CEWE Fotolab

Fujifilm X-E4: RECENZE – X-T4 do kapsy

Fujifilm X-E4 patří mezi nejpokročilejší a zároveň nejmenší fotoaparáty z nabídky Fujifilm. I přes své malé rozměry ovšem v těle ukrývá poslední technologie, které byste našli například v APS-C vlajkové lodi Fujifilm X-T4. Jaký je Fujifilm X-E4 v praxi?

Design a specifikace

Fujifilm X-E4 je APS-C bezzrcadlovka pro všechny fotografy, kteří hledají malý a zároveň skvěle vybavený fotoaparát. Design je inspirovaný filmovými fotoaparáty, platí to i pro ovládání, které využívá mechanické ovládací prvky. Fotoaparát je osazen snímačem typu X-Trans, který je zárukou výstupu charakteristického pro fotoaparáty Fujifilm. Ten se vykazuje hlavně jiným podáním digitálního šumu, který spíše připomíná filmové zrno. S hmotností 364g a rozměry 121,3mm x 72,9mm x 32,7mm je fotoaparát X-E4 nejkompaktnějším fotoaparátem řady X s vyměnitelným objektivem. Aby se zachoval štíhlý a elegantní design, byla pečlivě navržena i zadní výklopná obrazovka LCD, která zajišťuje co nejtenčí tělo.

Fujifilm X-E4
X-E4 si nejvíce rozumí v kombinaci s malými pevnými objektivy.
Fujifilm X-E4
Zadní strana je zjednodušená, ale ovládání to výrazně neomezuje, naopak, je velmi promyšlené.

Hledáček má ekvivaletní zvětšení 0.93 × a rozlišení 2 360 000 bodů. Zadní sklopný monitor lze vyklopit nahoru a zároveň překlopit pro pohodlnější vlogging a focení selfie fotografií.
Horní panel obsahuje volič rychlosti závěrky (S dial), který lze nastavit manuálně nebo přepnout do programového režimu (P). Tím fotoaparát navazuje na klasické ovládání přístrojů Fujifilm, kde můžete naprosto plynule přepínat mezi režimy plné automatiky a manuálním nastavením.

Fujifilm X-E4
Výklopný displej ocení i vloggeři.
Fujifilm X-E4
Fotoaparát je ve skutečnosti menší, než jak působí na fotografiích.

Fotoaparát E-X4 využívá nejmodernější 26,1MP snímač X-Trans CMOS 4 a procesor pro zpracování obrazu X-Processor 4. Automatické ostření využívá body automatického zaostřování s fázovou detekcí napříč celým senzorem. K dispozici je i technologie sledování cíle, subjektu nebo jeho očí. Se světelným objektivem fotoaparát zaostří i při -7EV, tedy prakticky ve tmě, a praxe to jenom potvrzuje. Systém ostření je stejně výkonný, jako u mnohem dražší X-T4.

Fujifilm X-E4 Ostření
425 bodů automatického ostření pokrývá téměř celou plochu obrazu.

Mechanická závěrka má nejkratší čas 1/4000 s, Elektronická až 1/32000 s. Fotoaparát zvládá kontinuální snímání až do rychlosti 20 fps v plném rozlišení, resp. do 30 fps s 1,25x ořezem. Buffer dokáže uložit 32 JPEG nebo 17 RAW snímků, což jsou spíše průměrné hodnoty, zde bude nutné použít pokud možno co nejrychlejší paměťovou kartu. Fotoaparát podporuje standard UHS-I a za sebe bych doporučil například kartu Sandisk Extreme Pro s rychlostí zápisu 90MB/s. Taková karta se mimochodem hodí i pro natáčení 4K videa.

