás, máme pro vás několik tipů, jak se dostat k líbivým výsledkům co nejsnadněji. Ať už fotíte mobilem, nebo zrcadlovkou, je vhodné při focení jídla dodržet několik zásad. 

Fotografování jídla jde ruku v ruce s Food styling. Čím kvalitnější bude, tím více času budete mít na fotografování. Aranžovat jídlo na talíř samozřejmě může někdo za vás. Pokud na to budete sami, chce to trochu cviku a trpělivosti. U fotografování jídla je potřeba být někdy i dostatečně rychlý. Svěžest jídla není nekonečná. Pomocná ruka někoho druhého se jistě bude hodit.

Stěžejní otázka: Kde budete jídlo fotit?

Chceme vám poradit co nejlépe, proto si nejdříve musíme ujasnit základní věc. Zda budete fotit v restauraci, doma, v ateliéru, či jiném prostředí. Možná v tom na první pohled nevidíte rozdíl, ten je však obrovský.
Pokud fotíte v restauraci za plného provozu, obklopeni hosty, nebudete se asi dlouze procházet kolem jejich stolů a hledat ten nejlepší úhel pro fotku. Mimo restauraci máte naopak spoustu manévrovacího prostoru a můžete si v podstatě dělat „co chcete“. To znamená využít potenciál vaší techniky a kreativního přístupu na maximum.

Focení jídla v restauraci

Při návštěvě restaurace není nikdo zvědavý na to, když mu strkáte loket do jídla, abyste získali dokonalou fotku vašeho dezertu. V restauraci se tedy od svého stolu moc nevzdálíte. Spíše budete fotit na mobil. Jak tedy ze situace vytěžit co nejvíce?

Foťte shora

Pokud jste si neobjednali lasagne nebo třeba maso na špízu, které vynikne i z boku, rozhodně foťte shora. Je to praktické hned ze dvou důvodů. Pravděpodobně sedíte na židli a v této pozici z jídla musíte dostat maximum. Při focení z nadhledu si nebudete stínit např. přirozenému světlu, které většinou proniká do místnosti okny na stěnách. Zároveň nebudete mít na výsledné fotce kus židle, ruku nebo další prvky, které by celkový dojem jen rušily.

Hledejte to „správné“ světlo

Všichni se shodneme, že světlo je základ. Pokud je skvělé, něčím zajímavé, máme téměř vyhráno. Pokud je velmi slabá intenzita osvětlení, pak je vše složitější, ideálně by měl přijít na řadu stativ, který ale z podstaty věci spíš nepoužijete.
Světlo v restauracích je ve dne často směsicí přirozeného a umělého. Spíše budete bojovat s jeho nedostatkem. V ateliéru nebo s vhodnými pomůckami si světlo dokážete rozptýlit, nasměrovat nebo usměrnit. V restauraci však takové vybavení nemáte. snažte se spíše posadit k oknu, přes které může pronikat pěkné rozptýlené světlo, nebo lampu, lustr, který alespoň trochu projasní focený objekt.

Pokud se nemůžete vzdálit od stolu ani trochu, zkuste si světlo přizpůsobit alespoň pomocí falešné odrazové desky. Často pomůžou noviny nebo obyčejný bílý papír, od kterého odrazíte dopadající světlo od jeho zdroje směrem na focené jídlo. Fotografování s vestavěným bleskem nepřináší většinou uspokojivé výsledky.

Nezoomujte, radši fotku ořízněte

Tato rada je platná pro ty, kteří fotí mobilem. On sice umí zoomovat, ale pravda je taková, že pokud je použit digitální zoom, dokáže výsledné fotce spíš ublížit, než ji vylepšit. Na rozdíl od optického zoomu funguje ten v mobilu pouze na principu digitálního zvětšení. To znamená, že čím víc obraz přiblížíte, tím víc se sníží kvalita. Pokud tedy potřebujete zachytit větší detail, raději se k jídlu přibližte, co nejvíce to půjde, resp. situace bude vyžadovat.

Správně vyvážená bílá = lákavé jídlo

Barvy na fotce by neměly být, pokud to není vyloženě autorským záměrem, s nějakým převažujícím odstínem (do žluta, či do modra). To platí pro všechny typy fotografie a dvakrát tak u jídla, které má vypadat chutně a lákavě. Třeba boloňské špagety na zdobeném talíři s nesprávně vyváženou bílou barvou nebudou ani chutné, ani lákavé.

Naštěstí v dnešní době už mobily dokáží poměrně dobře vyvažovat tzv. White Balance, automaticky. Pokud vám ale na výsledném dojmu z pokrmu opravdu záleží, zkuste bílou vyvážit sami v manuálním režimu. Poznáte ten rozdíl k lepšímu.

Pohrajte si s barevností v editoru

Není nic jednoduššího než trochu vylepšit fotku pomocí aplikace, kterou máte v mobilu. Stačí malé úpravy, třeba zvýšení kontrastu, vytažení výrazné barvy jídla, úprava jasu nebo ostrosti. Spousta aplikací funguje online nebo je zdarma a umí toho opravdu dost.
A pokud ve většině případů skončí vaše fotka cheesecaku stejně na Instagramu, můžete ji snadno upravit právě tam.

Focení jídla mimo restauraci

Doma, v ateliéru, v parku… Foťte jídlo všude tam, kde máte spoustu času a prostoru na to, abyste si připravili ideální podmínky pro focení. Můžete tedy využít volnosti a kolem talíře se libovolně pohybovat, máte také kontrolu nad aranžmá samotného jídla.
Mobil tentokrát zkuste nechat stranou a do ruky vezměte fotoaparát, ideálně doplněný o portrétní objektiv nebo specializovaný objektiv na makro.

Foťte na delší ohnisko

Ať už fotíte klasickou produktovou fotografii, nebo jen tak, odolejte své intuici přijít co nejblíže. Jídlo je vhodné fotit z určitého odstupu, ideálně na delší ohniskovou vzdálenost (+/- 50mm po přepočtu na velikost čipu Full Frame a delší) a na nízkou clonu. Tím dosáhnete menší hloubky ostrosti a na fotce kolem jídla nebude rušivé pozadí. Navíc, lidé moc nestojí o fotku, kde samotné potraviny zabírají maximálně 5 % plochy a zbytek pokryje stůl a další zbytečnosti. Větší přiblížení vám umožní zachytit jídlo i s detaily. Pro dokonalé vykreslení detailů přijdou vhod makroobjektivy, jež využívají spíše profesionálové, jelikož je jejich pořizovací cena vyšší.
Pokud se nepotřebujete nutně zařadit mezi profesionály, postačí vám obyčejný zoom nebo klasická pevná padesátka. Ta vám krásně rozostří pozadí, zdůrazní detail.

fotka kuřecího burrita

Doporučujeme, cenově výhodné
– základní objektivy:

– makroobjektivy:
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Nikon 40mm f/2.8G AF-S DX MICRO
Olympus M. ZUIKO DIGITAL ED 30mm f/3.5 MACRO
Sony E 30mm f/3.5 MACRO

Připravte si vhodné světlo

Světlo by mělo být dostatečně intenzivní, ale ne přímé. Jídlo by pak skončilo přesvícené, s tvrdými stíny. Dejte si tu práci a najděte u sebe doma místo s ideálním světlem. Zapamatujte si, kdy, jak dlouho a kam dopadá. Ušetříte si tak čas při hledání místa na další focení.

Foťte s pěkným pozadím

Pozadí, na kterém jídlo vyfotíte, je polovina úspěchu. Musí barevně ladit se samotným pokrmem a zároveň vypadat dobře. Věnujte dostatek času zjišťování toho, co bude fungovat a co ne.
Dobře třeba funguje povrch s výraznou strukturou nebo pestrou barevností. Myslete na doplňky na stole, například různé druhy ingrediencí, různé kuchyňské příslušenství květiny, solničky, kořenky atd.

Nebojte se přitom, že by na sebe pozadí strhlo příliš velkou pozornost. Divák vždy pozná, že jídlo hraje na obrázku hlavní roli, ale zároveň bude mít i skvělý estetický zážitek z celé kompozice snímku.

Pohrajte si trochu s barvami

Stejně jako u portrétů, pokuste se do záběru dostat co nejvíce barevných detailů. Pokud je pokrm sám o sobě dost barevný, máte z poloviny vyhráno. Zkuste se ale zamyslet, jestli by paleta barev na talíři nešla ještě rozšířit nebo podpořit třeba barevným příborem, táckem, ubrouskem nebo sklenicí.

Aranžujte přímo na jídle, na okraji talíře nebo na pozadí. Nebojte se experimentovat, udělat pár zkušebních snímků a vše zase přeskládat. Pokud tedy nefotíte třeba zmrzlinový pohár a nemáte času nazbyt.
S barvami si můžete skvěle pohrát třeba v cukrářství. Pěkné fotky dezertů, ať už focené zrcadlovkou nebo jen mobilem, získají minimálně na sociálních sítích největší ohlas.

Nestyďte se upravovat

Přiměřená úprava fotek není nic, za co byste se museli stydět. Naopak je to většinou potřeba. Samozřejmě, dobrá fotka by měla vzniknout už ve foťáku, ale menší vylepšení je u snímků jídla často zásadní. Vyberte si jeden ze zdarma dostupných nebo placených softwarů a pohrajte si se sytostí a teplotou barvy, vyvážením bílé, kontrastem, expozicí nebo třeba světlostí a tmavostí úrovní fotografie.

Jednoduché úpravy vám nezaberou příliš času a z průměrné fotky dokáží vykouzlit skvost. A to bez přednastavených filtrů, které jsou svým zpracováním často už za hranou vkusu.

Focení jídla: 5+5 tipů pro „šťavnaté“ fotky
5 (100%) 2 hlas/ů

Žádné komentáře, buďte první!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.