CEWE Fotolab
Fotografování na manuální režim expozice a konstantní citlivost ISO v noci, s použitím externích blesků.

Manuální režim ve sportovní a akční fotografii

Fotografovat s pomocí manuálního expozičního režimu není již tak snadné, jako při použití některého z automatických režimů. Pokud se však nezaleknete písmena M na voliči režimu svého fotoaparátu a zkusíte fotit v „manuálu“, častěji to bude dávat smysl ve spojení s automatickým nastavením hodnoty ISO. Podrobnosti k celé problematice připravil fotograf Radek Caga.

V předchozích dvou článcích jsem popsal prioritu času a clony, což jsou režimy, které používám nejčastěji. Poslední 3. režim, který v akční fotografii využívám je manuální „M“ (značení Nikonu, Sony, atd.). Tento režim bych rozdělil do dvou hlavních kategorií:

  • v kombinaci s AUTO ISO
  • v kombinaci s konstantně nastavenou hodnotou citlivosti ISO

Manuální režim s AUTO ISO

Manuální režim v kombinaci s AUTO ISO je v jistém ohledu „poloautomatický režim“. I když čas i clonu nastavuje fotograf, tak citlivost ISO nastaví fotoaparát dle naměřené hodnoty expozice. Opět zde platí pravidlo, že je vhodné fotit do RAWu nebo alespoň do kombinace RAW + JPG.

Proudové letadlo fotografované na manuální režim expozice s AUTO ISO.
Proudové letadlo fotografované na manuální režim expozice s AUTO ISO.

Tento způsob fotografování používám tehdy, mění-li se světelné podmínky scény výrazným způsobem, ale zároveň kdy chci mít „přesnou kontrolu“ nad nastaveným expozičním časem a současně i clonou. Typickým příkladem je např. auto, které fotím v dálce v lese, které se např. během zlomku sekundy přesune do ostrého světla (mimo les). Dalším příkladem, kde tuto kombinaci používám, jsou letecké ukázky (např. fotografování letadel na airshow, DNY NATO apod.). Fotím-li letadlo na dnech NATO, které létá v 3D prostoru v různých úhlech vůči slunci, pak se opět tento způsob velmi hodí. V těchto situacích si nastavím clonu na f/7,1; čas 1/2000 apod. a AUTO ISO mě vypočítá hodnotu citlivosti ISO, ať už je letadlo foceno v protisvětle nebo se světlem.

Čtěte také na blogu:
REŽIM „PRIORITA ČASU“ VE SPORTOVNÍ A AKČNÍ FOTOGRAFII (1. díl)

REŽIM „PRIORITA CLONY“ VE SPORTOVNÍ A AKČNÍ FOTOGRAFII (2. díl)

Úskalí

Jediné úskalí této metody je právě AUTO ISO, které v jistých situacích může nastavit extrémně velkou hodnotu ISO např. 25 600 atd. Na takto velkých hodnotách je šum extrémně vysoký, proto je vhodné nastavit v menu limit AUTO ISO. Nastavením tohoto limitu zajistíte, že fotoaparát za žádných okolností nepřekročí tento limit.

Fotografie z rally ve dne, kde jsem použil dva externí blesky (Godox AD200), abych auto nasvítil a eliminoval tak rušivé stíny stromů. Opět jsem použil manuální nastavení expozice.
Fotografie z rally ve dne, kde jsem použil dva externí blesky (Godox AD200), abych dostatečně auto nasvítil a eliminoval tak rušivé stíny stromů. Opět jsem použil manuální nastavení expozice.

Manuální režim s konstantní hodnotou ISO

Manuální režim s konstantní hodnotou citlivosti ISO je režim, ve kterém fotograf nastavuje všechny 3 parametry ovlivňující expozici manuálně (clona, čas, ISO). Jedná se tedy o ryze manuální režim, který má fotograf plně v rukách, takže jakákoliv chyba v expozici není chyba ve foťáku, ale chyba fotografa. Čím novější fotoaparát mám, tím tento režim méně používám, protože ho používám jen v těch případech, ve kterých poloautomatika často chybuje. Naštěstí situací, kdy poloautomaticka chybuje není mnoho, ale v jistých situacích (nejčastěji extrémních) se najdou. Tímto způsobem fotím asi jen ve tmě, kdy používám pro dosvícení externí blesky. Ve tmě je vhodné mít nastavenou stejnou hodnotu expozice a „ladit“ už jen sílu záblesku zábleskových skupin ať už manuálně, tak pomocí TTL řízení. Dále je vhodné používat tento režim v halách, ve kterých jsou konstantní světelné podmínky (rovnoměrné nasvícené haly).

Fotografování na manuální režim expozice a konstantní citlivost ISO v noci, s použitím externích blesků.
Fotografování na manuální režim expozice a konstantní citlivost ISO v noci, s použitím externích blesků.

Shrnutí na závěr

Článek je tentokrát poměrně krátký, asi z velké části proto, protože manuální režim používám spíše výjimečně a nemám moc toho, co bych k němu napsal. Obecně tento režim používám jen tehdy, pokud mě nevyhovuje režim A nebo S.

  • Foťte do formátu RAW nebo do JPG + RAW
  • Nastavit režim „M“ (Značení Nikonu, Sony)
  • Nastavit konstantní citlivost ISO chcete-li mít kontrolu nad všemi parametry ovlivňující expozici.
  • Nebo nastavte AUTO ISO, pokud chcete, aby citlivost ISO volil fotoaparát automaticky. Nezapomeňte ovšem nastavit nějaký horní limit citlivosti, který by fotoaparát neměl překročit.
  • Chcete-li fotit objekty tak, aby jejich pohyb byl tzv. „zmražený“, pak nastavte čas okolo 1/1000 až 1/2000 apod. (závislé na konkrétním objektu a pohybu)
  • Clonové číslo zvolte v závislosti na světelných podmínkách a vašim požadavkům na HO (proudová letadla klidně na f/7,1 až f/8).
  • Během fotografování „sledovat“ objekt v hledáčku kontinuálním režimem ostření AF-C (značení Nikonu).
  • Fotíte-li v noci s bleskem na manuální režim, tak můžete zvolit další expoziční čas, klidně i 1/10 s – 1s. Rizika neostrých fotek se nemusíte bát, protože ostrost vám zaručí externí blesk (nebo skupina více blesků), který krátkým zábleskem na objekt eliminuje jakoukoliv pohybovou neostrost. Krátký záblesk má „schopnost“ tzv. „zmrazit“ fotografovaný objekt.

Článek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu Radek Caga:

Již více než 10 let se zabývám fotografováním sportu a částečně také přírody. Po celou dobu co se věnuji fotografování používám fotoaparáty značky Nikon. Aktuálně jsem si oblíbil bezzrcadlovku Nikon Z6.

https://www.instagram.com/radekcagaphotography/

https://www.facebook.com/radekcaga.photo/

www.radekcaga.cz

Přidat komentář