CEWE Fotolab

Téma měsíce: Fotíme na dovolené II.

Dovolená je konečně tady a vy si ji určitě budete chtít uchovat nejen ve vzpomínkách, ale hlavně na fotografiích, které vám ji budou připomínat po zbytek roku.titulka_blog

Byla by škoda, kdybyste si z dovolené dovezli fotky, se kterými nebudete spokojení. Ať už kvůli nevhodnému fotoaparátu nebo kvůli zbytečným chybám, které se často objevují u příležitostných fotografů.

Foťte od začátku do konce. Ať už své fotografie budete prezentovat jakkoliv a komukoliv, bude vypadat velmi efektně, pokud vaše cesta začne třeba už na letišti a fotografie poskytnou ucelenou reportáž z vašeho cestovatelského zážitku.

letiste1
Stylus1_david_bucek_foto (7)

Už na letišti a v letadle může vzniknout hezký základ pro album z dovolené.

I proto je důležité se ještě před dovolenou zamyslet nad tím, jaký fotoaparát by bylo vhodné vzít s sebou. Čekají vás náročné túry po horách, kde každý gram v batohu budete cítit? Pak asi nebude ideální velká a těžká zrcadlovka.
Ale pokud si potrpíte na maximální kvalitu i možnosti při fotografování, nemusíte se bát. I podstatně menší a lehčí fotoaparáty dokážou poskytnout kvalitu a možnosti srovnatelné s digitálními zrcadlovkami.

om-d_e-m10_silver_1442_silver1_z1
Olympus OM-D E-M10
sony_alpha_a5100_1650black_0_z1
SONY Alpha A5100

Například Olympus OM-D E-M10 nebo Alpha A5100 moc místa nezaberou, ale vykonají stejnou práci jako jejich o poznání větší konkurenti z řad DSL fotoaparátů.

Pokud jste vyznavači aktivních dovolených, nebo jste naopak plážový typ, určitě musíte myslet na to, že běžnému fotoaparátu (nemluvě o smartphonech apod.) nebude voda, písek nebo drsné prostředí po chuti. V takovém případě bude lepší vybavit se něčím odolnějším.

Skvělou variantou může být například Nikon COOLPIX AW130, u kterého si můžete vybrat z klasického balení, ale i z akčních balíčků s dalším příslušenstvím pro aktivní způsob focení:

nikon_coolpix_aw130_zluty_(0)_z1
Nikon AW130 – lze se s ním vydat do hloubky až 30 m pod vodní hladinu i do -10°C  mrazivé krajiny. Nabízí i prachotěsnost a nárazuvzdornost. Díky podpoře Wi-Fi a technologii NFC je rovněž vhodný pro okamžité sdílení snímků.
nikon_coolpix_aw130_outdoor-kit_zluty_z1
AW130 Outdoor KIT se sadou držáků
nikon_coolpix_aw130_diving-kit_zluty_z1
AW130 Diving KIT s vodotěsným batohem a plovákem

Pokud se ovšem hodláte procházet po galeriích ve Florencii, zažít si tepající atmosféru New Yorku nebo střídat výlety po čajových plantážích s gastronomickými zážitky v jihovýchodní Asii, pak asi chcete své zážitky okamžitě sdílet s celým světem. Pak se vybavte univerzálním cestovatelským fotoaparátem, ideálně s funkcí wi-fi připojení a sdílení.

LUMIX TZ60 je oblíbený cestovatelský ultrazoom
LUMIX TZ60 je reprezentant oblíbené kategorie cestovatelských ultrazoomů
IXUS 265 HS je maličký, ale velmi šikovný kompakt, kterému nechybí WiFi připojení
IXUS 265 HS je maličký, ale velmi šikovný kompakt, kterému nechybí WiFi připojení

 

Vyhněte se zbytečným chybám

Řekněme, že fotoaparát už vybraný máte. Podívejme se tedy na pár praktických rad ohledně samotného focení.