A když už jsme u videa, fotoaparát zvládne natáčet špičkové video ve 4K 30p a zpomalené záběry ve Full HD až do 240 fps. Pokud k fotoaparátu připojíte HDMI rekordér, můžete natáčet v 10 bit 4:2:2. Nechybí ani log profil s vysokým dynamickým rozsahem, pozor ale při interním natáčením bez rekordéru. 8 bitové interní natáčení může u log profilu způsobit rozpad barev a log se tak hodí (bez rekordéru) pro scény s nenáročným osvětlením. Co je skvělé je podpora simulací filmu Fujifilm i při natáčení videí. Profilů je k dispozici celkem 18.

Samozřejmostí je přítomnost Bluetooth 4.2 a Wi-Fi modulu pro spojení se smartphonem, tabletem či počítačem. Potěší i USB-C port (USB 3.2), přes který se umí nabíjet i baterie. Ta by měla zvládnout 460 snímků (dle CIPA). Reálně se dostanete na dvoj-trojnásobnou hodnotu.

Fujifilm X-E4 konektory
Konektorová výbava zahrnuje 3,5 mm audio vstup, který slouží i pro připojení dálkového ovládání. Dále jsou zde USB-C a HDMI port.
Fujifilm X-E4 barvy
Fotoaparát se nabízí v černém a stříbrném provedení.

Srovnání X-E4 a X-E3

X-E4 je kompletně přepracovaný model, který se výrazně odlišuje od jeho předchůdců. Koncepce hledáčku v rohu těla a vintage design zůstávají zachovány. Tělo je ale jednodušší, tvary jsou minimalistické, nikde žádné prolisy, zmizel i grip. Fotoaparát je o celý 1 cm tenčí, než X-E3. Redukční dietou prošly také ovládací prvky. Zmizel zadní roller i několik tlačítek, dokonce i přepínač zaostření na přední straně. Ergonomie držení i ovládání se podřídili minimalistickému designu a jsou jiné než u předchůdce. Nechci říkat nutně že horší, fotoaparát je prostě nyní naprosto jasně koncipovaný s ohledem na malé rozměry. Kdo chce větší utěsněné tělo s řadou ovládacích prvků, může zvolit model X-T4.

Fujifilm X-E4
Vlevo X-E3, vpravo X-E4. Design novinky je mnohem jednodušší, bez gripu.
Fuji X-E4
Při pohledu na horní stranu vynikne jednodušší tvar X-E4. Základní ovládací prvky jsou stejné. Zmizel přepínač automatiky, místo něj je na ovladači času režim P. Nahoru se přesunulo tlačítko „Q“ pro přístup do rychlého menu. Pozorné oko si všimne jinak řešeného upevnění popruhu, které ušetří další prostor (popruh připnete přímo, bez použití kovového očka).
Podstatně jednodušší je zadní strana. Tlačítek je méně a jsou menší. Pryč je i roller. X-E4 (vpravo) má ale výklopný displej.

Novinka má novější snímač i procesor, lepší zaostřování, rychlejší sériové snímání a více obrazových profilů. Zaostřování je v praxi mnohem rychlejší i spolehlivější s větším počtem AF bodů. Displej je konečně výklopný a a má větší rozlišení. Jen hledáček zůstal stejný. USB 3.2 Gen 1 umožňuje fotoaparát nabíjet a napájet přes USB-C. S tím se pojí i funkce webkamery, kdy stačí fotoaparát připojit přes USB k počítači a fotoaparát se v systému objeví jako webkamera. Potěší delší výdrž baterie. Podstatně vylepšené je video, s větším datovým tokem a které není omezeno na 10 min nahrávání. Konektor audia má konečně standardní průměr 3.5mm.

