CEWE Fotolab

Recenze Nikon Z DX 24 mm f/1.7: Světelný crop na bezzrcadlovku

Nikkor Z DX 24 mm f/1.7, první pevný světelný objektiv společnosti Nikon pro bezzrcadlovky s bajonetem Z a snímačem velikosti APS-C by neměl být přehlédnutý. V kombinaci s fotoaparáty Nikon Z řady DX dokáže vytvořit kompaktní, lehkou, výkonnou a flexibilní sadu. Objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností 24 mm nabízí dostatečně široký úhel záběru pro spoustu fotografických žánrů. Díky větší světelnosti vytvoříte více nerozmazaných fotografií v horších světelných podmínkách. Je skutečně tak dobrý, jak se zdá na první pohled? Jdeme to zjistit. 

Technické parametry

Ohnisková vzdálenost: 24 mm
Bajonet: Nikon Z, DX formát APS-C
Stabilizace obrazu: ne
Rozsah clony: f/1,7–11
Úhel záběru: 62°
Minimální zaostřovací vzdálenost: 12,4 cm
Maximální poměr zvětšení: 0,19x
Počet prvků: 9
Počet skupin: 8, včetně 2 asférických optických členů
Počet lamel: 7
Velikost filtru: 46 mm
Těsnění proti povětrnostním vlivům: ano
Sluneční clona: HN-42, součástí balení
Rozměry: 70 x 40 mm
Hmotnost: 135 g

Aktuální cenu najdete na našem e-shopu

Objektiv, sluneční clona, krytka

Konstrukce a ovládaní

Objektiv je vyroben z plastu, a to včetně bajonetu. Ačkoli je to takový plasťák, nepůsobí nijak levně. Není zcela utěsněn, ale konstrukce je odolná proti prachu a kapající vodě. Je opatřen těsněním, které zabraňuje právě vnikání prachu a kapiček vody do objektivu.  Má na sobě pouze jeden ovladač, a to prstenec manuálního ostření. Ten je elektronický a velmi plynulý. Když ostříte ručně, na obrazovce se objeví stupnice zaostřené vzdálenosti. Žádné další ovládací prvky na objektivu nenaleznete. Co bych však neměl opomenout, je, že elektronickému ostřícímu kroužku můžete v režimu automatického ostření přiřadit jinou funkci, třeba ovládání clony, ISO či korekci expozice.

Objektiv bez sluneční clony
Objektiv se sluneční clonou

Nikkor Z DX 24 mm f/1.7 má systém automatického zaostřování na bázi krokového motorku. Tento typ motorku je často využíván řadou výrobců, protože je dost rychlý pro fotografie a poskytuje plynulé a téměř tiché přechody automatického zaostřování při natáčení videa. Objektiv bohužel postrádá optickou stabilizaci, ale u tak malého skla bych ji ani nečekal.

Plastový bajonet

Optická konstrukce se skládá z 9 členů v 8 skupinách. Dva z nich jsou asférické. V balení najdete i malou sluneční clonu HN-42.

Sluneční clona

V praxi

Pevné objektivy sice nenabízí flexibilitu zoom objektivů, ale nahrazují to lepší kvalitou obrazu. Tohle pevné sklo není výjimkou. Ostrost ve středu fotografie od clony f/1,7 je velice dobrá, od clony f/2,8 je přímo výborná. Rohová ostrost není tak vynikající, ale při zaclonění na f/4 a výše nemá chybu. Kvalita obrazu je na tak malý a levný objektiv skvělá, jen s dotekem měkkosti viditelným při nejnižší clonách.

Clona f/11 a odlesky

Vinětace je bezproblémová, a to i při fotografování na nejširší clonu. Nějaká tam samozřejmě je, ale dá se snadno odstranit. Při cloně f/4 zmizí úplně. Osobně vinětaci kolikrát schválně do fotky přidávám. V případě že fotíte do JPG, vinětaci odstraní fotoaparát sám, stejně jako i mírné poduškovité zkreslení. Kontrast a čistota zůstávají opravdu dobré i při fotografování na nejnižší clonu.

