CEWE Fotolab
Uživatelské hodnocení portrétního as

Sigma ART 135mm f/1.8 DG HSM ART RECENZE: Ultimátní portréťák?

Model Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ART byl vydán sotva před rokem, avšak i za tak krátkou dobu si dokázal získal své jméno na trhu. Společnost Sigma ukázala řadou ART světu, že to s fotografií myslí opravdu vážně a tímto dohnala, ba dokonce i  předčila originální výrobce. Výjimkou nebude ani tento model, který si mě rychle získal a stal se mým nejoblíbenějším objektivem.

Proč vlastně 135mm?

Objektivy ohniskové vzdálenosti 135mm patří k jednomu z nejoblíbenějších portrétních ohnisek na plnoformátové fotoaparáty. Hlavním důvodem je, že toto ohnisko při vysoké světelnosti f/1.8 dokáže krásně izolovat rušivé obrysy předmětů v pozadí focené osoby/objektu, ale stále ještě není pozadí úplně jednolité, jak je tomu u ještě delších objektivů (200mm a více). Svým přiblížením scény je tento objektiv docela specifický a tudíž se nedá použít na focení všeho. Jeho nejčastějším využitím je portrétní, módníreklamní fotografie, avšak místy lze jeho používání vidět I při fotografování sportu nebo domácích zvířat.

Foto: Radim Gibes

Sigma proti ostatním

Tento objektiv nabízí oproti konkurenčním modelům výbornou světelnost f/1.8, zatímco u ostatních výrobců vidíme v drtivé většině clonu f/2 a více. Každopádně na úkor tohoto je objektiv větší než ostatní 135mm objektivy a průměr filtrů pro tento objektiv je 82mm. Pokud jde o obrazovou kvalitu, tak určitě mnozí ocení dokonale ostrou kresbu po celé ploše obrazu, již od nejnižší clony. U světelných objektivů je možný výskyt chromatické aberace, která svým fialovým lemováním nelichotí lidskému oku. Objektiv jsem zkoušel v mnoha prostředích a musím uznat, že chromatická aberace vůbec není problémem tohoto objektivu při jakýchkoliv podmínkách. Jediným čestným rivalem této Sigmy je Zeiss Milvus 135mm f/2, který má sice o něco lepší kresbu, ale bohužel postrádá automatické ostření.

Foto: Radim Gibes

Plusy a mínusy

Za sebe musím pochválit rychlost ostření, které ještě napomáhá možnost limitace ostřící vzdálenosti – to činí Sigmu ART 135mm f/1.8 zajímavým nástrojem pro fotografii sportu nebo zvířat. Líbí se mi, že když tento objektiv držím v ruce, tak vím, že se nejedná o žádnou plastovou hračku, ale o pořádnou směs kovu a kvalitního skla. Ti z Vás, kteří rádi berete své objektivy do extrémních podmínek potěší perfektní odolnost vůči vnějším vlivům. Bohužel tento objektiv svou hmotností 1,13 Kg může někoho odradit a já osobně si nedokážu představit například fotit s tímto objektivem na výšku bez vertikálního gripu. Určitě by nás při tomto ohnisku ještě potěšila přítomnost stabilizace.

Foto: Radim Gibes

Závěr

Tento objektiv spolu se Sigmou 35mm f/1.4 DG HSM ART používám ke své práci nejčastěji a musím uznat, že na mém plnoformátovém těle snad ani nemohu mít kvalitnější objektiv pro svou práci.
Práce s hloubkou ostrosti u tohoto objektivu je pro mne opravdu slast a neskutečný zážitek. Úžasné je, že pokud se člověku nepodaří seřídit ostření tohoto objektivu přímo ve fotoaparátu, tak existuje ještě USB dock od Sigmy, díky kterému jste schopni si seřídit ostření přes počítač pomocí softwaru.

Koupě tohoto objektivu je jedno z nejlepších rozhodnutí, které můžete ve svém fotografickém životě udělat, ať už jste hobby fotograf, nebo profík a zaměřujete se hlavně na portrét, módu, ale např. i sport.

Foto: Radim Gibes

Sigma ART 135mm f/1.8 DG HSM ART

9.3

Optická kvalita

10.0/10

Světelnost

10.0/10

Automatické ostření

9.0/10

Konstrukce

9.0/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Vynikající ostrost
  • Světelnost f/1.8
  • Odolnost vůči vnějším vlivům
  • Limitace ostření
  • Design
  • Dokoupitelný Sigma USB dock
  • Prodloužená záruka SIGMA 4 roky

Zasloužilo by vylepšení:

  • Rozměry
  • Hmotnost
  • Absence stabilizace

Článek pro vás připravil:

Radim Gibes

Odborný prodejce na opavské pobočce FOTOLAB. Fotografuje nejraději portréty a módu. Zastává názor, že dobrá fotografie vzniká ve fotoaparátu a nepotřebuje velké množství úprav.
radimgibes.cz, Instagram

Přidat komentář