CEWE Fotolab

UNESCO ROAD TRIP 1. zastávka – Holašovice

Vaše přihlášené fotky do instagramové soutěže se nám natolik líbily, že jsme se rozhodli podniknout výpravu po všech UNESCO památkách v ČR. Abychom se nenudili, tak jsme si stanovili dost vysoké cíle. Jednoduchá matematika…

1 + 2 = 12

1 auto, 2 dny, 12 památek

A můžeme se s vámi už teď podělit o jednu zajímavou věc. Je to nečekané, ale den má stále pouze 24 hodin a stmívá se už po 8 hodině večerní 😊

Protože jsme vyjížděli z naší centrály v Praze, byl první cíl naší výpravy jasný. Krásná jihočeská lidově barokní vesnička Holašovice s celkovým počtem obyvatel cca 147. Tato tradiční středoevropská vesnička se nachází kousek od Českých Budějovic, takže jsme přibližně po 155 km byli v cíli.

Chci vědět víc o soutěži…

Na turisty jsou tu dobře připravení. Snadno najdete informační centrum a neplacené parkoviště, které je doslova pár kroků od návsi. Až zaparkujete a ujdete těch pár kroků, rozprostře se před vámi 23 usedlostí, které jsou postaveny do obdélníkového tvaru kolem návsi. Uspořádání celé návsi spolu s dekorem tzv. lidového nebo selského baroka propůjčuje tomuto místu kouzelnou atmosféru.

Celý památkový soubor zahrnuje usedlosti i včetně stodol, sýpek, chlévů apod. Obec si zachovala tyto cenné budovy z 18. a 19. století. Díky tomuto dokonalému zachování tamních staveb se Holašovice staly výjimečným příkladem tradiční středoevropské vesnice a byly roku 1998 zapsány do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na návsi spolu s usedlostmi najdete ještě kapli sv. Jana Nepomuckého, kříž, kovárnu a malý rybníček. A nesmíme zapomenout ani na místní keramickou dílnu, do které se můžete podívat na výrobu místí keramiky a koupit si suvenýr.

Celé toto místo je neuvěřitelně fotogenické. A ta vesnická pohoda, to se nedá ani popsat slovy. Kochali jsme se dost dlouho, ale musíme jet dál.

Ukončete výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští zastávka Český Krumlov …těšte se!

Účinkující: zleva Gába, Luci, Robo, Kája

Lucie Holubičková

Přidat komentář