Fujifilm X-E4Fujifilm X-E3
Snímač26 Mpx  BSI-CMOS X-Trans24 Mpx CMOS X-TRANS
ProcesorX-Processor 4X-Processor Pro
Rozsah citlivosti160-12800200 - 12800
Obrazové profily1815
Počet AF bodů425325
LCDVýklopný o 180°, 1,62M bodů1,04M bodů
Hledáček0,39" OLED, 2,36M bodů0,39" OLED, 2,36M bodů
Sériové snímáníaž 30 sn./s14 sn./s
VideoDCI 4K až 200 Mbps4K až 100 Mbps
USBType-C (USB3.2 Gen1)2.0
BluetoothVer 4.2Ver 4.0
Audio jack3,5 mm2,5 mm
Rozměry121 x 73 x 33 mm121 x 74 x 43 mm
Hmotnost364g včetně karty a baterie337g včetně karty a baterie
Výdrž baterie (dle CIPA)460 obrázků350 obrázků

Ergonomie a ovládání

Fujifilm X-E4 je výborný, pokud na focení nespěcháte a chcete si užít celý proces tvorby fotografie.

Že není X-E4 jen základním modelem dokazuje kvalitní konstrukce využívající kombinaci kovu a pevného plastu. Fotoaparát ale není utěsněn před prachem a vodou.

Minimalistický design v kombinaci s většími objektivy může za trochu obtížnější držení fotoaparátu v jedné ruce. V nedávné době Fujifilm mírně experimentuje s ovládáním a přesouvá některé ovládací prvky. Nováčkovi to nebude vadit, ale dlouholetý uživatel si bude muset chvíli zvykat.

Čas, clona i korekce expozice se ovládají samostatnými otočnými voliči. Ty se používají dobře a stejně dobře jsou i zpracované. Občas mi ale chbělo jejich zamykání, hlavně ze začátku, jsem při manipulaci změnil čas nebo korekci expozice. I když má fotoaparát jen jeden roller, druhý mu nechybí. 

Fujifilm X-E4 je výborný, pokud na focení nespěcháte a chcete si užít celý proces tvorby fotografie. Znamená to ale i to, že jsou některá nastavení skrytá a je třeba je hledat v menu. To ale není chyba fotoaparátu – Fujifilm X-E4 toho dovede hodně a pokud vám na něm cokoliv chybí, Fujifilm na to bude mít (v APS-C segmentu) dost pravděpodobně nějakou odpověď. Pojďme si dát na chvíli pauzu od ovládání a řekněme si, jaké jsou alternativy k Fujifilm X-E4

Fujifilm X-E4: Alternativy

Určitě Fujifilm X-T4, to je všem jasné už po přečtení nadpisu. Jasné jsou i výhody i nevýhody. X-T4 je větší, těžší a dražší. Je ale vybaven tím nejlepším, co uměl Fujifilm v době uvedení do foťáku dostat. Je proto důležité uvědomit si, co přesně od fotoaparátu potřebujete, a podle toho vybrat ten správný. Jaké další možnosti nabízejí ostatní výrobci?

Čtěte také na blogu: „Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu“

Ovládání podruhé

Menu, i to rychlé, je stejné jako u všech ostatních moderních fotoaparátů Fujifilm. Vytvořit si můžete vlastní podmenu s nejčastěji používanými funkcemi. Vždy mě potěší zapínání a vypínání fotoaparátu na spoušti. V ní najdete závit pro připojení klasické drátěné spouště. Připojit můžete ale i moderní el. kabelovou spoušť a to do 3,5 mm audio vstupu nebo ještě lépe ovládat fotoaparát bezdrátově z chytrého zařízení.

Start fotoaparátu je rychlý. Rychlost zaostřování je velmi dobrá, ale kontinuální zaostřování má stále ve srovnání s (dražší) full-frame konkurencí rezervy, zejména ve spojení s detekcí obličeje a očí. Není to ovšem žádný propadák, to jen my jsme zmlsaní Real-Time AF od japonského Sony. Pochválit musím citlivost AF, funguje i za opravdu špatných světelných podmínek. Výběr AF bodů se dobře ovládá joystickem, nebo na dotykovém displeji.
Maximální rychlost sériového snímání je 30 obr./s. v režimu el. závěrky a při ořezu 1,25x. To je poměrně úctyhodné, ale v praxi více využijete mechanickou uzávěrku (abyste se vyhnuli rolling shutter efektu), tehdy je snímková frekvence max. 8 obr./s.

