CEWE Fotolab

Recenze FUJIFILM XF 8 mm f/3.5 R WR: První opravdu malý širokáč

Konečně originální objektiv, který doposud ve Fujifilm systému chyběl! Tento 8mm objektiv (ekvivalent 12mm full frame) je opravdu skvělý pro zachycení dechberoucích, širokých scén, a to v kompaktním balení. Rozhodně se s ním nudit nebudete.

Technické parametry

Ohnisková vzdálenost: 8 mm

Bajonet: Fujifilm X, APS-C

Stabilizace obrazu: Ne

Rozsah clony: f/3.5–22

Úhel záběru: 121°

Minimální zaostřovací vzdálenost: 18 cm

Maximální poměr zvětšení: 0,12x

Počet optických prvků: 12

Počet skupin: 9

3 asférické prvky a 2 prvky ED

Počet lamel: 9

Velikost filtru: 62 mm

Utěsnění proti povětrnostním vlivům: Ano

Rozměry: 68,4 x 53 mm

Hmotnost: 215 g

Široký úhel je vděčný na podhledy

Konstrukce a ovládaní

Objektiv má kovovou konstrukci, přitom je krásně malý a lehký. Jeho zaostřovací a clonový kroužek jsou hladké a vhodně tlumené, abyste cítili každou změnu clony. Clonový prstenec je těsnější než u některých jiných objektivů od Fujifilm, což vám zaručí, že nechtěně a snadno clonu nezměníte. Dále je utěsněný na deseti různých místech proti prachu a vlhkosti a navíc je navržen pro práci v mrazu až -10 °C. Přední prvek je potažen speciální fluorovou vrstvou, která odpuzuje vodu, mastnotu a skvrny. Dodatečná ochrana čočky ale není tak špatný nápad, proto k objektivu doporučujeme zakoupit čirý UV filtr.

Průměr filtru je 62 mm

Na těle objektivu dále najdeme aretační tlačítko kroužku clony (zámek). V momentě nastavení automatického režimu clony (poloha A), se clona uzamkne proti náhodnému přepnutí z této automatické volby. V momentě, kdy si ji chci nastavovat sám, podržím tlačítko, čímž zruším zámek a můžu si clonu opět nastavovat plynule. Tělo objektivu je perfektní, výborně se s ním manipuluje a nemusíte se bát případného deště či mrazu. Prstenec na změnu clony je hezky po ruce.

Objektiv je kompaktní, sluneční clona je ve tvaru tulipánu

Optická konstrukce se skládá z 12 optických členů v 9 skupinách. 3 z těchto čoček jsou asférické a 2 jsou vyrobeny z ED skla. Objektiv je dodáván se sluneční clonou ve tvaru tulipánu.

V praxi

Ve středu se mi kresba opravdu líbí, ale v rozích je to horší, což se dá u takto širokého objektivu očekávat. Překvapivě je ve středu a na okrajích ostřejší než jeho větší a dražší zoomový bratr. Od clony f/5,6 se kresba na krajích zlepšuje. Nemohl jsem si stěžovat na nějaké přílišné zkreslení a to nepatrné, co má, lze velmi snadno korigovat v postprodukci nebo se o to fotoaparát postará sám, pokud fotíte do formátu JPEG. Opravdu nevím, jak to Fujifilm dělá, ale jeho pevná skla WR vždy krásně kreslí, mají syté, živé barvy a dost kontrastu.

Zkreslení je patrné v RAW
V JPEG jej ale fotoaparát snadno napraví

Pokud jde o chromatickou aberaci, objektiv si také vede dobře. Ve vysoce kontrastních situacích jsou viditelná pouze nepatrná barevná lemování. Vinětace je výborně kontrolována už od clony f/3.5. Žádné tmavé rohy jsem nezaznamenal.

Hravé kacení svislic

Fujifilm tvrdí, že objektiv zaostří na objekt za pouhých 0,02 s. Měl jsem možnost ho vyzkoušet na novém těle X-S20 a rozhodně můžeme tomuto údaji věřit. Rychlost jsem neměřil, nebylo ani třeba, v dobrých světelných podmínkách je prostě okamžitá. A nejen to! Přesnost autofokusu byla ukázková jak při ostření na jeden bod, tak i při detekci obličeje. Autofokus XF 8 mm je tichý, plně interní a dýchání je slabé, což je dobrá zpráva nejen pro fotografy, ale i pro filmaře.

Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 18 cm, to je zábavné. Pokud jde o stabilizaci, tak s ní v takhle malém objektivu nepočítejte. Kdyby tam byla, nebude objektiv tolik kompaktní. Víc to může mrzet videotvůrce, ale v nabídce Fuji je dost fotoaparátů, které mají stabilizaci přímo v těle. Já měl to štěstí, že jsem ho testoval na novém modelu X-S20 a stabilizace mi nechyběla.

Další, možná ne tak dobrá informace pro filmaře je, že clonový kroužek nejde přepnout do režimu bez cvakání při změně clony. Naopak dobrá zpráva je, že přední člen není vydutý ven a umožnuje nám na objektiv namontovat filtry s rozumným průměrem 62 mm. V nabídce již máme i 8mm zoomový objektiv Fujifilm XF 8–16 mm f/2,8 R LM WR za minimálně dvojnásobnou cenu, ale tam žádný filtr nenašroubujete. Takže například mít či nemít ND filtr na objektivu u videa při silném světle je někdy otázka života nebo smrti. 🙂

1/100 s., f/3,5, ISO 100
Výřez z původního snímku. Kresba na krajích je horší

Závěrem

Fujifilm 8 mm f/3.5 R WR je jedním z nejzábavnějších objektivů, který si na Fujfilm můžete pořídit. Hlavním lákadlem bude hravá perspektiva, ultraširoké záběry, velikost, nízká váha a odolnost objektivu. Trochu mě mrzí, že jsem na něj a jeho recenzi neměl víc času. S tímto sklem je stále co fotit. Má mnoho využití. Nemyslím jen krajinářskou fotografii, ale třeba street foto, interiéry, architekturu, cokoli na co si vzpomenete. Zkrátka s ním porostete. Musíte přemýšlet a hledat zajímavé úhly a situace a on se vám odvděčí technicky pěknými a hlavně originálními snímky. Osobně by se mi líbil do mé sady objektivů. Je to hezky kompaktní sklo, takže bych ho bral všude s sebou a nemyslím si, že by mi překáželo, ba naopak.

Devítilamelová clona tvoří na větších hodnotách hvězdičky. 1/250 s., f/16, ISO 500

FUJIFILM XF 8 mm f/3.5 R WR

0.00
9.4

Funkce

9.0/10

Konstrukce a ovládání

9.5/10

V praxi

10.0/10

Cena/Výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Velká širokoúhlost
  • Fantastická kvalita konstrukce objektivu odolná proti povětrnostním vlivům
  • Velmi kompaktní a lehký

Zasloužilo by vylepšení:

  • Minimální clonové číslo by mohlo být nižší než f3,5

 

Marcel Jašek

Fotím a pohybuji se kolem fotografie zhruba od svých dvaceti. Za ty roky mám osobní zkušenosti s různými značkami a typy foťáků. Když mi čas dovolí, hltám recenze nejrůznější fototechniky a sleduji novinky napříč značkami.
Momentálně používám bezzrcadlovky Canon a Fuji.
Nikdy ode mě neuslyšíte, že jsem fotograf, nejradši si fotím do šuplíku, výjimečně pro kamarády či známé. Focení je zábava, pokud nejsem zrovna někde s kamarády na pivku či na skejtu, najdete mě ve městě s fotoaparátem v ruce.

komentářů

  • Dobrý den, na velkou skupinu lidí, sto a více, by jste si vzali tento 8mm nebo 10-24mm? Ani mi tak nejde o to, jestli je lepší 8 nebo 10mm, ani o to, že jeden má světelnost f3,5 a druhý f4,ale spíš o kvalitu fotografie v krajích. Druhý totiž vlastním a lidé na okraji jsou již částečně zdeformovaní. Předem děkuji za odpověď.

    • Dobrý den Radku, osobně bych takovou scénu fotila delším ohniskem. Jakýkoliv širokoúhlý objektiv má totiž takovou vlastnost, že roztáhne objekty, které jsou v okrajích, tím pádem lidé v centru budou maličkaté a ti, co jsou z boku, budou xkrát širší, než ve skutečnosti. To je přesně to, čeho jste si všiml.
      Na tak velkou skupinovou fotku bych poradila především najít místo, kde budete moct pořádně couvnout. A fotit s ohniskem 35 mm a více.