CEWE Fotolab
Jakub Vágner a putování s CEWE

Putování s Jakubem Vágnerem – část první

Společně s cestovatelem a dobrodruhem Kubou Vágnerem se podíváme na jeho dětství, začátky s rybařením i podivuhodné cesty, které podniká. Tak příjemné čtení, bude to jízda!

,,Každý člověk má své sny. Jako kluk jsem chtěl být chvíli traktoristou, protože jsem miloval vůni vyjetého oleje ze starých poctivých stodol plných Zetorů. Následně přišla éra bubnů a má touha stát se bubeníkem v rockové kapele. Pak už to byly jen ryby. Můj táta vždy říkal, že mám místo mozku kapra.“

Jakub Vágner jako dítě se svým prvním kaprem v životě - CEWE blog
Jakub Vágner jako dítě se svým prvním kaprem v životě.

Dětství v Průhonicích

,,Když mi bylo pět, přestěhovali jsme se do Průhonic. V té době to byla malá, útulná vesnička a jen stěží mohl kdo předpokládat, že se za pouhých dvacet let z malé vesničky stane sterilní Beverly Hills. Bydleli jsme přímo u průhonického parku. Kolem nás bylo jen pár starousedlíků a po zahradě nám běhali srny a zajíci. Průhonický park byl pro mě jako nekonečný hvozd. Pronikal jsem do jeho tajů, objevoval nová zákoutí, učil se chytat ryby do ruky, pytláckých ok, na vlasce i pruty. To bylo mé dětství. V té době jsem si nedokázal ani představit, že by mohlo být něco krásnějšího.

První prut v životě dostal Jakub k narozeninám. - CEWE blog
První prut v životě dostal Jakub k narozeninám.

Čím jsem byl starší, tím více mě vášeň pro ryby a přírodu pohlcovala. Byl jsem hladový po poznání. Průhonický park se mi zmenšoval pod rukama a začal jsem toužit po nových dobrodružstvích. Na ryby jsem jezdil za svým strejdou na Klíčavu, k druhému strejdovi do německého Hoffu i ke strejdovi na Zvíkov. Měl jsem opravdu šťastné dětství.

Dětský den plný rybaření s Jakubem Vágnerem bude i letos!

Knížky o rybaření, Ota Pavel a setkání s tajemnou rybou

Jako kluk jsem hltal všechny knížky o rybách. Kdo by také nečetl 1000+1 rad pro rybáře, nebo knihy mého dětského hrdiny Oty Pavla. Stejně tak se mi do rukou dostala kniha o Amazonii. Starý cestopis, který mě v té době ani moc nezajímal. Avšak pouze do okamžiku, kdy jsem v knize objevil perokresbu obrovské ryby. Dodnes mám tuto kresbu před očima. Indiáni na malé vratké kánoi svírajíci oštěpy a pod hladinou gigantický tvor připomínající spíše obřího hada, než rybu. Tehdy jsem se zamiloval a poprvé slyšel název Paiche.


Od mého prvního setkání s tajemnou rybou uplynulo mnoho let. Mezi tím jsem chodil na fotbal, dělal lehkou atletiku, hrál floorbal a snažil se studovat hudbu po vzoru svého tatínka. Nadšení pro ryby ale nezmizelo. Ba naopak.

První cesty po světě

Začal jsem cestovat po Evropě a objevil velkou vášeň v lovu sumců. Čím více jsem cestoval a rybařil, tím více mi bylo jasné, že to s hudbou půjde z kopce. A tak se i stalo.

Ze začátku byly mé cesty jenom o rybách. Brzy jsem ale pochopil, že mou největší vášní je ve skutečnosti poznávání nových světů. Jakub Vágner - CEWE blog
Ze začátku byly mé cesty jenom o rybách. Brzy jsem ale pochopil, že mou největší vášní je ve skutečnosti poznávání nových světů.

Uplynuly další roky, kdy jsem se protloukal životem. Nějaký čas jsem žil v Austrálii, Španělsku, Itálii, v Tovačově. Snažil se žít svůj sen a to i v dobách, kdy to nebylo vůbec snadné. Na kresbu tajemné ryby jsem ale nikdy nezapomněl…

Jakub Vágner si již v minulosti vytvořil CEWE FOTOKNIHU a v současné době pracujeme na nové, máte se na co těšit!

Expedice do Amazonie a láska na první pohled

Příprava jedu kurare, který amazonští indiáni využívají při lovu opic a ptáků pomocí foukaček. Jakub Vágner s CEWE
Příprava jedu kurare, který amazonští indiáni využívají při lovu opic a ptáků pomocí foukaček.

Svou první expedici do Amazonie jsem podnikl roku 2000. Tehdy se ke mě přidal můj parťák a kameraman Jirka Středa. Byla to expedice zcela do neznáma. Bez potřebných znalostí, vědomostí a hlavně kontaktů.

Jakub Vágner - putování s CEWE
Po mnoha letech v Amazonii se mi koenčně splnil můj životní sen. Setkal jsem se s opravdovou královnou Amazonie a poprvé chytil rybu, která byla stejně dlouhá jako moje kanoe.

Dnešním pohledem mohu říci, že to byla ta nejzásadnější expedice mého života. Zamiloval jsem se na první pohled a do dnešních dnů v Amazonii strávil 4 roky svého života. Zažil mnoho krásného i děsivého, ale nikdy jsem nelitoval ani jediného dne v nitru pralesa.“

Již brzy se můžete těšit na další díl Putování s Jakubem Vágnerem. Sledujte náš blog, FacebookInstagram, ať vám nic neunikne!

Přidat komentář