CEWE Fotolab

Svatební fotografování: Práce se světlem

Termín svatby je zamluven, lokace precizně připravena a novomanželé vypadají nádherně, ale jak vysvětluje Kate Hopewell-Smithová, fotografka svateb a portrétů, vše začína a končí u osvětlení, které dopadá na fotografovanou scénu.

Nechte se inspirovat svatební tvorbou Kate

Díky jejím znalostem umění je přirozené, že z této oblasti čerpá Kate mnoho inspirace. „Moje oblíbené médium byla vždy olejová malba a moje práce byly především figurativní – vždy jsem tíhla k malování lidí. Zní to hrozně, ale přišlo mi zajímavé, že fotografie je vlastně to samé, jen rychlejší při svém vzniku. Je to dílo okamžiku. Kýžené výsledky vidíte ihned, díky čemuž je ta práce velmi uspokojující.“

Naučte se používat světlo a expozici

Podle Kate je klíčem k úžasné tvorbě světlo. „Myslím, že práci se světlem si musíte nejdříve vyzkoušet. Není to něco, co se naučíte ihned z knížky. Pamatuji si moment, kdy jsem se poprvé učila vidět světlo – ten moment všechno pozměnil, protože když porozumíte světlu, můžete následně začít vnímat a chápat expozici, převzít kontrolu nad fotoaparátem. Díky zmíněné kontrole získáte větší sebejistotu a začnete snímat světlo určitým způsobem – to je chvíle, kdy si začínáte vytvářet vlastní styl, rukopis.“

Najděte to nejpůsobivější světlo

Kate na svých snímcích lidí využívá světlo konstantním způsobem. Ať se jedná o rodinný snímek, ateliérové fotografie, individuální portrét, nebo svatbu, všechny její fotografie se vyznačují osobitým stylem. Z jejích snímků poznáte, jak používá světlo k osvětlení objektu i k odhalení detailů scény nebo fotolokace.
Kate při fotografování svateb pracuje se svým manželem a vysvětluje, že jejich role je vyprávět příběh, i když se jejich filozofie velmi liší od dokumentárních fotografů. „Věřím, že fotografie nejen snímáme, ale že je vytváříme“, říká. „Směruji osoby a snažím se je umístit do místa s nejkrásnějším světlem, jaké dokážu najít – tyto momenty vytváříme. Nesnímáme pouze to, co se právě děje.“

Kdo je připraven, není zaskočen

Přestože Kate má velmi ráda práci s okolním světlem, používá někdy doplňkové světlo, aby snímku zajistila tu nejvyšší kvalitu. Vysvětluje, že „je nutné udržet citlivost fotoaparátu na co nejnižší možné úrovni. Využíváme blesk a trvalé osvětlení“, pokračuje. „Disponujeme také spousty světelných adaptérů a modifikátorů. Věřím v důkladnou přípravu, takže s sebou vozím mnoho vybavení, ale vždy doufám, že jej nebudeme muset použít. I tak je při fotografování dost stresu, zvláště na svatbách, natož se ještě starat o vybavení“.

Realizujte svou vlastní vizi

Kate až nedávno přešla z digitální zrcadlovky na fotoaparát Sony α9 a již vnímá, že to mění způsob, jakým pracuje. Práci se světlem jí usnadnila také možnost vidět finální podobu snímku, ještě než stiskne spoušť. Už si neumí návrat k používání digitální zrcadlovky (DSLR) představit. „Myslím si, že už by ten návrat byl zvláštní. Neumím si představit, že bych si nemohla prohlédnout svou expozici – to je tak přirozené. Bylo by to opravdu bolestivé“.

Kate je ambassadorkou společnosti Sony Europe Imaging. Více z její tvorby naleznete na adrese www.sony.cz/alphauniverse.

Přidat komentář