CEWE Fotolab

Nikon Z8: Recenze – Právoplatný nástupce Nikonu D850

Dlouhou dobu jsem přemýšlel, jak pojmout recenzi na Nikon Z8. Netrvalo dlouho a rozhodl jsem se, že prozradím výsledky celého testovaní hned na samotném začátku. Nikon Z8 je Nikon Z9, který je menší, lehčí, 8K video umí, ale horko mu nesvědčí, skvěle se drží, ovládá i používá, v kapse musíte mít dvě baterky navíc a uživatelé Nikonů řady D800, hlavně ti s D850, jej budou milovat. A to je vlastně celé a je to jen dobře. Oproti Nikonu Z9 byste s trochou snahy určitě našli i pár dalších marginálních rozdílů, ale na 98 % se bavíme o stejně skvělém fotoaparátu.

Nebudu se tedy zaměřovat na podrobnosti, ani nečekejte klasickou recenzi věnující se ostření, kvalitě fotografií a dalších technických detailů. Kdo chce, najde vše v podrobné recenzi na Nikon Z9. Na co se ovšem zaměřím, jsou rozdíly, pocity z praxe a také to, co může čekat uživatel přecházející z Nikonu D850.

Technické parametry

Typ fotoaparátu: Mirrorless
Bajonet: Nikon Z
Obrazový snímač: Vrstvený BSI CMOS, 35,9 mm×23,9 mm – fullframe
Efektivní rozlišení: 45,7 Mpix
Sloty pro paměťovou kartu: 2 sloty CFexpress typ B, XQD
Hledáček: 1,27 cm / 0,5˝ OLED s 3,69 MPix, zvětšení 0,8x, 100% pokrytí, 60 fps, bez blackoutu a zpoždění
Typ závěrky: Elektronická
Časy závěrky: 1/32000 s až 30 s (v režimu M 900 s), Bulb, Time
Synchronizační čas pro blesk: 1/200 s
Sekvenční snímaní: 20 sn./s pro RAW, 30 sn./s v JPEG, 120fps (11 Mpix)
Pracovní rozsah měření expozice: -3–17 EV
Pracovní rozsah automatického ostření: –6,5–19 EV (s rozšířením na –4 EV)
Množství AF bodů: 493 (cca 90% pokrytí scény)
Citlivost ISO: ISO 64 až 25 600 nativně
Stabilizace: Stabilizovaný snímač (až 6 EV dle CIPA) + stabilizace objektivu
LCD monitor: Výklopný (ve dvou směrech), dotykový, 2,1M bodů, 3,2“ + horní OLED
Natáčení videa: 8K 30p, 4K 120p, H.265, ProRes, 10-bit 4:2:2 interně
Konektivita: USB-C, HDMI, mic jack, sluchátkový jack, RJ-45, Bluetooth, Wi-Fi
Výdrž baterie dle CIPA: 340 sn.
Zpracování těla: Hořčík, utěsnění proti prachu a vodě
Rozměry (Š×V×H): 144 x 118.5 x 83 mm
Hmotnost: 910 g

„Počkej, fotí to?“

Fotoaparát jsem měl tu čest otestovat, kromě jiného, i při focení rychlé reportážní fotky na velkém celofiremním školení (a hlavně teambuildingu, i ve Fotolabu pracují lidé 😊), kde si nový Nikon Z8 měly možnost otestovat desítky mých kolegů z prodejen. Otázka z nadpisu zaznívala často. Ze zvyku jsem vypnul veškeré zvuky a absence haptické odezvy při focení dokáže lidi pořád překvapovat.

Fotografování tak indikuje probliknutí rámečku kolem snímku, který občas dokázal splynout s tím, co jsme fotili. V tomto by mohl být Nikon Z8 chytřejší. Například místo jedné barvy spoléhat na rámeček, který by měl barvu dynamickou, nejlépe inverzní k barvám okrajů focené scény. Hodně lidí mi také řeklo, že jim cvaknutí závěrky chybí a, světe div se, já se řadím mezi ně. Napadlo mě, že by Nikon mohl udělat nějaký chytrý náramek, který by vibroval podobně, jako to dělá iPhone, když si nastavujete budík.

Portrét pořízený Nikon Z8
Novinkou je engine upravený pro věrnou a zároveň líbivou reprodukci pleťových tónů. Na fotografiích je to znát hlavně při komplikovaném osvětlení.

Neberte to ale jako kritiku. Je to jako, když sednete do auta s automatem a chvíli vám chybí spojka a řadící páka. V případě Nikonu Z8 dokonce sedáte do elektromobilu budoucnosti, kterému odpadá starost o mechanickou odolnost. Závěrka se prostě nepokazí, když tam není. V Nikonu Z8 tak nejsou prakticky žádné pohyblivé části a hořčíkové utěsněné tělo vydrží opravdu hrubé zacházení. Nikon to ale udělal chytře a stejně, jako byl Nikon D6 ještě odolnější a lépe utěsněný než D850, je i Z9 oproti Z8 ještě o krok dále. Tím neříkám, že by byl Nikon Z8 nějaké ořezávátko, to jen Nikon Z9 rozbije kámen, na který dopadne – ale nezkoušejte to!

Průlet letadla a fotograf
Fotoaparát podporuje režim sledování subjektů, v tomto případě například letadel. Jeho velkým benefitem je automatický režim se systémem priorit. Vynutit lze i sledování konkrétního subjektu.

Nikon Z8 vs. Nikon D850 – Stojí za to upgradovat

Nikon D850 byl, a pořád je, nejlepší full-frame DSLR zrcadlovka, jaká spatřila světlo světa. Za mě to byl ten pravý dárek k výročí založení firmy Nikon. Jistě, můžeme ocenit velké rozlišení, dobré ostření nebo rychlost při focení sekvencí. Když se ale oprostíme od techniky a zaměříme se na praxi, je Nikon D850 prodloužením ruky a mysli, na které se můžete ve většině situací spolehnout. No a u Nikonu Z8 odpadá přesně ta část „ve většině situací“.

Elektrická koloběžka a dívka s trikem se symbolem baterie
Ostření, prakticky shodné s Nikonem Z9, je extrémně rychlé a spolehlivé
Dívka na koloběžce
Při testování subjekt kličkoval, zkoušeli jsme tracking při pohybu směrem k nám i od nás – fotoaparát se s tím popral na výbornou

Nikon Z8 je ve všem lepší. Například elektronický hledáček: na první pohled neoslní rozlišením, ale je to úplně jedno. Zapíná se okamžitě, je ostrý, jasný, ani ve tmě se neseká, nemá žádný blackout mezi snímky a má pocitově doslova nulovou odezvu. Navíc vždy ukazuje všechny údaje, finální expozici a je opravdu velký. Takový hledáček je radost používat a v kombinaci s malou vahou celého stroje mám při focení pocit, že mohu být mnohem rychlejší a drzejší.

To je ostatně další velká věc. Pamatujete na Nikon D800E? To byl první full-frame s vysokým rozlišením a navíc s odstraněným AA filtrem. K tomu měl mechanickou závěrku s poměrně „těžkou nohou“ a vyfotit s Nikonem D800E opravdu ostrý snímek nebylo snadné – ostré fotky jste si museli promyslet a odpracovat. Nikon Z8 je pravý opak. Megapixelů má ještě více, je mnohem rychlejší, i tak se s ním dá fotit jako s nějakým našlápnutým kompaktem nebo telefonem.

Tomu nahrává vychytaná ergonomie. Na horní části vedle stavového OLED nejsou žádná tlačítka nebo voliče a má to svůj důvod. Všechna tlačítka (mnoho z nich podsvícených!) jsou totiž doslova na dosah prstů, a fotoaparát tak nevyžaduje žádný speciální prstoklad nebo přehmatávání. Tlačítko AF-ON je oproti zbytku krásně měkké – to si pochvaluji. A grip? Ten je perfektní pro malé i velké ruce (ověřeno). A také opravili velmi otravné, nechtěné otevírání dvířek pro karty jako u Z6 II a Z7 II.

S Nikonem Z8 tak můžete fotit jen jednou rukou, ledabyle, z různých úhlů (systém vyklápění displeje je stejný jako u Z9), není vůbec nutné se zbytečně soustředit na zmáčknutí spouště s výdechem, hledat oporu ve stativu nebo správném držení těla. Fotit s Nikonem Z8 je naprostá svoboda. Když se k tomu přidá ještě automatické ostření a skvělý, umělou inteligencí posilněný 3D tracking, který jsem po celou dobu testování snad ani neměl důvod vypnout, je doslova radost takový přístroj používat.

Chlapec v pruhovaném triku běžící směrem k fotografovi
Fotoaparát šel při sledování subjektu na limit objektivů. Oko viděl z velké dálky, chytil se jej a nepustil.

Jak to uzavřít? Díky kombinaci vysokého rozlišení, nesmyslně rychlého a přesného ostření, stabilizovaného snímače a perfektního hledáčku nebo systému vyklápění displeje jsem mohl vyfotit fotografie, které bych s jiným fotoaparátem nezvládnul. Často se říká, že lepší technika z vás lepšího fotografa neudělá, ale Nikon Z8 přesně toto dovede.

Takže vyplatí se upgrade z Nikonu D850, nebo například Nikonu Z6 II nebo Z7 II? Odpověď je úplně jednoznačná, rozhodně vyplatí.

Hledání chyb na Nikonu Z8

Pročítám si, co jsem zatím napsal. Rovnám si pocity a myšlenky a zjišťuji, že dělám to, co nemám na testování fototechniky rád – neustále chválím. Je čas na pořádnou kritiku! No ale mám trochu problém, já vlastně nevím, co foťáku doopravdy vytknout.

Určitě namítnete velikost a výdrž baterky. Tady chci opět a znova říci, že CIPA rating ukazující nízké stovky fotek, je k ničemu. V praxi na jednu baterku nafotíte minimálně tisíc, ale spíše 1 200 a více fotek. Dobrou praxí je foťák mezi snímky vypínat – zapnutí je prakticky okamžité a přístroj si pamatuje všechna vaše nastavení. No a náhradní baterka (nebo dvě) se do kapsy vejdou vždycky.

Baterie nemusí trápit ani filmaře nebo fotografy využívající tethering. Novinkou jsou totiž rovnou dva USB-C konektory, takže foťák nabijete za pochodu a navíc můžete posílat fotky rovnou do počítače.

Tématem může být i, oproti Nikonu Z9, přehřívání při dlouhém natáčení. To ale nastane tehdy, kdy fotoaparát vyloženě tlačíte do limitu, a i tak trvá více než 40 minut, než se na displeji objeví informace o přehřátí karty. Tady mám ale spíše podezření na kvalitu CFexpress karty.

Jako jediný zápor bych tak označil pouze 1/200 s synchronizačního času s blesky. Nad tuto hodnotu už budete muset začít ukrajovat z výkonu záblesků a přejít na vysokorychlostní synchronizaci.

Portrét černého psa s červeným obojkem.
I přes vysoké rozlišení a celkovou rychlost má snímač výborný dynamický rozsah

Někdo může vnímat jako zápor nahrazení druhého CFexpress slotu SD kartou, ale pro mě je to vlastně výhoda. Mohu díky tomu snadno dostat fotky i přímo během akce do projektoru s SD slotem nebo do kiosku či fotokoutku s termosublimační tiskárnou. To je věc, která vám třeba během focení svatby přinese plusové body.

Jinak nemám co vytknout. Fotoaparát si poradí s jakoukoliv situací a čistě elektronické závěrce nevadí zářivky nebo komplikované zdroje světla. Nikon se už na modelu Z9 naučil, co potřeboval.

 

Závěr – historie se opakuje

Trochu starší fotografové vzpomenou, co způsobil Nikon D700 s vnímáním a prodeji Nikonu D3. Nikon D3 byl, stejně jako Nikon Z9, profesionální model s integrovaným gripem. Na jeho dobu měl víc než dobré rozlišení 12 Mpx, solidně ostřil, byl rychlý a dobře měřil expozici. Pamatuji si, že přišel někdy na jaře, já měl tenkrát před maturitou a četl jsem všechny články o tom, jakou pecku Nikon pustil do světa. Byl to ale drahý, velký a těžký fotoaparát spíše pro profesionály. Prostě takový, který si nekoupíte jen tak, pro radost z focení a tisknutí pěkných fotografií.

Portrét usměvavé ženy.
ISO 6400 zvládne Nikon Z8 levou zadní. Klidně nastavte horní limit Auto ISO na vyšší hodnoty.

Na podzim stejného roku přišel Nikon s modelem D700. Ten si z D3 půjčil mnoho, od snímače až po skvělé ovládání. A byl menší, levnější, nebyl tedy o moc lehčí, ale dodnes dělá radost ještě mnoha fotografům. A to je ono, používali jej jak svatební a reportážní fotografové, tak i nadšenci, kteří si místo motorky nebo drahého zájezdu koupili nekompromisní fotoaparát pro zábavu z focení.

No a co Nikon D3? Stále si našel cestu k mnoha náročným profesionálům, ale řada dalších lidí raději ušetřila nemalý obnos peněz a zvolila Nikon D700. A já mám pocit, že vztah Nikonu Z8 k Nikonu Z9 je úplně stejný. Závěr si ale udělejte sami, oba stroje jsou výjimečné a nový Nikon Z8 je přesně tím, na co čekal zástup profesionálů i nadšenců všech kategorií. A uznávám, není levný, ale i tak mohu s klidem říci, že stojí za to.

Hodnocení: Nikon Z8

9.7

Obrazová kvalita/snímač

9.5/10

Ostření

10.0/10

Video

10.0/10

Konstrukce

9.5/10

Ergonomie a ovládání

10.0/10

Další výbava a funkce

10.0/10

Poměr cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Perfektní ergonomie, ovládání i zpracování
  • Extrémně rychlé a chytré ostření
  • Dobrá stabilizace obrazu
  • Bleskové zapnutí
  • Jeden z nejlepších hledáčků na trhu
  • Řada pokročilých funkcí
  • Rychlá a tichá elektronická závěrka
  • Video profesionální kvality
  • Mechanismus vyklápění LCD
  • Rychlost sekvenčního snímání

Zasloužilo by vylepšení:

  • X-Sync jen 1/200s
  • Asi i cena, ale s ohledem na výbavu se mi kritizuje stěží
  • Systém vyklápení displeje ocení pouze fotografové

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář