CEWE Fotolab

Podzimní fotky s vaším psem: Jak na to?

Listy stromů se zbarvují do nejrůznějších odstínů, slunce získává zlatý nádech a světlo je pro fotky příjemnější než kdykoli jindy. Podzim je podle mě nejkrásnější období pro fotografii. Ať už díky svým barvám, kterými hraje, dechberoucím západům slunce nebo tajuplným mlhavým ránům. To si vyloženě říká o focení. A kdo jiný je ochotnější model, než nejlepší přítel člověka, který na žádnou zábavu neřekne ne?

Barevné stromy jako pozadí

Podzimní scenérie tvoří úžasné pozadí, dodává fotkám živost a váš model krásně vynikne. Hledejte takové stromy nebo keře, které mají větve s listy dostatečně nízko tak, aby při focení v úrovni očí psa byly v pozadí vidět. Následně stačí si modela nastavit do dostatečné vzdálenosti před zvolené pozadí a najít ten správný úhel.

Pes, štěně, podzim, listí, portréty psů, zlatý retrívr
Nízké větve stromů dobarví pozadí i pro portrét tvora menšího vzrůstu. Clona f/2,5, 1/1000 s., ISO 500.
Pes, štěně, podzim, listí, portréty psů, zlatý retrívr
Clona f/1,8, 1/1600 s., ISO 320

Nebojte se fotit úplně od země. Psi jsou menší stvoření než lidi, tudíž jejich úroveň očí je níž. Pokud máte kopec či vyvýšené místo v sousedství listnatých lesů, máte vyhráno. Prvních pár metrů od země jsou často jen holé kmeny a ty do pozadí nechceme. Psí model nebo modelka budou na vyvýšeném místě naproti větvím stromů a krásně vám vyjde pozadí s barevnými listy.

Pes, podzim, listí, portréty psů,
Vyvýšené místo v případě vysoko posazených větví přináší výhodu
Pes, podzim, listí, portréty psů,
Portrét s barevným pozadím na vyvýšeném místě v úrovni zbarvených listů

Nestihli jste stromy hrající všemi barvami a listy jsou už opadané? Nebo jsou větve moc vysoko, vyvýšené místo nikde a za psem nejsou barvy vidět? Nevadí. Využijte opadané listí na zemi. Stává se, že je vítr nafouká na jedno místo, kde se dají krásně využít pro fotky vleže. Listy na zemi tvoří pronikavé popředí i pozadí okolo ležícího psa. Možná se budete muset vyválet na zemi i vy, ale fotky budou stát za to. Využijte perspektivy a vyberte takový úhel, abyste do snímku dostali co nejvíce podzimních barev.

Pes, podzim, listí, portréty psů
Nečekaná momentka při portrétu na zemi a ze země. I spadané listy můžou udělat velkou parádu. Clona f/1,8, 1/500 s., ISO 125.

Není to jen o barevných listech. Ve fotkách můžeme použít podzimní přírodní detaily, které tohle období podtrhnou. Cokoliv se s touto dobou pojí, můžete s trochou nápaditosti využít. Fantazii se meze nekladou.

Pes, podzim, listí, portréty psů
Prvky podzimu jinak. f/2,5, 1/4000 s., ISO 640.
Pes, podzim, listí, portréty psů
f/2,5, 1/5000 s., ISO 640

Pohybové momentky s letícími listy

Listy ve vzduchu představují nejen zábavu při focení pro neposedné psí modely, ale zároveň dodají zajímavý prvek. Zaostřený model a kolem něj letící listí vytvoří super momentku. Na tuto disciplínu si rozhodně vezměte někoho na pomoc. Házet listy, ostřit na psa a ještě jej korigovat je vskutku nadlidský úkol. Zkusila jsem, nedoporučuju. A už vůbec ne s teleobjektivem. Abyste se mohli věnovat focení, je potřeba, aby druhý člověk psa kontroloval, pomáhal jej zabavit a vytvořil tu nejlepší scénu pro dokonalé podzimní snímky.

Na focení psů doporučujeme volit objektivy s kratším nebo středním (portrétním) ohniskem. Nebudete totiž muset odcházet daleko a neztratíte kontrolu nad svým mazlíkem.

Najděte místo s dobrým světlem a zajímavým pozadím. Umístěte modela i sebe na určené místo, nahlas si odpočítejte okamžik, kdy pomocník vyhodí listy do vzduchu a vzhůru. Chce to pár pokusů, než se sehrajete i s pomocníkem, kterým směrem a z jaké strany má listy házet. Takové fotky jsou opravdu o momentech. Stačí se trefit, být pohotový a zachytit ten správný okamžik.

Pes, štěně, podzim, listí, portréty psů, zlatý retrívr
Podzim v plném proudu. Za pomoci páníčků jsme vytvořili scénu padajících listů. Clona f/2,5, 1/640 s., ISO 500.

Dávejte pozor na ostření. Často se stává, že listy létají před modelem, což je nežádoucí. Proto je důležité si to vyzkoušet a při focení komunikovat s pomocníkem. Každopádně vždy a všechno ovlivnit nejde a rozhodně to pro fotografa není jednoduchý úkol. Kontinuální zaostřování AF-C je na neustále pohybující se psy nejlepší. Při tomto tématu by ale mohlo přeostřit na poletující objekty před objektivem. V případě, že se chystáte nechat kolem psa poletovat velké množství listí, doporučuju mít zaostřeno přímo na zvíře a použít jednotlivé zaostření: AF-S. Pokud bude sedět na místě, zaostříte jednorázově přímo na něj, listy letící mezi modelem a objektivem nenaruší zaostření a vy si jen počkáte na správný okamžik. Tohle jde ale jen v případě, že máte poslušného a klidného hafana, který vydrží zůstat na místě. Pokud je váš model neposedný a zvědavý jako štěněcí slečna na fotce, ostřete kontinuálně na psa, mějte spolu s asistentem při focení opravdu hodně trpělivosti a nevzdávejte to!

Uživatelé bezzrcadlovek jsou ve výhodě, protože mohou využít automatického ostření na oko psa, kde si fotoaparát dokáže hlídat ostření na čtyřnohého přítele sám.

Pes, štěně, podzim, listí, portréty psů, zlatý retrívr
Momentka s jedním letícím listem. f/2,5, 1/1250 s., ISO 500.
Pes, štěně, podzim, listí, portréty psů, zlatý retrívr
Barevné listy jsou jasný znak podzimu

Mnoho listů ve vzduchu a neposedné psisko jsou náročnou disciplínou a není to rozhodně focení, které se perfektně povede na první pokus. Pokud používáte editor, který dokáže naklonovat objekty nebo je vyjmout z jedné fotografie a vložit do druhé, tak nemusíte řešit, že máte kompozičně listí na jedné straně a na druhé vůbec. Když se vám podaří získat dobře zaostřenou fotografii, zajímavý výraz zvířete a k tomu pár listů ve vzduchu, nebojte se dodělat další listy v postprocesu. Na fotce se zlatým retrívrem s vícero listy byla momentka podařená, ale měla několik děravých míst bez listí, což celkový dojem rušilo. Stačilo jich tedy pár naklonovat a bylo hotovo.

Pokud si nevíte rady s nastavením fotoaparátu, nebo jak psího modela zaujmout a vyfotit, doporučuji rozhovor plný rad s přední fotografkou psů Anetou Jungerovou, ve kterém jsme focení psů detailně rozebraly. Rozhodně vám její rady a tipy pomůžou.

Zdá se vám verze s mnoha listy složitá, nedaří se zachytit psa mezi listím tak, aby bylo zaostřeno jak si přejte? Jde to i jednodušeji. Pes většinou kouká tam, kde ho to zajímá, hravější povahy házením listí upoutáte celkem jednoduše. Problém nastává v okamžiku, kdy chcete aby byl obličej čtyřnohého parťáka natočený směrem k fotoaparátu. Pomocník proto hází listy před objektiv a ty zase překáží na fotkách. Tady platí: méně je více. Zajímavá momentka se dá pořídit i s jedním jediným lístečkem. Oproti celé kupě máte kontrolu nad tím, kam jeden list poletí. Také je menší pravděpodobnost, že vám bude překážet přímo před objektivem a navíc dokážete předvídat a ovlivnit, že se bude pes koukat na jediný cíl. Na takovou fotku se dá lépe připravit a její zachycení je jednodušší.

Pes, štěně, podzim, listí, portréty psů, zlatý retrívr

Podzimní světlo a barvy

Právě barvy a světlo jsou to, co podzim dělá snad nejvíc fotogenickým obdobím roku. Rána bývají mlhavá, takové počasí poskytne měkké světlo a vytvoří zajímavou scenérii. Ale jen pro ranní ptáčata, což já třeba nejsem. Pozdní slunce v zádech fotografa zase vytvoří teplý a zlatý nádech v celé fotografii, který barvy podzimu ještě více rozzáří. A v neposlední řadě dechberoucí západy slunce, v nichž je focení do protisvětla skoro za odměnu.

Možná si říkáte, že podzim přece znamená pochmurné počasí a zataženou oblohu. Je to pravda. Ale díky přírodním kouzelným barvám můžete finální fotku krásně vytáhnout a oživit. Navíc zamračená obloha znamená rozptýlené a jemné světlo, velmi příjemné na focení.

Pes, podzim, listí, portréty psů, Border kolie
Zataženo a sychravo vytvořilo pro portréty Holly měkké světlo. Barvy opadaných listů odpovídají za teplé odstíny ve fotografii. Clona f/2,5, 1/200 s., ISO 500

Výsledné fotografie mají teplé a jemné barvy, a dýchá z nich pohodová atmosféra.

Pes, štěně, podzim, voda, portréty psů, zlatý retrívr
I jako vzdálené pozadí tvoří podzimní příroda na fotkách příjemnou barevnou atmosféru. Clona f/1,8, 1/1600 s., ISO 500.
Pes, štěně, podzim, voda, portréty psů, zlatý retrívr
Příroda na fotkách má příjemnou barevnou atmosféru. Clona f/1,8, 1/1600 s., ISO 500.

Hlavně nezapomeňte, že psí focení musí být zábava. Nejde jim vysvětlit, aby seděli, koukali určitým směrem a tvářili se roztomile, než si páníček přenastaví clonu. Proto je důležité mít s sebou na pomoc někoho, kdo vám pomůže pejska korigovat a udělá pro něj focení zábavou. Vše bude probíhat v klidu, vy se budete moct soustředit výhradně na focení a čtyřnohý parťák bude zabaven a pod kontrolou. Pokud máte poslušného psa, vhodné a bezpečné prostředí a ne příliš dlouhý objektiv, portrétní fotky určitě zvládnete i sami bez asistenta. S pohybovými fotografiemi je to bez pomoci už trochu těžší kalibr, ale pokud sobě i vašemu hafanovi věříte, proč to nezkusit? Poutavé podzimní barvy už pomalu začínají klepat na dveře. Nejvyšší čas vytáhnout fotoaparát a zvěčnit vašeho psího přítele v té neskutečné kráse.

Pes, štěně, podzim, voda, portréty psů, zlatý retrívr
Zábava nesmí chybět. Clona f/2,5, 1/1250 s., ISO 800.

Vytištěná fotka vypadá jinak

Fotka na fotopapíru vyzní zcela jinak, než když ji člověk vidí na monitoru. Hodně detailů si uvědomíte až při pohledu na vytištěné snímky.
Na konci roku si z nich můžete udělat CEWE fotokalendář, a budete tak vzpomínat na zážitky, které jsou s vaším focením spjaté.

 

Caroline Dostál Kotrlová

Dlouhodobě jsem získávala zkušenosti napříč různými fotografickými žánry od sportu, přes reportáž až k portrétu. Nejbližší je mi však svět zvířat. V mém portfoliu nejčastěji najdete koně, jezdectví a psy ve spojení s člověkem i bez něj. Věnuji se ale také tématickým fotoprojektům s příběhem a nádechem fantasy. Fotím na techniku Nikon a Sigma, ale ráda pravidelně testuji fototechniku různých značek i kategorií.

Přidat komentář