CEWE Fotolab

Rozhovor s měsíční vítězkou fotosoutěže CEWE Photo Award

Kdo je Mia Feres? Další oceněná fotografka ve světové fotosoutěži CEWE Photo Award, pochází z Čech, používá pseudonym, nejradši fotí street a byla na workshopu u Jana Šibíka.

Mia Feres – měsíční vítězka soutěže CEWE Photo Award o ceny za více než 250 000 eur.

Jak jste se dostala ke street fotografii?

Byla jsem na workshopu u Jana Šibíka a hrozně mě to uchvátilo! Jak ten žánr, tak Jan Šibík, který umí předat své bohaté zkušenosti. Je to velice inspirativní člověk a mám ho ráda i jako člověka. No a tak jsem začala se streetem. Potom jsem se snažila se co nejvíce pohybovat v prostředí, kde se street fotí.

Vítězná fotografie měsíce od české fotografky Mii Feres

Co je podle vás základ u street fotografie?

Na první dobrou mě napadá dostat se co nejblíž. Já to taky ještě pořádně neumím, ale pracuji na tom. Ale protože nefotím tak dlouho, necítím se ještě moc způsobilá předávat rady. Street photo je určitě nelehká disciplína a já se stále ještě učím. Ale nějaké zkušenosti už přece jenom mám, takže moje rada zní: nebát se jít k lidem blíž, o kompozici přemýšlet a komponovat už ve foťáku, snažit se o „čistotu“ fotografie. A hlavně člověk musí být trpělivý a nespěchat.

Měsíční vítězka soutěže CEWE Photo Award.

Povězte nám o vaší vítězné fotografii CEWE Photo Award…

Má fotografie, kterou jsem nazvala Čtenář, vznikla při procházce letní Paříží. V červenci tohoto roku jsem se vypravila na víkend do Paříže, protože jsem ještě nikdy neměla možnost toto město navštívit. Byla jsem nadšená atmosférou a spoustou zajímavých a krásných míst. Staršího pána, který zaujatě četl noviny, jsem zahlédla náhodou přes sklo malé kavárny. Hned jsem zamířila foťák a zmáčkla spoušť. V tu chvíli pán složil noviny, vstal a odešel. A mě potěšilo, že jsem mohla ten hezký moment zachytit.

Baví vás focení přes sklo?

Moc! Ráda fotím přes sklo výloh, kaváren a snažím se většinou, aby tam bylo i odrazem zachyceno něco z ruchu ulice.

Měsíční vítězka soutěže CEWE Photo Award.

Čím jste snímek vyfotila?

Fotila jsem na svůj fullframe Nikon D750 s pevnou 35mm. Ještě s sebou vozím zoomový objektiv 24-70 mm a 50mm. Tu mám ale spíš na svatby.

A co mobil, fotíte na něj někdy?

Fotím. K tomu mě inspiroval taky Honza Šibík. Dneska se už dá vyfotit slušná fotografie i na mobil. Nebráním se tomu zvlášť když přijde situace, která by mě jinak mohla uniknout.

Byla pro vás účast v soutěži CEWE Photo Award první soutěžní zkušenost?

Úplně první zkušenost to nebyla, ale jsem za to nesmírně vděčná a ráda. Strašně moc mě potěšilo, že si mé fotografie někdo všiml a ocenil ji.

Děkujeme za rozhovor!

CEWE Photo Award - největší otevřená fotosoutěž světa s cenami za více než 250 000 eur.
CEWE Photo Award – největší otevřená fotosoutěž světa

Chci taky soutěžit o ceny za více než 250 000 eur

Soutěžit můžete až do 31. 5. 2019.

Přidat komentář