CEWE Fotolab

Nikon Z9 – Představení vlajkové lodě a srovnání s konkurencí

O CSC fotoaparátech Nikon se říkalo, že hrají tak trochu třetí housle. Mohlo za to automatické ostření, které lehce zaostávalo za tím, co dovede Canon nebo Sony. To se ale s dneškem zásadně mění. Nikon Z 9 je totiž nekompromisním fotoaparátem, který se bez jakéhokoliv přehánění hodí pro jakýkoliv fotografický žánr.

Technické parametry

Nikon Z9 cena
Vedle bajonetu jsou nově tři funkční tlačítka.

Nikon Z9 je vítanou konkurencí pro nadcházející Canon R3 a výborný Sony Alpha 1. A ne jen tak ledajakou. Když se podíváte na srovnávací tabulku níže, tak vidíte, že svými technickými parametry uspokojí opravdu všechny fotografické žánry. Používá 46MPix vrstvený BSI snímač, který byl nově vyvinut právě pro tento přístroj. Doplňuje jej úplně nové CPU Expeed 7, které má na starost přepracovaný systém ostření (vrací se 3D tracking!), který, jak různá videa dokazují, je naprosto srovnatelný s tím nejlepším na trhu.

Nikon Z9 vs Canon R3 vs Sony Alpha 1

Nikon Z9Canon R3Sony Alpha 1
SnímačVrstvený,
BSI-CMOS,
46 MPix
Vrstvený,
BSI-CMOS,
24 MPix
Vrstvený,
BSI-CMOS,
50 MPix
ProcesorExpeed 7Digic X2x BIONZ XR
Rozsah citlivosti64-25600100-102400100-32000
Počet AF bodů4931053759
LCD3,2" 2,09 mil. bodů,
výklopný
vertikálně i
horizontálně
3,2" 4,15 mil. bodů,
otočný,
výklopný
3,2" 1,44 mil. bodů,
výklopný
Hledáček3,68M, 0,8x,
až 120fps,
blackout free
5,76M, 0,76x,
až 120 fps,
blackout free
při 30 fps
9,43M, 0,9x,
až 240fps,
blackout free
při 30 fps
Sériové snímání20 fps RAW,
30 fps JPEG,
120 fps 11MPix JPEG
30 fps RAW30 fps
(s vybranými
objektivy)
Video8K 30p, 4K 120p4K 120p8K 30p, 4K 120p
StabilizaceV těle, 6EVV těle, 8EV
(s vybranými
objektivy)
V těle, 5,5EV
Paměťové karty2x CFexpress typ B1x SD UHS-II,
1x CFexpress typ B
2x CFexpress typ A
nebo SD UHS-II
ZávěrkaElektronická,
1/32000s
Mech. 1/8000s,
el. 1/64000s
Mech. 1/8000s,
el. 1/32000s
Rozměry149 x 150 x 91 mm150 x 143 x 87 mm129 x 97 x 81 mm
Hmotnost1340 g1015 g737 g
Výdrž baterie
(CIPA)
740760530

Canon R3 je díky svému rozlišení 24 MPix a možnosti fotit 30 snímků za vteřinu v plném rozlišení i při sledování cíle opravdu zaměřen hlavně na sportovního a wildlife fotografa. Trochu také zaostává v otázce videa. Ne, že by 4K při 120fps bylo málo, ale jak nový Nikon Z9 tak i Sony Alpha 1 zvládnou natáčet 8K video v 30 fps. Zde má ale navrch Nikon, protože zvládne natáčet 8K záznam bez přehřívání a omezení délky. Na reálná čísla si ještě počkáme, ale vše nasvědčuje, že natáčet půjde s externím napájením i několik hodin v kuse. To je, oproti zhruba 20 minutám u Sony, zásadní rozdíl. Možnosti natáčení videí se budou nadále rozšiřovat, Nikon chystá na začátek dalšího roku update firmware, který umožní nahrávat i 12-bit 8K/60p záznam v proprietárním formátu.

Nikon Z9 wildlife
Neměl by se dívat jinam? No nic…poznáte nasazený objektiv? Autor: Nikon Europe

Jinak je Sony Alpha 1 špičkový přístroj. Pravděpodobně ještě výkonnější než Z9, ale o to nejde. Důležité je, jaký je fotoaparát v praxi a také možnost volby. Sony A1 používá 50 MPix snímač a dá se, stejně jako Nikon Z9, považovat za univerzální fotoaparát „na všechno“. Chleba se ale začne lámat při pohledu na cenovku. Nikon Z9 totiž bude startovat na ceně 152 990Kč. Když se podíváte na cenu Sony Alpha 1, která atakuje dvěstětisícovou hranici, zjistíte, že je Nikon Z9 naceněn velmi kompetitivně, a mohlo by to zásadně zamíchat trhem. Pro doplnění, Canon R3 s cenovkou 159 990Kč je za Nikonem cenově v těsném v závěsu. Jde ale o to, že Canon R3 není vlajková loď v tom pravém slova smyslu, tou je stále DSLR Canon 1Dx Mark III a Canon proto velmi pravděpodobně chystá, co já vím, Canon R1? Nikon Z9 je skutečnou vlajkovou lodí, s profesionálním ovládáním, utěsněním proti prachu a vodě a celkovou stavbou těla odpovídající DSLR Nikon D6. A 152 tisíc za takto výkonný fotoaparát? Toto by mohlo vyvinout tlak na všechny ostatní značky.

Nejde tady vůbec o žabomyší války mezi značkami a jejich fanoušky. Fotoaparáty srovnávám hlavně proto, že z toho budeme těžit my, fotografové. Doposud neměla Alpha 1 konkurenci, to se dnes ovšem mění. Jasně, můžete namítnout, že na Sony je více objektivů a samozřejmě byste měli pravdu. To ovšem nic nemění na faktu, že jak Nikon tak Canon usilovně pracují na rozšíření nabídky nativních skel a pomocí adaptérů fungují i objektivy z DSLR, někdy i lépe než na zrcadlovkách samotných. Navíc jsme se dnes kromě Z9 od Nikonu dočkali i nového FTZ II adaptéru a dalších objektivů. O tom ale až později. Zpět k Nikon Z9!

Nikon Z 9 specifikace
Displej je nový, výklopný horizontálně i vertikálně. Upřímně jsem rád, že není otočný. Kdo to myslí s natáčením vážně, pořídí monitor.

Mechanická závěrka? Zbytečnost.

Nikon Z9 je velmi zajímavý tím, že vůbec nepoužívá mechanickou závěrku, jakou známe ze všech fotoaparátů s velkým senzorem. Nový snímač i procesor se starají o tak rychlé čtení, zpracování i zápis dat, že jednoduše nebyla potřebná. Pracujete tedy primárně s elektronickou závěrkou, které nechybí režim flicker free pro focení v komplikovaném světle. Tímto si Z9 získává prvenství ve své kategorii a dá se z toho vyvodit i to, že se můžeme rozloučit s rolling shutter efektem ve videích nebo fotografiích.

Systém ostření

Nikon Z9 přidává, kromě známých režimů, i 3D tracking, který naopak dokonale znají všichni uživatelé DSLR. Měl bych tedy správně říci, že se 3D tracking vrací ve své nejlepší formě. Je totiž doplněn o sledování očí, obličeje, hlavy, torza, těla, koček, psů, ptáků, letadel, aut, motorek a kol. Dlouhý seznam že? A umělá inteligence se postará i o rozeznávání dalších objektů. Sledování koček proto neplatí jen pro „felis catus“, ale zvládne všechny kočkovité šelmy atd. Oproti konkurentům od Sony a Canonu sice Nikon používá nejmenší množství ostřících bodů, z těch se ale začíná pomalu stávat číslo atraktivní akorát tak pro oddělení marketingu a ne pro fotografy. 493 bodů pokrývající naprostou většinu scény prostě podle mě musí stačit i těm nejnáročnějším fotografům.

Všimněte si i nevyužitého prostoru vedle stavového displeje, všechna tlačítka jsou totiž umístěna tak, aby vyžadovala jen minimální pohyb ruky a prstů.

Hledáček

Z výše uvedené srovnávací tabulky Nikon Z9 na papíře zaostává pouze v parametrech hledáčku. Má to ale jedno „ale“. Ostatní fotoaparáty sice používají hledáček s větším rozlišením, neumí jej ale využít permanentně a při nastavení rychlé snímkovací frekvence jde rozlišení i kvalita zobrazení dolů. Nikon na to šel správně a podle mě i férově vůči fotografům. Rozlišení 3,69M, tedy 2560 x 1440 px bohatě stačí a v kombinaci s kvalitním OLED panelem s nízkou odezvou a vysokou snímkovací frekvencí i ve špatném světle nabídne fotografům konzistentně kvalitní zkušenost nehledě na podmínky. Uznávám, že to je parametr, který nebude ozdobou srovnávacích tabulek. Já to ale beru jako důkaz toho, že Nikon myslel na fotografy a ne jen na „nahánění“ technických parametrů.

