CEWE Fotolab

Recenze FUJIFILM X-S20: ,,Jsem malej, ale šikovnej“

Fujifilm X-S20 nahrazuje model X-S10 z roku 2020, což byla první generace této třídy s klasickým ovládáním jako u zrcadlovek. I když vypadají podobně, liší se v podstatných věcech. Jaké vychytávky se skrývají uvnitř nového těla? Zkusíme to zjistit.

Technické parametry

 Typ fotoaparátu: kompakt s výměnným objektivem

Dostupné pro bajonet: Fujifilm X

Obrazový snímač: X-Trans BSI CMOS 4, 23,5 × 15,6mm APS-C

Efektivní rozlišení: 26,1 Mpx

Sloty pro paměťovou kartu: 1x SD / SDHC / SDXC (UHS-II)

Hledáček: EVF hledáček s 2.36 miliony bodů a 0.62× zvětšením

Displej: otočný, dotykový LCD displej s 1.84 miliony pixelů (3:2)

Typy závěrky: mechanická/elektronická závěrka

Rozsah závěrky: 30 – 1/32000 s

Sekvenční snímání: 8 sn/s při mechanické závěrce, el. závěrka: 30 sn/s (1.25x crop), 20sn/s (bez cropu)

Množství AF bodů: 425

Typ AF: hybridní ostření (fázové+kontrastní)

Citlivost ISO: nativní rozsah 160 až 12 800, lze rozšířit na 80 až 51 200

Stabilizace: IBIS v těle v 5 osách

Natáčení videa: 6,2K/30p, 4K/60p

Konektivita: USB-C, micro HDMI, 3,5 mm jack, Wi-Fi, Bluetooth

Výdrž baterie dle CIPA: 750 snímků

Vnitřní materiál těla: hořčík

Rozměry (Š×V×H): 127,7 x 85,1 x 65,4 mm

Hmotnost: 491 g

Konstrukce a ovládání

X-S20 je perfektně kompaktní a lehký fotoaparát. Moc mě bavil. Bral jsem si ho všude s sebou a troufnu si říct, že ani vám nebude překážet. Je tak skladný, že když jsem ho dal do batohu, kontroloval jsem si, jestli ho s sebou vůbec mám. Samozřejmě hodně záleží, s jakým objektivem ho spárujete, ale Fujifilm má v nabídce více kompaktních a lehkých objektivů, takže je a bude z čeho vybírat.

V ruce je malý, ale s velmi hlubokým a ergonomicky příjemným gripem, takže úchop je bezpečný. Drží se dobře a pevně. Rozložení všech ovládacích prvků zůstalo shodné s X-S10. Grip a tlačítka na těle jsou teď o něco větší. Pár tlačítek na horní straně těla bylo zvětšeno a trochu posunuto.

Na tak malé tělo má fotoaparát překvapivě robustní grip

 

Způsob ovládání expozice je stejný, jako u běžného fotoaparátu DSLR. Namísto analogových voličů, které běžně Fujifilm u svých fotoaparátů používá, najdeme na těle přehledný volič PASM i s novou položkou Vlog. Líbí se mi, že máme tři samostatné kruhové voliče, takže můžeme ovládat clonu, čas i ISO přímo z těla.

Na vrchní části ještě najdeme tlačítko ISO a Q pro rychlé menu fotoaparátu a také vyhrazené tlačítko pro nahrávání, které lze použít k okamžitému přechodu do záznamu videa z jakéhokoli režimu fotografování. Zapínání a vypínání fotoaparátu je blízko spouště a přímo u palce najdete joystick pro rychlý výběr ostřícího bodu.

Výklopná, úhlová obrazovka je velkou výhodou pro milovníky selfíček

Nově je na horním voliči režim “Vlog“ pro rychlé změny v nastavení klíčových parametrů specifických pro vlogování. Ty se zobrazí v nabídce fotoaparátu na dotykovém LCD displeji: samospoušť, detekce obličeje/očí, režim prioritního ostření produktu, vysokorychlostní záznam a možnost režimu rozostření pozadí.