1. Foťte nejen památky, ale především své spolucestovatele, rodinu, přítelkyni, kamarády. Ať už je zvěčníte s nějakou exotickou dominantou nebo ne, stejně budete za takové fotky moc rádi a oni dvojnásob. Na dovolené jsme většinou bezstarostní, opálení a usměvaví, takže portrét vytvořený v takové náladě působí prostě skvěle. I když nebude v pozadí dokonale ostrý hrad v Disneylandu, vašim dětem budou oči zářit nadšením a vy si vždy rádi vzpomenete na chvíli, kdy i kde jste fotku pořídili.

2. I vy sami buďte na fotkách. Vyhnete se tak tomu, že jako hlavní fotograf budete po návratu domů zklamaní, že nemáte žádnou svojí fotku, se kterou se můžete pochlubit třeba na Facebooku nebo kolegům v práci. Vyberte si sami, jestli vám stačí selfie (stick) tyčka, nebo na to půjdete starým osvědčeným způsobem se stativem a samospouští. Dnes jsou v nabídce cestovní stativy rozličných vlastností. Ty nejzajímavější kousky od JOBY se dají dokonce omotat třeba kolem větví, nebo mají magnetické nožky a můžete je tak použít opravdu kdekoliv.

JOBY_all
magnetic

K různým fotoaparátům můžete pořídit i dálkové spouště a ovládání, které se zpravidla vejdou do kapsy a váží pár gramů, takže se můžete pohodlně postavit do záběru vedle svých přátel a fotku pořídit stisknutím spouště. Tuto funkci může mít i váš smartphone při použítí příslušné aplikace a fotoaparátu s funkcí wi-fi.

rc_6_1_z1
rc_6_1_z2

Dálková spoušť pro fotoaparáty Canon je menší než zapalovač a v kapse ji tak můžete mít opravdu vždy.

3. Dávejte si pozor na pozadí. Větve, stožáry, sloupy vyrůstající z hlavy fotografovaného působí vždy jako pěst na oko. Nesoustřeďte se tedy jen na fotografovanou osobu, ale přemýšlejte i v kontextu pozadí. Stejně tak se pokuste vyhnout fotografiím, na kterých máte celý Karlštejn a někde kdesi na cestičce v rohu obrazu se krčí manželka s dětmi o velikosti lesních mravenců. Lepší variantou je vyfotit celou scénu, aniž by v ní museli figurovat vaši spolucestovatelé, a ty si vyfotit ve větším detailu, přičemž např. hrad, Grand Canyon nebo Eifelovka budou tvořit jen pozadí. Snaha dostat do jednoho záběru lidi, veliké stavby nebo jiné široké scenérie totiž může vést k pochybným výsledkům.

4. Myslete na zaostření a hloubku. Pokud fotografujete třeba svého manžela či manželku s mořskými útesy nebo horami v pozadí, jsou určitě tím důležitějším objektem fotografie. Pokud používáte fotoaparát, u kterého můžete ovlivnit použitou clonu, použijte tedy spíš menší až střední zaclonění, střední ohniskovou vzdálenost a ostřete ideálně na oči fotografovaného. Tím bude zaostřený objekt krásně oddělený od pozadí a rozostřené pozadí vám vadit nebude. Nepůsobí tak rušivě, ale přesto bude patrné, o co se jedná. Pěkně zaostřené útesy si vyfotíte zvlášť širokoúhlým záběrem a do alba dáte tedy fotografie za sebou.

5. Blesk v protisvětle. Nebojte se použít blesk, i když je slunečný den. Ne vždy si můžete vybrat, z které strany budete fotografovat, a často se může stát, že budete fotit přímo proti slunci – v tzv. protisvětle. Z fotografované osoby nebo třeba krásné antické sochy tak na fotografii může být jen tmavá silueta. A to je přesně chvíle, kdy blesk odvede svou službu a pomůže vyrovnat i velký rozdíl v množství světla, které osvětluje váš objekt zájmu, a které přichází z pozadí.
Typickým příkladem je třeba focení na pláži pod slunečníkem nebo portrét se západem slunce nad mořem apod.
Při focení v protisvětle si můžete také pomoci drobnou změnou úhlu záběru. Někdy stačí fotoaparát jen trochu pootočit a slunce v záběru schovat za strom, budovu apod. Silný bodový zdroj světla tam ze záběru zmizí a fotoaparát si tak daleko lépe poradí s automatickým nastavením expozice.

