CEWE Fotolab
Svatební fotografie

Jak vybrat svatebního fotografa?

Výběr svatebního fotografa se nevyplácí podceňovat. Existuje mnoho proměnných, které rozhodují o tom, do jaké míry budete spokojeni s jeho službami. Svatební fotografie by měly sloužit k vyvolání příjemných vzpomínek na kouzelné okamžiky vaší svatby. Na fotografiích byste měli vypadat co nejlépe, resp. sami sobě se líbit (úkol z větší části pro fotografa) a v ideálním případě si focení příjemně užít. Jak tedy vybrat toho správného fotografa pro vás?

Svatební fotografie
Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

Svatební fotografie je v posledních letech svébytným byznysem, ve kterém můžete najít celou škálu fotografů (s trochou nadsázky se dá říci až nepřeberné množství) – od těch drahých a špičkových, přes drahé a špatné, až po relativně neznámé, ale velmi šikovné fotografy, kteří vás mohou příjemně překvapit. Anebo také překvapit nepříjemně.

Čemu se vyhnout při výběru svatebního fotografa

Než se dostaneme k popisu specifik samotného výběru fotografa, doporučíme vám několik rad, čemu se raději vyhnout.

Nevybírejte fotografa na poslední chvíli

Výběr fotografa byste měli plánovat dopředu se značnou časovou rezervou. Většinou se doporučuje je oslovit 12 až 6 měsíců před vlastní svatbou. Největší vytíženost fotografů je v období červen–září, zde se vyplatí opravdu i rok dopředu udělat rezervaci (nejžádanější fotografická jména jsou v lukrativní termíny zamluvená i dva roky dopředu).  Na druhou stranu můžete mít štěstí i v mnohem kratším termínu.

Na fotografovi příliš nešetřete

FOTOKNIHA nebo fotografie ze svatby vás budou provázet ve většině případů celým vaším životem, prohlížet si je bude i několik generací. Za kvalitu si musíte jistou měrou připlatit. To platí, až na výjimky, i u svatebních fotoslužeb.

Svatební fotografie
Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

Koho raději neoslovovat

Neoslovujte někoho, kdo nemá zkušenosti s focením svateb
Jestliže vás napadne oslovit s fotografováním např. některého z kamarádů, kterého baví fotografování, ale svatby skoro, či vůbec nefotí, raději tuto myšlenku rychle odežeňte. Bude-li fotit spolehlivý profesionál, můžete počítat s tím, že výsledkem bude mnohem více povedených fotografií než v případě málo zkušeného amatéra.
Každý správný profesionál dokáže snadno potlačit vaše případné vzhledové nedostatky (pokud máte), naopak vyzdvihne to krásné na vás. Umí se přizpůsobit různým podmínkám, požadavkům, umí lépe improvizovat, měl by mít skvělé komunikační dovednosti, umění zaujmout, vymyslet kreativní snímky i v prostředí na první pohled „nefotogenickém“, k čemuž mu dopomáhá i správná volba fototechniky a umění ji ovládat na maximum.

Neoslovujte nikoho blízkého, kdo se focením živí
Opačný případ také nemusí přinést vytoužené výsledky, přeci jen jistý odstup mezi fotografem a novomanželským párem je potřebný a v případě, že byste nebyli s prací fotografa úplně spokojeni, nejsou pře v rámci rodiny nic příjemného.

Svatební fotografie
Autor fotografie: Vojta Hurych

Zajímáte se o témata spojená se svatebním fotografováním? Sledujte náš online vzdělávací a diskuzní pořad SPOUŠŤ s Michaelem Jurákem. Na našem YOUTUBE kanálu CEWE FOTOLAB CZ bude 9. června 2020 na programu diskuze s Vojtou Hurychem – špičkovým svatebním fotografem.  Detaily na www.fotolab.cz/spoust/

Svatební fotografie
Autor fotografie: Vojta Hurych
Svatební fotografie
Autor fotografie: Vojta Hurych

Hledání nejzajímavějších nabídek

V tomto kroku záleží, a vlastně v celém procesu výběru svatebního fotografa, na tom, kolik můžete, resp. jste ochotni věnovat času vybírání. Níže je uvedena spíše maximalistická varianta, díky které ale snížíte riziko vaší nespokojenosti se službami fotografa na minimum.

