CEWE Fotolab

Jak na systémový blesk: Jednoduché rady

Dnešní svět je plný vizuálních příběhů, ty se však nemusí odehrávat za ideálních světelných podmínek. Ovšem ve fotografii na to existuje odpověď, která nám umožňuje v náročných situacích tyto okamžiky zachytit. Jsou to systémové blesky. Využití těchto malých, ale výkonných zařízení může pomoci udělat místo běžných fotek mistrovská díla.

systémový blesk, Godox, fotoaparát, Fujifilm
Fujifilm X-H2 s nasazeným systémovým bleskem

Využití fotografických blesků

Fotografické blesky mají několik klíčových funkcí. Hlavním účelem je poskytnout dostatek světla pro expozici snímku, zejména ve špatných světelných podmínkách.

Pomocí „systémáků“ prosvětlíte tvrdé stíny vytvořené přirozeným světlem a při jejich správném použití získáte měkké a rovnoměrné světlo při focení portrétů i jiných objektů. Blesk také umožňuje osvětlení scény v krátkém čase, což je užitečné pro zachycení rychle se pohybujících objektů bez rozmazání.

U kreativního focení můžete experimentovat s různými efekty. Pro jejich vytvoření vám mohou pomoci různé modifikátory, přičemž na trhu existují kvanta všelijakých nástavců a modifikací. Softboxy pomáhají zjemnit světlo v závislosti na hloubce, tvaru a velikosti. Reflektory vytváří světlo tvrdé, beauty dish zase tvoří jiné osvětlení. Veškeré tyto i další modifikátory dokáží silně změnit charakteristiku a možnosti využití blesku samotného, a to je jeden z důvodů, proč by byla škoda toho nevyužít.

sportovec, atletika, blesk
Využití systémových blesků k zastavení pohybu

Skoro všechny moderní externí blesky jsou vybaveny inteligentními systémy, které zvládají měření okolního světla a automatickou regulaci intenzity blesku. To znamená, že i za obtížných světelných podmínek můžete docílit skvělých výsledků, aniž byste to museli sami vypočítávat.

Dalším důležitým prvkem je možnost bezdrátového ovládání. Fotografové mohou bez problémů dálkově ovládat a synchronizovat několik blesků, a vytvářet tak složitěji osvětlené scény, díky kterým dosáhnou uměleckých efektů. K tomuto účelu slouží odpalovač, ten může být integrovaný nebo se prodává i samostatně. Dosah těchto zařízení je klidně i sto metrů ve volném prostoru. Umístíte blesky na stativy a z odpalovače pak můžete nastavovat režim, intenzitu i úhel blesku, aniž byste k nim museli chodit a nastavovat na každém hodnoty individuálně. Takovýmto způsobem lze ovládat klidně i deset světel zároveň.

fotograf, fotografování, modelka, focení, technika, blesk, stativ
Použití blesku mimo fotoaparát dopomůže tzv. odpalovač

Naše tipy

Přirozený vzhled: Když používáte blesk pro portrétní fotografii, snažte se o co nejpřirozenější vzhled. Toho můžete dosáhnout pomocí odrazného deštníku či softboxu, který rozptýlí světlo a vytvoří měkké stíny.

Experimentujte: Nebojte se experimentovat s různými úhly a intenzitou osvětlení. Někdy může i minimální změna polohy blesku ovlivnit celkovou atmosféru snímku.

Přizpůsobte se scéně: Při fotografování scén jako jsou krajinářské nebo akční fotografie upravte intenzitu blesku podle potřeby. Někdy může jemné podsvícení popředí zvýraznit detaily a barvy ve vašich snímcích.

modelka, portrét, večer, stíny
Využití blesku jako hlavního světla ze zajímavého úhlu

Nastavení a porozumění blesku

Ihned po nasazení, zajištění a spuštění blesku můžete být trochu zmatení. Na displeji blesku uvidíte několik ikon a hodnot, jsou jimi především ukazatele režimů, přiblížení a výkonu – toto jsou tři nejzákladnější ukazatele i v případě, že jich na displeji uvidíte více.

Režimy mohou být:

TTL – blesk komunikuje elektronicky, měří intenzitu přímo z fotoaparátu a k nastavení jsou pouze hodnoty EV + a -.

