CEWE Fotolab

Sony A7IV – Představení očekávané novinky

Dnes, 21.10. 2021 v 16:00 našeho času, představilo Sony očekávaného nástupce oblíbeného Sony A7 III. Sony označovalo „trojku“ jako basic model, tedy základ nabídky. Pro nový A7 Mark IV to ovšem bylo málo a Sony si pro nás připravilo chytrou hru se slovy – Beyond Basic. Pojďme si proto říct, co všechno víme o novince, která jde za hranice základu CSC systému Sony Alpha.

Aktualizace 24.11. 2021: Sony nezklamalo a přístroj si právem odnesl vysoké hodnocení. Není ale úplně bez chyb.
Přečtěte si podrobnou recenzi na Sony A7 Mark IV

Pokud máte volnou půlhodinu svého času, můžete se podívat na video, ve kterém Sony postupně představí všechny novinky a možnosti modelu Sony A7IV. Pokud ovšem čas nemáte, a je to pochopitelné, video přeskočte a čtěte dál.

 

Sony A7 Mark IV: Technické parametry

Typ snímače a rozlišení: BSI-CMOS, 33MPix, 15EV dynamický rozsah při ISO 100
Rozsah citlivosti ISO: 100-51200 (rozšíření na 50-204800)
Systém ostření: Fázová detekce na senzoru, 759 bodů, pokrytí scény 94%, ostření od -4EV (při použití f/2 objektivu)
Použitý procesor: BIONZ XR (Stejný jako v Alpha 1 a A7SIII)
Stabilizace obrazu: 5-osá stabilizace snímače, až 5,5EV
Sekvenční snímání: 5 sn./s (bezztrátový RAW), 10 sn./s (ztrátový RAW)
Velikost bufferu: 828 fotografií při nastavení Uncompressed RAW + JPEG
Synchronizační čas blesku: 1/250s
Hledáček: EVF, 3,69M bodů, zvětšení 0,78x
Zadní LCD: Výklopný otočný displej s rozlišením 1,04M bodů
Natáčení videí: XAVC HS (MPEG-H HEVC / H.265) 4:2:2 10bit All-I (intra) s datovým tokem až 600 Mbps, 4K 60p v Super 35 (1,5x crop), 4K30p (plný senzor), FHD 120p, 1/15s readout čas, S-Log2/3/HLG
Materiál těla: Hořčíková konstrukce s utěsněním proti prachu a vodě
Typ baterie a její výdrž: NP-FZ100, 580(LCD) nebo 520 (EVF) snímků dle CIPA
Úložiště: Dva sloty, 1x SD UHS-II a 1x kombinovaný slot pro SD UHS-II nebo CFexpress A
Rozměry: 131 x 96 x 80 mm
Hmotnost: 659 g

Naše dojmy ze Sony A7IV

Sony A7 Mark IV LCD
Novinkou je výklopný a otočný dotykový displej.

Konstrukce a ovládání: Co je nového?

Tělo fotoaparátu je velmi podobné modelu Sony A7S III. Pro uživatele to znamená pohodlnější grip s větším prostorem mezi objektivem a gripem samotným. Další, na první pohled viditelnou změnou, je nová funkce otočného voliče korekce expozice. Ten dostal zámek, bylo z něj odstraněno číslování a můžete na něj nastavit kteroukoliv z těchto funkcí:

  • Nastavení clony
  • Nastavení času
  • ISO
  • Korekce expozice
  • Vyvážení bílé (předvolby i hodnotu v kelvinech)
  • Kreativní režimy
  • Ostření
  • Pohyb ostřícího rámečku
  • Úrovně nahrávání zvuku

Novinkou je oproti předchůdci nasazení výklopného a otočného displeje, kteří ocení hlavně filmaři a vloggeři. S ohledem na skutečně hybridní zařazení přístroje je tato změna pochopitelnou. Použitý LCD je dotykový, ale má spíše nižší rozlišení s 1,04 milionem bodů. Po vstupu do MENU vás na A7 Mark IV uvítá nová přehlednější struktura, se kterou jste se mohli setkat v modelech Alpha 1 nebo A7S III.

