CEWE Fotolab

Recenze Canon EOS R6 II: Rychlý, rychlejší, nejrychlejší

Již po prvních testech dostal Canon EOS R6 přezdívku Mr. Sport. Jeho parametry ho skutečně předurčují k focení akčních scén. Firma Canon chce ale posouvat techniku dále. Má tedy i jeho nástupce něco navíc?

Technické specifikace

Typ fotoaparátu: kompakt s výměnným objektivem
Bajonet: Canon RF
Obrazový snímač: CMOS, 35,9 x 23,9 mm – full frame
Efektivní rozlišení: 24,2 Mpx
Sloty pro paměťovou kartu: 2x slot SD/SDHC/SDXC (UHS-II)
Hledáček: 0,5˝ OLED s 3,69 mil bodů, zvětšení 0,76x
Typy závěrky: mechanická závěrka/elektronická závěrka
Sekvenční snímaní: 12 sn./s (při mechanické), 40 sn./s (při elektronické a 12-bit RAW)
Pracovní rozsah měření expozice: ± EV po 1/3 EV
Množství AF bodů: 4 897
Typ AF: Dual Pixel CMOS AF II
Citlivost ISO: 100–102 400 nativně (rozšiřitelné na 50–204 800)
Stabilizace: ano (až 7 EV dle CIPA)
Natáčení videa: MPEG-4, AVC/H.264, H.264, H.265 (možno převzorkovat až na 6K)
Konektivita: USB-C, HDMI, mic. jack, sluchátka, Bluetooth, Wi-Fi, E3-type terminal
Výdrž baterie dle CIPA: 580 snímků
Materiál těla: slitina magnesia
Rozměry: (Š×V×H): 138,4 × 98,4 × 88,4 mm
Hmotnost: 670 g

Aktuální cenu najdete na našem e-shopu

Konstrukce a ovládání

Na první pohled se příliš neliší od ostatních foťáků ze série R. Tělo velikostí připomíná spíše zrcadlovku. Asi nejviditelnější změna oproti předchozí generaci je umístění vypínače, který je zde na druhé, tedy levé straně. Grip je stejný jako u předchozího modelu a je velmi příjemný na úchop. Displej je dotykový, otočný, výklopný, a má i pozici selfie modu. Ergonomie těla je opravdu výborná. Po přechodu na tento model si možná ze začátku místo vypnutí fotoaparátu přepnete režim, protože tyto ovládací prvky byly přehozeny, ale je to jen otázka zvyku.

Osobně mi chybělo tlačítko na nastavení citlivosti. Jde ji nastavit přes menu rychlých voleb, případně navolit na funkční prstenec objektivu, ale já si na to zvykal těžko. Půjde spíš o osobní připomínku, ale některé věci prostě nerad měním.

V praxi

Srdcem je nový snímač, u kterého Canon nahradil svoji obvyklou konstrukci BSI (osvětlená vrstva vzadu) novým FSI (osvětlená vrstva vepředu). Ten omezuje zkreslení obrazu (vlivem tzv. rolling shutter efektu) při snímání na plně elektronickou závěrku, takže fotoaparát lze používat i ke zmrazení rychle se pohybujících objektů. Nový snímač je fakticky vynikající. Šum je přijatelný i na vysoké hodnoty a velice dobrý je i dynamický rozsah.

Ukázka skvělého dynamického rozsahu, když ze tmavé části fotky lze vytáhnout velmi detailní kresbu

Vylepšený je i AF systém, který nese označení Dual Pixel CMOS AF II. Je rozšířený například o funkci sledování oka. Umělá inteligence také dostala nové funkce a vylepšené sledování objektů. To bylo rozšířeno například o letadla a vlaky, u zvířat o koně a… zebry. Ostření je doopravdy hodně rychlé a přesné. Výběr bodu přes dotykový display je okamžitý. R6 II umožňuje ukládání nejen do RAW, nebo JPEG, ale i do HEIC, což je formát, který je znám například z Apple iPhonů, jehož výsledkem je výstup v lepší kvalitě a bitové hloubce oproti JPEG, a to při menší velikosti.

Čtěte také na našem blogu: Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM: první pohled

Při focení pohybu je výborný za každé situace

Stejně jako u předchůdce je i zde sériové snímání opravdu rychlé a buffer dostatečný. Na sport je fotoaparát velmi dobrý, v pohodě stíhal sledovat hráče i u tak dynamické hry, jako je badminton. Ale fotograf se neživí pouze focením sportu. Chování na vysokých hodnotách ISO je výborné. V hledáčku není velká prodleva v zobrazování ani při horším světle, takže ve špatně osvětlené místnosti vidíte vše plynule. Pokud by se vám i tak zdála prodleva příliš velká, lze zapnout simulaci klasického hledáčku. Fotoaparát ignoruje nastavení expozice a barvy jsou zobrazovány co nejvěrněji skutečnosti, stejně jak tomu bylo zvykem u zrcadlovek.

Fotografování sportu s ním jde skoro samo

Asi největší změnou jsou výrazně vylepšené funkce videa. Fotoaparát dokáže snímat video ve formátu 4K 60p UHD na plnou šíři snímače. Všechny záběry ve 4K vznikají převzorkováním z 6K výstupu ze snímače.

Vynikající dynamický rozsah se hodí i při nočním fotografování

Závěrem

Canon jde ve vývoji kupředu s každým novým foťákem. R6 II není jen výborný fotoaparát na sport, ale je to především skvělý hybridní systém fotoaparátu a videokamery. Zvládá nejen focení, a to i v hodně těžkých podmínkách, ale jeho parametry ho posouvají i dost hluboko do vod natáčení videa.

0.00
8.4

Funkce

9.0/10

Konstrukce a ovládání

8.0/10

V praxi

9.0/10

Cena/Výkon

7.5/10

Potěšilo nás:

  • Chování na vysoké ISO
  • Simulace klasického hledáčku
  • Rychlý AF systém

Zasloužilo by vylepšení:

  • Stále starý SD formát, na video by se hodily nějaké modernější karty
  • Osobně mi chybělo tlačítko na nastavení citlivosti

Miroslav Krejčí

Na fotografování mne baví nejvíce technická část. Testovat limity techniky a její praktické využití. To nejraději zúročuji při focení koncertů a reportáží z akcí.

Přidat komentář