6. Střídejte široké záběry a detaily. Na jednom místě udělejte záběry celé scény i jednotlivé detaily. Ať už budete své fotografie někomu ukazovat na obrazovce tabletu nebo ve vychytané fotoknize, doplněné o popisky a mapky, vždy bude soubor snímků poutavější, když zachytíte atmosféru místa i prostřednictvím zajímavých detailních záběrů a momentek.

set_oslo
Trojice fotografií z jednoho místa, která kombinuje detaily a celek. Například v CEWE FOTOKNIZE, ilustrující tuto dovolenou, bude taková kombinace vypadat velmi zajímavě.

7. Naučte se komunikovat se svým okolím. Pokud si chcete z arabského tržiště odnést nejen sošku velblouda, ale i hezkou fotku charismatického trhovce, zkuste s ním navázat kontakt. Určitě je lepší se alespoň očním kontaktem a gestem s portrétovaným domluvit, než ho fotit tajně od boku a odnést si paparazzi záběr jeho temene.trhovec_1

8. Pokud fotíte třeba děti, zvířata nebo i sedící osoby, snižte se na jejich úroveň. Vaše fotky budou působit daleko přirozenějším dojmem. I v tomto případě může být přínosem, pokud budete s fotografovaným komunikovat, aby s vámi byl v očním kontaktu.

Na tyto rady samozřejmě zapomeňte, pokud je vašim záměrem pořídit fotky někoho, kdo je zaujatý jinou činností, nebo se vám líbí jeho pohled upřený jinam, než do objektivu vašeho fotoaparátu. Nicméně nezapomínejte, že pokaždé, když fotíte někoho neznámého, jde o zásah do jeho soukromí a můžete se setkat s důrazným nesouhlasem.

9. Buďte ohleduplní a respektujte místní poměry. To, že si chcete z dovolené odnést ty nejlepší záběry neznamená, že rezignujete na slušnost a ohleduplnost. Jsou místa, kde je například focení s bleskem nebo focení celkově nevhodné nebo přímo zakázané.

nefotografovat

Na toto byste si měli dát pozor např. v různých svatostáncích. Ne každý kostel, mešita nebo budhistický chrám je turistickou atrakcí a už jen jeho návštěva může být pro místní rušivá. Pokud je navíc začnete ostřelovat záblesky a necháte váš fotoaparát hlasitě pípat pro signalizaci správného zaostření, určitě si nové kamarády mezi místními věřícími neuděláte.

Focení s bleskem zvažte také v případě fotografování zvířat. Sami určitě víte, že blýsknutí do očí není nic příjemného. A pokud to uděláte třeba slonovi, možná vás nejen nevezme na projížďku na svém hřbetu, ale třeba se dočkáte až nepříjemné názorné ukázky, kolik má síly v chobotu (nebo jak tvrdá je hůl vašeho průvodce).

Extrémním případem jsou potom problémy s místními zákony nebo naopak podsvětím. Například fotografování vojenských objektů, demonstrací nebo charismaticky vypadajících chudinských čtvrtí určitě není dobrý nápad.

idnes
I takhle to může dopadnout, když si nedáte pozor na to, kde se fotit smí a kde už ne.

Zatímco v prvním případě si můžete vykoledovat pokutu nebo ubytování v policejním hotelu se záporným počtem hvězdiček, v tom posledním možná budete rádi, že přijdete jen o foťák a obsah kapes. Třeba na návštěvu severní Koreje nebo předměstí Johannesburgu bych si snad fotoaparát ani nebral.

10. Foťte s nadšením, ale nenechte se unést přespříliš. Myslete na to, že fotky budete chtít ukazovat svým známým, udělat si galerii na sociálních sítích nebo si udělat hezkou vzpomínkovou fotoknihu. Je sice hezké, mít z čeho vybírat, ale sami zvažte, jestli se vám bude chtít ještě měsíce po dovolené třídit tisíce záběrů. Mít deset fotek od jednoho exponátu v muzeu, dvacet fotek hotelového pokoje a pět od každého denního jídla je asi přehnané. Záběry opakujte, jen pokud se ten předchozí nepovedl, což si u digitálního fotoaparátu krásně zkontrolujete přímo na displeji a sériové snímání s deseti snímky za sekundu si radši vypněte.

