CEWE Fotolab

Fujifilm X-H1: první dojmy od Petra Klempy

Na nedávno vydanou novinku Fujifilm X-H1 jsou slyšet slova chvály od profesionálních fotografů i fotografických médií po celém světě. Proto jsme se rozhodli o této novince vyzpovídat rovnou tu nejpovolanější osobu – Petra Klempu, specialistu na řadu Fujifilm X a zároveň vášnivého fotografa.

Ahoj Petře, kdo Tě sleduje na sociálních sítích nejspíš ví, že už nějakou dobu fotíš na novou Fuji X-H1. Co sis pomyslel, když jsi ho poprvé vybalil z krabice?

Ahoj. No, popravdě si to už moc nepamatuju, protože to bylo už někdy na konci října 2017, ale tuším, že to bylo něco jako: “Čekal jsem tě větší, holka..”
Tou dobou jsem totiž ani já sám nevěděl jak bude tělo vypadat. Neměl jsem žádný informace o tom, co bude umět, co bude mít v sobě na sensor, nebo jestli nebude třeba růžová. Takže otevírání neoznačený krabice bez jakýchkoliv informací předem, je vždycky velký překvapení.

Čtěte také: Fujifilm X-H1 – nová vlajková loď řady X

Každá nová záležitost v oblasti digitální fotky ve Fujifilmu mi totiž projde rukama jako prvnímu v republice. Musím ji otestovat, zjistit co je zač a pak rozhodnout co bude s modelovou řadou dál. Takže když přišla H1, přišlo hlavně hodně práce a zodpovědnosti.
A opravdu jsem ji čekal větší – svými rozměry mě vážně překvapila.

Fujifilm X-H1

Vzhledově se X-H1 celkem vymyká tomu, na co jsme do teď byli u řady Fuji X zvyklí. Co říkáš na tento nový design?

Tělo se mi popravdě zas tak moc nelíbí. Převzala sice hodně z T2, která je podle mě krásná, ale vzala i hodně z GFX, které je samo o sobě tak trochu ošklivka. Působí na mě tak trochu neohrabaně, ale všechno to má svůj význam. Ona je totiž praktická. Větší grip a úprava ovládacích prvků je prostě tou správnou cestou k profesionálům, pro který není technika miláček na mazlení, ale pracovní nástroj. Dláto, se kterým udělají svou práci a udělají ji dobře.

Čtěte také: Nový firmware a software X Raw Studio pro bezzrcadlovky Fujifilm X

Sám jsi fotil Fuji X-T2. V čem je podle tebe hlavní rozdíl mezi těmito dvěma?

Well, X-T2 je pro mě prostě naprosto fenomenální záležitostí a určitě nejsem sám, když řeknu, že tohle tělo je ve své kategorii prostě pro fotku fakt jedno z těch nejlepších na trhu.

Teď je tu H1. Jasně, T2 je pořád skvělý stroj a ani s příchodem H1 se nedá mluvit o tom, že by T2 měla odejít do kouta. To vůbec ne.

S příchodem H1 se ale otevřely úplně nová vrata – video scéna. Jak jsem už zmiňoval, jde o profesionální nástroj. Žádnou hračičku pro děti.

Krom toho, že šel nahoru AF, celková operativní rychlost těla nejen v podobě téměř nulového black-outu, tak ty dva procesory má hlavně pro video. A v tomhle ohledu musím opravdu smeknout kloboukem, protože na to, že Fujifilm s videem začíná, tak můžu jen říct, jedno velký WOW.

FOTOLAB Fujifilm X-T2 recenze Štěpán ČernýČtěte také: Fujifilm X-T2 – konečně rychlá bezzrcadlovka od Fuji?

S H1 uděláte stejně dobrou fotku jako s T2. Možná dokonce lepší. Ale video? Jsme na úplně jiným levelu. Krom toho, že H1 dostala spešl mód slow-mo, navýšení datového toku pro 4K a další věci, je tu konečně interní f-log. A co víc? Především pak IBIS, která mi už v listopadu, kdy jsem neměl nejnovější firmware vyrážela dech. Natož pak na začátku prosince s novým firmwarem, který IBIS nakopl ještě jednou tolik.

Co mě pak ještě víc dostalo, je filmová simulace Eterna, kterou zatím v T2 taky nenajdete. Krom toho, že se profiluju jako fotograf, tak taky hodně natáčím a musím uznat, že Eterna mi to celý fakt razantně usnadňuje, protože tolik detailů a takový dynamický rozsah jsem sám nečekal. Postprocess je pak prostě už jenom lahůdka, protože Eterna mi nabídne tak plochý režim, až si občas říkám, jestli náhodou nemám nastavený f-log.

Takže největší rozdíl mezi T2 a H1? S T2 jsem mohl dělat svou práci asi tak na 70%. 50% fotka a zbytek do videa – vždycky jsem potřeboval něco navíc. Ronina pro stabilizaci, víc času na hraní si s barvama v postprocessu. Ale teď bez problému obstarám 100 % i se samotným foťákem.


Petr Klempa – Fujifilm Workshop & X Series Specialist
IG / FB / Web

Přidat komentář