CEWE Fotolab

Česká vítězka ve světové soutěži: Jak na úspěšnou fotografii? Foťte pro samotnou lásku k focení

Soutěžící Jana Kupčáková slaví velký úspěch! Stala se měsíční vítězkou loňského ročníku fotosoutěže CEWE Photo Award. Jak vznikla oceněná fotografie a co by poradila ostatním?

Stala jste se měsíční vítězkou soutěže CEWE Photo Award, kde je aktuálně přihlášeno přes 370 000 fotografií z celého světa. Povězte nám o vaší vítězné fotce… 
Vznikla o letošních Velikonocích, když jsem se toulala uličkami v italských Benátkách. Ztělesňuje přesně to, co mám ráda na Itálii. I přes veškerý technický pokrok, který nás obklopuje, tam lidé stále tíhnou k tradicím a chovají lásku k historii a umění. Pečlivost s jakou pán přerovnával zboží ve výloze svého starožitnictví byla až dojemná. Jsem moc ráda, že se mi ho podařilo v téhle chvíli zachytit.

Co se vám nejvíce líbí na této fotce?
Její celková atmosféra a příběh, který si za ní může každý dle své představivosti domyslet. Navíc reflexy ve výloze ji dodávají pohádkovější nádech.

Pojďme úplně na začátek. Jak jste se dostala k focení?
Díky cestování. Na Vysoké škole jsem začala více cestovat a chtěla si prostřednictvím fotografie ty krásné zážitky uchovat. Po nástupu do zaměstnání jsem se tak přihlásila na první fotografický kurz a později vzdělání ve fotce dále rozšiřovala. A stala se z toho láska na celý život. No a když už jsem byla zoufalá, že ve škole není žádný kurz, na který bych mohla chodit, tak jsem dostala nabídku v té škole sama učit.  Ve škole kreativní fotografie v Praze učím už 5. rokem.

Čtěte také: Rozhovor s Miou Feres – měsíční vítězkou fotosoutěže CEWE Photo Award

Živí vás focení?
Neživí, občas nafotím nějakou svatbu, ale hlavně se věnuji učení a jinak chci sama fotit jen to, co mě baví a těší. Jinak by se z té radosti stala povinnost a to jsem nechtěla.

Co pro vás znamená fotografie?
Jednak je to pro mě nositel krásné vzpomínky, ale také způsob jak zachytit půvab a jedinečnost života kolem nás. Baví mě fotografií vyprávět příběhy. Proto na většině mých fotografiích nesmí chybět lidé.

Podělte se s námi o 5 nejhezčích momentů, které jste zažila při focení.
Většina mých fotografií vzniká na cestách a tudíž se ty nejhezčí momenty vztahují spíš na zážitky s tím spojené. Mezi ty nejkrásnější rozhodně patří západ slunce na Sahaře, procházka náměstím Sv. Marka za rozbřesku, modré městečko Chefchaouen v severním Maroku topící se v ranní mlze nebo východ slunce v NP Serengeti. Jak už jsem ale zmínila, fotím nejraději lidi a běžný život kolem nás. Jakýkoliv zážitek spojený s poznáváním jiné kultury a života v cizích zemí se stává nezapomenutelným.

Čtěte také: Ohlédnutí za fotosoutěží CEWE Photo Award. Zbývá posledních pár dnů!

Co si myslíte o fotosoutěžích?
Je to skvělý způsob, jak získat zpětnou vazbu. Spousta lidí si myslí, že je něco dobrý, že se jim něco povedlo a pak zjistí, že to tak třeba není. Občas se stane, že vyhrajete fotosoutěž s fotografií, která v jiných soutěžích zůstala bez povšimnutí, ale tak to je. Hodnocení fotek je subjektivní záležitost. A to je taky důležité si uvědomit. Nejít jen za vítězstvím, ale brát to jako novou zkušenost a způsob, jak získat zpětnou vazbu.

Co byste poradila ostatním – jak na úspěšnou fotografii?
Mám jen jedinou radu. Foťte pro samotnou lásku k focení, to je základ všeho. Ať už máte ve fotografii jakékoliv cíle, musí vás to především těšit.

Jakou používáte fototechniku a proč?
Jsem trošku rebel 🙂 Nevím, jestli se dá říct, že jsem úplně reportážní fotograf, ale spíš takový momentkář, nicméně netahám s sebou nějaké extra fotografické vybavení jako stativy, filtry a tak dále. Ano, mám s sebou digitální zrcadlovku, fotím na Nikon D600 a D7000 jako záložní. Jeden fullframe a jeden s menším čipem. Objektiv používám základní a jeden širokoúhlý pevný na výměnu. A to je vše. Z mého pohledu to o technice není. Je to spíš o tom, umět se podívat a chytit správný moment.

Fotíte na mobil?
Ne. Kromě takového toho běžného focení třeba dlažby do koupelny v obchodě. Ale třeba ta doba přijde.

A co chystáte dál – je v plánu i nějaká výstava?
Ano! Teď chystám výstavu street fotografií z Itálie. V pondělí je vernisáž v Paláci Akropolis a výstava potrvá až do září.

Děkujeme za rozhovor!

Instagram Jany Kupčákové
Instagram Jany Kupčákové

Tvorbu Jany Kupčákové najdete na jejím Instagramu zde. Pro více inspiratovních fotografií ze soutěže a mnohem víc sledujte náš Instagram @cewe.cz

A pokud byste se chtěli inspirovat a přihlásit se do soutěže, tak klikněte ZDE.

czech photo centre logo
Partner soutěže CEWE Photo Award Czech Photo Centre

 

Přidat komentář