Dávejte si taky pozor, abyste se do focení nezabrali natolik, že přestanete vnímat své okolí. Příběhy o fotografech, kteří se do focení tak zažrali, že se při snaze o co nejlepší kompozici odněkud zřítili nebo je „ještě krůček dozadu“ navedl pod kola milánských popelářů, nejsou jen internetovými mýty.

Co ještě vzít sebou na dovolenou

Zcela základním příslušenstvím na cestách je obal nebo brašna na vaší fototechniku. V nabídce jsou nejrůznější velikosti, tvary a barvy. Vše tedy záleží na vašich požadavcích a představách – můžete mít miniaturní neoprenové pouzdro, stejně jako prostorný fotobatoh, do kterého se vejdou i ostatní věci osobní potřeby (například vydatná svačina).

Značka Lowepro nabízí maličká pouzdra na kompaktní fotoaparáty…
lowepro_fotobatoh
… i prostorné fotobatohy.

Pokud cestujete s malým kompaktním fotoaparátem není toho mnoho, co si sebou vzít. Určitě je dobré popřemýšlet o velikosti paměťové karty. Zejména s ohledem na to, zda budete mít možnost případně kartu vyprázdnit a fotografie stáhnout např. do notebooku.

Stejně tak je vhodné zvážit nákup náhradního akumulátoru. Pokud vám dojde baterie uprostřed celodenního výletu, máte po focení, což by byla opravdu škoda.

Skvělým pomocníkem pro večerní focení nebo pro focení fotografií, na kterých nechcete chybět je i cestovní ministativ.

hama_flexi_m_z1
Například takový kapesní „mrňous“ pro kompaktní fotoaparáty vás nepříjde ani na 200 Kč, a přitom se může velmi často hodit.

A zapomenout nemůžeme ani na v poslední době extrémně oblíbenou selfie tyč, která slouží stejně dobře pro kompaktní fotoaparáty, jako pro mobilní telefony.

self-timer_monopod_1_z1
large_shutterstock_248662198

Pokud jste ovšem fotograf, který je náročný na obrazovou kvalitu a společnost vám na cestách bude dělat nějaký systémový fotoaparát nebo zrcadlovka, máte ke zvážení ještě několik dalších kousků příslušenství.
Ať už míříte do hor nebo na písečné pláže na mořském pobřeží, musíme doporučit pořízení polarizačního filtru. Ten odvede v podobných prostředích ohromný kus práce a dodá vašim fotografiím úžasný efekt:

polarizační filtr

Pokud nejste na čistokrevné fotografické expedici, asi nebudete chtít vozit celý arsenál objektivů. Zajímavou alternativou jsou širokorozsahové zoom objektivy, kterým se říká také „travel zoom“ objektivy. Ty zpravidla dokážou poskytnout ohniska pokrývající širokoúhlé záběry a zároveň výrazné přiblížení teleobjektivu.

Například objektiv Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di-II VC PZD nabízí extrémní 18,8x rozsah zoomu pro APS-C zrcadlovky různých výrobců
Například objektiv Tamron AF 16-300mm f/3.5-6.3 Di-II VC PZD nabízí extrémní 18,8x rozsah zoomu pro APS-C zrcadlovky různých výrobců

A co teď aneb kam s nimi?

Fotíte, fotíte, ale co dál? Už jste přemýšleli, kde a jak skončí všechny ty úžasné fotky, které si z dovolené dovezete?

Sdílení je IN. Pokud jste na sociálních sítích jako ryba ve vodě a internet je pro vás druhým domovem, pak je pro vás okamžité sdílení vašich fotografií naprostou samozřejmostí. Možná i to je důvod proč fotíte mobilem a na fotoaparáty, které sice fotí výrazně lépe, ale fotky musíte nejdřív stáhnout do počítače a pak se o ně teprve můžete podělit s okolím, jste zanevřeli. Jenže to už nějaký čas neplatí. Velká část současných fotoaparátů všech kategorií již dnes nabízí možnost wi-fi připojení. To znamená, že si můžete fotografie okamžitě stáhnout do smartphonu (tabletu, PC) a okamžitě je třeba rozeslat do všech online koutů. Nebo je můžete sdílet na vybrané sociální sítě přímo z foťáku. Stačí jen dostat se do dosahu wi-fi sítě např. prostřednictvím smartphonu nebo wi-fi v hotelu, kavárně apod.

wifi_1

Pokud vás mrzí, že váš současný fotoaparát tuto funkci nemá, je zde ještě možnost použití paměťových karet FlashAir. Ty slouží nejen jako úložiště pro vaše fotografie, ale také disponují funkcí bezdrátového přenosu dat. Dokážou tak funkci wi-fi nahradit i u fotoaparátů, které ji nedisponují.

flashair

 

Pohlednice z vašich fotografií – za pár minut, odkudkoliv

A dokonce i milovníci tradičního posílání pohlednic si díky funkci wi-fi přijdou na své. Existuje totiž skvělá mobilní aplikace pro Android a iOS přístroje, díky které můžete svou vlastní fotografii odeslat jako papírovou pohlednici.

pohlednice

Odkudkoliv na světě, za pár korun a s širokými možnostmi vlastních úprav. Vaše fotografie může být obohacena libovolným textem, rámečkem nebo různými efekty. Vlastní fotografii můžete nahrát i jako známku pohlednice a na zadní stranu lze samozřejmě přidat text pro adresáta. Stačí tedy fotografii z foťáku poslat do mobilního telefonu nebo tabletu s předinstalovanou aplikací, provést pár jednoduchých úprav dle vlastní fantazie, napsat adresu a pohlednice dorazí k adresátovi rychle a spolehlivě díky službám CeWe Color a Deutche Post.

Fotky přenesete z fotoaparátu do smartphonu, nebo tabletu s mobilní aplikací a pak už můžete v několika jednoduchých krocích vytvořit a odeslat klasickou pohlednici.
Fotky přenesete z fotoaparátu do smartphonu nebo tabletu s mobilní aplikací a pak už můžete v několika jednoduchých krocích vytvořit a odeslat klasickou pohlednici.

Tisk fotografií je ovšem stále nejlepší a nejoblíbenější variantou. Pod pojmem tisk už si však nemusíte představovat jen klasické fotografie, které si potom budete muset seřadit do fotoalba. FOTOLAB.cz nabízí daleko rozmanitější možnosti, jak a na co si necháte fotografie vytisknout.

Možností se nabízí opravdu mnoho. Od klasických fotografií na fotopapíře a mimořádně oblíbených CEWE FOTOKNIH přes široký sortiment fotodárků až po fotografie na plátně a velkoformátové tisky.

Všechny produkty lze snadno objednat z pohodlí domova z vašeho počítače. Nebo naprosto odkudkoliv z tabletu a smartphonu přes mobilní aplikaci. Větší množství fotografií nebo CEWE FOTOKNIHA se nejpohodlněji objednávají a sestavují v programu Fotolab Můj fotosvět, který je zdarma ke stažení na www.fotolab.cz.

software

Pokud si s objednáním nechcete vůbec lámat hlavu, pak je samozřejmě ideální variantou návštěva některé z mnoha prodejen FOTOLAB.cz. Stačí přijít s paměťovou kartou, flash diskem, CD nebo dokonce jen s mobilním telefonem, kde jsou fotografie uloženy a odborný personál vám rád poradí a objednávku sestaví za Vás.

prodejny-fotolab

Jednodušší cestu k tomu, jak si uchovat cenné vzpomínky napořád a udělat si radost vlastními fotografiemi, už si představit neumíme. Pojďme si tedy něco málo říct o jednotlivých produktech, díky kterým vzpomínky na dovolenou jen tak nevymizí.

 

CEWE FOTOKNIHA

Pokud vám lepení fotek do alba nic neříká, ale přesto chcete snímkům dát nějaký řád a exkluzivní prezentaci, máme pro vás dokonalé řešení. Z vlastní zkušenosti víme, že je mnohem lepší ukazovat přátelům fotky z dovolené v krásné knize, ve které mohou listovat, než sedět u počítače a mačkat se u monitoru.

Sami se přesvědčte, že cestování je přesně to téma, kterému právě CEWE FOTOKNIHA opravdu sluší. Prohlédněte si inspirativní galerii cestovatelských fotoknih a představte si, že přesně takovouto CEWE FOTOKNIHU můžete ukázat svým přátelům.