Díky světelnosti použijete rychlejší časy na zamrazení pohybu
Malá hloubka ostrosti a bokeh

Čtěte také na našem blogu: Recenze Viltrox 27 mm f/1.2 XF Pro: Nový hráč na trhu

Na svých snímcích v reálném světě jsem si nevšiml žádné chromatické aberace. Samozřejmě když ji budete chtít najít, tak trocha purpurové se v rozích fotografie objeví. Ale to už jsem musel schválně fotit větvičky proti přeexponované obloze. Kvalita neostrých oblastí (bokeh) je vskutku pěkná s atraktivně měkkým a krémovým rozostřením. Když to světelné podmínky dovolí, získáte také krásný kruhový bokeh.

Detailizace při focení zblízka

Ostření je dostatečně rychlé, přesnost v dobrých světelných podmínkách bezvadná. Při slabém osvětlení je o něco váhavější, ale ne natolik, aby to představovalo velký problém.

Ostření na oko

 

Závěr

První věc která se mi moc líbí, je to, jak je objektiv malý a lehký. Když ho spárujete s jakýmkoli tělem Nikon Z s APS-C snímačem, budete nadšení, jak je tahle kombinace kompaktní a lehce nositelná.

I při chabém osvětlení ostří rychle

Nejlepší je za mě volba této ohniskové vzdálenosti pro první cenově dostupné, světelné, pevné sklo. 24 mm na APS-C tělech funguje jako klasický 35mm objektiv. Toto ohnisko má snad nejvšestrannější zorný úhel vůbec. Kdybych si měl osobně pořídit jen jedno sklo, byl by to určitě objektiv s úhlem záběru, který Nikkor Z DX 24 mm f/1.7 poskytuje.

Vzpomínám na období, když byly na trhu zrcadlovky a já jako Canoňák záviděl Nikoňákům jejich pevnou 35 mm f/1.8 za dobrou cenu. U Canonu byl tehdy nejlevnější takzvaný (Nifty Fifty) 50 mm f/1.8. Jenomže na APS-C tělech (když 50 mm vynásobíte crop factorem) byl Canon až moc dlouhý, v těsných místnostech nepoužitelný. Nikon byl tenkrát díky širšímu ohnisku praktičtější. A teď udělají tuhle maličkatou 24 mm f/1.7. Nádhera.

Na procházku městem

Nedokážu tady vyjmenovat všechny situace, kdy se takový objektiv vyplatí mít, určitě na něco přijdete sami. Například focení malých dětí, rodinných akcí v místnosti, lifestyle portrétu, focení jídla a dalších věcí. Vše, co jste zvyklí zaznamenávat telefonem, můžete fotit s touhle sadou a výsledné fotografie budou lepší než z jakéhokoli mobilu na trhu. Nasdílíte si je přes Bluetooth do telefonu a můžete posílat dál na sociální sítě. Když si udělám letmý průřez konkurencí, zatím nikdo podobný objektiv v obdobné ceně nenabízí.

Obrazově je na tom Nikkor 24 mm f/1.7 za mě velice slušně, takže nevím, proč bych vám ho vřele nedoporučil. Ostrost, bokeh, barvy, nenápadná vinětace, žádná viditelná aberace. Tenhle objektiv prostě musíte mít. Už jen proto, jak je nenápadný a jak na „zetkových“ APS-C tělech vypadá dobře.

 

NIKKOR Z DX 24mm f/1.7

0.00
8.8

Obrazová kvalita

8.5/10

Ostření

9.0/10

V praxi

9.0/10

Konstrukce

7.5/10

Funkce, ovládání

8.5/10

Poměr cena/výkon

10.0/10

Potěšilo nás:

  • Utěsněno proti prachu a vlhkosti
  • Hladký bokeh
  • Přesné a rychlé ostření
  • Ostrý a detailní
  • Velmi kompaktní a lehký

Zasloužilo by vylepšení:

  • Plastový bajonet
  • Bez stabilizace

Marcel Jašek

Fotím a pohybuji se kolem fotografie zhruba od svých dvaceti. Za ty roky mám osobní zkušenosti s různými značkami a typy foťáků. Když mi čas dovolí, hltám recenze nejrůznější fototechniky a sleduji novinky napříč značkami.
Momentálně používám bezzrcadlovky Canon a Fuji.
Nikdy ode mě neuslyšíte, že jsem fotograf, nejradši si fotím do šuplíku, výjimečně pro kamarády či známé. Focení je zábava, pokud nejsem zrovna někde s kamarády na pivku či na skejtu, najdete mě ve městě s fotoaparátem v ruce.

Přidat komentář