CEWE Fotolab

Sony A7 III vs A7C: POROVNÁNÍ

Plnoformátové bezzrcadlovky Sony A7 III a A7C jsou plnohodnotným vstupem do světa full-frame fotografie. Oba fotoaparáty mají téměř shodné parametry, ale jejich design i pojetí je velmi odlišné. Který model si vybrat, když se navíc prodávají za skoro stejné peníze? Oba přístroje si představíme, porovnáme, a na konec vybereme ten správný.

Představení Sony A7 III

Třetí generace základního modelu řady A7 přinesla oproti předchůdcům vylepšené zaostřování, stabilizaci obrazu zabudovanou v těle, 4K video, nižší hlučnost závěrky a výrazně delší výdrž baterie. Po svém příchodu na trhu způsobil tento model nemalý poprask, konečně CSC fotoaparát bez větších chyb a navíc za dostupnou cenu. I dnes, v roce 2021, se stále jedná o velmi výkonný fotoaparát, který šlape na paty, a v některých ohledech i dokonce překonává novější konkurenci. Je to poloprofesionální až profesionální bezzrcadlovka s osvědčeným 24 Mpx BSI-CMOS snímačem, velmi chytrým systémem ostření a obrovským výběrem objektivů. Profesionálové i nadšenci ocení duální slot na paměťové karty, možnost připojení vertikálního bateriového gripu, dobrou ergonomii ovládání a odolné tělo z hořčíkové slitiny, které je navíc utěsněné proti prachu a vodě.

Fotoaparát Sony Alpha A7III

Představení Sony A7C

Fotoaparát Sony A7c street foto

Novější model je v hierarchii fotoaparátů Sony umístěn spíše vedle modelu A7 III. Nemá jej nahradit ani překonat, jeho úkolem je fungovat jako alternativní produkt cílený na jinou skupinu fotografů. Snahou Sony bylo přinést na trh co nejmenší plnoformátovou bezzrcadlovku. Použili hardware z modelu A7 III a vměstnali jej do menšího těla s cílem zachovat dobrou ergonomii. Obrazový výkon i nabídka funkcí jsou u obou fotoaparátů shodné. Na proces zmenšování ale výrazně doplatil hledáček, který je menší, ale naštěstí má stejné rozlišení a dobrou obnovovací frekvenci. Je tu také jen jeden slot pro paměťovou kartu a tím se fotoaparát vymezuje spíše na náročného nadšeného fotografa nebo vloggera. Tomu napovídá i plně otočný displej, který má model A7 III pouze výklopný. Naštěstí zůstalo zachováno pevné hořčíkové tělo s utěsněním proti prachu a vodě.

Porovnání

A7C vs A7III comparison
Sony A7C (vlevo) má nižší siluetu, bez vyčnívající stříšky EVF hledáčku. Přední roller se přestěhoval na zadní stěnu a o ovládání se tak stará pouze palec.
Porovnání Sony A7III a A7c
Sony A7 III (vpravo) má výrazně větší grip a dvojici funkčních tlačítek na horní straně. Ta jsou u modelu A7c nahrazena velkým a dobře přístupným tlačítkem pro spuštění nahrávání videí. I přes menší grip je držení Sony A7c pohodlné, problém nastává pouze s velkými těžkými objektivy.
Porovnání Sony A7III zadní strana a joystick
Sony A7C má výrazně menší hledáček umístěný v levém horním rohu. A7III má více tlačítek a hlavně joystick pro výběr AF bodů. Ten u A7c supluje dotykový displej, který funguje dobře pro volbu ostřícího bodu i s hledáčkem u oka.

V následující tabulce jsou porovnány nejdůležitější parametry. Porovnání potvrzuje, že jsou to fotoaparáty na papíře téměř shodné, přičemž pouze lehce vede A7 III. Velký rozdíl je i v hmotnosti obou přístrojů, kdy je A7c o skoro 150g lehčí a to už je znát. Rozdíly je ale zejména nutné hledat v koncepci designu a fotoaparát vybrat podle toho, na co jej budete využívat. Jediný výrazný rozdíl, který z tabulky parametrů nepřečtete, je v systému automatického ostření. Model A7c je totiž vybaven poslední generací ostřícího software, který je vybaven umělou inteligenci pro sledování subjektu. V praxi se to projeví lepším výkonem v režimu AF-C a jistějším sledováním cíle v obtížných podmínkách. Navíc i při překrytí původního subjektu jiným objektem nebo při otočení subjektu zády dokáže A7c dále sledovat nastavený cíl. A7III rozhodně nemá špatné ostření, to vůbec, A7c je ale preciznější, rychlejší, chytřejší a funguje lépe i při natáčení videí.