CEWE FOTOKNIHA, kterou si můžete v nekonečném množství variant poskládat online, v programu FOTOLAB Můj fotosvět nebo přímo na našich prodejnách, je perfektním způsobem, jak uspořádat fotografie. Přidejte do knihy pozadí, použijte rozličné designy a popisky nebo nahrajte a vložte krátké video a CEWE FOTOKNIHA se promění v dokonalou fotokroniku.cewe_fotokniha

Zvolte si jaká velikost, vazba a druh papíru nejlépe vystihnou Váš záměr – je to jen na Vás, jak bude CEWE FOTOKNIHA vypadat. Tipy a nápady pro sestavení najdete v našich videonávodech.
A pokud jste si zakoupili libovolný fotoaparát u nás na prodejně nebo v  internetovém obchodě FOTOLAB.cz (nebo to teprve plánujete), dostali jste poukaz v hodnotě 800,-Kč na jakoukoliv CEWE FOTOKNIHU. A to je něco, co se doopravdy vyplatí.
Více informací o tomto exkluzivním způsobu prezentace svých fotografií se dozvíte ZDE.

A pokud vás zajímá výroba takové CEWE FOTOKNIHY, tak se podívejte na následující reportáž z naší laboratoře:

Svou CEWE FOTOKNIHU z dovolené můžete také přihlásit do soutěže CEWE FOTOKNIHA roku 2015 a získat šanci na výhru jedné z měsíčních cen nebo se probojovat až do finále, kde se hraje o osobní automobil Peugeot.

 

Klasické fotografie

Vkládání nebo dokonce vlepování fotografií do alba a připisování ručně psaných popisek je ovšem pro někoho již klasická zábava po příjezdu z dovolené.
Pokud si bez toho neumíte žádnou důležitou událost představit, vytiskneme vaše fotografie v jedné z nejmodernějších laboratoří v Evropě, v té nejlepší kvalitě, v zářivých barvách v celé škále velikostí.
Na výběr máte dvě kvalitativní varianty fotopapíru, lesklý i matný povrch. Doporučujeme vyzkoušet i různé možnosti fotosetů, nebo dokonce samolepky. Jen to třídění do alba už necháme na vás.

O tuto oblíbenou variantu tisku nepřijdete, ani pokud máte fotografie pouze v mobilním telefonu. Není nic jednoduššího, než si je na prodejně FOTOLAB.cz odeslat přes bluetooth nebo přes mobilní aplikaci přímo do našich fotokiosků. Z těch můžete fotografie odeslat k dalšímu zpracování v laboratoři nebo si je vytisknout přímo na místě v prodejně. Vdechnout život i fotkám z mobilu je přece skvělé!

fotografie

Máte pár opravdu oblíbených snímků z oslavy narozenin, návštěvy prázdninové destinace či dokonce významné události? Doporučujeme novinku v našem sortimentu, Foto ve stylu Polaroid. Vaše oblíbené fotografie vytiskneme v retro stylu, s možností osobitých popisek. Vše je zabalené ve stylové krabičce. Za nás ideální malá pozornost pro někoho blízkého, která ale udělá opravdu velkou radost.

 

CEWE FOTOOBRAZY

Dovezli jste si z dovolené fotografie, na které jste opravdu hrdí? Není nic lepšího, než si domov oživit opravdovým fotoobrazem. Domov je místo, kde se cítíme nejlépe. Tak proč bychom se měli koukat na obrazy, které koupíme v obchoďáku a které vysí na zdi nespočtu dalších lidí, když můžeme mít doma originální obraz, který při každém pohledu vyvolá příjemné vzpomínky.

V naší nabídce najdete mnoho různých formátů a druhů fotoobrazů – od Plakátů, přes Foto na plátno, Samolepicí plakátyFoto na plastové desce až po Vícedílné obrazy a možnosti rámování. Určitě si vyberete přesně to, co se hodí k zútulnění Vašeho domova.

Prezentaci naší nabídky fotoobrazů jste mohli vidět i na TV Nova:

A v této reportáži jsme vám dokonce ukázali, jak se takové fotoobrazy vyrábí:

 

Přidat komentář