CEWE Fotolab

Fotoalbum na míru: Vyberte to nejlepší pro vaše vzpomínky

Fotoalba jsou jako malé poklady skrývající v sobě vzpomínky. Je to krásný způsob, jak uspořádat a ochránit snímky, které jsou pro vás i pro další generace vskutku velice důležité. V tomto článku si podrobně probereme, na co si dávat pozor při výběru fotoalba a jak si vybrat to pravé na míru, aniž byste ho museli rozbalovat.

Existuje několik druhů fotoalb, která se liší konstrukcí a možnostmi použití. První věc, na kterou doporučujeme při výběru dát pozor, je vazba. Šitá vazba znamená, že album vám vydrží věky a listování ve starých fotkách si za čas užijí vaše vnoučata a jejich děti. Dostupnější alternativou je lepená vazba. Kromě toho potkáte také kroužkovou vazbu, která vypadá moderně a nabízí možnost album dost široce otevřít, až ho budete zdobit.

Šitá vazba se vyznačuje vynikající kvalitou. Je ale pravda, že alba s takovým typem vazby jsou nejdražší.
Dostupnější variantou je lepená vazba. Tu najdete jak u kapsičkových, tak u papírových alb.
Kroužková vazba se speciálně používá pro scrapbooky

Nejčastěji se setkáme se třemi typy alb: kapsičková alba, alba se silným papírem a scrapbooky.

Zasouvací alba

Zasouvací alba nabízí snadný a pohodlný způsob, jak rychle uspořádat a prezentovat vytištěnou sérii fotografií. V takovém albu najdete plastové kapsy pro vložení fotek. Standardní velikost kapsiček je 10×15 cm, avšak v nabídce najdete i pár modelů pro menší či větší formáty. Fotografie se do alb vkládají rychle a snadno a lze je také vyměňovat nebo přesouvat. Některé modely mají stránky uspořádané tak, že je mezi kapsičkami místo pro proužek s popiskem. Papírové proužky jsou součástí sady. Jen si dejte pozor, na proužky nezbývá moc místa, takže dlouhé vyprávění tam moc nezapadne.

Kapsičky jsou rychlým řešením pro uspořádání série snímků vytištěných ve stejném formátu

Kapsičkové album je moderní, tudíž snímky z babiččiny svatby tam nepatří především kvůli formátu. Pro ně ale existuje jiný typ alba.

Náš tip: Když tisknete fotky a vybíráte mezi formáty 9×13 s 10×15, volte ten větší. Drtivá většina kapsičkových fotoalb je přizpůsobena formátu 10×15 a cenový rozdíl v tisku je zanedbatelný.

Klasická papírová alba

Alba se silným papírem mají svůj půvab. Jsou jako starobylé knihy, plné tajemství a starých příběhů. Přesně tam patří vaše starší rodinné fotky všelijakých formátů. Každá stránka je chráněna pergamenovým papírem. Ten je důležitý pro to, aby se fotky neotíraly o stranu protější. Fotografie se přichycují pomocí nalepovacích růžků, které nalepíte přesně na míru snímkům. Konečný výsledek vypadá jako ze starých dob. Hlavní výhodou takového postupu je možnost v jakoukoli chvíli snímek bezpečně vyndat a podívat se na zadní stranu, na níž se často objevují cenné popisky. Růžky si můžete vytvořit z papíru anebo zakoupit hotové.

Další možností jsou podlepky, které se přilepí ke stránce a fotografie se na ně nalepí. Podlepky se dají přikoupit k albu, anebo nahradit drobně nastříhanou, oboustrannou lepicí páskou. Popisky, které jsou na rubové straně obrázku, můžete přepsat na stránku pod fotku. Nevýhodou je, že fotky zůstanou v tomto albu uvězněné. Přilepené snímky už poté jednoduše nepřemístíte, aniž by nedošlo k jejich mírnému poškození.

Každá stránka alba ze silného papíru je opatřena pergamenem. Ten slouží k tomu, aby se snímky na protějších stránkách o sebe neotíraly a nelepily se k sobě.