Sony A7 Mark IV menu

Sony o novém A7IV nemluví jako o „fotoaparátu s možností natáčet video“, ale celé ovládání i koncept přístroje byl přizpůsobeno tomu, aby mohl Sony A7IV fungovat jako plnohodnotná kamera i plnohodnotný fotoaparát. Pod voličem režimů proto najdete nový přepínač, který umožňuje rychle fotoaparát přepnout z režimu fotografování do režimu natáčení klasických, respektive zpomalených videí. Toto přepnutí není jenom o zpřístupnění natáčení, změní se obsah MENU, rychlých nabídek, změní se vyvážení bílé nebo nastavený barevný profil. Jediným globálním nastavením tak zůstává čas, citlivost a clona a to je škoda. Není to ale nic, co by nezvládnul upravit nový firmware. S podobným přepínačem jste se mohli setkat například na fotoaparátech Nikon Z a jedná se o výrazně rychlejší způsob ovládání, než když je video režim ukrytý na voliči režimů, tak jako tomu je například u Canonu R6.

Po vzoru Sony A7S III se i částečně změnilo rozmístění ovládacích prvků i jejich provedení. Z ostatních modelů poznáváme velmi povedený joystick nebo zvětšená tlačítka. Změnil se i hledáček, který by měl mít kratší blackout a se svými 3,69M bodů i jemnější zobrazení (A7III má 2,36M bodů). Obnovovací frekvence a jeho plynulost ve špatných světelných podmínkách jsou nám zatím neznámé.

Sony A7 IV
Rychlý přepínač mezi režimy focení a natáčení je vítanou změnou pro všechny fotografy, kteří se zároveň věnují i nahrávání videí. S přepnutím se navíc změní i nastavení spojená s daným režimem.

Samotné tělo je vyrobeno z hořčíkové slitiny a je utěsněno proti prachu a vodě. Úroveň utěsnění by měla být větší než u jeho předchůdce a to je jenom dobře. Na boku přístroje najdete kromě jacku pro mikrofon a sluchátka také full-size HDMI konektor pro připojení externího rekordéru. Novinkou je možnost streamovat obsah ve Full HD přímo z fotoaparátu, a to připojením přes USB-C k počítači nebo smartphonu. V úvodním videu mluví Sony pouze o připojení k telefonům Xperia z vlastní produkce, pevně ale věřím, že bude fotoaparát podporovat propojení s jakýmkoliv zařízením Android a také s, mezi influencery a vloggery nejpopulárnějším, iOS. Novinkou je možnost real-time vyhlazení pleti při streamování videa a také současné streamování i ukládání záznamu na paměťovou kartu. Pro propojení a streaming umí být A7 IV připojen nově i přes 5GHz Wi-Fi, což se postará o rychlejší a stabilnější přenos dat.

O ukládání dat se starají dva sloty na paměťové karty. Ten první je pro SD karty standardu UHS-II, druhý je poté duální, poradí si s SD UHS-II nebo Cfexpress kartami. Ale pozor, jedná se o Cfexpress typ A, tedy rozměrově menší karty s maximální teoretickou rychlostí 1000MB/s. Baterie přístroje zůstala stejná, papírová výdrž fotoaparátu je perfektní a reálně určitě půjde na jedno nabití nafotit více než tisícovku fotografií. Fotoaparátu nechybí ani napájení a nabíjení pomocí USB-C PD.

Posledním vylepšením v otázce konstrukce je spíše maličkost, ale obrovsky důležitá. Při vypnutém fotoaparátu se automaticky zavře závěrka a zmenšuje se tak riziko ulpívání prachu na snímači, například při výměně objektivů.

Funkce a parametry: Nový senzor a vylepšené ostření

Největší změnou je určitě použití nového snímače s rozlišením 33Mpix. Snímač je typu BSI-CMOS. Sony slibuje 15EV dynamického rozsahu a lepší a věrnější podání barev i minimum šumu. Na papíře vypadá nový senzor, až na jednu věc, perfektně. Na reálné výsledky z finálního modelu si ale ještě musíme počkat. Ta jedna výtka směřuje k rychlosti čtení dat ze snímače, která se zastavila na 1/15s. To je podle mě dlouhá doba a může to omezovat použití elektronické závěrky nebo natáčení rychlé akce – mám obavu z rolling shutter efektu.