3palcový dotykový LCD displej s lepším rozlišením a variabilním otáčením je ideální jak pro focení v krkolomných pozicích, tak pro vlogování a natáčení videí.

Menu fotoaparátu je přehledné a pro Fuji klasické. Jestliže jste někdy používali fotoaparáty Fujifilm, budete se bez problémů orientovat.

Uživatel Fuji se v menu neztratí

Tělo X-S20 je z hořčíku, bohužel bez utěsnění proti povětrnostním vlivům, takže focení v dešti bych se raději vyvaroval.

V praxi

26megapixelový X-Trans senzor v kombinací s X-processorem 5 zaručí dobrý dynamický rozsah

Fujifilm použil u tohoto modelu senzor, který se již osvědčil u předchozích modelů. 26megapixelový X-Trans senzor je výborný a už známý dříč. Je zde ale novější X-processor 5, který využívají nejlepší Fujifilm modely X-T5 a X-H2. Obrazová kvalita se vám proto bude líbit. Snímky jsou neuvěřitelně ostré a detailní. Dynamický rozsah je na snímač velikosti APS-C opět velice působivý, i když fotoaparát přejde do režimu 400% dynamického rozsahu, zrno a šum jsou dobře kontrolovány. Nemám co vytknout. Nativní citlivost dosahuje 12 800, dá se ale rozšířit až na 51 200.

Dobrá kvalita ve stínech i na vyšších hodnotách ISO. ISO 3600, 1/60 s, f/3,5

K dispozici máme hybridní systém automatického ostření s fázovou a kontrastní detekcí. Automatické ostření fotoaparátu je vskutku svižné, fotoaparát správně zaostří téměř okamžitě. Možnosti ostřících bodů a zón jsou stejné jako u ostatních modelů Fuji. Pomocí technologie hlubokého učení (Deep Learning Autofocus) umí nyní kamera rozpoznat a sledovat různé předměty jako jsou zvířata, ptáci, auta, motocykly, jízdní kola, letadla, vlaky, hmyz a drony. V režimu AUTO dokáže X-S20 automaticky identifikovat objekt a upravit nastavení fotoaparátu pro optimální obraz. Režim sledování lidí funguje výborně, fotoaparát bez problémů zachytí oči i obličeje. Při focení portrétů se na detekci můžete spolehnout a věnovat se tak více kompozici a lidem, které fotíte. Neměl jsem pocit, že by mě ostření v procesu nějak limitovalo.

Ostření na oko funguje spolehlivě

Rychlost závěrky je za mě více, než dostačující. Fotoaparát umožní v mechanickém režimu pouze 1/4000 s, v případě potřeby můžete přepnout na elektronickou, která zvládne až 1/32000 s. Rychlostí sériového snímání je 8 snímků za sekundu při použití manuální závěrky. Osobně mi tato rychlost stačí, ale jestli potřebujete rychlejší snímání, přepněte na elektronickou, která zvládne 20 až 30 snímků za sekundu.                   

Obrovský posun je v bufferu (vyrovnávací paměti). Ve srovnání s předchůdcem byla navýšená interní paměť fotoaparátu, která je důležitá pro dočasné uložení snímků, než budou zapsány na paměťovou kartu. Je to velice podstatné vylepšení, pokud fotíte v sériích. Fotoaparát se tak brzy nezahltí a snímání nezpomalí. Pro zajímavost se můžete podívat do tabulky na konci článku, kde najdete srovnání s předchozím modelem. Ten rozdíl je opravdu znát!

V kombinace s širokoúhlým objektivem Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WR lze dosáhnout dobrých výsledků

Velmi mě oslovila i výdrž baterie. Zvládne přibližně 750 snímků na rozdíl od 325 snímků na starším modelu X-S10. Nabíjení baterie je v těle přes USB-C, takže kdyby nestačila, můžete připojit powerbanku nebo napájet přímo ze sítě.

Hezké barevné podání

Doba záznamu videa není limitována intervalem 30 minut. Je údajně až 95 minut (FullHD) nebo až 150 minut (FullHD, nepřetržitě, s externím napájením). Je tu i možnost připojení chladícího ventilátoru (FAN-001), což se osvědčí zejména v létě. Vysokorychlostní záznam videa je k dispozici v rozlišení FullHD (17:9/16:9) při 100p až 240p. Při použití HDMI RAW výstupu je k dispozici rozlišení videa 6,2K ve formátu 16:9.

Osobně mě natáčení videí moc neoslovuje a nedokážu všechny tyto super možnosti řádně ocenit a využít, ale dojem na mě udělala výborná stabilizace a možnost zapojení sluchátek s klasickým konektorem a mikrofonu. Na pohodové domácí natáčení by mi přišla super kombinace X-S20 + XC 15–45 mm OIS. Jde o lehký objektiv se stabilizací. Kombinace stabilizací v těle a na objektivu společně s malou váhou fotoaparátu bude přínosem.

V nabídce Fuji máme i další stabilizované objektivy, ale ty bych spíše viděl pro pokročilejší uživatele, kterým vyšší váha nebude vadit. Osobně by se mi pro akční videa líbila kombinace těla s nějakým pevným širokoúhlým sklem. Tato videa mívají své kouzlo a dají se využít pro mnoho situací.

Díky velkému dynamickému rozsahu se nemusíte bát fotit v protisvětle

Závěr

X-S20 fotí skvěle, jak už jsme u Fujifilmu zvyklí, ale přidává nadstandardní video funkce podpořené stabilizací snímače v těle. Což mě nutí k myšlence, že je to ideální stroj nejen pro fotografy, ale hlavně pro vlogery a videotvůrce. V tomto směru udělal Fujifilm na recenzovaném modelu asi nejvíce.

Jak to, že takový „prý“ amatérský fotoaparát, dá ve spoustě parametrů svým největším konkurentům (např. Sony A6600, Canon R7) na zadek? Jsem vyloženě překvapený, jak se to mohlo stát! Do tak malého fotoaparátu určeného pro začátečníky vměstnal výrobce zajímavé vlastnosti, které bychom hledali spíše v dražších tělech. Chápu, že někomu nemusí vyhovovat až tak malé tělo a také to, že nemá odolnost vůči vodě a prachu. Stejně se ale s tímhle prckem musí počítat. Nasadil laťku dost vysoko, a to může znamenat jediné. Konkurence musí zareagovat, a to je jenom dobře pro nás uživatele.

 

X-S10 X-S20
• 30 snímků za vteřinu
JPG 29 407
RAW 17 88
• 20 snímků za vteřinu
JPG 32 256
RAW 17 79
• 10 snímků za vteřinu
JPG 81 1000+
RAW 21 341

FUJIFILM X-S20

0.00
8.8

Obrazová kvalita/snímač

9.5/10

Ostření

10.0/10

Video

8.5/10

Konstrukce

7.0/10

Ergonomie a ovládání

8.0/10

Další výbava a funkce

9.0/10

Poměr cena/výkon

9.5/10

Potěšilo nás:

  • Kvalita a možnosti videa
  • 6k/30p 4:2:2 10bitový interní záznam
  • Stabilizace v těle
  • Klasické ovládání jako u jiných výrobců – ideální pro začátečníky
  • Kapacita baterie
  • – Ostřící systém Deep learning Autofocus
  • – 14bitový RAW, 10bitový formát HEIF
  • – Výklopná obrazovka pro vlogování

Zasloužilo by vylepšení:

  • Tělo neutěsněné proti povětrnostním vlivům
  • Slot na jednu paměťovou kartu v prostoru u baterie

Marcel Jašek

Fotím a pohybuji se kolem fotografie zhruba od svých dvaceti. Za ty roky mám osobní zkušenosti s různými značkami a typy foťáků. Když mi čas dovolí, hltám recenze nejrůznější fototechniky a sleduji novinky napříč značkami.
Momentálně používám bezzrcadlovky Canon a Fuji.
Nikdy ode mě neuslyšíte, že jsem fotograf, nejradši si fotím do šuplíku, výjimečně pro kamarády či známé. Focení je zábava, pokud nejsem zrovna někde s kamarády na pivku či na skejtu, najdete mě ve městě s fotoaparátem v ruce.

Přidat komentář