CEWE Fotolab

7 tipů na focení polární záře mobilem 

V nejbližších dnech máme unikátní možnost pozorovat tento úchvatný jev i na území České republiky. Polární záře se prostě musí vyfotit, i když máme v ruce jenom mobil. Pokud se chystáte vydat na noční dobrodružství, zde je několik tipů, jak zachytit toto úžasné přírodní divadlo pomocí telefonu.   

Aurora Borealis, polární záře, noční focení, noční obloha

 

Vyberte si vhodný čas a místo   

Světlo města nesvědčí čistým fotkám oblohy, proto si vyberte otevřené místo, které je co nejdál od městského světla, aby byla obloha co nejtmavší. Dejte pozor na to, že noc musí být jasná, žádné mraky na obloze.  

Čtěte také na našem blogu: Krása Arktidy objektivem Ole Salomonsena 

Připravte si vybavení  

Aby byly vaše snímky co nejlepší, budete potřebovat smartphone s dobrou kvalitou fotoaparátu. Moderní telefony mají obvykle pokročilé fotoaparáty, které jsou schopny zachytit detaily i při slabém osvětlení. Důležité je také mít stativ, předejdete tak rozmazaným fotografiím.  

Nastavte správné parametry  

Než začnete fotit, přizpůsobte nastavení svého telefonu. Pokud je k dispozici, zvolte režim nočního fotografování (Night mode), ten by mohl focení zvládnout i bez stativu. Tento režim umožní delší expozici a zachytí více světla. Zkuste také režim PRO, kde si můžete ručně nastavit ISO na nejnižší hodnotu (fotka tak nebude šumět) a také prodloužit čas expozice, což zaručí dostatek jasu. Na dlouhou expozici už je ovšem stativ nutností a s focením z ruky si nevystačíte.  

Aurora Borealis, polární záře, noční focení, noční obloha

Ostřete na nebe  

Aby byla polární záře co nejlépe vidět, zaměřte se na oblohu. Na mobilním zařízení klepněte na nebe, abyste nastavili správný zaostřovací bod. Některé telefony mají dokonce režimy pro fotografování hvězd, které mohou být užitečné.  

Experimentujte s expozicí  

Hra s expozicí může přinést nejlepší výsledky. Zkuste různé časy expozice a sledujte, jak se to projevuje na snímcích.  

Aurora Borealis, polární záře, noční focení, noční obloha

Uchovávejte stabilitu   

Pokud nemáte stativ, pokuste se udržet co nejstabilnější pozici. Opřete se o pevný povrch nebo si udělejte oporu na zemi.  

Náš tip: skvělým parťákem na focení z mobilu je mini stativ Joby. Je pevný, lehlký a skoro nezabere místo ve vašem batohu.

Zpracujte své úlovky   

I snímky z mobilního telefonu se dají upravit pomocí různých aplikací. Zvýraznění kontrastu, saturace a úprava jasu může udělat divy.  

Aurora Borealis, polární záře, noční focení, noční obloha

Závěr  

Polární záře je jev, který nezažijeme často, pokud nebydlíme daleko na severu, a který by se proto dal v našich končinách označit jako svátek pro všechny fotografy a milovníky přírody. Vybavte se tedy teplým oblečením a vyrazte fotit!  

 

Přidat komentář