CEWE Fotolab
FOTOLAB

Štěpán Černý: Jak jsem fotil EURO

Minulý rok v červnu jsem fotografoval zápasy české fotbalové reprezentace na Euro 2016 ve Francii a dostal se i do zákulisí dění českého týmu.

Čím jsem fotil?

Protože focení sportu vyžaduje rychlou techniku, používal jsem Canon 7D II s objektivy 18-35mm f1,8, 50mm f1,8, a 70-200mm f2,8 nebo na zápasy Canon 1D X II s 300mm f2,8 nebo 400mm f2,8.

Pro většinu sportů je 70-200 ideální rozsah, který pokryje všechny situace. Při focení fotbalu ale používám rozsah 70-200 spíše pro focení radujících se fotbalistů v mé blízkosti. Většinu fotek ze zápasů jsem však fotil delším objektivem 300mm f/2,8 – pro fotbalové hřiště je to ohnisko tak akorát.

Tip: Pokud chcete fotit sport, nebo jemu podobné situace, například své psí mazlíčky jak běhají, rozhodně doporučuji objektiv 70-200mm, který vám zaručí dostatečné přiblížení i hloubku ostrosti.

Fujifilm X70Při ruce jsem měl vždy také bezzrcadlovku Fujifilm X70, která je malá a pohotová. Právě díky nenápadnosti a pohotovosti se s ní dají pořídit zajímavé momentky.

Na cestě

Tým letí do Francie letadlem, ale my musíme být na místě již několik dní předem a přivézt si s sebou vybavení celého PR oddělení. Od tiskáren, laminovaček na akreditace, počítačů, reklamních bannerů, až po fototechniku. Jeli jsme auty, abychom to vše pobrali a byli po Francii mobilní. Základna byla ve městě Tours a zápasy se hrály po Francii různými směry. Do auta na cestu jsem měl při sobě stále Fujifilm X70, abych si dokumentoval zajímavé momenty pro osobní účely – třeba tento článek.

Jako jeden z mála lidí se dostávám přímo k soukromému letadlu a mohu dokumentovat první momenty reprezentace ve Francii.

Milan Škoda a za ním celý tým míří z letadla rovnou do autobusu. Zde jsem fotil práve malinkým Fuji X70 rychlý cvak téměř od boku. Hlavně být nenápadný a nenarušit tak klidnou atmosféru.

První trénink na stadionu v Tours byl otevřený veřejnosti. Přišly se podívat téměř čtyři tisíce lidí a atmosféra byla tedy skvělá. Trénink byl otevřený i pro novináře, takže klasických sportovních fotografií vzniklo mnoho. Určitě jste mohli většinu vidět v různých médiích. Já vybral zase fotky pořízené nenápadným foťákem, před kterým fotbalisté tváří přirozeně.

Petr Čech podepisuje dres fanouškům. Místní lidé jsou z něj nadšení.

Díky Wi-Fi ve foťáku mohu fotky ihned poslat kolegům, kteří vkládají příspěvky na instagram a facebook. Snažíme se tím informovat fanoušky o aktuálním dění v týmu.
No jo, ale co když přijde zápas? Tam mi je kapesní foťák k ničemu. Nějaká momentka udělat jde, ale od hrací plochy jste minimálně 3 metry a dění na ploše může být klidně 100 metrů od vás. Tady přichází na řadu zrcadlovka s teleobjektivy. Nemám vyzkoušené všechny typy fotoaparátů, ale zatím se podle mě nic nevyrovná rychlému tělu zrcadlovky s rychle ostřícím objektivem. Když dá hráč gól a běží přímo k vám, tak je to nejlepší, co vás může potkat. Fotbalisti ale běží tak rychle, že by většina systémových fotoaparátů nestihla ostřit.

Tomáš Necid dává gól z penalty a míří k nám. Kolem sebe slyším samé cvak cvak a všichni to kropí. Foceno 1D XII 300mm f/2,8.
Pár vteřin po předchozí fotografii. Pro tyto momenty má většina fotografů dva fotoaparáty s dvěma různými objektivy. Druhý fotoaparát 7D II s objektivem 70-200 f2,8 zajistí, že mohu rychle přezbrojit a udělat i tuto fotografii.

Celé Euro jsme se obávali jediného. A to útoku teroristů. Proto všechny překvapila obrovská rána v zápase s Chorvatskem. Na to, že se na stadion nesměla dostat žádná pyrotechnika, jí tam bylo opravdu dost. V chorvatském kotli někdo odpálil opravdu velký dělobuch. Následovaly dýmovnice a světlice, které létaly na hrací plochu. Zápas byl přerušený a organizátoři začali s uklízením. Na jedné fotce se mi podařilo zachytit pořadatele, který dostal zásah dělobuchem někam do oka.

Pořadatel šel v rukavicích odstranit dělobuch z plochy. Při sbírání, se ozvala rána a on odskočil. Lekl se a držel za oko. Ten vzruch najednou lehce utichl, všichni strnuli co se právě stalo. Měli jsme informaci, že to naštěstí nic vážného nebylo.

Mezi zápasy bylo vždy pár dni volna. Ve volnu měli hráči tréninky, teambuilding, nebo rozhovory s novináři. Pro mě zbylo i pár chvil na volné fotografování, nebo vytvoření blogů pro můj web.

Je večer a my opouštíme stadion. Vyfoceno opět s Fuji X70. Díky delšímu času závěřky 1s jsem dosáhl dostatečného světla i při tmě a také lehce rozmazaných vlajek. To fotce dodává pocit větru.

Fotografování akce, jako je fotbalové EURO, je skvělá zkušenost ve všech směrech. Od samotného plánování cesty, po vymýšlení nových fotografií tak, aby nebyly stejné každý zápas nebo trénink.

Musím říct, že se se mi nakonec fotilo skvěle, čemuž dopomohla nejen atmosféra celého šampionátu, ale i skvělá zkušenost  – pracovat  po boku fotbalových reprezentantů a zejména vidět „pod ruce“ nejlepším českým sportovním fotografům.

Na této cestě jsem také ocenil mého malého společníka, Fujifilm X70, který se s mou výbavou pro focení sportu – zrcadlovkou se třemi objektivy – skvěle doplňoval. Díky tomu, že je malý a decentní, ho můžete mít kdykoliv a kdekoliv s sebou a je tak skvělým nástrojem pro reportáž a skvělé momentky. Koneckonců, říká se, že nejlepší je ten foťák, který máte vždycky s sebou. A to je u Fuji X70 podstatně lehčí úkol, než u mé zrcadlovky s objektivy.

Štěpán Černý fotograf fotbalu

Celkově jsem se v tomto článku snažil poukázat na rozdíl mezi zrcadlovkami, které běžně používám a „profi kompaktem“ Fujifilm X70. Zejména na fakt, že tyto fotoaparáty nelze tak snadno porovnávat a každý vyniká při trochu v jiných situacích.

Jeden je velký, těžký, ale rychlý s velmi kvalitním výstupem. Ten druhý má sice menší rozlišení, pevný širokoúhlý objektiv a je o něco méně pohotový, ale je nenápadný a díky tomu, že vás nebude obtěžovat mít ho neustále při sobě, vyfotíte s ním často zajímavější momenty.

Na úplný závěr si dovolím ještě přidat názor, že nemusíte mít drahou, nejnovější fototechniku abyste zvládli udělat působivé a zajímavé snímky. Důležité je dobře se dívat kolem sebe a hledat inspiraci, ať už se vydáte kamkoliv.

Například cestování a výpravy do nového prostředí, vám otevřou nekonečné množství možností. Je úplně jedno, zda jde o pracovní cestu, výlet do hor, nebo dovolenou s přáteli. Vždy jde vyfotit celá škála zajímavých témat – od portrétu až po krajinu.

Tak směle do toho.


Recenzi společně s fotografiemi pro Vás připravil:

Štěpán Černý

Fotograf převážně sportu a reportáží, v poslední době ho baví i reklamní a portrétní fotka. Na fotografování má rád improvizaci. Zastává názor, že pro pořízení dobré fotky není potřeba drahá technika.

www.blackart.cz

www.instagram.com/blackartcz

Štěpán Černý

Přidat komentář