CEWE Fotolab

Jak vybrat stativ? Na co si dát pozor?

Stativ patří mezi základní fotografické vybavení. Můžete díky němu fotit na delší expozici, protože zabrání rozostření snímku vlivem třeba jen sebemenšího otřesu fotoaparátu. Využijete ho především při focení přírody, makra, portrétu, případně sportu. Poradíme vám, na jaké parametry se při výběru stativu zaměřit.

muž v krajině

foto Jakub Fišer | @kubajszcom

Parametry stativů

Níže jsou uvedeny parametry, které doporučujeme zvážit při výběru stativu

  • použité materiály
  • typ konstrukce
  • počet segmentů noh
  • rozsah nastavitelné výšky (min – max) a transportní velikost
  • hmotnost stativu a maximální jeho možné zatížení
  • typ stativové hlavy

Použité materiály

Nejčastěji se dnes setkáte se stativy vyrobenými z různých hliníkových slitin. Jsou pevné a také cenově dostupné. Pokud chcete sáhnout po něčem z vyšší třídy, nabízejí se kompozitní materiály s uhlíkovými vlákny. Za vítanou nižší hmotnost si však výrazně připlatíte.

Konstrukce stativu

Na trhu se nejčastěji potkáme s takzvanými tripody, tedy stativy se třemi vysunovatelnými nohami a centrálním sloupkem. Jejich předností je vysoká stabilita.

Stativ Peak Design Travel Tripod karbon na e-shopu 

Dalším typem stativů jsou takzvané monopody, tedy stativy pouze s jednou nohou.

Hama STAR 78 monopod na e-shopu 

Jejich účelem je tlumení vertikálních vibrací a díky své nižší hmotnosti jsou hojně využívány třeba při focení během dlouhých výletů, nebo při fotografování sportu s těžkými objektivy.
Existují také mini stativy, které mají ultra nízkou hmotnost a velikost. Ocení je fotografové s lehkými kompakty, třeba při focení na samospoušť.

Hama Flexi M - mini stativ

Hama Flexi M – mini stativ na e-shopu

Velmi zajímavá alternativa jsou stativy JOBY GorillaPod, které lze flexibilně umístit na nejrůznější druhy povrchů, kde běžné nasazení stativů nepřipadá v úvahu. Vynikají skvělou skladností, mají velmi nízkou váhu. Na druhou stranu unesou i těžší přístroje, uživatelé větších fotoaparátů se nebudou často omezovat s běžnými objektivy. Vyobrazený model JOBY GorillaPod 5K KIT má nosnost unikátních až 5 kg.

JOBY GorillaPod 5K KIT

JOBY GorillaPod 3K Stand na e-shopu  

 

Maximální a minimální výška

Maximální výška se většinou pohybuje kolem 150 až 170 cm, což je dostačující. Výška stativu je důležitá, protože byste se při focení neměli příliš hrbit. Většina stativů má středový sloupek, který je vysouvatelný. Musíte ale vždy myslet na to, že stativ pak bude o něco méně stabilní.
Min. výška se pohybuje nejčastěji v rozmezí 30 – 55 cm. Pokud rádi fotíte blízko u země, určitě se hodí vlastnost stativů, jež lze rozložit až prakticky k zemi. Tato vlastnost není dostupná pokaždé. Zvládá ji např.
Manfrotto MK 190X3-BH (min. nast. výška 9 cm). Některé stativy mají středový sloupek, který je možné převrátit o 180° a směřovat směrem k zemi.

Hmotnost stativu

Hmotnost stativu dokáže výrazně ovlivnit jeho stabilitu a tudíž také výslednou podobu vaší fotografie. Platí, že čím těžší stativ, tím je také stabilnější. Pokud se třeba při focení krajiny budete potýkat se silným větrem, příliš lehký stativ vám nezajistí dostatečnou stabilitu. Naopak, pokud si pořídíte příliš těžký stativ, riskujete, že se vám po čase omrzí ho nosit všude s sebou.

Stativ Manfrotto MK293C4-D3Q2, SET karbonový
Stativ Manfrotto MK293C4-D3Q2, SET karbonový

Nohy stativu

Stativy se většinou skládají z teleskopických noh se třemi nebo čtyřmi segmenty. Stabilnější jsou třísegmentové nohy, čtyři segmenty je zase možné složit na kratší transportní délku. Pro focení na jednom místě, například v ateliéru nebo fotostudiu, se využívají také stativy pouze s jedním celým dílem.

Vanguard VEO 2 235CB
Vanguard VEO 2 235CB

Nosnost stativu

Při zjišťování vhodnosti stativu vždy vycházejte z hmotnosti své zrcadlovky nebo systémového fotoaparátu s tím nejtěžším objektivem. Nosnost, která je u stativu uvedena, je totiž maximální.

TIP: Pro co nejvyšší možnou stabilitu by hmotnost fotoaparátu s objektivem měla představovat +/- 50 % maximálního zatížení stativu.

Stativová hlava

Při výběru stativové hlavy obecně platí, že čím je hlava větší, tím je také pohodlnější na ovládání. Malá hlava má totiž menší klouby, které musejí fixovat stejnou váhu silnějším utažením.
Nejčastěji vybíráme mezi dvěma typy stativových hlav, a sice kulovou a třícestnou. Kulová je zpravidla lehčí a umožňuje rychleji nastavit fotoaparát do požadované polohy. Pro usnadnění přichycení fotoaparátu ke stativu zvolte hlavu s rychloupínací destičkou.
Existují i speciální hlavy, které jsou konstruovány pro náročné nasazení při skládání panoramat, či na jemný posun v makrofotografii pro precizní manuální zaostřování.

Závěr

Cenu stativů určují nejčastěji dva parametry, a to použité materiály a kvalita zpracování. Ve větší míře platí, že čím je cenovka stativu vyšší, tím je produkt kvalitnější.
Jak vybrat stativ podle toho, jaký žánr chcete fotit, vám poradíme v dalším článku fotorádce.

TIP: Fotoaparát DSLR nebo systémový fotoaparát bezzrcadlovka můžete vybavit různými objektivy. Kvalitní fototechniku najdete na e-shopu

 

Přidat komentář