CEWE Fotolab
podvodní, ryby, moře

Fotografování pod vodní hladinou

Pro mnohé je ležení na pláži, ať už na dovolené nebo přes víkend, ztracený čas. Jasně, je potřeba si oddechnout, ale když už jsme u vody, je zajímavější vzít fotoaparát a jít prozkoumat něco nového, neobjeveného. Pod hladinou se nachází jiný svět, kterému vládnou jiná pravidla. Netřeba se ho bát, ale je dobré být připravený.

Následující řádky budou věnované přípravě a příslušenství, které potřebujeme na šnorchlování s fotoaparátem a potápění na jeden nádech. Kromě odolného fotoaparátu budeme potřebovat potápěčskou masku, šnorchl a ploutve. Právě ploutve nám umožní mít volné ruce a jednoduší pohyb pod hladinou.

Nezapomeňte si ze svých jedinečných zážitků z potápění pod vodou vytvořit CEWE FOTOKNIHU. Inspirujte se tady.

Jestli jste v tomto směru začátečník, nechoďte do vody s fotoaparátem hned.. Vychutnejte si pozorování podvodního života a vyzkoušejte několik zkušebních ponorů. Až si na nové prostředí zvyknete, je ten správný čas vzít do ruky fotoaparát. Nezapomeňte při ponoru vyrovnávat tlak v dutinách (v uších). Tlak vyrovnáte tak, že si chytíte nos a zatlačíte. Když se ponoříte příliš hluboko bez vyrovnání tlaku, ucítíte v uších bolest. Nepanikařte a plynule se vynořte. Při potápění je dobré mít svého „buddyho“ – kamaráda, s kterým na sebe navzájem dáváte pozor.

Při potápění na jeden nádech je důležité být v pohodě, nepanikařit. Před ponorem byste měli mít srdeční tep v klidu a zvolna dýchat. Hluboký nádech, výdech trvá přibližně 2x tak dlouho. V žádném případě nehyperventilujte. Při ponoření vytáhněte šnorchl z úst, protože tak se vám bude lépe vyrovnávat tlak.

Nejrozšířenější technikou, s jakou se můžete pod hladinou potkat, jsou odolné fotoparátyakční kamery. Pro hobby využití splňují všechno a častokrát mají i zajímavé funkce navíc. Jestli už foťák máte, ale není odolný, máme pro vás řešení. První zmíním jen z nutnosti, jedná se o měkká pouzdra, která se vybírají podle velikosti fotoaparátu a jsou univerzální. Kromě lehkého mechanického poškození se v nich fotoaparát špatně ovládá. Jejich výhodou je cena, která je oproti pevným podvodním pouzdrům minimální. Druhou kategorií jsou pevné, většinou plastová pouzdra. Jsou vyrobeny pro konkrétní model fotoaparátu a umožňují plnohodnotné ovládání přístroje pod hladinou. Dají se k nim připojit různé základny s ramenami a blesky, trvalým osvětlením i jiným příslušenstvím.

Ať už si vyberete odolný kompakt, akční kameru nebo pevné plastové pouzdro pro váš fotoaparát, nezapomeňte na pravidelnou péči. Nejlepší je připravit si techniku v klidu vašeho domova. Zkontrolovat, jestli na těsnení není nečistota, která by způsobila netěsnost. Případnou nečistotu utřete utěrkou z mikrovlákna. Právě nečistotaa těsnění je nejčastější příčinou zatečení vody do foťáku. Udělejte též testovací záběr, jestli máte ve fotoaparátu nabitou baterku a paměťovou kartu. Pokud budete používat foťák ve slané vodě, ined po vytáhnutí ho opláchněte sladkou vodou. Pomůže i zmáčknutí tlačítek, v kterých se voda častokrát udrží. Výborným způsobem, jak fotoaparát „odsolit“, je nechat ho ponořený ve sladké vodě.

Pár fotografických tipů

  • Při fotografování pod vodou se snažte být co nejblíž k fotografovanému objektu. Mezi fotoaparátem a objektem bude méně vody s různými nečistotami a fotografie budou vypadat poutavěji
  • Jestli chcete fotit detail, zvolte na fotoaparátu režim makro a nstavte ho na největší přiblížení
  • Už v pár metrech, obzvlášť ve sladké vodě, je náročné správně vyvážit bílou. V případě, že to váš fotoaparát umožňuje, nastavte vyvážení bílé (WB) na focení pod vodou. Výborným pomocníkem je i formát RAW, v kterém můžete bez ztráty kvality vyvážit bílou v programu pro úpravu fotografií
  • Pokud používáte podvodní pouzdro pro fotoaparát, vložte do něj malý pytlík silice nebo (ty malé pytlíčky v krabicích od bot). SIlice pohltí vlhkost v pouzdře a předejdete tak zamlžení čoček.
  • Jestli máte možnost, použijte přídavné osvětlení v podobě blesků nebo trvalých světel. Voda pohlcuje červené světlo a proto pod hladinou vidíme zejména modré a zelené odstíny. Přídavné světlo doplní chybějící červenou a fotografie budou věrnější, zajímavější.

Martin Farkaš

Přemýšlím, co o sobě napsat. Začít větou: „Fotoaparát jsem chytil do ruky …“ je otřepané. Chtěl bych o sobě napsat něco kreativní, něco, co by vyjádřilo, že rád vymýšlím nové věci, navštěvuji netradiční místa a stále se snažím naučit něco nového. Psaní o sobě mi ale nikdy nešlo …

 

 

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

Přidat komentář