CEWE Fotolab

Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM: první pohled

Firma Canon nikdy nenechala uživatele APS-C fotoaparátů bez základní mapy objektivů i pro menší snímače. A to od širokáčů až po teleobjektivy. Canoňácké širokoúhlé objektivy sice neoplývají super světelností, ale vždy se považovaly za dostatečně ostrá, kompaktní a rychlá skla. Dynastie této řady objektivů sahá až do roku 2004, kdy byl vydán první „S“ objektiv 10–22 mm. Následoval 10–18 mm se stabilizací, a nyní přichází nová generace i na bajonet RF.

Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM

Technické parametry

Ohnisková vzdálenost: 10–18 mm (16–29 mm eq. 35 mm)

Dostupné pro bajonet: Canon RF

Konstrukce: 12 členů v 10 skupinách

Úhel záběru: 107°30′ až 74°20′

Počet lamel clony: 7

Rozsah clonových čísel: 4,5–6,3

Min. ostřicí vzdálenost: 8,6 cm

Průměr závitu pro filtry: 49 mm

Délka: 44,9 mm

Hmotnost: 150 g

Utěsnění proti prachu a vodě: Ne

Ostření: AF, manuální

Aktuální cenu najdete na našem e-shopu

 

Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM
Tělo je plastové a velice kompaktní

Konstrukce a ovládání

Tělo je plastové a velice kompaktní. Od bajonetu se mírně zužuje k zoomovacímu kroužku. U předního členu je tenký kroužek, který je primárně ostřicí, ale lze mu funkci změnit. Optika obsahuje dva skleněné prvky s ultra nízkým rozptylem a jeden asférický prvek. Povrchová úprava Super Spectra eliminuje odlesky. O ostření se stará rychlý a tichý STM motor. Objektiv podporuje korekci focus breathing, což potěší zejména tvůrce videa. Stabilizace obrazu zvládá až 4 EV na objektivu, s fotoaparátem s IBIS až 6 EV. Objektiv má převozní a provozní polohu. Po zapnutí fotoaparátu je nutné uvést objektiv do provozní polohy a to otočením zoomovacího kroužku. Ten je pohodlný a má slabý odpor. Přední člen se při zoomovaní vysouvá. 

Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM
Zoomovací kroužek je pohodlný a má slabý odpor

V praxi

Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM

Objektiv je kompaktní a lehký díky plastové konstrukci. To ale nutně nemusí vyvolat pocit levnosti. V dnešní době jsou již plasty tak kvalitní, že se objektiv držel v bajonetu naprosto pevně, bez jakékoliv vůle. I tělo je na dotek robustní. Jediné, kde to poznáte, je hmotnost. Váha 150 g je v podstatě nic. Víc váží i svazek klíčů, co nosím v kapse. Objektiv je konstruován s ohledem na video.

Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM
Zkreslení a soudkovitost jsou přijatelné a rovnoměrné

To je znát na ostření, které je doopravdy hodně rychlé, a i korekce focus breathingu určitě potěší videotvůrce. Optická soustava je také velmi dobrá, i přes jednodušší konstrukci, která je daní za kompaktnost, netrpí na vady jako je aberace či vinětace. Zkreslení a soudkovitost jsou přijatelné a rovnoměrné. S aktualizací firmwaru ve fotoaparátu tedy bude i korekce v těle výborná. V kombinaci s Canonem R7 jsem nezpozoroval žádné problémy ani u sledování objektů. Objektiv opravdu stíhal vše, co jsem si na něj vymyslel.Canon RF-S 10–18 mm f/4.5–6.3 IS STM

Závěrem

Pokud nepotřebujete pořádnou světelnost, ale je pro vás primární kompaktnost a lehkost, pak je tento objektiv jasnou volbou. Canon začal hojně podporovat videografy nejen vybavením fotoaparátů pro tuto disciplínu, ale i u objektivů. Z toho profitují i fotografové. Rychlé a přesné ostření zaručeně ocení i reportážní fotografové, stejně jako parádní stabilizaci. Objektiv díky příznivé ceně určitě zaujme i začínající fotografy a tvůrce video kontentu.

0.00
8.1

V praxi

8.5/10

Konstrukce

7.0/10

Funkce a ovládání

8.0/10

Cena/Výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Zpracování a materiály
  • Přesné a rychlé ostření
  • Kompaktní zpracování a hmotnost
  • Možnost manuálního doostření bez nutnosti přepínání

Zasloužilo by vylepšení:

  • I když dobrý, přeci jen plastový bajonet
  • Sluneční clona není součástí balení

Miroslav Krejčí

Na fotografování mne baví nejvíce technická část. Testovat limity techniky a její praktické využití. To nejraději zúročuji při focení koncertů a reportáží z akcí.

Přidat komentář