CEWE Fotolab

Recenze Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro: Nový hráč na trhu

Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro má minimální zaostřovací vzdálenost pouhých 28 cm a k tomu vynikající konstrukci pro fotografování zblízka. Světelnost f/1,2 vypadá slibně. Jak se osvědčí v praxi?

Viltrox AF 27mm f/1.2 XF

Technické parametry

Typ Bajonet  FUJI X-MOUNT
Formát APS-C
Ohnisková vzdálenost 27 mm (35mm ekvivalent: 40,5 mm)
Světelnost f/1,2
Nejvyšší clonové číslo f/16
Konstrukce 15 prvků v 11 skupinách
Obrazový úhel 55.3°
Zaostřovací systém Vnitřní ostření
Nejkratší ostřící vzdálenost 0,28 m
Maximální reprodukční poměr 0,15×
Počet lamel clony – lamelová clona s kruhovým otvorem  11
Povrchová úprava Antireflexní vrstva
Průměr filtru 67 mm
Průměr × délka  82 x 92 mm
Hmotnost   560 g
Příslušenství   Sluneční clona

Aktuální cenu najdete na našem e-shopu

Viltrox AF 27mm f/1.2 XF
V průběhu roku jsme pozorovali poměrně hodně čínských značek. Upřímně, většina z nich je stále v exotické části spektra. Sem již ale nepatří Viltrox, který od loňska v plné míře útočí na trh střední až vyšší kategorie. Nejdříve mě překvapily objektivy Viltrox AF 75 mm f/1.2 XF ProAF 16 mm f/1.8 FE, a to hlavně skvělou kvalitou v dostupné cenové relaci. Pak se ke mně dostal Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro. Jak již název napovídá, jde o sklo s bajonetem Fujifilm X, ale zajisté budou zanedlouho následovat i další bajonety. Objektiv je určen pro formát APS-C, takže odpovídá přibližně 40 mm v plném formátu. „Čtyřicítky“ jsou v poslední době přece velice populární.

Konstrukce a ovládání

Objektiv má špičkovou kvalitu použitých materiálů. Tělo je až po objímku vyrobené z kovu. Díky deseti těsněním je odolný vůči prachu a vodě. Ostřicí kroužek pracuje vskutku hladce. Viltrox taktéž implementoval speciální clonový kroužek s pěkným kliknutím. Dále je vybaven krokovým motorem. Automatické ostření je na fotoaparátech Fujifilm rychlé a k tomu naprosto tiché. Hluboká sluneční clona je součástí balení. Případné aktualizace firmwaru lze udělat pomocí USB portu, jež se nachází na objímce. Co se týče velikosti a váhy, nejde zrovna o prcka.

Viltrox AF 27mm f/1.2 XFV praxi

Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro pořizuje ještě lepší snímky než už tak působivý objektiv, kterým je 75 mm f/1.2 XF Pro od stejného výrobce. Širší středová ostrost je vynikající už na f/1,2.

pokoj, gauč, pohovka, pokojová rostlina, večer
Vysoká světelnost umožňuje fotit tmavší zátiší

Překvapivě je dobrý, ne-li velmi dobrý výsledek vnějšího obrazového pole. Zaclonění na f/1,6 nedělá velký rozdíl, ale při f/2 je tam mírný nárůst, přičemž okraje a rohy jsou stále na dobré úrovni.

globus, zeměkoule, středověk
Při cloně f/1,2 je hloubka ostrosti velmi nízká: dovoluje to oddělit objekt od pozadí

Prvotřídní kvality se dosáhne okolo clony f/2,8. Difrakce je znát až od f/8 a výš a jako obvykle byste se měli vyhnout nastavení nad f/11, pokud si to daný záběr přímo nevyžaduje. Sklo je ostré při f/1,2 a perfektní při středních nastaveních clony. Vinětace je dle očekávání značná na f/1,2, ale automatická korekce ji dokáže vcelku dobře odstranit.

les, stromy, kořeny, krajina
Vinětace na cloně f/1,2

Zkreslení obrazu a chromatická aberace jsou zanedbatelné. Kvalita bokehu je dobrá. Celkové vykreslení rozostření je příjemně plynulé.

věčer, žárovky, modrá hodina
Přijemný bokeh je výhodou

Odlesky se na tak světelný objektiv dají dobře zvládnout. Viltrox není zrovna top pokud jde o počet hvězdiček, ale vzhledem k 11 lamelám clony se designéři zřejmě zaměřili na kvalitu bokehu.

krajina, kostel, město, Slovensko
Objektiv si poradí i s krajinářskými záběry
slunce, lípa, makro, close-up
Protisvětlo objektiv zvládá bez problémů

Mechanická kvalita je doopravdy parádní a snadno se vyrovná objektivům od Fujifilm.

Závěr

Jak jsem psal již v úvodu, Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro zabral místo, které prozatím Fuji ani Sigma nezaujali. Pravděpodobně nejbližšími konkurenty tohoto skla jsou Fujinon XF 23 mm f/1.4 R LM WR a novinka od Sigmy 23 mm f/1.4 DC DN Contemporary.

pavouk, pavučina, listí, keř
Krátká ostřicí vzdálenost dovoluje fotit i menší objekty

Objektiv Viltrox 27 f/1,2 by neměl chybět ve výbavě žádného fotografa stejně jako 35mm pevné ohnisko, kterým tento objektiv v přepočtu na full frame vlastně je.

Noc, město, kostel, noční focení
Hvězdičky mají hezký tvar

Kreativní focení a světelnost f/1,2 zajistí možnost tvůrčího využití bokehu v různých žánrech a díky dobré ostrosti se objektiv neztratí ani při focení krajin.

Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro

0.00
8.9

Obrazová kvalita/snímač

9.5/10

Ostření

9.0/10

V praxi

8.5/10

Konstrukce

9.0/10

Funkce a ovládání

8.5/10

Poměr výkon/cena

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Super obrazová kvalita
  • Vysoká světelnost
  • Rychlost AF
  • Cena

Zasloužilo by vylepšení:

  • Znátelná vinětace
  • Větší hmotnost

Marek Ševc

Fotografovaniu sa venujem 10 rokov, najradšej zachytávam opustené miesta alebo stroje ale nepohrdnem ani krajinárskou fotografiou alebo portrétom, dôležité je mať dobré svetlo.

komentářů

  • Zajímalo by mě srovnání s ARTovou řadou APS-C už starších objektivů 18-35mm a 50-100mm 1,8. Zda si člověk polepší nebo ne. 🙂

    • Kvalitativne by som povedal že su na podobnej urovni , pri týchto spomenutých art objektívoch si priplatité viac penazi za vačšiu univerzálnosť a rozsah.

      Marek