CEWE Fotolab

Fototip: 5 nápadů na fotky ze Silvestra

Silvestr nabízí mnoho výjimečných okamžiků pro fotografování. Naše tipy vám poskytnou ty správné nápady a poradí, jak můžete pořídit opravdu dobré snímky.

Rok se chýlí ke konci a Silvestr je za dveřmi. V tento den je spousta příležitostí pro skvělé fotografie. Pro nadcházející přelom roku jsme pro vás dali dohromady pár kreativních nápadů na povedené fotky z oslav.

1. Fotky při společné zábavě

Slavnostní stůl s krásnými dekoracemi je obzvláště fotogenický. Vytvořte si takovou fotku – a třeba se vám poštěstí zastihnout někoho, kdo se chce zrovna zakousnout do připraveného jídla.

S láskou připravené jídlo je vždy dobrým motivem. Zaměřte se na sváteční stůl klasickým způsobem v atmosférickém světle, když u stolu ještě nikdo nesedí. Nebo využijete akce, kterou nabízí raclette nebo fondue jídlo. Takové fotky vyprávějí příběh jídla ještě lépe.

Tip, jak mnohem snáze dosáhnout dobrých výsledků při focení – požádejte například všechny, aby se chvíli nehýbali – stejně jako na naší ukázkové fotografii. Tak budete mít fotku mnohem rychleji vyfocenou a můžete se zase v klidu věnovat jídlu. Pokud fotografujete na fotoaparát se světelným objektivem a velkým snímačem, nemusíte do dění zasahovat vůbec a fotit přirozené fotografie. Stačí nastavit prioritu času, vypnout blesk, zvolit kratší čas závěrky (kolem 1/160s) a zvýšit citlivost ISO.

2. Zachyťte výjimečné okamžiky

Na párty je mnoho malých, zpočátku nenápadných momentů. Nejlepší je mít fotoaparát pořád po ruce.

Stejně jako v mnoha oblastech fotografie, i na přelomu roku byste si měli dát pozor na drobné nenápadné momenty. Pokud slavíte s rodinou v malé skupině, sledujte, co přesně se bude dít. Možná si vaši blízcí opékají toast a v kuchyni se dokončuje dezert? Nebo si děti hrají nepozorovaně v koutě? Zkrátka mějte oči otevřené – vždy je co fotit!

3. Zachyťte prskavky na fotografiích

Na prskavky nemusíte čekat do půlnoci – mají velmi zvláštní magický efekt – a jsou úžasně fotogenické. Doporučujeme expoziční časy 1/160 a 1/500 sekundy.

Prskavky jsou skvělý způsob, jak se dostat do novoroční nálady. Navíc s nimi můžete pořídit několik fascinujících snímků. Můžete se například soustředit jenom na detail – na jiskry a plamen zápalky.

Dejte někomu ze svých blízkých do ruky hořící zápalku a vyfoťte celou scénu. Případně zachyťte sérii hořících prskavek na jednom snímku. Zde je vyžadována vaše kreativita – možná z toho vzejde váš další fotoobraz?

4. Kreativní „malování světlem“ na přelomu roku

Fascinující dlouhá expozice v kombinaci s osobními oblíbenými motivy.

Zbylé prskavky z obalu neodkládejte. Protože: Můžete si s nimi troufnout na další fotografii – tzv. light painting. Při „malování světlem“ můžete popustit uzdu své fantazii. Ať už chcete kreslit postavy, jako jsou srdce nebo nadcházející rok – obvykle už máte vše, co potřebujete.

Vše, co potřebujete, je stativ, fotoaparát s možností dlouhé expozice a zdroj světla pro psaní. Mohou to být prskavky, baterka nebo barevné LED diody. Expozice musí trvat tak dlouhou dobu, kterou potřebujete k vytvoření objektu – v každém případě několik sekund. Proto je pro tyto záznamy povinný stativ (nebo stabilní místo pro foťák).

TIP: Na světlé malování si oblečte něco tmavého, abyste nebyli na obrázku vidět.

5. Silvestrovské portréty

Využijte čas na Silvestra k vytvoření několika fotek. Světla v noci jsou pěknou kulisou, například pro pěkné fotografie páru.

Pokud trávíte večer spolu se svými blízkými, vznikají ty nejkrásnější fotografické situace – například při čekání na fondue nebo raclette nebo až do půlnoci. Pozvěte i ty nejmenší, aby se staly fotomodely, a nechte je při focení zapálit jednu nebo více prskavek.

Čas tak může běžet a vy zároveň získáte nádherné fotky na památku z přelomu roku. A pak můžete přesně tyto fotografie použít ve své příští kronice roku.

Správné objektivy a nastavení fotoaparátu

Který objektiv se nejlépe hodí na focení Silvestra a ohňostrojů nelze obecně říci. To závisí na umístění, samotném ohňostroji, umístění fotoaparátu a vaší představě o snímku. U světelných obrazů a ohňostrojů obvykle pomáhá světelný širokoúhlý objektiv mezi 16-35mm. Na focení rodiny zase třeba objektiv 50mm.

Čtěte také na blogu: „Jak vybrat objektiv pro fotoaparát: Základní rady“

Při focení ohňostrojů je dobré použít stativ. Vypněte automatické nastavení citlivosti ISO a nastavte na fotoaparátu delší čas. Automatické ostření je lepší ponechat vypnuté. Zaostřete ručně na objekty v místě odpalu a ihned po začátku ohňostroje udělejte pár testovacích snímků, na základě kterých upravíte expozici nebo zaostření. Při ručním ostření použijte pomocníky jako je focus peaking, který zvýrazní barevně hrany zaostřených oblastí, nebo lupu, která bude při slabém osvětlení lepší.

Přelom roku nabízí mnoho příležitostí pro unikátní fotografie. Ťukání šampaňským u stolu je jedním z nich.

Přidat komentář