Kde nejčastěji hledat nabídky svatebních fotografů

Hledání svatebního fotografa začněte ve vlastním okolí. Od známých a rodinných příslušníků zkuste získat reference, které mohou být často k nezaplacení z pohledu úspory času při hledání a celkové spokojenosti se službami. Pokud vás nabídka neosloví, přichází na řadu jiné zdroje: Facebookové skupiny / Specializované weby věnující se svatbám / Svatební veletrhy, katalogy, časopisy atd.

Svatební fotografie
Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

ČTĚTE TAKÉ NA BLOGU: Jak nejlépe uchovat vzpomínky ze svatby?

Podle čeho vybírat nejzajímavější nabídky

a) Fotografa vybírejte podle jeho vlastních svatebních fotografií, nikoli podle kolekce snímků, které vytvořila např. svatební agentura, která zastupuje vícero fotografů. Vyhledejte si (případně požádejte o zaslání) svatební portfolio, ideálně ještě před osobním jednáním, abyste si udělali představu jaký „autorský rukopis“ fotograf v tvorbě používá. V portfoliu se zaměřte na zhodnocení průběhu celého svatebního dne. Pokud např. na webu není k dispozici, zkuste si ho vyžádat, nejpozději během osobního jednání.
b) Zhodnocení portfolia je relativně jednoduché. Je to jako s vínem, když jej ochutnáte. Nemusíte mu rozumět, ale buď vám na první dobrou chutná, nebo ne.
c) Určitě se vyptejte (zkuste dohledat z veřejných zdrojů) na reference, abyste si mohli ověřit, jak spolupráce probíhala s předchozími klienty. Dobrým vodítkem jsou reference na svatebních webových portálech, Facebooku, firemních zápisech na Googlu apod.

Svatební fotografie
Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

d) Dále zhodnoťte, zda se cenově shoduje ceníková nabídka s vašimi představami, případně požádejte o první nezávazné nacenění rozsahu služeb, který poptáváte. Finální cena se může dosti lišit od té, kterou fotografové prezentují, jelikož každá svatba je trochu jiná a lze připravit cenové nabídky přímo na míru. Za kvalitního svatebního fotografa zaplatíte nejčastěji v rozmezí 12 000 až 30 000 Kč za celodenní svatební zakázku.

e) Vyberte si min. 3-4 „vítěze“ a ty oslovte, zda mají volný termín v den vaší svatby. Vzneste vaše základní představy na rozsah služeb a případné specifické požadavky. Pokud se dohodnete, můžete se vrhnout do vyjednání finální nabídky (osobní schůzka, tel. rozhovor, emaily).

Náš tip: Doporučujeme na svatbě zvážit přítomnost dvou profi fotografů, kteří se vzájemně doplňují (často takové služby nabízejí ti, kteří jsou partneři/manželé). Výtěžnost snímků je větší a riziko eliminace špatného výsledku je sníženo na minimum.

Svatební fotografie
Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

Jednání ohledně finální nabídky a předsvatební schůzka

Před jednáním je důležité si ujasnit, co od fotografa očekáváte, a co vám naopak může nabídnout on. Na jednání byste si měli ideálně přinést seznam hlavních požadavků a představ, takové zadání pro fotografa, které s vámi bude konzultovat, navrhovat variantní řešení, a celé dále „ladit“ pro vaši maximální spokojenost.

Dotazy snoubenců

Ze strany snoubenců by určitě mělo zaznít následující a ve finále by se to mělo také promítnout do smlouvy o dílo:


  • Kolik fotografií min. dostanete a v jakém min. rozlišení v pixelech?
  • Jaké bude časové rozpětí přítomnosti fotografa na svatbě?
  • Budou fotografie upravené nebo pouze stažené z karty?
  • Jak intenzivní budou úpravy? Některé úpravy nesedí každému!
  • Předá vám fotograf i neupravené snímky? (spíše to nedělají 😉
  • Je možné dostat sadu pro tisk v plném rozlišení a zároveň sadu pro web?
  • Budou fotografie pouze v elektronické podobě nebo i tištěné (jaké množství a velikost, povrch lesk/matný/polomatný)?
  • Trvejte, aby na fotografiích nebyl vodoznak fotografa
  • Bude vytvořena pro vás webová galerie (s heslem), na jak dlouho?
  • Za jak dlouho po svatbě můžete očekávat finální výsledky? (běžně se čeká 14 dní až 1 měsíc)
  • Budu si moci fotky do finálního výběru předaných fotografií vybrat sám, nebo to dělá výhradně fotograf dle svého zvážení?
  • Složení ceny, kromě předání fotografií, je v ní zahrnuta doprava a ostatní režijní náklady?
  • Jaká je výše zálohy? Termíny splatnosti?

Osobní setkání s fotografem vám napoví mnohé nejen o jeho profesní, ale také o jeho lidské stránce. S fotografem byste si měli tzv. „sednout“ a rozumět si, v opačném případě existuje riziko, že si v budoucnu neporozumíte a výsledek může být odlišný, než jste si představovali. Během jednání se nenechte do ničeho tlačit (ani během focení), pokud cítíte, že to nemusí být „to pravé ořechové“.

Svatební fotografie
Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

Podpis smlouvy o dílo

Pokud vás fotograf zaujme, trvejte na podpisu smlouvy o dílo. Je v podstatě jedno v jakém pořadí, ale obvykle je vhodné mít smlouvu připravenou před předsvatební schůzkou a případně ji právě na  schůzce doladit.
Ve smlouvě by mělo být vše, na čem jste se domluvili, přesně definováno, a to včetně závazných termínů dodání, plateb, storno poplatků, sankcí apod. Předejdete tím např. drahým vícepracím a případná reklamace bude celkově jednoduší. Znění smlouvy rozhodně nepodceňujte a důkladně si ji přečtěte, případně doplňte to, co vyžadujete – vždy je lepší nechat vaše podmínky doplnit někým, kdo se vyzná dobře v tvorbách smluv, ušetříte tím čas oběma stranám. Někdy ani smlouva vás nemusí zachránit od nepříjemností, ale budete „usínat“ s pocitem, že jste pro zdařilé fotky udělali maximum.

Předsvatební schůzka

Jádrem předsvatební schůzky by mělo být detailní rozplánování celého svatebního dne, a to včetně speciálních požadavků a přání, která budete mít.

Ještě, než se setkáte osobně, určitě je vhodné připravit si odpovědi na nejčastější otázky fotografů.


  • Jaký je plán svatebního dne – rámcový harmonogram, místo obřadu, akce po obřadu
  • Typ svatby – bude svatba tradiční nebo v něčem specifická (např. specifické regionální zvyky, netradiční téma svatby apod.)
  • Kolik očekáváte hostů na svatbě, slavnostním obědě a na večerní zábavě
  • Co nebo koho určitě chcete mít na fotkách (i menších skupinovkách)
  • Co nebo kdo by na fotografiích být neměl
  • Doplňky k focení – např. deštník bílý/černý, nafukovací balónky, cedulky s vtipnými nápisy + předměty, které mohou odrazit vaši profesi, či velký koníček
  • Požadujete stylizované fotografie – nesmrtelná klasika novomanželé v parku apod. nebo raději spíše reportážní styl
  • Máte vybraná oblíbená místa, kde byste se chtěli fotografovat, vč. skupinových fotek

Autor fotografie: Lukáš Kenji Vrábel

Další otázky a podrobnosti již vyplynou z vašeho společného rozhovoru, určitě je dobré, aby si jedna ze stran dělala poznámky a následně je poslala druhé straně ke schválení – tím eliminujete možnost případného nedorozumění.
Nezapomeňte se také s fotografem domluvit na konkrétním typu oblečení jeho i vašeho. Fotograf by měl být pokud možno nenápadný a schopný pracovat s nadsázkou jako špion. Na druhou stranu novomanželé by měli mít poměrně detailní představu o svém oděvu, aby mohli fotografa připravit například na specifické barevné sladění.
V případě, že plánujete mít na svatbě i kameramana, určitě se o tom nezapomeňte s fotografem pobavit a v ideálním případě si pozvěte na schůzku oba dva, aby se mohli seznámit a věděli o sobě.

Tip na závěr: Požádejte svatebčany, ať nechají v kapse mobilní telefony a neruší tak sváteční atmosféru. Fotografie jim můžete poskytnout vy a budou jistě na mnohem vyšší úrovni.


Článek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Petr Březina

K fotografování jsem přičichl poprvé v roce 1996, kdy jsem ukořistil otcův Zenit 11 a k němu pořídil světelný 135mm objektiv, na vysoké to bylo ve znamení kompaktů a koupě filmové zrcadlovky. Od roku 2004 spolupracuji s různými redakcemi na testování digitálů, takže mi rukama prošlo nemálo strojů. Nejlépe se však cítím se světelnou pětatřicítkou, která mi naprosto vyhovuje nejen při reportáži, ale i při portrétech.

Přidat komentář