Důležité tlačítko Q (rychlé menu) se přesunulo na vrchní část fotoaparátu a je hůře dostupné. Mně osobně chybí přepínač režimů zaostřování, který byl u předchůdce na přední straně vedle bajonetu. Mínusem je i umístění závitu pro stativ mimo osy objektivu.

Hledáček je spíše průměrný. Rozlišení je dostatečné a odezva dobrá, problémem jsou jeho rozměry, kdy se prostě do tak malého těla větší hledáček nevešel.

Pokud mě na fotoaparátech Fujifilm baví něco ještě více, než jeho mechanické ovládání, jsou to obrazové profily simulující reálné filmové materiály. V tom se Fujifilmu žádná jiná firma nevyrovná. Obrazových profilů je celkem 18 – PROVIA / Standard, Velvia / Vivid, ASTIA / Soft, Classic Chrome, PRO Neg.Hi, PRO Neg.Std, Black & White, Black & White + Ye Filter, Black & White + R Filter, Black & White + G Filter, Sepia, Acros, Acros + Ye Filter, Acros + R Filter, Acros + G Filter, ETERNA / Cinema, Classic Neg, Classic Neg., ETERNA Bleach bypass, Monochromatic Color.

Každý profil je nastavitelný. Chybí jen Nostalgic Negative, který najdete v středoformatovém GFX 100s. Do obrazu můžete navíc přidat efekt filmového zrna a efekt inverzního filmu. Kromě profilů nabízí fotoaparát i efektové filtry. Je jich 13. Mezi zajímavější patří efekt toy camera, high key / low key, či parciální barvy.

Z doplňkových funkcí mohu určitě zmínit několik typů bracketingu, mezi nimiž nechybí focus bracketing pro focení makra nebo bracketing obrazových profilů. Dále je zde funkce HDR se 4 stupni nastavení, panorama a dvojexpozice.

Cherubínek.
Jedním z nejoblíbenějších obrazových profilů je Classic Chrome.

Kvalita obrazu

Výstupem fotoaparát nijak nepřekvapuje. Vždyť stejný snímač používá hned několik aktuálních modelů Fujifilm a má ho i model X-T3. Je to snímač X-Trans, což je záruka velkého dynamického rozsahu a nízké úrovně šumu při vysokých citlivostech. V tomto se Fujifilm přibližuje plnoformátovým snímačům.

Citlivost je využitelná v celém základním rozsahu ISO 160 až 12 800. Při ISO 1600 je šum jemný a nebude rušit ani velké tisky. Při ISO 3200 je šum pozorovatelný i ve světlejších částech. Při ISO 6400 je šum nepřehlédnutelný, ale stále můžete tisknout kvalitní fotografie formátu A3 až A2. Použitelné je i ISO 12 800, šum tu stále ještě nepřebíjí obrazové informace, ale hodí se spíše na menší tisky nebo využití v prostředí internetu.

Fujifilm X-E4 vysoké ISO
Fotografie na ISO6400 jsou stále použitelné i na větší tisky.

X-Trans snímač mají velmi dobrý dynamický rozsah, díky čemuž se dobře pracuje s přepaly a ještě lépe s podexponovanými částmi fotografie. Při vylepšování kresby v nejtmavších stínech se dá pracovat s podexpozicí až do -3 EV. Kresba se dá vytáhnout i z -5EV podexpozice, ale to už je doprovázeno příliš velkým nárůstem šumu a bandingem. Ve světlech je rezervy méně, což je pro digitální fotoaparáty charakteristické. Přepaly bez kresby nad + 1EV nezachráníte.

Čtěte také na blogu: „Fujifilm X-T4: RECENZE“

Při focení do formátu RAW můžete účinně pracovat s kresbou ve stínech i světlech.