M – blesk neměří v tomto režimu množství světla, ale nastavujete intenzitu v hodnotách 1/1 (plný výkon) až po minimální, kde většina má hodnotu 1/128 a pokročilejší modely až 1/256 výkonu.

Multi – jedná se o sekvenci jednotlivých záblesků. Nastavuje se hodnota jako v M režimu, k tomu množství záblesků a Hz. Při použití 5 times a 5 Hz máte za 1 vteřinu 5 záblesků, při 5 times a 10 Hz máte 5 záblesků během půl vteřiny.

Další nastavení, se kterým se můžete u blesku setkat, je zoom, tedy úhel světelného kuželu. U toho se dá nastavit automatika, anebo manuální nastavení v milimetrech, jako je tomu na objektivech. Nejvyšší řady blesků, například Nikon SB-5000, dosahují přiblížení až 200 mm.

systémový blesk, externí blesk, nastavení, nastavení blesku
Foto blesku a jeho nastavení

Každý fotoaparát má nějaký synchronizační čas blesku, při kterém může fungovat správně. Většinou se pohybuje mezi 1/125 až 1/320. Jakmile danou hodnotu překročíte, uvidíte část fotografie odspodu směrem nahoru tmavou. Tohle se však dá obejít použitím HSS funkce. Pokud tuto funkci zapnete, jste schopni využívat blesk i při časech jako je 1/2000 apod.

Něco navíc

Funkce S1 a S2 nabídne reakci vašeho blesku na základně vizuálního kontaktu záblesku z jiné jednotky, a to buď po prvním, nebo druhém blýsknutí. S2 je vhodná v případě, že blesk, podle kterého budete odpalovat, využívá předzáblesk pro měření při focení TTL. Pro ostatní situace je vhodné používat S1.

Focení na první nebo druhou lamelu. Tady jde o to, jestli odpálíte blesk na začátku nebo na konci expozice. Blesk na začátku je přesnější, pomůže totiž zachytit správnou fázi. Blesk na druhou lamelu se používá při focení lineárního pohybu (když někdo jde, či jede kolem vás). Objekt se totiž „zmrazí“ až na konci expozice a zůstane za ním dynamická rozmazaná stopa.

modelka, první lamela, dlouhá expozice
Focení na první lamelu. Blesk se odpálí na začátku, zbytek se dokresluje pomocí trvalých světelných zdrojů v průběhu expozice.
Focení na druhou lamelu. Nejdříve se propracovává kompozice s trvalými světly, blesk se odpálí až na konci.

Pravděpodobně nejčastěji budete blesk využívat z důvodu nedostatku světla namísto zvyšování ISO, abyste měli raději krásné fotografie s nízkými hodnotami citlivosti. V interiéru můžete využít odrazu o stěny nebo strop, aby světlo bylo co nejlépe rozptýleno. Osobně se mi osvědčilo mít hlavu blesku namířenou za sebe do pravého horního rohu místnosti. V případě, že fotoaparát otočím do vertikální polohy, stále odrážím světlo z horního rohu místnosti bez nutnosti jakékoliv manipulace.

holčička, díte, brýle, široký úhel
Dosvíceno zmíněnou metodou směrování blesku za sebe do rohu místnosti

Může se stát, že budete v situaci, kdy máte obrovský prostor a potřebujete mít osvícený pouze malý úsek před vámi – zde musíte využít buď přímo mířený blesk, nebo použít odraznou destičku.

Fotografování s bleskem v exteriéru může být obrovský oříšek, světelná situace se často mění a budete bojovat především s výkonem blesku a jeho tvrdostí. V tomto případě je ideální si na fotoaparátu manuálně nastavit expozici okolí a poté ladit samotný výkon a směr blesku. Pokud však nemáte čas a jedná se o reportáž ve stylu paparazzi, je lepší dobře pracovat s režimem TTL. Ve zbylých případech je ideální si přesně, krůček po krůčku donastavit světlo v manuálu podle sebe.

Godox, blesk, modifikátory
Modifikátory pro Godox V1

 

Radim Gibes

Odborný prodejce na opavské pobočce FOTOLAB. Fotografuje nejraději portréty a lidi celkově. Zastává názor, že dobrá fotografie vzniká ve fotoaparátu a nepotřebuje velké množství úprav.

Přidat komentář