CEWE Fotolab
Jak pěkně vyfotit zvíře

7 tipů: Jak na pěkné fotky zvířat?

Zoologické zahrady nabízí fotografům na celkem malém prostoru nekonečné možnosti kreativního vyžití. Pořízení fotky, nad kterou se lidé pozastaví ale není vždy tak jednoduché. V čem je tedy to tajemství působivých fotek zvířat?

V zoo můžeme vidět a fotografovat širokou škálu zvířat – od plazů, přes savce, až po různé druhy ptactva a další členy zvířecí říše. Z fotografického hlediska je obrovskou výhodou, že se můžeme ke zvířatům přiblížit na opravdu krátkou vzdálenost. V tomto článku se vám budu snažit poradit jak se vypořádat s nepříjemnostmi, na které v Zoo můžete narazit, jak postupovat při samotném focení a také si povíme něco o ideální technice pro focení tohoto žánru.

Volba fotoaparátu

Co se týče volby fotoaparátu, zcela jistě bych zvolil digitální zrcadlovku nebo kompaktní systémový fotoaparát (bezzrcadlovku). Jedna z mnoha výhod těchto dvou typů fotoaparátů je možnost výměny objektivu. Tyto fotoaparáty dovolují také nastavení vyšších hodnot ISO, kdy je míra šumu při hodnotě 1600 či 2000 ISO stále ještě na dobré úrovni, což se hodí například v pavilonech, kde světelné podmínky bývají často dost špatné. Dále je tu spousta možností nastavení, díky kterým si nastavíte fotoaparát tak, aby pracoval přesně podle vašich představ.

Čtěte také: Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu

Volba objektivu

Můžete použít téměř jakýkoliv objektiv. Nejčastěji se používají teleobjektivy s ohniskem 200 mm a více, ale není to žádné pravidlo. Dokonce i s širokoúhlým objektivem s ohniskem např. 10 – 20 mm se dají v zoo vykouzlit zajímavé snímky, ale pokud chcete mít jistotu že si ze zoo odnesete spoustu dobrých fotografií, tak zvolte teleobjektiv kolem maximálního ohniska 200 až 400 mm. Tyto objektivy vám poskytnou dostatečné přiblížení, a tak budete moci pořizovat detailní snímky zvířat i z relativně velké vzdálenosti.

Rozdělení objektivů FOTOLAB fotorádce

Čtěte také: Čím se liší výměnné objektivy?

Jak postupovat při samotném focení

Pokud už máte vybrané zvíře, které si chcete vyfotografovat, tak jako první zkoumejte, co má zvíře za sebou. Hledejte čisté, nejlépe jednolité pozadí bez rušivých prvků jako např. plot, mříže apod. – zkrátka elementy, které by akorát na výsledné fotografii stahovaly od daného zvířete pozornost.

Hledejte správný úhel záběru a fotografujte v úrovni očí zvířete

Ano, i to je při fotografování zvířat velmi důležité, klidně si klekněte nebo lehněte, pokud to okolnosti dovolí. Můžete tak získat krásné pozadípřímý pohledúrovni očí, který vás přímo vtáhne do fotografie. Pro tento účel jsou velmi praktické fotoaparáty s výklopným displejem.

Jak se vypořádat s překážkami

Při fotografování přes mříže či sklo, nastavte co nejnižší clonu a přiložte objektiv co nejblíže k dané překážce. Mříže ve většině případech zmizí a při focení přes sklo se tak zbavíte odlesků nebo nečistot a získáte lepší ostrost výsledného snímku.

Fotografujte akce

Mnohem poutavějších záběru dosáhnete, povede-li se vám zvíře zachytit při nějaké zajímavé akci – třeba při hraní, krmení nebo hygieně. Dokonce i obyčejné zívnutí může na fotografii vypadat zajímavě. Mohou tak vzniknout velmi dobré záběry, které je škoda propásnout.

Pár slov na závěr

Fotografování v Zoo má své kouzlo. Díky spoustě podnětů na jednom místě je Zoo zároveň perfektní „hřiště“ pro fotografa – můžete se tam rychle naučit správně nastavit fotoaparát, najít správnou kompozici, získat postřeh při focení a podobné zkušenosti, které zcela jistě využijete. Focení zvířat chce i značnou dávku trpělivosti, která vás ale jistě odmění skvělou fotografií.

Nezapomeňte ale, že zvířata nejsou žádná atrakce. Buďte k nim maximálně ohleduplní a vyvarujte se věcí, které by jim mohly být nepříjemné – nefoťte s bleskem, nerušte je pískáním nebo jinými hlasitými zvuky, protože se stejně většinou neotočí, tygr přeci není pes 🙂 .

FOTOLAB fotorádceFOTOLAB fotorádce

Přečtěte si také další fotografické tipy, návody a postupy z kategorie FOTOLAB fotorádce.

 


Článek pro vás připravil:
Dominik Veringer

K fotografování mě dostal kamarád, který mi věnoval obyčejnou začátečnickou zrcadlovku se záklaďákem. Byl to, dá se říct, velký zlom v mém životě, který mi změnil pohled na svět. Nyní se fotografování věnuji již přes 7 let. Zkoušel jsem fotografovat různé žánry jako detaily, krajiny či pouliční fotografii, ale nejvíce mě učarovalo fotografování zvířat. Nyní fotografuji především v zoologických zahradách, kde jsem strávil již mnoho času a mám odtud i nejvíce fotografií.

Přidat komentář