Snímač nového fotoaparátu je stabilizovaný. Výkon stabilizace je až 5,5EV dle CIPA, tedy téměř stejný jako u předchůdce. Nová je ovšem aktivní stabilizace ve videu, kde fotoaparát ukládá do metadat informace z gyroskopu a vy tak získáváte možnost stabilizovat video v postprodukci

Vylepšení se dočkalo i ostření. To by mělo být o 30% rychlejší a přesnější při sledování očí, hlavy nebo celé postavy. Fotoaparát používá procesor BIONZ XR a algoritmy ostření z modelu Alpha 1. To znamená ostření nejenom na oči lidí, ale i na zvířata nebo ptáky. Troufám si tvrdit, že bude Sony A7 Mark IV patřit v ostření mezi absolutní špičku, škoda jen pomalejšího sekvenčního snímání. To dosahuje dle oficiálních parametrů 10 sn./s při použití komprimovaného RAW a AF-S. To by byla s ohledem na konkurenci spíše průměrná hodnota. Pokud ale na fotoaparátu nastavíte RAW bez komprese a kontinuální ostření, klesne hodnota na zhruba 5 sn./s. V tomto jsem od nového přístroje čekal mnohem více, ale na druhou stranu je to pochopitelné, pro sportovní fotografii má Sony v nabídce model Sony A9II, kterému logicky nechtělo levnějším modelem konkurovat.

Čtěte také na blogu: „Sony A7 III vs A7C: POROVNÁNÍ“

Sony A7 Mark IV a natáčení videí

Fotoaparát podporuje interní natáčení v 10 bit 4:2:2 All-I4K 60p při 1,5x cropu, 4K 30p při čtení dat z celého čipu, a pro zpomalené záběry nechybí FullHD ve 120fps. Fotoaparát navíc výsledné video downsampluje ze 7K rozlišení. Použitý kodek XAVC HS (MPEG-H HEVC/H.265) je stejný, jako najdeme v modelu Alpha 1 a Sony A7S III. Sony A7 Mark IV podporuje barevné profily S-Log3 a S-Log2 i nový profil Cinetone S.

Novinka je i asistent manuálního ostření, tzv. Focus Map a také chytré manuálně-automatické ostření během natáčení. To funguje tak, že když máte během natáčení videa aktivní AF-C, můžete kdykoliv ručně přeostřit, a přeostření se fotoaparát automaticky vrátí ke sledování nově zaostřeného cíle (pokud detekuje oči nebo obličej). Systém chlazení fotoaparátu je také převzatý z Alpha 1 a A7SIII, fotoaparát by se proto němel během natáčení přehřívat ani v náročných podmínkách.

Úplnou novinkou v systému Sony Alpha je automatická kompenzace focus breathing, tedy změny ohniskové vzdálenosti objektivu v důsledku přeostření. To bude podporováno zatím pouze s originálními objektivy Sony. Jedná se prakticky o co nejmenší automatický ořez scény s následným využitím plného rozlišení.

Kameramani (a fotografové) ocení možnost napájet fotoaparát přes USB-C PD a také HDMI konektor standardní velikosti – naštěstí se u A7 IV nekonají „pokusy“ s Micro HDMI. V otázce zvuku je samotný fotoaparát vybaven překvapivě kvalitními mikrofony. Navíc, kromě bězného mikrofonu, můžete pomocí adaptéru Sony XLR-K3M připojit i XLR mikrofony.

Čtěte také na blogu: „Sony A7 Mark IV: RECENZE – Mnohem více, než jen základ“

Vylepšené TTL a dva nové blesky pro Sony Multi Interface

Sony slibuje velké zlepšení v přesnosti a spolehlivosti TTL měření při focení s blesky. K tomu navíc nachystali dva nové systémové blesky – HVL-F60RM2 a HVL-F46RM

Sony HVL-F60RM2 a HVL-F46RM
Když se na nové blesky podíváte, nechybí vám něco?
blesk na sony
HVL-F60RM2 a HVL-F46RM – Názvy nových blesků jsou snadno zapamatovatelné 🙂

Čtěte také na blogu: „Sony FE 14 mm F/1,8 GM: RECENZE“

Závěr, cena, dostupnost a předobjednávky

Tak co na novinku říkáte? Mě se moc líbí. Velmi se těším na výkon nového snímače i vylepšenou ergonomii. Sice se nejedná o takovou revoluci, jako tomu bylo při skoku z modelu Sony A7 II na A7 III, ale i tak řeší novinka všechny nedostatky předchozího modelu, výrazně vylepšuje ovládání a svými parametry uspokojí potřeby náročného fotografa i filmaře.


Doporučená cena byla pro tělo Sony A7 Mark IV stanovena na 74 990 Kč. Očekávaná dostupnost je přelom prosince 2021 a ledna 2022. Pro předobejdnávky nás prosím kontaktujte na emailu: eshop@fotolab.cz nebo telefonicky +420 272 071 200.

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář