CEWE Fotolab

Fototip: vytvářejte dechberoucí černobílé fotografie

Ani v době digitální fotografie neztratila černobílá fotka svoji přitažlivost. Právě teď je mnoho fotografů tomuto směru otevřených, protože černobílé obrázky jsou prostě jiné. Černobílá fotka způsobuje jiný pohled na focení a působí na diváka zvláštním, jiným, dojmem. Ukážeme vám, co je pro dobré černobílé obrázky nezbytné a dáme vám základní tipy a nápady pro černobílé focení.

Kouzlo černobílých záběrů je zvláště patrné na portrétech, protože barva již nemůže od tváře odvádět pozornost

Co tvoří černobílé fotky?

Pokud jde o černobílou fotografii, lidé často hovoří o tom, že barvy mnohdy odvádějí pozornost a u černobílé varianty se mohou soustředit na to, o čem fotografie vypovídá. To neznamená, že všechny černobílé fotky jsou lepší. Určitě byste si měli předem rozmyslet, proč fotit černobíle.

Pokud je skutečným tématem barva – například řada barevných domů – pak je černobílá pravděpodobně špatná volba. Na druhou stranu portrét postavy nebo moderní architekturu můžete velmi snadno, pomocí černobílého podání, vylepšit efekt vašich fotografií.

Protože barvy nejsou použity jako designový prvek, zaměřte svou pozornost na silné kontrasty, struktury, textury, vzory, geometrie, linie a hru se světlem a stínem.

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

Nastavení fotoaparátu a vybavení

V zásadě k černobílé fotografii nepotřebujete nic jiného, ​​než co používáte pro barevnou fotografii. Stejně jako v jiných fotografických žánrech byste měli, pokud je to možné, ukládat vaše záznamy ve formátu RAW, protože tento formát ponechává více možností pro následné zpracování. Tato dodatečná volnost se vyplatí, zvláště když pokud fotíte v horších světelných podmínkách, s hlubokými stíny a jasnými světly v obraze.

U smysluplných černobílých fotografií hraje ostrost a kvalita obrazu velmi důležitou roli. Profesionálové fotí v manuálním režimu, takže mají úplnou kontrolu nad clonou a expozičním časem. Jako vždy udržujte hodnotu ISO co nejnižší, protože v následném postprocesu můžete vložit šum vložit do fotky dodatečně. Černobílá fotografie může mít samozřejmě zrno, ale nesmí být příliš výrazné.

V závislosti na výběru motivu stále potřebujete stativ, filtr s neutrální hustotou, dálkové ovládání, případně samospoušť fotoaparátu. Nakonec byste neměli zapomenout na dostatek náhradních baterií a paměťových karet, pokud by váš černobílý fotografický výlet měl trvat delší dobu.

Postprodukce nebo fotka přímo z foťáku?

Udělejte si čas na hledání vhodného motivu a poté jej upravte. Často jsou to neokázalé motivy, které nádherně fungují bez barev.

Dnes mají téměř všechny digitální fotoaparáty a také mnoho smartphonů černobílý režim. To znamená, že snímky jsou ve fotoaparátu pořizovány černobíle. I když je tento nástroj čím dál propracovanější, nejlepší je fotit do barevného režimu a černobílou variantu pak vytvořit v postprocesu.

Tuto metodu proto doporučujeme pouze tehdy, pokud současně fotografujete také do formátu RAW. V ten moment fotoaparát zaznamená i snímek s barevnými informacemi, ze kterých můžete později získat ještě více.

Udělejte si čas na pozdější úpravu obrázku v programu pro úpravu fotografií nebo v aplikaci pro chytré telefony, protože pak můžete rozhodujícím způsobem ovlivnit vzhled hotového obrázku.

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

Černobílé zpracování obrazu

Ti, kteří fotografují barevně, mají mnoho možností zpracování, aby na svých fotografiích vykouzlili velkolepé černobílé efekty. Protože pouze odstraněním barvy neuděláte dobrý černobílý obraz: Často musíte i zvýšit kontrast, upravit jas a další úpravy. Mnohdy si vystačíte jen s výrazně zvýšeným kontrastem. Předvolby oblíbených programů pro úpravy fotek a filtrů v aplikacích pro chytré telefony vám pomohou najít správný vzhled.

Můžete také experimentovat s tím, jak se barvy na obrázku převádějí na černobílé – v minulosti jste pracovali s barevnými filtry před objektivem, dnes lze vše pohodlně provést v postprocesu na počítači. Například s červeným filtrem se černobílá (modrá) obloha dramaticky ztmaví.

S dalšími efekty, jako je zrno, které vypadá jako zrno filmu u klasických fotografických filmů, v mnoha případech podpoříte kinofilmový efekt obrazu. Jako vždy při každém zpracování obrazu však platí následující: nepřehánějte to!

Jak sami vidíte, vyplatí se hlouběji proniknout do světa černobílé fotografie. Doufáme, že vás tento žánr fotografie bude bavit!

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

Přidat komentář