CEWE Fotolab

Když je zima ve městě šedivá

Fotografování architektury v prostředí měst a obcí během zimy bývá často vděčným tématem – zvláště když sněží nebo je nasněženo. Karol Srnec vám představí pár triků a úprav, díky kterým pořídíte atraktivní street fotografie i v době, kdy panuje zima „bez sněhu“.

Pokud bydlíte ve městě, možná jste pravou zimu nezažili už léta. A přiznejme si, když už něco napadne, sníh se velmi rychle mění na špinavé hromady, které rychle tajou. Většinou ale žádný sníh není, obloha je šedivá, všechny barvy jsou vybledlé. Bezútěšný pohled. Dá se v takových podmínkách fotit?

Dunaj v zimě
Fotogenické nábřeží bratislavské Eurovei. V létě je to oblíbené místo bratislavčanů, kteří se sluní a vychutnávají si pohled na Dunaj. I když neobvykle trochu nasněžilo, pěknou zimní atmosféru to nevytvořilo.

Černobíle může být zima krásnější

Jedním ze způsobů, jak šedivé zimní fotografie ozvláštnit a zdokonalit, je převod do černobílé. U všech motivů, kde barva nefunguje, či nijak fotografii nepomáhá, volím černobílé provedení. Mohu se plně soustředit na tvary, struktury, textury a kontrast světlých a tmavých částí obrazu.

Kontrast záměrně zvyšuju, abych dostal celou škálu odstínů šedé, od černé po bílou. Nastavení kontrastu naleznete i v těch nejjednodušších editorech. Nebojte se jít i za hranici přepalu, nesmí ale rušit. Z šedé oblohy zkuste udělat bílou. Někdy jdu až na hranici grafiky.

Eurovea v zimě
Po úpravě, převodu do ČB a nastavení vysokého kontrastu, je z šedivé nezajímavé fotografie téměř grafika.
fontána a stopy
Osvědčený recept převodu do vysoce kontrastní ČB fotografie můžete aplikovat na celou řadu motivů.

 

Jak udělat černobílou fotku
Díky převodu do ČB s vysokým kontrastem vynikla zajímavá textura dlažby, tvar lamp a struktura hotelu Carlton v pozadí.

Čtěte také na blogu: „Proč fotit černobíle?“

Jak převést fotku do černobílé?

Jeden ze způsobů, jak provést převod do černobílé barvy, je za pomocí online nástroje Pixlr. Ten funguje v prohlížeči a je zdarma. Začátečníci mohou použít jeden z připravených filtrů nebo efektů v jednoduchém Pixlr X. Pixlr E je vhodný i pro pokročilé uživatele a jedná se prakticky o odlehčenou verzi Photoshopu. Můžete v něm dělat pokročilé úpravy, převody barev, pracovat s křivkami atd.

Černobílá v Pixlr
Jednoduché rozhraní Pixlr X zvládne i pokročilé úpravy tonality, jasu a stínů.

Zaměřte se na Street fotografii

Město, to nejsou jen ulice, domy nebo památky. Žijí v něm lidé. Ti mohou být zajímaví, i když město zrovna není.

I když vám puristé budou tvrdit, že street fotografie se fotí jen širokoúhlým objektivem a musíte jít do kontaktu s fotografovaným subjektem, není to pravda. Můžete použít i delší ohniskové vzdálenosti. Já s oblibou používám i teleobjektivy. Mohu z dálky nerušeně pozorovat co se děje a díky úzkému úhlu záběru mám lepší kontrolu nad pozadím. Můžu pracovat i s malou hloubkou ostrosti. Pro street fotografii je charakteristické ČB provedení, což nám v šedivé zimě vyhovuje dvojnásob.

Tip: Teleobjektiv na street fotografii? Proč by ne! Prohlédněte si nabídku teleobjektivů v našem e-shopu Fotolab.cz

Street fotografie Bratislava
100 mm objektiv na plnoformátovém fotoaparátu. Street fotografie s netradiční kompozicí.
Street fotka bokeh
200 mm teleobjektiv na plnoformátovém fotoaparátu. U clony f/3,2 je pozadí pěkně rozmazané. Padající sníh dotváří zimní atmosféru. Aby se sníh nedostal na přední čočku objektivu, nechal jsem na objektivu sluneční clonu.
Street fotka ptáci
Pokud jste pozorní a fotografujete pravidelně, poznáte zajímavé postavičky, dotvářející kolorit města.

Chybí vám barvy? Fotografujte v noci

Jakkoli byl den šedivý, v noci bude město pestrobarevné. A pokud je sníh nebo mírná mlha, tak dvojnásob. Ty odrážejí a rozptylují světlo. Fotografování v noci samozřejmě s sebou přináší problém s nedostatkem světla. Podle motivu máte na výběr, buď budete fotografovat ze stativu, nebo použijete světelný objektiv.

Tip: Na delší noční expozice si dnes troufnou i stabilizátory některých fotoaparátů. Kvalitní stativ je ovšem jistota dobrého výsledku.

Dunaj západ slunce
Sledujte předpověď počasí. Hlavně teď, před příchodem jara, se počásí často mění a sníh může vystřídat slunce během pár minut. Záběr jsem fotografoval krátce po západu slunce, kdy se už zapnulo pouliční osvětlení. A to fotka vznikla ve stejný den, jako úplně první snímek v článku.

Tipy pro noční fotografii

  • Experimentujte s vyvážením bílé. Můžete tak kreativně měnit barevnost.
  • Při záběrech města použijte stativ, dálkové ovládání a citlivost ISO nastavte na základní hodnotu (nejčastěji ISO 100 až 200), abyste předešli vzniku šumu.
  • Využijte modrou hodinku, čas po západu slunce, kdy je na obloze ještě světlo, i když slunce už zapadlo. Obloha dodá fotografiím modrou barvu a pomáhá se stíny.
  • Chcete-li fotografovat lidi, použijte pevný objektiv s dobrou světelností. Citlivost ISO nechte na automatiku. Šum se na fotografiích objeví, ale v akceptovatelné míře.
  • Fotografujte do formátu RAW, poskytuje větší dynamický rozsah, lze jej lépe upravit a pod lepší kontrolou máte i odšumování.
Stánky
Obloha během modré hodinky přidala kontrast mezi teplými a studenými barvami.
Prodejní stánek
Byla by škoda tuto street fotografii konvertovat do ČB. Použil jsem 85 mm portrétní objektiv se světelností F1,8 na plnoformátovém fotoaparátu Sony A7 II. Při čase 1/100 s vycházela citlivost ISO 1600, což je přijatelná hodnota, se kterou nemají problém ani fotoaparáty s menším snímačem.
Mlha město
Díky jemné mlze světla prozářili celou ulici.

Na závěr

Technik pro zachycení relativně nezajímavých scén je celá řada. Můžete použít stativ a ND filtr pro prodloužení expozice, fotografovat z neobvylých úhlů nebo se z pohledu na celou scénu přesunout do světa makro fotografie.

Nudná šedá obloha má svoje kouzlo i při focení určitých typů portrétů. Světlo je totiž velmi rozptýlené a měkké, trochu toho tepla se dá do fotografií přidat v postprodukci, hlavně při focení do RAW. Přeji dobré světlo!

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář