CEWE Fotolab

Hoď to na záda! Přehled nejdostupnějších městských fotobatohů

Fotobatoh je prostě skvělá věc pro každého fotografa. Nejenže chrání a zabezpečuje váš foťák a vybavení, ale taky vám umožňuje pohodlně nosit všechny důležité věci pro focení na různých místech. Teď, když je důležitá mobilita a flexibilita, se neobejdete bez fotobatohu, který je kvalitní, praktický a také dobře vypadá.

Připravili jsme pro vás menší srovnání fotobatohů v cenové kategorii do 7 000 korun. Pojďme se na to spolu podívat. 

Tyto modely jsme zvolili s ohledem na jejich pohodlí, prostornost a vzhled. Všechno tohle je důležité, protože s takovým batohem můžete chodit po městě, vzít ho na jednodenní výlet nebo dokonce cestovat v letadle, kde ho můžete mít jako příruční zavazadlo.

Každý z vybraných batohů má v sobě něco, co ho dělá speciálním a užitečným. Zkusíme vám o nich dát podrobný přehled, abyste mohli najít ten nejlepší pro vás.

Co všechno najdete uvnitř?

Při výběru doporučujeme dát si pozor na několik věcí. V případě, že je batoh nemá, nebo nejsou dostatečně kvalitní, zvažte, jestli držíte v rukou toho správného parťáka na fotografické výpravy.

Fotobatohy jsou obvykle vybaveny polstrovanými oddíly nebo přepážkami, které umožňují bezpečné uspořádání a ochranu citlivého fotoaparátu a příslušenství před poškozením. Tato polstrování zajišťují také stabilní fixaci vybavení v batohu a minimalizují otřesy a nárazy během přepravy.

Fotografické batohy bývají často vybaveny různými kapsami a přihrádkami, které slouží k organizaci a skladování menšího příslušenství, jako jsou paměťové karty, filtry, nabíječky, baterie nebo kabely. Některé mají také speciální prostor pro přenosný počítač nebo tablet, což umožňuje fotografovi editovat nebo sdílet fotografie přímo na místě.

Batohy se vyrábějí v různých velikostech a kapacitách. Některé mají ergonomický design s polstrovanými popruhy a zadní částí pro pohodlné nošení. Bývají také vyrobeny z voděodolných materiálů, aby chránily vybavení před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Peak Design – Everyday Backpack Zip 20L

Značka Peak Design je jedna z mála, která je elegantní, funkční, designová a pro většinu lidí je jakousi hvězdou na poli fotopříslušenství. Pro mě osobně je to skvěle vychytaný systém, který je promyšlený do detailu. Použité materiály (tkanina 400D s DWR impregnací, dvojitým polyuretanovým potahem, 100% recyklovaná) jsou funkční a není potřeba si lámat hlavu v případě deštivého počasí. Materiál je voděodolný, všechny zipy (UltraZip s vláknem) jsou kryté a pokud se vám batoh nějakým způsobem poškodí, stačí ho poslat zpět a díky doživotní záruce vám Peak Design pošle nový. Tomu říkám udržitelnost a náklonnost k zákazníkovi!

Je třeba zmínit i různé vychytávky, jako jsou skryté kapsy nebo magnetky pro snadné uchycení popruhů a dalších věcí. Batoh lze uchopit z více stran díky přišitým madlům.

Jedná se o jednokomorový fotobatoh s velkým vnitřním prostorem a systémem přepážek Flex-Fold pro uložení techniky, jež je typický pro Peak Design. Ideální je pro cestovatele, ale i jako každodenní batoh do práce nebo školy.

Osobně bych si tento batoh nekoupil, protože mi vyhovuje jiný systém a rozložení vnitřního prostoru, ale věřím, že si batoh najde místo u spousty jiných fotografů, kterým bude perfektně vyhovovat.

Technické parametry

Kapacita: 20 l 

Hmotnost: 1,55 kg 

Rozměry batohu: 48 x 31,5 x 23,5 cm 

Rozměry notebooku: 15″ / 38,1 x 25,4 x 2,5 cm 

Vodoodpudivost: Ano

Materiál: Nylon

Uchycení stativu: Ano

Typ batohu: Jednokomorový

Kompletní informace o produktu najdete na našem eshopu, kde si batoh můžete objednat v různých barevných variantách.

 

Čtěte také na našem blogu: 9 nezbytností do batohu pro výlety za vysněnými fotkami 

Lowepro Photo Active BP 300 AW

Tento batoh je na první pohled úplně jiný, než výše zmíněný produkt od Peak Design. Je sportovnější a má mnohem víc prostoru pro uložení fototechniky a dalšího příslušenství. Fotobatoh má dvoukomorovou konstrukci a nový systém příček QuickShelf, které jsou pevné a uchycené na suchý zip. Do batohu se vám hravě vejde svačina, oblečení, trekové hole nebo notebook a má i možnost vložení vaku s vodou.

Velmi oceňuji přístup do batohu ze tří stran, skrytou pláštěnku, která pojme celý batoh, ergonomicky tvarovaná záda s polstrováním a výškově nastavitelný hrudní pás. Co mi však na tomto batohu chybí a nevyhovuje čistě z uživatelského hlediska, je lepší a větší pás pro uchycení v pase a výše zmíněný systém příček QuickShelf. Je to však můj lehce zaujatý pohled pro využití v denním životě fotografa. Věřím, že i tento batoh si najde své příznivce a bude skvěle sloužit.

Technické parametry

Kapacita: 25 l

Hmotnost: 1,46 kg

Rozměry batohu: 31 x 19 x 48 cm

Rozměry notebooku: 13“ / 28 x 1,5 x 41 cm

Vodoodpudivost: odnímatelná AWC pláštěnka

Materiál: Nylon

Uchycení stativu: Ano

Typ batohu: Dvoukomorový

Kompletní informace o produktu najdete na našem e-shopu.

LowePro Flipside BP400 AWIII

Tohle je můj tip na skvělý, elegantní a hlavně funkční a promyšlený fotobatoh.

Jeho velikost je přesně pro moje záda, takže člověk kolem 170 cm si přijde na své. Batoh má jednu velkou komoru pro techniku, do které se dostanete přes otevření zadní části, a tak je mnohem lépe chráněný proti nežádoucímu vniknutí. Flipside patří mezi nejoblíbenější batohy od LowePro, a proto si právem zasloužil nové přepracování.

Díky použití lepších materiálů je skvěle připraven pro outdoorové aktivity a extrémní podmínky. Opět zde najdete prostor pro 15“ notebook, pláštěnku (kterou ale není potřeba nasazovat při menším dešti, postačí nový materiál batohu a vylepšené, 10mm YKK zipy.) Vejde se do něj nejen svačina, ale i náhradní oblečení, stativ a díky bočnímu přístupu máte techniku vždy rychle při ruce. Na batohu jsem uvítal lepší a větší popruh v pase a také vyztužený spodek pro bezpečné pokládání.

Technické parametry

Kapacita: 20 l

Hmotnost: 1,7 kg

Rozměry batohu:  33 x 24 x 48 cm

Rozměry notebooku: 13“ / 26 x 1 x 36 cm

Vodoodpudivost: Ano

Materiál: Nylon

Uchycení stativu: Ano

Typ batohu: Jednokomorový

Kompletní informace o produktu najdete na našem e-shopu. Na výběr máte černou a šedou barevnou variantu.

Manfrotto Pro Light 2 Backloader Backpack S

Přiznám se, že tohle je můj 100% favorit mezi vybranými batohy v poměru cena/výkon. Věřím, že i velikost M by mi vyhovovala, protože mám raději větší batohy, které mi zakryjí celá záda a lépe mi rozloží váhu techniky.
Fotobatoh je unikátní díky systému ochrany M-Guard, který byl laboratorně testován, aby byla zaručena největší odolnost proti nárazům.

Dále má vyztužené dno díky vysokoelastické paměťové pěně SAS-TEC. Skvělou vychytávkou je malinkatý zámek pro uzamčení zipů, které mají na konci ocelové lanko. Opět je zde jedna opravdu velká a prostorná komora na techniku a další malé kapsy pro příslušenství včetně pláštěnky. Batoh je díky použitému vodoodpudivému materiálu a zipům YKK skvělý parťák pro jakoukoliv outdoorovou aktivitu a díky svému elegantnímu designu i pro každodenní použití. Nutno také zmínit pohodlné popruhy pro nošení, zadní přístup k technice a ergonomicky tvarované polstrování zad.

Technické parametry

Kapacita: 19 l

Hmotnost: 1,66 kg

Rozměry batohu: 32 x 22 x 51 cm  

Rozměry notebooku: 13“ / 25 x 2,5 x 40 cm

Vodoodpudivost: Ano

Materiál: Nylon

Uchycení stativu: Ano

Typ batohu: Jednokomorový

Kompletní informace o produktu najdete na našem e-shopu  Pokud vám velikost S přijde moc malá, můžete si pořídit větší variantu.

Everyday Backpack Zip Photo Active BP300 AW Flipside BP400 AWIII Pro Light 2 Backloader Backpack S
VÝROBCE Peak Design Lowepro Lowepro Manfrotto
TYP Jednokomorový Jednokomorový Jednokomorový Jednokomorový
PROVEDENÍ Outdoor, Město, Cestovní Outdoor, Cestovní Outdoor, Město, Cestovní Outdoor, Město, Cestovní
HMOTNOST 1,55 Kg 1,46 Kg 1,7 Kg 1,66 Kg
KAPACITA 20 l 25 l 20 l 19 l
VNĚJŠÍ ROZMĚRY BATOHU 48 x 31,5 x 23,5 cm 31x19x48 cm 33x24x48 cm 32x22x51 cm
VNITŘNÍ ROZMĚRY BATOHU 45 x 28,5 x 20 cm 46,5 x 26 x 12,5 cm 40,9 x 28 x 14 cm 43 x 26 x 13,5 cm
ROZMĚRY PRO NOTEBOOK 15“ / 38 x 25 x 2,5 cm 13“ / 28 x 1,5 x 41 cm 13“ / 26x1x36 cm 13“ / 25 x 2,5 x 40 cm
VODĚODPUDIVOST ANO Plaštěnka ANO, Plaštěnka ANO, Plaštěnka
UCHYCENÍ STATIVU ANO ANO ANO ANO
MATERIÁL Nylon Nylon Nylon Nylon
CENA 6 790 Kč 4 390 Kč 4 790 Kč 4 290 Kč

A na závěr jsem si pro vás připravil jen takové malé doporučení.

Najděte si čas a stavte se prodejně, kde máte možnost vyzkoušet si několik modelů na sobě i s vlastní technikou. Raději si připlaťte více peněz za lepší batoh, který bude pro vaše záda pohodlnější a pro techniku bezpečnější. Vždy koukejte na to, aby byla na batohu možnost připevnění stativu a láhve pro pití. Když bude mít batoh i lepší uchycení v pase, bude to pohodlnější pro vás a vaše záda, protože si váhu celého batohu krásně rozložíte a bude se vám lépe nosit při delších túrách po městě i v přírodě. V případě, že bude mít batoh prostor i pro náhradní oblečení, svačinu a další potřebné věci, lépe pro vás. Nic vás totiž nepřekvapí.

Vybírejte s rozvahou a raději vyzkoušejte více variant.

 

David Buček

Olomoucký fotograf s 25 letou praxí v oboru, snílek a nadšenec pro analogovou fotografii. V posledních letech se zaměřuje hlavně na produktovou fotografii u které miluje detaily, jednoduchost a precizní retuš. Potkáte ho ale i na sportovních akcí, v zimě na svahu a v létě ve vlnách. Věnuje se několik let vzdělávání fotonadšenců v Olomouci, kde pořádá své individuální Fotokurzy. V jeho batohu najdete bezzrcadlovku SONY A7III, Leicu Q, ale i analogové Nikon F100, Contax G1, Mamiya 645 1000S a Flexaret VI.

Web: www.davidbucek.com
Instagram: www.instagram.com/davidbucekcom
www.instagram.com/produktovyfotografolomouc

Přidat komentář