CEWE Fotolab
focení doma, interiér, focení, fotoaparát

14 tipů, jak se s foťákem zabavit doma 1. díl

Když musíte zůstat doma déle než pár dní, dříve nebo později vás přemůže nuda. Když se ale na svůj byt podíváte skrz hledáček, můžete se zabavit na dlouhé hodiny. Máme pro vás 14 tipů na fotografování přímo u vás doma. Možná budete překvapeni, jak zajímavé fotky můžete vytvořit i s obyčejným fotoaparátem a základním objektivem.

1. Hledejte zajímavé tvary

I ty nejběžnější věci, které vídáte stokrát denně, můžou být inspirací k oslnivému snímku. Někdy stačí podívat se na ně z nečekaného úhlu. Prozkoumejte linie a struktury na předmětech kolem sebe. Reliéf pohovky, z níž jste právě vstali, vrásky na polštáři, spojení desky a nohy stolu.

Najděte přechody mezi texturami nebo jednotlivými materiály, ze kterých je věc vyrobena.

Zkuste vyfotit zdobenou rukojeť příboru, klenutost hrnku, z něhož pijete, nebo křivky hudebního nástroje. Úplnou explozi tvarů získáte díky pěně do koupele. Duhové bubliny nejrůznějších velikostí vykouzlíte i v obyčejné kuchyňské míse, kterou si navíc můžete přenést kamkoliv, kde chcete fotit.

2. Přemluvte své blízké na portrét

Pamatujte, že portrét není nuda! Stačí jen nastavit nízkou clonu a zapomenout na sterilní pasové fotografie. Pomozte svým blízkým odhodit stud a ukažte jim, že se mohou sami sobě na fotografii líbit.

Zachyťte je při tom, co milují. Co na daném člověku máte nejraději? Oči, ruce, úsměv? Postavte na tom svou fotku. Pokuste se najít netypickou perspektivu – foťte z boku, zdola i shora.

Nenapadá vás, jak portrét ozvláštnit? Vypomozte si zajímavou
rekvizitou, využijte boční světlo nebo zkuste experimentovat se siluetou.

  • Večerní relaxace u čaje. Kouř z hrnku je zvýrazněn protisvětlem z položené baterky.

Portrétní objektivy na e-shopu

Čtěte také na blogu: 5 tipů, jak na focení domácích mazlíčků 

3. Všímejte si všech odrazů

Nejen zrcadlo, ale také sklo, tekutina, lakované dřevo i keramika výborně odráží nejen světlo, ale i okolní předměty. Ty mohou v odraze vypadat o dost jinak než při pohledu pouhým okem. Nejvděčnější způsob fotografování odrazů je kombinace zrcadla a vody. Dejte ho do skleněné mísy s vodou a bavte se nečekanými a proměnlivými odrazy.

Další zajímavou možností mohou být brýle, lupy, těžítka, cvrnkací kuličky vašich dětí a jiné dekorace.

Existuje dokonce celá fotografická disciplína – focení krajiny a okolí ve skleněné koulí. Ta totiž odráží naprosto všechno a překresluje okolí do perspektivy rybího oka.

Makro objektivy na e-shopu

4. Zabavte děti a nechte si památku

Ať už máte chuť fotit divokou akční scénu, nebo něžný portrét plný emocí, děti jsou ideálním parťákem. Zapojte jejich nekonečnou fantazii a užijete si spoustu legrace při společném tvoření.

Podnikněte dobrodružnou výpravu napříč bytem, hledejte poklad, zahrajte si deskovou hru nebo vlítněte do skříně a převlékejte se za postavy z pohádek a filmů.

Nejen že se královsky nasmějete, ale navíc vám zůstanou na památku krásné fotografie, které vás zaručeně rozesmějí i po letech. A po všem tom dovádění foťák rozhodně neschovávejte. Pár fotek spících nezbedů určitě dokonale doplní rodinné album.

portrét, dítě

  • Fotografie svého miminka nikdy nezanedbejte. Příležitost ho takto zachytit totiž uteče jako voda.

Čtěte také na blogu: Čtěte také na blogu: 6 tipů na focení miminka


Tip: CEWE FOTOKNIHA dětská pro ty nejmenší 

5. Hrajte si s kontrastem pohybu a klidu

Vytvořit dynamické fotografie s pohybem v hlavní roli můžete i doma v obýváku. Pozorujte kyvadlo nebo písek v přesýpacích hodinách.

  • Fotografie Newtonovy houpačky. Fotografováno na rychlost 1/20 s, proto je pohybující se kulička neostrá.

I obyčejné cvrnkací kuličky dokážou oživit statické prostředí. Když prodloužíte expoziční čas, získáte snímek s netradiční, možná až
uměleckou atmosférou, kdy pohybující se předmět bude rozmazaný v kontrastu s ostrým statickým okolím.

Jestli toužíte po ještě dramatičtějším pohybu, využijte průvan při větrání a foťte vlající záclonu.

Chcete si navíc užít legraci a vrátit se na okamžik do dětství? Zaskákejte si na posteli nebo gauči, přizvěte k sobě své nejbližší a zachyťte společné dovádění pomocí samospouště.

6. Zaměřte se na drobné detaily

I malé věci můžete využít pro velkou fotografii. Jak vypadá povrch mince v tom největším možném detailu? Co kresba dřeva, škrábance na kuchyňském prkénku, část rostliny nebo hlína v květináči?

Jak vypadá vaše vlastní kůže nebo pramen vlasů úplně zblízka? Nebojte experimentovat: rozsypejte koření, namletou kávu nebo sypaný čaj a vyfoťte v detailu jejich texturu. Vzniknou fotografie, z nichž nemusí být na první pohled jasné, co je na nich zachyceno.

O to zábavnější bude jejich zkoumání. O to více vynikne krása, které si běžně ani nevšimneme.

7. Pusťte se do abstrakcí

Nenechte se omezovat jednotlivými předměty a vykročte z běžného rámce. Není třeba se bát abstrakce. Všude kolem sebe najdete výrazné kontrasty barev a tvarů, dynamické přechody a kombinace materiálů.

Několik obyčejných věcí vyfocených z netradičního úhlu může dát dohromady zajímavý obraz. Foťte nejrůznější stíny, změť rozmotaných bavlnek a nití, kondenzační stopy na obloze, které zbyly po letadlech.

Zkuste zachytit kontury záclon, jimiž prochází světlo. Zmuchlejte obyčejný kus papíru a po rozložení pozorujte, jak po něm klouže světlo a zvýrazňuje jednotlivé vrásky. Osvobodit se od konkrétních objektů je nejen zábava, ale objevíte tak zase další tvůrčí rozměr focení.

  • Záclona vyfotografovaná v protisvětle na velmi nízkou clonu. Výsledkem je zajímavá hra s kontrastem a hloubkou ostrosti.

Inspirovali jsme vás alespoň trochu? Neváhejte si potom také přečíst i druhý díl z minisérie „14 tipů, jak se s foťákem zabavit doma“.

 

Přidat komentář