Natáčení videí

Rozlišení 4K a X-Trans snímač má výborný obrazový potenciál. Přístroj ale není určen pro profesionální filmování. Se stabilizovanými objektivy výborně zastane funkci kvalitní rodinné kamery. Mínusem je absence IBIS stabilizace snímače, protože většina objektivů Fujifilm nemá zabudovanou optickou stabilizaci obrazu. Výklopný displej je pro filmaře požehnáním, použitý lze překlopit do selfie polohy a hodí se pro vlogging. Při něm využijete standardní 3,5 mm konektor pro připojení externího mikrofonu.
Přístroj downsampluje 6k záznam pro nahrávání 8-bitového videa 4K/30P 4:2:0 na interní médium nebo 4K/30P 4:2:2 10-bitové video přes HDMI. Ve videu můžete použít všechny obrazové profily, nechybí filmová Eterna s velkým dynamickým rozsahem a snímat je možné i do Logu.
Chcete-li používat video často, bude vám chybět přímý přístup k funkci videa. Dostanete se k němu jen přes tlačítko Drive. Je to nepraktické. Chcete-li používat fotoaparát jako kameru, doporučuji model X-S10 s praktičtějším ovládáním a IBIS stabilizací obrazu.

Fotoaparát také dokáže natočit vysokorychlostní video ve vysokém rozlišení FullHD při 240 snímcích za sekundu, které lze použít k opětovnému přehrávání rychle se pohybujících objektů až 10krát pomaleji ve srovnání se záznamem zaznamenaným rychlostí 24 fps.

Doporučené objektivy Fujifilm

Minimalistický design a kompaktní rozměry fotoaparátu ho předurčují pro kombinování s nejmenšími objektivy z portfolia Fujifilmu. A najdete jich orpavdu hodně, zejména těch s pevnou ohniskovou délkou.

Můj tip: Každý má své vlastní požadavky na objektivy. Já bych si k tomuto fotoaparátu vybral trojici pevných skel, konkrétně XF16mm F2.8 R WR, XF23mm F2 R WRXF50mmF2 R WR. Pokryl bych rozsah 24 až 75 mm kvalitními malými objektivy.

Závěr a hodnocení

Fujifilm X-E4 nepřináší žádnou zásadní novinku, kterou by zatím neměl nějaký jiný fotoaparát od Fujifilmu. Ale to je v pořádku. Ve srovnání s předchůdci je to kompletně přepracovaný model. Fujifilm X-E4 je nejkompaktnější fotoaparát se snímačem X-Trans. Nejlepší je ho kombinovat s kompaktními pevnými objektivy. Je vhodný jako fotoaparát pro každodenní nošení, turistiku nebo cestování. Výborný je na street fotografii. Nabízí esenciální přednosti fotoaparátů Fujifilm: vintage design, klasické ovládání a filmové simulace.

Plusem je výborná obrazová kvalita fotografii, výklopný displej, BT + WiFi, rychlý start a rychlé citlivé zaostřování, USB-C s možností nabíjení baterie uvnitř fotoaparátu. Horší je to s kontinuálním zaostřováním a detekcí oka. Hledáček je jen průměrný. Při použití objektivů bez OIS a ve videu pocítíte absenci stabilizace snímače (IBIS). Video je kvalitní, ale přístroj není navržen primárně jako hybridní. Videotvůrcům doporučuji model X-S10. Horší ergonomii držení nepovažuji za nedostatek, ale vlastnost malého těla.

BODOVÉ HODNOCENÍ PRODUKTU: Fujifilm X-E4

8.9

Obrazová kvalita/snímač

9.0/10

Ostření

8.0/10

Video

9.0/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

8.5/10

Další výbava a funkce

9.5/10

Potěšilo nás:

  • Malé rozměry
  • Výborné zpracování
  • Vysoká obrazová kvalita
  • Simulace filmu
  • Kvalitní 4K video
  • Funkce webkamery

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence stabilizace
  • Konkurence má lepší AF-C
  • Některé funkce dostupné pouze v menu
  • Chybějící přepínač režimů ostření

Všechny fotografie z Fujifilm X-E4

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář