CEWE Fotolab

Tipy a nápady na portréty u vody

Voda v portrétu je krásná. Dodá fotografiím hravost, dynamiku, odráží krásnou přírodu a v očích modelky se lesknou odrazy ve vodě. Nabízíme vám pár tipů a nápadů na vodní portréty a jak využít potenciál vodní hladiny na to, abyste zvýraznili krásu modelky.

Voda cáká všemi směry ať už fotíte ze suchého břehu, nebo jste se odvážně vydali za modelkou či modelem do vody. V letních měsících koupačka tolik nevadí, v lehkém oblečení to člověk zvládne a jako bonus se ještě ochladí. Ale v těch chladnějších doporučuji opravdu nepromokavou obuv a oblečení, včetně náhradního oblečení a bot s sebou. Vážně, věřte mi. Ať už je léto nebo ne, nejen modelka ale i fotograf budou rádi za nohy v teple a suchu, než dorazíte z fotolokace domů. Za jakýchkoli situací ale doporučuji pevnou, uzavřenou a neklouzavou obuv, se kterou můžete i do vody. Největší zrada je právě možné uklouznutí a pád techniky.

Vodní radovánky a voda v pohybu. Clona f/2,8, 1/250 s., ISO 125.

Kromě klasické výbavy: portrétního objektivu, fotoaparátu, karty a brašny je určitě dobré nevynechat sluneční clonu. Nejen že kryje paprsky slunce, ale také eliminuje počet kapek dopadajících na čočku objektivu. Tu pravidelně kontrolujte, po ruce mějte utěrku na optiku, aby kapky na přední čočce nezkreslovaly výslednou fotku.

Výběr místa

První otázka u výběru místa asi je: Co chceme fotit?

Pokud chceme fotit hlavně z břehu, musí být břehy nízké. Abychom mohli fotit z úrovně očí modelky, potřebujeme se dostat na stejnou výšku, což s vysokými břehy nejde. Pro neohrožené vodomily nejsou břehy překážkou. Na co tedy dávat pozor? Jako vždy – na světlo i pozadí. U vody jde využít spousty kreativních úhlů a nápadů, se světlem v zádech i v protisvětle. Právě u pozadí fotografie a světla z různých úhlů hraje velkou roli okolí. Vodu často lemují stromy, proto bývají menší vodní plochy ve stínu dřív, než přijde ta správná zlatá hodinka vhodná na portrét. Zato ale tvoří krásné přírodní pozadí. Hloubka vody je zase důležitá právě pro možnost póz a odrazů ve vodě. Pokud chcete vyzkoušet rozmanitá použití vody a odrazů, napůl vyschlý potůček se spoustou z vody trčících kamenů stačit nebude. Kameny by zavazely a rušily odrazy ve vodě. Pokud jde o ty, chce to také klidnou vodu, prudce tekoucí vodní tok neudělá klidnou hladinu a zrcadlení se taky moc konat nebude. Když máte dost vody, světla a dobrého pozadí, dá se s vodními portréty experimentovat téměř všude.

Experiment se stoličkou, kde by nikdo nepoznal, že na ní modelka jen sedí a předstírá pohodu na hladině vody

Příprava techniky

I přesto, že objektivy a fotoaparáty jsou stále častěji utěsněné proti povětrnostním vlivům, neznamená to, že fototechnika je vodotěsná. Nějakých pár kapek by měla přežít bez obtíží, ale na koupání to rozhodně není. Počítejte s tím, že hledáním těch nejlepších úhlů vždy můžete skončit ve vodě. I kdyby to vám osobně nevadilo, určitě je dobré už při výběru místa focení myslet na bezpečnost fotoaparátu. Strmé, bahnité břehy nebo kamenité, kluzké dno mohou představovat nebezpečné překážky. Proto doporučuji vybrat místo dopředu tak, abyste se nemuseli bát uklouznutí a sestup byl bezpečný. Žádné strachy. Stačí si místa předem projít a ujistit se, že vás ani fotoaparát žádné nečekané hrozby nepřekvapí.

Samozřejmě existují vodotěsná pouzdra na fotoaparáty, ale v případě techniky s výměnnými objektivy se často vyšplhají na cenu vyšší, než foťák sám. Jako malou pojistku lze pořídit alespoň ochranu fotoaparátu proti dešti, takže nějaké to dovádění a létající kapky může vykrýt například ochranné vodotěsné pouzdro Shell od Peak Design.

Pokud jste ale šikovní, nebudete příliš experimentovat a o techniku se nebojíte, můžete ochranné obaly vynechat a zkrátka dávat pozor.

Nechte modelku dovádět a radovat se, letní, vodní fotky k tomu přímo vybízí. Clona f/1,8, 1/3200 s., ISO 100.

Technika a nastavení

Pro portréty je nejlepší využít objektivy s rozsahem 50-150 mm s ohledem na velikost prostoru a ideálně se světelností f/1,8 nebo f/1,4. Pevné objektivy vás sice donutí ve vodě kolem modelky pochodovat, ale co do kresby a kvality je pevné ohnisko s nízkou světelností na portréty bezkonkurenční. U fotoaparátu platí, čím větší snímač, tím lepší. Každému, jak v objektivech tak ve fotoaparátech, sedí něco jiného a pokud máte dobré oko, nepotřebujete nejlepší a nejdražší techniku. Kvalitní portrétní objektiv ale zaručí vyniknutí modelky s odpíchnutým pozadím, dobrý fotoaparát zase dynamický rozsah důležitý pro úpravu fotografií. Dohromady kvalitní technika podpoří i rychlost a přesnost ostření, což každý fotograf při dovádějících pohybovkách ve vodě jistě ocení.

Voda odráží světlo, hladina je mírně zčeřená a světlo se odráží ve vlnách. Odrazy okolní přírody dělají pěkné pozadí. Clona f/1,8, 1/3200 s., ISO 100.

Výklopný displej je v tomto případě nenahraditelná věc. Když fotíte ve vodě přímo z úrovně těsně nad hladinou, přes hledáček byste museli být sami do půl těla ve vodě. Oproti zrcadlovkám fungují nové bezzrcadlové systémy při focení přes displej naprosto přesně a rychle. Navíc můžete nastavit automatické ostření přímo na oko modelky a fotoaparát si hlídá modelku sám, ať už létají kapky vody nebo ne. U zrcadlovky se na nízkou clonu fotí portrét na jeden ostřící bod, což si musí fotograf u focení zkrátka trochu pohlídat sám.

Co se týče hodnoty ISO a času, je dobré držet ISO co nejnižší pro zachování kvality snímku a čas zvolit dle situace. Obecně se dá říct: na akční fotky a zmražené kapky ve vzduchu krátký čas, nejvíce 1/500 s., ve stabilní pozici modelky nejvíce 1/60 s. a na experimentování s dlouhým časem hodnoty takové, aby dostatečně rozmazaly vodu, ale modelka se vydržela nehýbat.

Pro velké vodní nadšence, kterým jde spíš o vodní focení jako takové než o portréty, existují voděodolné fotoaparáty vhodné i k potápění, například tento vodotěsný Olympus Though TG 6.

 

Naše tipy

  • Vodní hladina působí jako jedna velká odrazná deska. Nejen že odráží krásnou přírodu v okolí a modelku samotnou, ale i světlo, které dodává očím živost.
Voda působí ze správného úhlu jako odrazná deska, odráží světlo a dodává lesk očím
  • Pohybovky ve vodě se dají vymyslet mnoha způsoby, voda v pohybu tvoří dynamiku a dodává fotkám zkrátka něco navíc.
Letící kapky v protisvětle udělají parádu. 1/1000 s., f/2,8, ISO 400.
  • Se světlem v zádech krásně vyniknou odrazy na vodní hladině, v protisvětle zase pohybovky, letící vodu a kapky krásně rozzáří a prosvítí slunce.
Protisvětlo, zlatá hodinka a oblíbený fotogenický hod vlasy z vody
  • S modelkou, která se nesmí hýbat stejně jako fotoaparát na stativu s delším expozičním časem, je focení těžší disciplína. Pokud máte ale vyzkoušené focení vodní hladiny, kdy ji dlouhý čas vyhladí a modelka je stabilní a trpělivá, určitě to vyzkoušejte. Vhodný je také ND filtr, který pomůže prodloužit čas, aniž byste museli zvětšovat hloubku ostrosti.

 

  • Průhled hladinou: Pokud naopak zrcadlení nechcete, nacházíte se v krásném prostředí s čistou a průzračnou vodou, pomocí polarizačního filtru můžete odlesky eliminovat a nechat vyniknout dno.

 

  • Vlnění hladiny: Vlnky mohou vypadat dobře a dodat fotkám šmrnc. V případě portrétu ale chcete, aby byla vidět nejen modelka ale i její odraz. Vlnící se hladina může odraz obličeje nechtěně deformovat. Dokonalý hladký odraz chce naprosto klidnou hladinu, v bezvětří a bez pohybu, který ji rozvlní. Pokud vám vlnky a deformace nevadí a líbí se vám na fotkách, dejte jen pozor při výběru finálních fotek, jestli nemá modelka v odrazu vtipně natažený obličej.
Pozor na nelichotivé odrazy. Vlny ve vodě způsobené pohybem mohou vtipně zkreslovat.

Kreativní nápady

Ve vodním světe se toho nabízí hodně. Zmíněné odrazy, dlouhé časy, pohybovky a další jsou všechno věci, které můžete nafotit bez větší přípravy přímo na místě. Pokud chcete fotky trochu okořenit, nebojte se popustit uzdu fantazii. Podpořte modelku ve vodním dovádění a vytvořte příjemnou atmosféru na focení. Jestliže nefotíte s profesionální modelkou, je udržení příjemné atmosféry na focení velmi důležité a ve finále jsou to právě ty uvolněné fotky, které jsou ve vodním dovádění to nejlepší.

Stolička pod vodou

Nemáte to k vodě daleko? Nebo máte auto a můžete ho zaparkovat pár metrů od lokace? Vezměte si s sebou stoličku a použijte vodní hladinu jako podlahu. Stačí najít místo, které bude rovné a hloubka bude odpovídat co nejvíce výšce stoličky. Pak už jen stačí vymýšlet pózy a fotit. Vodní hladina vypadá, jako by na ní model stál, seděl či ležel, a dodá fotkám trochu tajemna.

Experiment se stoličkou. f/1,8, 1/160 s., ISO 125.

Nahlédněte pod hladinu

Focení částečně pod hladinou? Nemusíte mít nutně voděodolné pouzdro za velké peníze, abyste vyfotili záběr, kde model napůl kouká z vody a napůl je fotka zachycena pod hladinou. Stačí skleněná nádoba, do které se technika vejde, a tu do poloviny ponoříte. Čím větší technika, tím větší nádoba je třeba. Na telefon vám bohatě postačí sklenice, na větší techniku už bohužel ne. Pokud máte doma akvárium, máte vyhráno. Nejlepší je totiž rovná, čistá a tenká skleněná plocha, kterou přiblížíte co nejvíce objektivu, aby sklo nezkreslovalo, a můžete fotit. Tady platí, čím menší, tím lepší. A samozřejmě neuškodí pár rukou navíc. Neméně důležitá je čistá a průzračná voda, přes tu zakalenou toho člověk moc nevyfotí.

 

Hedvábný potok

Dlouhý čas nejen na klidné vodě pro vyhlazení hladiny. Jsou to právě vodopády, které fotografové fotí na dlouhý čas a pohyb vody zde vyniká trochu jinak. Umístěte modelku přímo do něj! Dlouhý čas proudy vody hedvábně rozmaže a modelka zůstane ostrá.

Dlouhý čas vodu rozmaže a nehybná modelka zůstane ostrá. 0,5 s., f/11, ISO 100, 35mm.

Neobvyklý úhel

Není to až tak experiment, jako úhel pohledu – naprosto miluju fotografie, kde je model focený shora, ponořený ve vodě s obličejem nad hladinou. Viděla jsem fotografy, kteří se tyčili nad bazénem na vysokém žebříku, aby vyfotili portrét zamilovaného páru z jiné perspektivy. Vsadím se, že spousta fotografů fotících portréty z nadhledu ve vodě zase leze po stromech a modelku umisťuje pod sebe. Krátké ohnisko je v tomto výhodou. Čím kratší je, tím nižší je i výška do které musíte stoupat. Jde sice jen o úhel, ale na delším ohnisku si budete muset zahrát na gymnastu.

A co dál?

Dál už je to na vás, stačí naplánovat místo, čas s ideálním světlem a vyrazit. Fantazii se meze nekladou a voda nabízí mnoho dalších využití a nápadů. Nejlepší je kombinace fotografa a modelky, kteří se vody nebojí a svoje nápady podpoří. S odvážnou a ochotnou modelkou se fotograf nemusí bát realizovat svoje nápady a u vody jich je opravdu spousta. Hlavně opatrně a nezapomeňte: fototechnika není voděodolná!

Caroline Dostál Kotrlová

Dlouhodobě jsem získávala zkušenosti napříč různými fotografickými žánry od sportu, přes reportáž až k portrétu. Nejbližší je mi však svět zvířat. V mém portfoliu nejčastěji najdete koně, jezdectví a psy ve spojení s člověkem i bez něj. Věnuji se ale také tématickým fotoprojektům s příběhem a nádechem fantasy. Fotím na techniku Nikon a Sigma, ale ráda pravidelně testuji fototechniku různých značek i kategorií.

Přidat komentář