CEWE Fotolab

Jak se fotí modelky?

Focení modelek a modelů je poměrně specifická fotografická disciplína. Skýtá mnoho výhod – dobrý model/ka se umí tvářit a pózovat, takže se můžete více soustředit na samotné focení. Navíc při tom většinou bývá spousta srandy, proto fotím portréty často a rád. A tak jsem se rozhodl vám poskytnou pohled do zákulisí jednoho takového focení portrétu.

Foto: Nikol Zaharowská

Čím vlastně focení začíná?

Důležité je předem se domluvit, jak to celé bude vypadat. Vymyslet jaké použijete oblečení, účes, líčení a v neposlední řadě prostředí. Ve městě může vyniknout něco jiného než v přírodě, taktéž to je i v ateliéru.

Tentokrát jsem fotil s Nikolou Hašovou ze společnosti Koreka Revolution models. S Nikol jsme se prvně domlouvali na běžném oděvu, jako jsou šaty a podobně. Ve finále jsme oblečením a vizáží nechtěli nikam úplně přesně zapadnout, tak jsme zvolili kratší červené šaty, černé legíny a bílé Conversky. Nicméně tímto vznikl menší problém – nerovnováha formálnosti a neformálnosti, proto jsme se rozhodli oblečení doladit dvěma copy, které dodají trochu sportovní ráz a zaujmou diváka svou nevšedností. Nikol navrhla líčení, které naprosto jemně zvýrazní i obličej. Doporučuji vzít více outfitů a prostřídat je. Toto vše zvládnete i bez toho, aniž byste měli zkušeného modela nebo modelku.
Pokud si ale nechcete naletět, doporučuji si předem prohlédnout místo a okolí lokace kde hodláte fotit, přesně tak jsem to provedl i v den focení s Nikol, ještě před tím, než dorazila.

Foto: Radim Gibes

Jaké to je během focení?

Průběh focení může být podle dvou scénářů, jedním je zábavná forma a druhým je vážná forma. Pokud to jde, tak jsem pro zábavnou formu. Člověk se tak cítí více uvolněný a na fotografiích je to vidět, ať už je to profesionální nebo amatérský model.
Dříve jsme se s Nikol ani neviděli a tak je důležité udělat ten správný dojem, aby vše šlo podle scénáře, který jste si vybrali dříve, nebo se jej celkově zastáváte. Ono focení osob je s psychologií hodně spjaté, protože kdejaká chyba či bariéra je na Vás poznat. Hned po seznámení jsme šli dělat naši práci coby fotografa a modelky. Při focení lidí funguji převážně s jedním bleskemsoftboxem 60x60cm pro změkčení světla, jinak tomu nebylo ani při tomto focení. K dispozici jsem měl dva plnoformátové fotoaparáty s objektivy 35mm a 135mm značky Sigma.

Zpočátku jsem udělal 2-4 snímky, abych si nastavil světlo a portrétovaná se uvolnila před fotoaparátem a zvykla si na jeho přítomnost. Když mi něco během focení nesedí, tak běžně požádám portrétovaného aby to udělal podle mé představy, popřípadě ukážu sám na sobě představu dané pózy. Snímky jsme si v průběhu focení s Nikol několikrát prohlídli, důvodem je eliminace chybnázor druhé osoby kterou fotíte. Při pořizování snímků jsme vystřídali několik stanovišť, která jsem si předem prohlédl a uznal za vhodná.

Uživatelské hodnocení portrétního asČtěte také: Sigma ART 135mm f/1.8 DG HSM ART: Ultimátní portréťák?

Foto: Nikol Zaharowská
Foto: Radim Gibes

Je potřesení rukou konec práce?

Pro modelku to všechno končí rozloučením, ale tím teprve naše práce fotografů začíná. Doporučuji si předem stanovit limit počtu fotografií. V tomto případě jsem určený počet fotografií vybíral sám. Osobně v editoru hodnotím fotografie, které se mi líbí a jakmile dojdu k počtu deseti nejlepších, tak končím. Poté následuje základní úprava a retuš. Do fotografií nerad hodně zasahuji, protože si myslím, že fotografie je dobrá už při vyfocení. Finální upravené fotografie je lepší si nechat odležet a následující den je po sobě zkontrolovat a poté až odeslat.

Nakonec jste vnitřně spokojeni s výsledkem vzhledem k námaze, která byla pro tuto činnost vynaložena. K tomu všemu Vás ještě více potěší, když se výsledky líbí také divákům. To je ten důvod, proč to fotografuji.

Foto: Radim Gibes
Foto: Radim Gibes
Foto: Radim Gibes

Článek pro vás připravil:

Radim Gibes

Odborný prodejce na opavské pobočce FOTOLAB. Fotografuje nejraději portréty a módu. Zastává názor, že dobrá fotografie vzniká ve fotoaparátu a nepotřebuje velké množství úprav.
radimgibes.cz, Instagram

komentářů

  • Za mě moc hezké a decentní 🙂 Slečna má vzpomínku do konce života a je opravdu moc hezká. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte zkušenost i s focením žen, co mají permanentní make-up (ale mám a mysli třeba takhle kvalitní https://ar-aesthetics.cz/mikropigmentace-oboci/ )? Zajímalo by mě, jestli to vypadá na fotkách přirozeně a jestli třeba v případě obočí už potom nejsou potřeba žádné další úpravy vizážistkou 🙂

    • Dobrý den,
      Jsem rád, že se článek líbí.
      Mikropigmentace je těžko rozeznatelná od normálního obočí. Myslím si, že na fotografiích to znát nebude a další úprava nebude zapotřebí.