Alba se silným papírem poskytují více možností přizpůsobení, například psaní popisků nebo přidávání dalších dekoračních prvků. Vkládání a upravování fotografií může být časově náročnější, což ale nebude problém třeba pro starší členy rodiny nebo pro ty, které baví pečlivá ruční práce.

Fotorůžky můžete koupit, nebo si vyrobit vlastní
Alternativou růžkům jsou podlepky. Můžete si pořidit speciální sadu, anebo je nahradit oboustrannou lepicí páskou.

Scrapbooky

Scrapbooky jsou nejvíce dekorativní a kreativní formou fotoalba. Na rozdíl od předchozího druhu alba mají tato ještě silnější papír (bílý, hnědý nebo černý) někdy i proložený pergamenem a kroužkovou vazbu, což umožňuje snadné otáčení stránek a přidávání rozmanitých dekoračních prvků. Scrapbooky jsou skutečným pokladem pro ty, kteří si přejí více interakce s albem a chtějí si jej dotvořit podle svého osobního stylu. V procesu tvorby můžete přidávat na stránky různé dekorační materiály jako třeba nálepky, pásky a tvořivé papíry. Dokonce můžete použít i nějaké vlastní ozdobné prvky: krajku, peří, sušené květy, korálky, mušličky, písek… cokoliv, co sedí k tématu a nějakým způsobem to odpovídá tomu, co je zobrazeno na fotkách a co se vám líbí. U těchto alb rozhodně najdete prostor i pro psaní deníkových záznamů, přidávání výstřižků nebo jiných osobních memorabilit. Jen si dejte pozor, tvorba scrapbooků může být návyková. 😉

Scrapbooky nabízí neomezený prostor pro tvorbu. Zdobit scrapbooky můžete pomocí nálepek, které dokoupíte k albu, nebo na to použijete cokoliv jiného.

Náš tip: Fotoalbum si můžete objednat on-line, nejlepší je však osobní výběr na prodejně.

Když řešíte, jak byste mohli co nejlépe uspořádat vaše snímky, přirozeně vás napadne alternativní možnost – tisk CEWE fotoknihy. Fakticky jsou fotoalbum a fotokniha ve výsledku rovnocenné, záleží jen na postupu, na který jste zvyklí. Při uspořádání snímků ve fotoknize nemusíte řešit formát, snímek můžete zmenšit, zvětšit, otočit, oříznout, dokonce i editovat přímo v programu. Rychlost také není problém, pokud nemáte čas, program poskládá fotoknihu sám za pár vteřin. Mimochodem, CEWE fotokniha má více stran než běžné album – až 130, respektive 202 (v závislosti na typu papíru).

Co když jde ale o staršího a technicky méně zdatného člověka? Nebo se na uspořádání vzpomínek chcete podílet s dětmi? Nebo jste se konečně rozhodli udělat pořádek v rodinném fotoarchivu a na skenování fotek do digitální podoby nemáte čas ani chuť? Nebo jen prostě máte rádi tradiční způsob uchovávání vzpomínek? V těchto případech je fotoalbum jasnou volbou. 

 

 

Fotky do všech možných alb

Tak, alba už máme vybraná a víme, jak na to. Teď se vrhneme na fotky, které také jednoduše objednáme u nás na cewe.cz. V nabídce najdete spoustu produktů od klasických fotek v kvalitě standard či premium šíře 9, 10, 11, 13 s okrajem i bez, přes Nature Print, což jsou fotky 10×15 cm na matném 100% recyklovaném papíře, Art Prints, různé fotosety, až po velké formáty fotografií od 15×20 cm. Možností je spousta a fotky objednáte jednoduše online ve svém oblíbeném prohlížeči. Pro větší objednávky nad 100 ks doporučujeme využít náš bezplatný program či aplikaci CEWE fotosvět. Tak jdeme tvořit!

 

 

 

Galina Gordeeva

Fotografka se skoro dvacetiletou zkušeností, redaktorka, novinářka a lektorka fotografických kurzů. Jsem tvůrčí člověk, který se nemůže obejít bez pokusů, což je důvod proč se během posledních let stále více věnuji různým experimentálním technikám včetně malování světlem.

Přidat komentář