Zkušenosti uživatelů i předprodukční vzorky opravdu potvrzují, že se jedná o jeden z nejlepších hledáčků na trhu. Jeho odezva je nulová, nemá žádný blackout ani zpoždění při focení a vyrovnání jasu s ohledem na okolní podmínky funguje bez vyrušování fotografa. Jeho výkon nebo rozlišení se nijak nesnižuje „působením okolních vlivů“. Ano, hledáček v Sony A1 má sice 9,43 milionu bodů, když ale jeho rozlišení pouhým namáčknutím spouště klesne na třetinu této hodnoty, působí pak maximální rozlišení trochu jako prázdné číslo do tabulek.

Další parametry a novinky

Je toho opravdu hodně a detaily si necháme na velkou recenzi, proto ve zkratce:

  • Nikon Z9 zvládne fotit v plném rozlišení RAW soubory ve 20 fps, JPEG ve 30 fps a pokud by vám stačilo 11MPix v JPEG, můžete fotit ve 120 fps. To je 120 snímků za vteřinu v rozlišení 4062 x 2708 px! Pamatujte, že z 11MPix stále vytisknete fotku o délce 50 cm.
  • Stabilizace funguje nově v kombinaci se stabilizací v objektivu.
  • Při vypnutí fotoaparátu se zamkne pozice snímače (snímač nebude „poskakovat“ například při jízdě v autě).
  • Při vypnutí se navíc snímač zakryje speciálním krycím štítem. Ten je pevnější než klasická závěrka a zavře se bez prodlevy v momentě vypnutí přístroje.
  • Dva sloty pro CFexpress typ B – rychlost a spolehlivost.
  • Základní nativní ISO 64, maximální ISO 25600 – i nejvyšší hodnoty mají být použitelné
  • Podsvícená tlačítka a ovládání podobné Nikonu D6, nechybí ani volič AF na přední straně.
  • Nová baterie EN-EL18d zajistí v praxi výdrž na tisíce snímků
  • Synchronizační čas pro blesk je 1/200s
  • Jen o chlup nižší váha ve srovnání s Nikonem D6, co se ale zmenšilo doopravdy jsou rozměry.
    D6 – 160 x 163 x 92 mm, 1270 g vs Z9 – 149 x 149,5 x 90,5 mm, 1160g

Další novinky

Tak trochu ve stínu Nikonu Z9 představil Nikon i nový FTZ II adaptér, který přišel o „bradu“ a neomezuje tak použití fn tlačítek kolem bajonetu. Další novinkou jsou dva objektivy. Teleobjektiv Nikkor 100-400mm f/4,5-5,6 VR S a univerzální zoom Nikkor  24-120 f/4 S. První jmenovaný bude perfektním společníkem pro každého wildlife a sportovního fotografa. Druhý potom osloví svou univerzálností, vysokou optickou kvalitou (je to S objektiv, tedy „eNko pro Zetko“ 🙂 ) a konstantní světelností. Dokáži si jej představit například i v rukou reportážního fotografa nebo dokumentaristy. Všimněte si třetího ovládácího kroužku na obou objektivech, to nasvědčuje tomu, že by se mohl stát standardem pro Z objektivy. Nechybí ani programovatelná tlačítka, na teleobjektivu hned dvě, na 24-120 pak jedno. Hlavně u 24-120mm jsem fn tlačítko ani control ring nečekal. 

Na závěr

Tak co na to říkáte? Já si myslím, že jako fotografové můžeme jen slavit. Nikon Z9 není fotoaparát pro každého a jeho cena to jen potvrzuje. O to ale vůbec nejde. Jde o to, že vytvoří zásadní tlak na ostatní značky, možná že je i donutí upravit jejich cenovou politiku (mám na mysli hlavně Canon, ale nechtěl jsem být konkrétní) a hlavně se technologie ze Z9 budou postupně dostávat do strojů nižších řad. Jestli něco dokonale definuje trefu do černého, tak je to jednoznačně novinka od žlutého týmu – Nikon Z9.

Aktuální cenu a skladové zásoby Nikon Z 9 najdete na eshopu Fotolab.cz. Pro předobjednávky nás prosím kontaktujte na emailu: eshop@fotolab.cz nebo telefonicky +420 272 071 200.

U objektivu Nikkor Z 100-400 mm f/4,5 – 5,6 VR S byla stanovena cena na 76 490Kč a u Nikkor Z 24-120 mm f/4 S na 30 990 Kč. Nový FTZ II adaptér bude v prodeji za 7 290 Kč. Předobjednávat můžete na výše uvedených kontaktech.

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář