CEWE Fotolab
Natáčíme video

Natáčíme video

Zaznamenat své zážitky a vzpomínky můžeme různými způsoby. Ale právě natáčení videí se stává čím dál oblíbenější formou, jak si o po letech připomenout dovolenou, rodinné oslavy i sportovní výkony.
Způsobů jak vytvořit skvělé video je mnoho. A stejně tolik je přístrojů, které nám s tím pomohou. Pojďme se tedy podívat na to jakými přístroji lze video nahrávat, a jaké mají přednosti a nedostatky.

Video můžeme samozřejmě natáčet mobilním telefonem, který máme sice vždy po ruce, ale stejně jako u fotografování se setkáme s limitující kvalitou optiky i maličkého snímače. Pro jistotu si tedy ještě připomeňme hlavní rysy odlišující fotoaparát od smartphonu, které mají vliv na kvalitu záznamu fotografií i videa.

Fotoaparát má větší obrazový snímač, což velmi ovlivňuje kvalitu výsledného videa a fotografií. U většiny mobilních telefonů nemáte možnost optického přiblížení, můžete použít maximálně digitální zoom, který se ovšem výrazně podepíše na kvalitě.

Tedy pro nějaké to rychlé video je mobilní telefon vhodný, ale pokud chcete mít video ve slušné kvalitě, určitě doporučuji digitální fotoaparát. Spousta lidí namítne, že mobilní telefon poskytuje rychlé sdílení na sociálních sítích, ale v dnešní době už běžně cenově dostupné kompaktní fotoaparáty mají v sobě zabudovaný Wi-Fi modul, a dokáží i v tomto ohledu poskytnou stejnou službu jako smarthpone.

Výhody a nevýhody natáčení videa s fotoaparáty

Pojďme se nejdříve podívat jaké výhody nám, ve srovnání s mobilním telefonem, přináší natáčení s fotoaparátem.

Obrovské plus je kvalitní optika. Obzvlášť pokud natáčíme video se zrcadlovkou nebo CSC (tzv. mirorrless) fotoaparátem. U těchto přístrojů můžeme měnit objektivy a tím tak dostáhnout lepší kvality, a kreativních možností, jako např. možnosti práce s rozdílnou hloubky ostrosti, která umožní rozmazat pozadí. U pokročilejších fotoaparátů je také lepší citlivost v nízké hladině světla. Novější fotoaparáty dokáží nahrávat s frekvencí 50 i více snímků za sekundu. Nabízí tak plynulejší záběry a ve speciálních režimech lze natáčet i efektně zpomalené záběry.

Nevýhodou při natáčení fotoaparátem může být, v porovnání s kamerou méně pohodlný úchop, nepřizpůsobený natáčení videa. Nicméně, oproti zacházení s mobilním telefonem, je na tom s ergonomií podstatně lépe fotoaparát. Při méně stabilním a pevném uchopení fotoaparátu může docházet k častějším otřesům a roztřesení obrazu. Tomuto problému můžeme předejít za pomocí stativu. Dnes se dokonce dají zakoupit i pojízdné kolejnice, které využijete při natáčení, a nemusíte být limitování jedním místem.

Co může ještě vadit při tomto způsobu natáčení je zhoršené audio. I když v dnešní době už i ve fotoaparátu můžeme nastavit tzv. větrný filtr, který potlačí šum. Ale pokud chcete dosáhnout lepšího zvuku, dají se k fotoaparátům vybaveným potřebným konektorem, dokoupit externí mikrofony.

Nadále se označuje za nevýhodu, také to, že neumí nahrávat tak dlouhý nepřerušený záběr, jako videokamera. U většiny fotoaparátů je délka jednoho záběru limitována na 10 až 30min. Po dosažení této délky záznamu je nutné znovu zahájit záznam stisknutím spouště.

O zlepšení funkce natáčení videa ve fotoaparátech hovoří už fakt, že mnoho zapálených i profesionálních filmařů, přechází z klasických kamer k natáčení s digitálními zrcadlovkami.

Formáty videa a jeho rozlišení

Než budeme pokračovat v popisu výhod natáčení s jednotlivými typy fotoaparátů, udělám malou odbočku k důležitému tématu.
Velmi často se setkávám s tím, že zákazníci se na mne obrací s problémem, že jim video nejde přehrát. S tímto problémem často souvisí formát ve kterém bylo video pořízeno. Nejčastěji se u fotoaparátů setkáme s nahráváním ve formátech MPEG, MP4 a AVCHD.
Ale co tedy dělat pokud vám nelze video přehrát? Součástí balení fotoaparátu bývá CD s programem na úpravu fotografií (nebo je tento software k dispozici ke stažení na stránkách výrobce) a právě i videí, kde si můžete tzv. konvertovat video do formátu, který bude váš přehrávač, nebo televizor podporovat. Co se týče přehrávání videí v PC, tam by neměl nastat žádný větší problém, jelikož přehrávače videí v PC umí přehrát drtivou většinu používaných videoformátů.