  Sony A7 III Sony A7C
konstrukce hořčíková slitina,
tělo utěsněné proti
prachu a vodě
hořčíková slitina,
tělo utěsněné proti
prachu a vodě
snímač BSI-CMOS 24 Mpx BSI-CMOS 24 Mpx
procesor BIONZ X BIONZ X
citlivost ISO 100-51200 100-51200
stabilizace obrazu IBIS, 5EV IBIS, 5EV
automatické zaostřování hybridní 4D Focus AF,
693 bodů. zaostřování
na oči (i u zvířat)
hybridní 4D Focus AF,
693 bodů. AI zaostřování
na oči (i u zvířat)
displej 3” výklopný,
921 600 bodů
3” výklopný, otočný,
921 600 bodů
EVF hledáček 2 359 296 bodů, 0,78x 2 359 296 bodů, 0,59x
nejkratší čas závěrky 1/8000 s. 1/4000 s.
X-sync 1/250 s. 1/160 s.
sériové snímání 10 obr./s. 10 obr./s.
video 4K 30p, S-Log2, S-Log3, HLG 4K 30p, S-Log2, S-Log3, HLG
paměťové médium duální slot pro SD a
Memory Stick (1x UHS-II)
jeden slot pro SD
(UHS-II)
USB USB 3.2 Gen 1 USB 3.2 Gen 1
Audio In/Audio Out ano/ano ano/ano
bezdrátová konektivita WiFi, NFC, Bluetooth WiFi, NFC, Bluetooth
výdrž baterie (dle CIPA) 710 snímků 740 snímků
nabíjení přes USB ano ano
hmotnost 650 g 509 g
rozměry 127 x 96 x 74 mm 124 x 71 x 60 mm
plusy – větší hledáček
– lepší ergonomie ovládání
a držení
– možnost připojit grip
– duální slot pro karty
– microUSB port
a IR pro dálkové ovládání
– nejmenší FF bezzrcadlovka
s vyměnitelnými objektivy
– otočný displej
– vylepšený AF systém s
umělou inteligencí
mínusy – jen výklopný displej – menší hledáček
– nemožnost připojit grip
– „jen“ 1/4000 s.
– jeden slot pro pam. karty
Cena v době psaní testu 53 490,- 52 990,-

Který si vybrat?

Sony A7 III je prakticky profesionální fotoaparát. Univerzální a odolný, s možností ukládání dat na dvě karty. Díky větším rozměrům je ergonomicky lepší než A7c, a nabídne více ovládacích prvků. Při použití velkých objektivů oceníte možnost připojení vertikálního gripu. Je to fotoaparát vhodný pro focení svateb, eventů, reportáží, portrétů, produktové fotografie a částečně zvládne i sport a wildlife. Na to jsou ale mnohem vhodnější fotoaparáty řady A9 nebo A1. Možnosti videa jsou profesionální, jen škoda, že nemá otočný displej jako A7C.

Sony A7 III má lepší ergonomii držení i ovládání. S volitelným gripem je ergonomie ještě lepší a využijete i napájení ze dvou baterií.
Výklopný displej Sony A7III
A7III se musí spokojit s pouze výklopným displejem.

Sony A7 III: RECENZE

Sony A7C nabízí prakticky všechny funkce, co model A7 III a má téměř stejné parametry. Náskok získává pouze modernějším systémem ostření. Umístění hledáčku v rohu fotoaparátu umožnilo zmenšit rozměry a snížit hmotnost za cenu pouze lehce horší ergonomie. Sony A7c nejvíce sluší kombinace s menšími pevnými objektivy, kdy je držení pohodlné a fotoaparát se téměř schová do kapsy kabátu. Primárně je to fotoaparát vhodný na cesty a každodenní nošení. Je dostatečně nenápadný pro focení street fotografie, hodí se na portréty a ve skutečnosti zvládne všechno, co model A7III. Jen musíte mít na mysli použití pouze jedné paměťové karty. Popravdě to začínám čím dál méně vnímat jako negativum, protože hlavně nové karty z řady Sony TOUGH vykazují extrémní odolnost proti poškození a ztrátě dat. Nebál bych se proto model A7c použít jako nenápadné druhé tělo pro svatební fotografii. Fotoaparát s takto pokročilými funkcemi pro video s plně otočným displejem a kvalitním automatickým ostřením určitě využijí i vloggeři.

Malé rozměry Sony A7c
Největší předností A7C je kompaktnost.
Otočný displej Sony A7c
Displej je plně otočný, což ocení vloggeři i fotografové. Navíc se dá otočit a schovat.

Sony A7C: RECENZE

Závěr

Oba fotoaparáty se řadí mezi špičkové univerzální přístroje a liší se hlavně jejich rozměry a s tím spojeným přístupem k fotografii. Sony A7III je díky dvěma slotům a možnosti použití bateriového gripu vhodnější jako profesionální nástroj. Jeden slot ovšem nedělá z modelu A7c automaticky horší fotoaparát a může v rukou profesionála fungovat jako druhé tělo, které mimo práci použije pro street nebo rodinnou fotografii. Pokud bych se primárně věnoval natáčení videí, je Sony A7c o něco lepší volbou a to hlavně díky plně výklopnému a otočnému displeji. Ani s jedním z přístrojů neuděláte chybu a je jen na vás, který si vyberete. Nevadí vám větší rozměry a máte profesionální ambice? Zvolte Sony A7III. Preferujete raději skladnost, nenápadnost a pohotovost menšího těla? Jste nadšený fotograf, který tvoří fotografie hlavně pro zábavu a zároveň chcete to nejlepší? Zvolte model A7c.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář