CEWE Fotolab

Recenze Sony FE 100–400 f/4.5-5.6 GM OSS

Představení objektivu Sony FE 100–400 GM v roce 2017 znamenalo vyplnění mezery v rozsahu teleobjektivů pro bajonety Sony FE (fullframe) a E (APS-C) a také rozšíření nabídky špičkových objektivů řady G. Dostali jsme jeden na otestování. Je vskutku tak skvělý, jak se o něm říká?

Schlosshof, Rakousko s ohniskem 400 mm, f/7,1.

Konstrukce a ovládání

První dojem ze zpracování objektivu je opravdu dobrý, potěší hlavně kvalita použitých materiálů a provedení gumových kroužků pro zoom a manuální ostření a také velice plynulý chod tubusu při zoomování jako takovém. Je však třeba počítat s tím, že samotný tubus se při přiblížení vysouvá – nicméně to nijak neovlivňuje velmi dobrou vyváženost objektivu s nasazeným tělem. Další vlastnost, kterou jsem při fotografování ocenil, je ta, že zoom se po manuálním nastavení nehýbe. A to ani při manipulaci s objektivem. Proto není nutné tlačítko pro zamknutí zoomovacího prstence.

Čápi v přírodní rezervaci Marchegg v Rakousku s ohniskem 400 mm, f/6,3.

Odolnost vůči prachu a vlhkosti je samozřejmostí, nemusíte se tedy bát ani těžších fotografických podmínek. Na boku objektivu najdeme přepínače mezi AF/MF. Další přepínač je limiter vzdálenosti zaostřování, který umožňuje zaostřovat v plném rozsahu nebo v případě fotografování vzdálenějších objektů od tří metrů až do nekonečna, nic v popředí vás nebude rušit. Třetí ovladač je pro OSS, tedy stabilizace obrazu. Poslední tlačítko upravuje funkci stabilizátoru a to ve dvou režimech. 1. je standardní systém stabilizace a 2. je režim pro sledování objektů (panning).

V praxi

Rozsah 100–400 mm pro fullframe a 150-600 mm pro APS-C snímače umožňuje širokou škálu využití. Jako první mě překvapila nejmenší zaostřovací vzdálenost (0,98 m), která umožňuje velké možnosti při fotografování detailů všeho druhu, čemuž pomáhá rychlý a přesný autofokus, jež ocení fotografové zaměření na divokou přírodu či zvířata.

Díky vynikajícímu rozlišení objektivu je možné provádět i větší výřezy. Ohnisko 400 mm, f/6,3.

Výhodou je kompatibilita objektivu s telekonvertory 1,4x a 2x, které poskytnou ještě větší přiblížení, i když za cenu ztráty světelnosti.

Objektiv zvládá krajinářské záběry bez problémů, ohnisko 100 mm, f/6,3.

 

Objektiv ovšem nezaostává ani ve fotografování krajiny, ale při snímání za zhoršených světelných podmínek bych rozhodně sáhl po stativu, na který se objektiv připevní přímo přes stativovou objímku, která je součástí balení.

Objektiv dokáže krásně zachytit protisvětlo při správném úhlu a bez chyb, ohnisko 400 mm, f/5,6.

Protisvětlo objektiv zvládá výborně bez výraznějších odlesků – objeví se pouze při fotografování přímo do slunce. 9-lamelová clona dodává příjemný, nerušivý bokeh, a proto si s objektivem poradíte i při focení portrétů. Při fotografování sportovních akcí například v hale s umělým osvětlením je třeba myslet na světelnost 4,5-5,6, která může být omezující při rychlejších časech závěrky.

Není problém vyfotit ani kontrastnější scény, ohnisko 100 mm, f/9. 

Závěr

Objektiv Sony FE 100-400 GM by neměl chybět v žádném profesionálním foto vybavení právě díky jeho univerzálnosti a perfektní kvalitě obrazu, která do velké míry ospravedlňuje i vyšší cenu samotného objektivu. Při nošení objektivu bych se určitě nespoléhal na popruh dodávaný standardně k fotoaparátu, ale investoval bych do pevnější a pohodlnější varianty například od značky Peak Design. Nošení tohoto skla na krku je opravdu cítit, a proto bych ho na některé delší akce z výbavy vynechal. Velkým plusem je krátká zaostřovací vzdálenost, která v případě potřeby může fungovat jako makro funkce.

Objektiv vyniká ve zachycení detailů – je to jeho hlavní výhoda oproti objektivu Sony 200-600 G. Ohnisko 400 mm, f/8

Alternativou k tomuto objektivu je další výborný objektiv, Sony FE 200-600 5.6-6.3 G OSS, který umožňuje větší přiblížení za cenu menší světelnosti. Je rozměrově větší a v rozsahu 200–400 mm dosahuje o něco nižší kvality obrazu než 100–400 FE. Pro fotografy pracující v horších světelných podmínkách bych zase doporučil spíše objektiv Sony FE 70–200 2.8 G OSS, jelikož světelnost 4,5-5,6 nemusí být i při zapnuté stabilizaci dostačující.
Celkově je objektiv Sony FE 100–400 f/4.5-5.6 GM OSS velmi dobře hodnocený a nabízí široké možnosti využití, vynikající obrazovou kvalitu a spolehlivý výkon. Je ideální pro fotografy zaměřené na divokou přírodu, krajiny, sportovní akce a portrétní fotografii.

Při zaostřování je třeba pečlivě vybrat ostřící bod, nejdelší ohnisko a clonu f/5,6, která umožní větší hloubku ostrosti i u vzdálenějších objektů.

 

 

 

Typ Bajonet Sony E-mount
Formát Fullframe 
Ohnisková vzdálenost 100–400 mm
Světelnost objektivu f/4,5-5,6
Nejvyšší clonové číslo f/22
Konstrukce 22 prvků v 16 skupinách (včetně 1 SUPER-ED optického členu)
Obrazový úhel Formát Fullframe: 24º ~ 6.2º, formát APS-C: 16° ~ 4.2°
Zaostřovací systém Vnitřní ostření
Nejkratší ostřící vzdálenost 0,98 m
Maximální reprodukční poměr 0,35×
Počet lamel clony9-lamelová clona s kruhovým otvorem 9-lamelová clona s kruhovým otvorem
Povrchová úprava Antireflexní vrstva
Průměr filtru 77 mm
Průměr × délka 93,9 mm × 205 mm
Hmotnost 1 470 g
Dodávané příslušenství Sony ALC-SH151, SONY ALCF77S, SONY ALC R1EM

 

Sony FE 100–400 f/4.5-5.6 GM OSS

0.00
8.8

Obrazová kvalita/snímač

9.5/10

Ostření

9.0/10

Video

7.0/10

Konstrukce

9.0/10

Ergonomie a ovládání

8.0/10

Další výbava a funkce

10.0/10

Poměr cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Výborný obrazový výstup
  • Rychlý a přesný autofokus
  • Kvalita zpracování
  • Stabilizace obrazu
  • 77mm průměr filtru
  • Malá zaostřovací vzdálenost

Zasloužilo by vylepšení:

  • Cena
  • Vyšší váha
  • Nemá interní zoom

Marek Ševc

Fotografovaniu sa venujem 10 rokov, najradšej zachytávam opustené miesta alebo stroje ale nepohrdnem ani krajinárskou fotografiou alebo portrétom, dôležité je mať dobré svetlo.

Přidat komentář