Rozlišení videa u běžně dostupných kamer a fotoaparátů také velmi pokročilo oproti minulosti. Dříve bylo standardem rozlišení VGA – tedy 640×480 a u pokročilejších přístrojů pak HD rozlišení (720×1080). Velmi dlouhou dobu bylo nejkvalitnější dostupné rozlišení Full HD (1920×1080). Ale doba jde dopředu a nyní není problém narazit v nabídce na přístroje s dvojnásobným 4K rozlišením (3840×2160).

Kompaktní fotoaparáty a video

V dnešní době již všechny digitální fotoaparáty nabízejí funkci tzv. videosekvencí. Dříve se jednalo spíše o doplňkovou funkci, ale v současnosti se dostává stále více do popředí. Pro běžného uživatele, který chce nahrávat kratší videa je kompaktní fotoaparát dostačující volbou. Většina modelů, má také samostatné tlačítko pro spuštění nahrávání. Tedy stačí jediný stisk a můžete natáčet. Z naší nabídky bych vybrala dva zástupce levnějších kompaktů.

Zastavila bych se například u modelu Nikon S3700, který je k dostání v několika barevných provedeních. Nabízí 20, 1 mpix rozlišení pro fotografie, 8x optický zoom a video pořizuje ve slušném HD rozlišení. Díky zoomu si můžete krásně přiblížit vzdálenější objekty, ale pokud chcete širší záběr tak ani to není problém, optika začíná na nadprůměrně širokoúhlém ohnisku 25mm. Pořízené video lze editovat přímo ve fotoaparátu, takže není problém vytvořit sestřihy které lze uložit jako nový záznam. A pokud chcete rovnou sdílet, stačí zmáčknout tlačítko Wi-Fi a rovnou poslat na nějakou oblíbenou sociální síť.

Dalším, už lépe vybaveným kompaktem je Canon IXUS 265 HS. Jeho snímač je vybaven 16 Mpix rozlišením, a optický zoom je 12ti násobný, ovšem můžete jej zdvojnásobit na úžasných 24x zoom bez ztráty obrazové kvality. Pomocí tohoto fotoaparátu pořídíte opravdu nezapomenutelná videa v rozlišení Full HD. Velmi slušná stabilizace zajistí filmům ostrý obraz i za pohybu.

Jelikož má také vestavěnou Wi-Fi, můžete snímky či videa rovnou sdílet nebo bezdrátově přenést do PC. Co se týká editace videa, fotoaparát umí stříhat a také ukládat jako nový soubor. Nadále při natáčení videa můžete kreativně pracovat s barvami – pokud chcete například černobílé videoklipy, není problém. A těchto režimů je samozřejmě více.

Kapesní ultrazoomy a video

V čem spatřuji výhody ultrazoomů při natáčení videa? Je to vlastně stejné jako u fotografování – největší předností je velké přiblížení, tedy možnosti fotografovat a natáčet vzdálené objekty. Tento typ fotoaparátu také umožní kreativněji pracovat jak s fotografií, tak i s videem I při natáčení videa můžete využít tzv. efektových filtrů a tím dosáhnout dynamičtější barevnosti.

U této řady bych se zastavila u modelu TZ70 značky Panasonic. Jedná se o nejnovější přírůstek oblíbené modelové řady TZ. Je osazen 12,1 Mpix snímačem, jeho optika nabízí rozsah 24 -720mm, tedy 30x optický zoom. Počáteční širokoúhlé ohnisko pomůže dostat do záběru i operavdu širokou scénu a usnadní i snímání ve stísněných interiérech apod.

S videem můžete opravdu už pracovat velmi kreativně. LUMIX TZ70 natáčí v rozlišení Full HD při 60fps do velmi kvalitního formátu AVCHD. Lze také nahrávat videa s rychlostí až 120fps (snímků za sekundu) a to v HD kvalitě. Tento režim nahrávání slouží hlavně k zachycení efektně zpomalených záběrů, která odhalí i to co je běžně okem nepostřehnutelné. Další předností u videorežimu, je stereofonní nahrávání zvuku. Při natáčení jsou také potlačeny zvuky, které vydává mechanismus objektivu (např. při používání zoomu, ostření apod.). A v neposlední řadě disponuje fotoaparát LUMIX TZ70 oblíbenou funkcí časosběrného videa.

Přímo ve fotoaparátu lze také provádět úpravy a střih videa. Možné je uložení statického snímku přímo z videa, který následně můžete i barevně upravit.

Outdoorové fotoaparáty a video

Odolné digitální fotoaparáty jsou určeny hlavně pro náročnější uživatele, kteří provozují adrenalinovou zábavu, nebo se obávají poškození fotoaparátu v nepříznivém prostředí.

Video v této sekci je hlavně o zábavě, sportu a adrenalinu. Pokud chcete natočit scénu, kterou by váš normální fotoaparát nevydržel, či byste se báli o jeho poškození, outdoorový fotoaparát je nasnadě. Někdo může namítnout, že pro tento druh zábavy je lepší outdoorová kamera, typu GoPro, která nabízí více možností při videu, s tímto názorem určitě souhlasím. Ale pokud chcete mít zároveň kvalitní fotografie a dobré video, je koupě outdoorového fotoaparátu zajímavější variantou.

Velmi zajímavou novinkou je model TG-4, od firmy Olympus, která stála u zrodu této kategorie fotoaparátů. Proč zrovna tento model? Co bych opravdu vyzdvihla je jeho objektiv s velmi dobrou světelností. Objektiv nabízí 4 násobný zoom a jeho světelnost začíná na nadprůměrné hodnotě f/2 (končí na f/4,9). Objektiv má dokonce bajonet pro nasazení dalšího příslušenství jako jsou filtry, nebo předsádkové čočky. Dále tento model vyniká opravdu vynikajícími makro schopnostmi.

Už pro tyto zmíněné vlastnosti, bude natáčení s tímto fotoaparátem jiné a lepší. Nemusíte se obávat zhoršených světelných podmínek, jelikož propustnost světla, bude větší než u běžných kompaktů. Tento model je vodotěsný do hloubky 15 metrů, prachuvzdorný, nárazuvzdorný a odolný mrazu. Video tedy můžete natáčet při celé škále outdoorových aktivit – od potápění, přes cyklovýlet, po zdolávání horských masivů. Nemusíte se bát trhaných či roztřesených scén, jelikož model TG-4 má velmi pokročilou stabilizaci obrazu.

„Profi“ kompakty a video

Pokročilé kompakty už se kvalitou fotografií i videa přibližují zrcadlovkám či csc fotoaparátům. Je to dáno hlavně větším čipem a většinou i dobrou světelností.

Mě osobně velmi oslovil fotoaparát Panasonic LUMIX LX100. Nejen, že fotografování je opravdu na vysoké úrovní, ale i video v tomto fotoaparátu je více než slušné.

Velikost CMOS snímače je 17,3×13 mm a je na něm 12, 8 milionu efektivních pixelů, širokoúhlý objektiv Leica nabízí světelnost je f/1,8 – 2,8 a video lze natáčet v až 4K rozlišení. Jako u předchozích modelů lze kreativněji pracovat s barvami, za pomoci různých filtrů. Co ovšem umí navíc, je korekce expozice přímo při natáčení. Umí také časosběr a zpomalené natáčení. Při editaci natočeného videa, můžete střihat i vytvořit statický snímek, který následně můžete upravit.

CSC a DSLR a video

CSC a zrcadlovky co se videa týká, ušly obrovský kus cesty. Ve stále více internetových diskuzích čtu rozvášněné komentáře, zda-li se dá tímto druhem fotoaparátu natáčet video na profesionální úrovni. Odpověď je jednoznačně ano.

Jak jsem již na začátku článku, zmínila jednou z hlavních předností při natáčení videa zrcadlovkou je možnost měnit objektivy. Což je velmi důležité pro kreativnější tvorbu – možnost práce s hloubkou ostrosti díky světelným objektivům, možnost použití objektivů s různými úhly záběru díky různým ohniskovým vzdálenostem i možnost použití specializovaných objektivů například pro extrémně detailní záběry apod. – to u běžných videokamer jen tak nenajdete. Na objektivy navíc můžete nasadit celou škálu filtrů a tím si také pohrát například s barevností videa.

Pro natáčení videa s DSLR hovoří už i ten fakt, že došlo k výraznému zlepšení ostření. Dříve se (převážně hobby fotografové) potýkali s problémem že při pořizování videa neuměla zrcadlovka řádně ostřit a muselo se doostřovat manuálně. V dnešní době už toto není pravdou a většina novějších zrcadlovek (a všechny CSC fotoaparáty) nabízí možnost průběžného zaostřování při natáčení videa. Na internetu se běžně dočtete, že reklamy a už i filmy se natáčejí právě za použití zrcadlovek, což už určitě o něčem vypovídá.

Co se týká CSC – tedy kompaktů s výměnnými objektivy, zaujal mě Olympus OM-D E-M10, jedná se o velmi nabitý CSC fotoaparát, kde fotografování je zábavou a video mě také mile překvapilo.

Olympus OM-D E-M10 nabízí 4/3 CMOS snímač s dostatečným rozlišením 16,1 Mpix. Byla mu dána do vínku 3-osá stabilizace, která velmi pomůže při natáčení videa v pohybu. Rozlišení videa je ve Full HD kvalitě a nahrává do formátů MP4, AVCHD i AVI. Zvuk je nahráván ve stereu.

Má také velmi dobré rozlišení dotykového displeje, který lze využit pro pohodlné nastavení ostření, jak při focení tak i při natáčení videa. Stačí ťuknout na displej a fotoaparát bleskově ostří na označené místo.

Na tento model je dostupná velmi široká škála objektivů, které jak už bylo zmíněno, jsou krásně využitelné i při videu. Při pořizování videa, už nejste limitování pouze automatikou, ale můžete plně pracovat s manuálními funkcemi. Tedy nastavovat čas, clonu či ISO. Co se týká funkcí videa, lze s ním pořídit zpomalené záběry, ale umí udělat i opravdu krásný časosběr. Časosběrné snímání umí i modely řady Olympus PEN.

A protože jsem ho už několikrát zmínila, stálo by za to funkci časosběrného snímání (timelapse) trochu přiblížit. Tato funkce je v poslední době velmi oblíbená. Jedná se o fotografickou techniku, která dokáže zachytit například východ slunce, ruch města či jiné delší procesy ve videu, které obrazově vypadá jako velmi zrychlený film.
Tento efekt spočívá v celkem jednoduchém triku. Jedná se vlastně o nasnímání několika desítek, stovek či tisícovek snímků v nastaveném intervalu. Fotoaparát tedy nenahrává souvislý záznam, ale pořídí třeba jen jeden snímek za vteřinu (nebo za minutu, hodinu, den – záleží jak dlouhý proces chcete zachytit a jak dlouhé má být výsledné video). Tyto snímky následně složí do souvislého záznamu s klasickou rychlostí 25 snímků za vteřinu. Výsledkem je tak zrychlený film na kterém třeba v jedné minutě vidíte několikahodinový proces rozkvétání květiny apod.

Cenově dostupnou zrcadlovkou, která nabízí celou řadu  inovací ohledně videa je Canon EOS 700D . Jedná se klasickou digitální APS-C zrcadlovkou. Jde o vyspělejší model základní řady Canon EOS, která je určená pro začínající i náročnější uživatele.

CMOS snímač velikosti APS-C nabízí 18 Mpix rozlišení. Umí zachytiti až 5sn/s. a  systém automatického ostření, tedy AF má k dispozici 9 ostřících bodů. Jako jedna z prvních zrcadlovek Canon EOS také dokázala nabídnout dotykový displej, který je otočný o celých 360 stupňů. Ve výbavě najdete i automatické kreativní režimy.

Pojďme se ale podívat spíš na video a jeho možnosti. Režim EOS MOVIES, nabízí širokou nabídku funkcí a možností nastavení. Umožňuje natáčet video v kvalitě Full HD. Za pomoci senzoru Hybrid AF, je záběr vždy ostrý. Což je hlavní a důležitá novinka v systému zrcadlovek. Umí tedy nepřetržitě ostřit a nemusíte si pomáhat manuálně, jako tomu bylo dříve. V quick menu si můžete nastavit dokonce tři metody ostření – režim ve kterém si fotoaparát sám zvolí kam a jak zaostří, nebo můžete nastavit použití více AF bodů k zaostření a poslední režim, je založen na tom, že si místo kam má fotoaparát zaostřit volíte ručně, výběrem místa na dotykovém displeji. Při samotném natáčení můžete manuálně ovládat clonu, čas i citlivost ISO, přičemž volbu vhodného nastavení můžete nechat i na automatice fotoaparátu. Přednastavit si můžete také vyvážení bíle, styl obrazu, rozlišení a v neposlední řadě také optimalizaci jasu.

Canon EOS 700D umí také videomomentku, jenž usnadní natáčení a editaci, krátkých videosekvencí, které pořídíte při vašem cestování, svatbě či jiném důležitém okamžiku vaše života.

I objektivy prošly celkem slušnou inovací, hlavní a důležitou novinkou je technologie STM a ta byla vyvinuta právě pro video. Umí totiž zajistit, aby zvuk při ostření byl zcela omezen a nebylo tak slyšet samotné ostření při natáčení videa.

Akční a outdoorové kamery

Na trhu je ještě stále dost výrobců, kteří se věnují vývoji a neustálému vylepšování videokamer. Ale kromě videokamer klasické konstrukce a vlastností se často do popředí zájmu dostávají sportovní, nebo také outdoorové kamery.  Ty jsou malé a lehké, jednoduché na ovládání a kromě videa ve Full HD (nebo dokonce ve 4K) rozlišení, nabízí odolnost, vodotěsnost a široké možnosti použití.

Mezi přední výrobce sportovních kamer patří bezesporu značka GoPro a také Sony se svou kategorií Action Cam. Tyto kamery jsou velmi malé a skladné a požívají je hlavně sportovci, ale také lidé kterým už se klasická videa „přejedla“ a na svět se chtějí podívat z méně tradiční perspektivy.
Cenově jsou již i tyto kamery dostupné i běžnému uživately a získávají si oblibu zejména u lidí s dinamickým životním stylem.

Tito uživatelé sahají převážně po kamerách GoPro. Ty se díky své tradici na trhu i díky inspirativním videiím od profesionálních sportovců těší masové oblibě. Zákazníci si ale cení i funkčního a praktického designu, jednoduchého ovládání a opravdu kvalitního výstupu.

GoPro dělí své kamery do čtyř kategorií a každá kategorie má trochu rozdílnou sféru využití a samozřejmě i vnitřní výbavu.
Základním a cenově nejdostupnějším model je GoPro Hero. Tu lze pořídít za cenu do 4 tisíc korun.
I přes to, že je kamera ořezaná o některé funkce svých pokročilejších sourozenců, záběry z dovolené, ze zimních radovánek nebo natáčené pod vodou jsou velmi kvalitní a jde o vysoce funkční kameru. Coby základní model však samozřejmě má i jisté nevýhody. Například tělo kamery na pevno vsazené ve vodotěsném pouzdře, (které tak nelze vyměnit za jiný typ např. v případě poškození apod.), nebo měnší rozlišení pro fotografií, které lze také s GoPro kamerami pořizovat.
Druhým modelem GoPro HERO4 Silver, která se oproti modelu HERO vyznačuje větší škálou funkcí, větším rozlišením pro fotografie, možností wifi a Bluetooth připojení, lepší čočkou a hlavně zadním LCD displejem. Zejména displej, který může být skvělým pomocníkem při natáčení, je asi největší předností HERO4 Silver.

Aktuálně nejvyšším modelem v nabídce GoPro je HERO4 Black. Nemá zadní LCD displej, ale má lepší čočku, větší výdrž baterie, vylepšenou kvalitu obrazu, 2x výkonnější procesor, 2x více snímků za sekundu (v porovnání s předchozí generací HERO3+ Black Edition). To vše posouvá výkonnost GoPro, oceněnou cenou Emmy®, u HERO4 Black na zcela novou úroveň.

Neuvěřitelné rozlišení 4K a vysoký počet snímků u videa 1080p120 umožní točit dechberoucí, báječné záběry vás a vašeho světa. Nová nastavení Protune™ jak pro fotografie, tak pro videa odemyká ruční nastavování barev, ISO limitu, expozice a dalších parametrů. Vodotěsnost do 40m, 12Mpix fotky s bleskovou rychlostí focení 30 snímků za sekundu a vylepšený zvuk (v porovnání s HERO3+ Black Edition), to vše dělá z HERO4 Black ultimátní řešení pro zaznamenávání vašeho života.

GoPro Black a Silver podporují wifi připojení a bluetooth a tím vám dávají další možnosti při nahrávání, fotografování a hlavně při okamžitém sdílení pořízených záznamů.

Nabídka GoPro akčních kamer se navíc v prostřed létra rozrostla o dva nové modely.
Jedním z nich je HERO4 Session. Dosud nejmenší GoPro kamera v nabídce, která se díkyx své konstrukci vymiká z celého dosavadního portfólia kamer GoPro.
Druhou novinkou je model HERO+ LCD. Prakticky jde o model HERO, který je nově obohacen o dotyklový LCD displej, čímž se přibližuje dosavadní střední kategorii reprezentované modelem HERO4 Silver.

O obu novinkách se můžete dočíst v tomto článku.

komentářů