CEWE Fotolab
Panasonic Lumix FZ1000

Panasonic LUMIX DMC-FZ1000: RECENZE

Nový ultrazoom Panasonic Lumix DMC-FZ1000 je opravdu exkluzivní fotoaparát. Naštěstí nejen cenou, ale především svými parametry a schopnostmi.

Lumix_FZ1000_1
Panasonic LUMIX DMC-TZ1000

Jde o první ultrazoom fotoaparát, který je vybaven schopností natáčet video ve 4K rozlišení a navíc je vybaven velkým 1“ snímačem a výborným objektivem Leica, který navíc disponuje nadprůměrnou světelností.

Příležitost vyzkoušet si schopnosti tohoto přístroje jsem si nemohl nechat ujít a níže Vás seznámím s pár postřehy z jeho používání.

Konstrukce a ergonomie

Lumix FZ1000 je za dlouhou dobu asi největším ultrazoomem z dílny Panasonic, ale rozhodně to není na škodu. Díky výraznému a dobře tvarovanému gripu padne FZ1000 skvěle do ruky a jeho strukturované pogumování ještě zlepšuje celkově příjemné a jisté držení. Na těle najdete celou škálu ovládacích prvků, mezi nimiž je i 5 programovatelných tlačítek, což je určitě potěšující množství. Těm lze přiřadit jednu z několika desítek funkcí a ovládání fotoaparátu tak lze jednoduše přizpůsobit Vašim preferencím.

FZ1000_2

Ale i základní rozložení funkcí na tlačítka je poměrně sympatické a myslím, že zdaleka ne každý bude mít potřebu jejich nastavení měnit. Mezi ovládacími prvky samozřejmě nechybí hlavní kruhový volič režimů, na kterém jsou kromě v podstatě tradičních režimů i dvě polohy pro uživatelské nastavení. Podobný otočný volič se nachází i na opačné straně horní plochy. Ten slouží k nastavení sériového snímání, jednotlivých snímků, nebo k volbě samospouště. Na dosah palce je roller, který má 1 až 2 funkce – např. v režimu manuální expozice nastavíte rollerem clonu, stisknete ho a nastavujete čas.

V poloautomatických režimech nastavujete hodnotu času, nebo clony a po stisknutí nastavujete korekci expozice. V plně automatických režimech je funkce omezena pouze na změnu korekce expozice, kterou lze provést až po stisknutí kolečka (zřejmě aby se zabránilo nechtěnému nastavení korekce méně zkušenými uživateli). To je poměrně elegantní řešení absence druhého rolleru a dá se na něj velmi rychle zvyknout. Samostatné tlačítko je vyhrazeno i pro rychlé zahájení natáčení videa. Celkově tedy mohu říct, že ovládání je pohodlné, rychlé a dá se na něj zvyknout už po krátkém používání.

FZ1000_3
Jedinou výtku ohledně konstrukce bych měl k použitým materiálům. Tělo fotoaparátu je (na rozdíl od objektivu) plastové a poťukání na některých místech zní tak nějak nepříjemně dutě – jako by pod plastovou skořápkou ani nic nebylo. Ovšem konstrukce objektivu, to je jiná liga, ale o objektivu až o kousek níže.

Tělo fotoaparátu je vybaveno také sáňkami pro externí blesk, vstupem pro externí mikrofon (standardní 3,5 mm stereo jack) a pod dvířkami na gripu se schovává HDMI konektor (typ D), USB konektor a 2,5 mm konektor pro dálkové ovládání.

FZ1000_6
FZ1000_7

 

Bateriepaměťová karta se vkládají pod jedna dvířka na spodní straně fotoaparátu. S těmi jsem měl jeden menší problém – nejdou otevřít pokud je na fotoaparátu našroubovaná rychloupínací destička stativu (a to mám stativ s poměrně malou destičkou). Při výměně karty, nebo akumulátoru během focení je tedy nutné odšroubovat destičku, aby bylo možné otevřít dvířka.

Objektiv

Zpracování masivního kovového tubusu objektivu LEICA DC VARIO-ELMARIT působí velmi hodnotně a na první pohled byste si mohli myslet, že jde o nějaký výměnný objektiv vyšší kategorie. Na levé straně objektivu jsou dva přepínače, které jde velmi snadno nahmatat i s okem u hledáčku. Jejich přepnutí provází jemné lupnutí, které dá jasně najevo, že jste právě provedli požadovanou změnu. Jedním z přepínačů se mění funkce prstence na objektivu, kterým lze ovládat buď zoom nebo manuální ostření. Druhý přepínač určuje zda je optická stabilizace POWER O.I.S. zapnuta, nebo nikoliv. Jak už je u ultrzoomů Panasonic dobrou tradicí, tak tvarovaná sluneční clona je součástí balení.

FZ1000_4
FZ1000_5

Rozsah objektivu pokrývá široká ohniska od 25 mm a končí na hodnotě masivního teleobjektivu 400 mm. Jde tedy o 16ti násobný zoom. Možná se to může zdát málo, v době kdy ultrazoomy za poloviční cenu nabízí i 50x zoom. Ale věřte, že kratší rozsah je v tomto případě výhodou. Nejen, že objektiv díky němu vykazuje výbornou optickou kvalitu, ale také světelnost se podařilo udržet v rozmezí f/2,8-4, což je velmi sympatické. Právě díky světelnosti, v kombinaci s velikostí snímače, se dá kreativně pracovat s hloubkou ostrosti. Portréty s příjemně rozostřeným pozadím nejsou pro FZ1000 problém.

FZ1000_8
Optické vady objektivu se vyskytují ve velmi přijatelné míře. Lehká vinětace je sice na širokém ohnisku vidět, ale velmi rychle mizí se zvyšující se clonou, nebo zazoomováním. I ostatní optické vady jsou velmi dobře korigovány a například v protisvětle se objektiv chová téměř příkladně. V poslední době mezi internetovými diskutéry, tolik oblíbený bokeh (tedy charakter rozostřených částí fotografie) je velmi hezký a bodové zdroje světla se jeví jako příjemně okrouhlé plošky.

Ostření je rychlé a neztrácí dech ani při menších porcích světla. V extrémních světelných podmínkách se samozřejmě automatika chytá toho nejjednodušeji zaostřitelného objektu (což nemusí být ten, který chcete), ale přepnutím např. do bodového režimu celou situaci snadno vyřešíte.

Stabilizace POWER O.I.S pracuje jako obvykle na výbornou.
Objektiv je vybaven prstencem, který můžeme mít hned dvě funkce. Lze s ním manuálně zaostřovat a zoomování provádět pomocí tradiční páčky okolo spouště, přičemž je k dispozici i zvětšený náhled a funkce zvýraznění hran (Focus Peaking) pro spolehlivé a precizní ruční zaostření. Přepnutím režimu, lze funkci prstence změnit na zoom. Ten není zpřevodován mechanicky, ale je ovládán elektromotorem. To je výhodné při natáčení videa – změna ohniska je velmi plynulá a přesná.

Při fotografování by ovšem někdo ocenil rychlejší chod zoomu. V některých případech, když jsem se chtěl rychle dostat z 25ti mm na 400 mm mi přišlo pohodlnější použít zoomovací kroužek u spouště. Celkově však fungování prstence není moc co vytknout a na jeho chod se dá rychle zvyknout.

Hledáček a LCD displej

Panasonic LUMIX DMC-FZ1000 je vybaven i hledáčkem s výborným rozlišením přes 2 Mpx a výklopným displejem s uhlopříčkou 3“. Oba zobrazovače si zaslouží pochvalu. Hledáček je velký a přehledný. I při „švenkování“ je obraz v hledáčku stabilní a potěšilo mě i jeho vysoké rozlišení a především absence nepříjemného blikání (se kterým se můžete setkat u levnější EVF fotoaparátů). U hledáčku lze provést i dioptrickou korekci.

FZ1000_9

Displej s rozlišením 921 000 bodů je poměrně dobře čitelný i na slunci, ale samozřejmě má v tomto ohledu své limity. Vzhledem ke kvalitám hledáčku Vás to ovšem nemusí moc mrzet. Displej má na své levé straně otočný kloub, který Vám umožní jeho otáčení a vyklápění. Displej i kloub jsou navíc zapuštěny v těle fotoaparátu, takže z přístroje nijak nevyčnívají. Skvělá je i možnost otočit displej směrem k fotoaparátu, takže je dokonale chráněný např. při transportu fotoaparátu.

FZ1000_10
Přepínání obrazu z displeje do hledáčku a zpět lze provést tlačítkem, nebo si nastavit automatické přepínání, které aktivuje senzor pod hledáčkem. Senzor má dvě citlivosti, přičemž ta vyšší přepíná obraz do hledáčku; když se přiblížíte cca na 10cm k senzoru, takže si často přepnete obraz i ve chvílích, kdy měníte nějaká nastavení, nebo při prohlížení fotek. Citlivost senzoru je tak praktičtější ponechat na hodnotě „Nízká“.

Obrazová kvalita

Jak už bylo uvedeno na začátku – Lumix FZ1000 má snímač větší než většina ostatních ultrazoomů a tak od něj lze očekávat velmi zajímavé výsledky. A v tomto ohledu Lumix rozhodně nezklamal. 1“ CMOS snímač mnoho fotoaparátů, natož ultrazoomů, nenabízí (u konkurence aktuálně např. Sony RX100RX10, nebo systémové fotoaparáty Nikon1).

FZ1000_11

S rozlišením 20,1 Mpx a takovou plochou snímače (konkrétní velikost je 13,2 x 8,8 mm) se již dá počítat s velkou mírou detailů a v kombinaci se světelným objektivem lze i pracovat s hloubkou ostrosti. Velikost snímače se pozitivně projevila i při použití vyšších citlivostí.

Citlivost ISO lze nastavit až do celkem extrémních výšin (na které je už ovšem technika FZ1000 krátká). Výborné výsledky poskytuje až do poměrně vysoké hodnoty ISO 1600. Nad tuto hodnotu se již ztrácí detaily a spíš než šum jako takový se objevují mapky bez kresby – druhou polovinu nastavitelného rozsahu bych tedy charakterizoval asi tak: ISO 3200 s přimhouřením oka, 6400 může se hodit jako „nouzovka“, 12800 a 25600 snad na nějaké fotografické experimentování (což je velmi podobný výsledek jako většiny cenově srovnatelných CSC fotoaparátů a zrcadlovek!).

Fotografické režimy

Kromě kompletní nabídky manuálních a poloautomatických nastavení, je Lumix FZ1000 vybaven celou škálou scénických režimů, inteligentní automatikou (a pár dalšími funkcemi s přízviskem inteligentní ), nebo filtry a předvolbami pro různé fotografické efekty. Nabídka je tak obsáhlá (zvlášť při různých kombinacích jednotlivých efektů a režimů), že ji jen stěží využijete v celé šíři. Ale určitě si mezi různými režimy každý může najít své oblíbené.

FZ1000_12

Expozici v automatických režimech si FZ1000 stanovuje poměrně přesně, ale všiml jsem si, že preferuje spíš delší expoziční čas na úkor clony. Např. při fotografování městské krajiny v režimu iA byla poměrně logicky nastaven režimy pro krajinu, ale expoziční čas byl stále nad 1/1000s a přitom clona na nejnižší hodnotě f/2,8. Předpokládal bych, že při detekování krajiny se bude fotoaparát snažit používat vyšší clonu a spolehlivě udržitelné časy např. nad 1/250s.

Jinak ale automatika pracuje spolehlivě a i vyvážení bílé je povětšinou poměrně přesné. Ruční nastavení, nebo kalibrace ovšem také nechybí.
V manuálním režimu, nebo v předvolbě clony, lze nastavit max. clonu f/11 (na kratších ohniscích f/8), což je trochu škoda, ale není to nic s čím by se nedalo pracovat. Díky kombinaci elektronické a mechanické závěrky však nabízí velmi široký rozsah expozičních časů. Začít můžete u 60s dlouhé expozice a skončit lze na extrémně rychlé 1/16000s.

Video

Jak se dočtete v každé zmínce o tomto fotoaparátu, Panasonic Lumix DMC-FZ1000 je první ultrazoom fotoaparát (a jeden z mála fotoaparátů celkově), který nabízí dvojnásobné Full HD rozlišení, tedy rozlišení 3840×2160 bodu, označované jako 4K. V tomto rozlišení je snímková frekvence 25 snímků za sekundu a datový tok okolo 100 Mbit/s. To jsou parametry, které mimo jiné kladou nemalý nárok na rychlost paměťové karty. 4K video je ukládáno ve formátu MP4 a jeho maximální délka je omezena na 29 minut a 59 sekund. Bohužel nemám k dispozici žádný displej, nebo TV s 4K rozlišením, na kterém by bylo možné video zhodnotit v jeho plné kvalitě.

FZ1000_13

Videosekvence lze ovšem natáčet i v nižších rozlišeních a i ty jsou zaznamenávány působivě. Lumix FZ1000 dokáže ve Full HD rozlišení natáčet v plynulé snímkovací frekvenci 60p, ale také s vysokorychlostním snímkování 100 sn./s, které vytváří efektní zpomalený záběr. Dostupné jsou formáty AVCHD a MP4.

Zoomování i ostření během natáčení videa je plynulé a nevydává nadměrné množství hluku, který by záznam degradoval.
I pro natáčení videa jsou k dispozici filtry a efekty, ale také manuální nastavení různých hodnot. Upravit tak lze ostrost, barevné podání, jas/kontrast apod. I úroveň nahrávání zvuku je uživatelsky nastavitelná. Pro nahrávání zvuku lze využít i externí mikrofon, který je jednoduše připojitelný přes 3,5mm stereo jack.

Závěr

Panasonic Lumix FZ1000 je špičkový fotoaparát, který nabízí širokou paletu kreativního vyžití. Pokročilí uživatelé (i ti kteří by se jimi chtěli stát) si mohou užít mimořádně široké možnosti manuálních nastavení i pokročilou ergonomii. Začátečníkům, nebo těm kteří ještě nemají zkušenosti, nebo chuť si něco nastavovat ručně, nabízí FZ1000 spousty nástrojů k jednoduchému dosažení nadprůměrných výsledků. Všechny skupiny uživatelů pak mohou těžit z prvotřídní obrazové kvality velkého čipu v kombinaci s precizním světelným objektivem a z příkladné práce procesoru pro zpracování obrazu.

Dá se tak jednoduše říct, že Lumix FZ1000 je určen všem fotografům náročným na kvalitu, ale zároveň vyžadují maximální všestrannost a připravenost pro jakýkoliv fotografický úkol.

Panasonic LUMIX DMC-FZ1000

9

Obrazová kvalita/snímač

9.0/10

Světelnost a kvalita objektivu

9.5/10

Video

9.5/10

Konstrukce

8.0/10

Další výbava a funkce

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Perfektní obrazová kvalita velkého 1
  • Světelnost od f/2.8, rychlost ostření a konstrukce objektivu
  • Prvotřídní kvalita videa (až 4K rozlišení) s širokými možnostmi nastavení
  • Dobrá ergonomie s možností přizpůsobení ovládacích prvků
  • Množství možností manuálního nastavení
  • Zajímavé a dobře fungující automatické a kreativní režimy

Zasloužilo by vylepšení:

  • Tělo by mohlo být alespoň pocitově bytelnější
  • Dotykový displej by v některých situacích pomohl pohodlnějšímu ovládání
  • Kvalita obrazu při vyšších citlivostech ISO (nad 6400) může být zklamáním
  • Čtyřsměrný kurzor přišel o zkratky
  • Kontrola právě pořízených snímků je trochu nepraktická

 

Filip Piwowarczik

Přidat komentář