CEWE Fotolab

5 tipů na fotografování v přírodě

Naše planeta nás fascinuje znovu a znovu svou krásou a jedinečností. Máme pro vás tipy a triky pro úžasné fotografie přírody.

Fotografie přírody a krajiny je jednou z nejuniverzálnějších a nejinspirativnějších oblastí fotografie. Naše příroda nabízí mnoho úchvatných a jedinečných fotografických motivů. Rádi vám poskytneme základní tipy a triky, stejně jako návrhy motivů pro váš fotografický výlet do přírody.

Předem přemýšlejte, co chcete vyfotografovat. Protože pro základní kategorie krajiny a environmentálních jevů, flóry a fauny existují různé přístupy. To platí pro vybavení, které je třeba vzít, například výběr objektivů, a nesmíte zapomenout ani na denní dobu, kdy chcete fotografovat.

Vybavení je nutností – například řemínek na fotoaparát a stativ byste měli mít s sebou na každém fotografickém výletu.

1. Základní požadavky a obecné tipy

Začátečníci mohou klidně začít fotit s mobilním telefonem, protože ten nabízí velmi dobrý základ pro pořizování slušných fotografií z přírody. Mnoho telefonů má makro a širokoúhlý režim, s nimiž můžete dosáhnout pozoruhodných výsledků.

Více možností vám ale samozřejmě nabídne zrcadlovka nebo systémový fotoaparát s výměnnými objektivy. K základní výbavě pro fotografování přírody patří také kvalitní stativ, ale i bez něj můžete pořídit spoustu kvalitních záběrů. Stativ je však nezbytný pro dlouhé expoziční časy. Chcete-li chránit fotoaparát před vnějšími vlivy, doporučujeme používat vodotěsnou brašnu a řemínek na fotoaparát. Měli byste mít s sebou také náhradní baterie do fotoaparátu.

2. Který objektiv je ten pravý?

Fotoaparát DSLR nebo systémový fotoaparát bezzrcadlovka můžete vybavit různými objektivy, abyste byli připraveni na jakékoliv fotografické situace. Díky své krátké ohniskové vzdálenosti jsou širokoúhlé objektivy zvláště vhodné pro fotografování krajiny. Pro objekty, které nejsou snadno dostupné, například divoká zvířata, potřebujete teleobjektiv s velmi dlouhou ohniskovou vzdáleností. Ve svém repertoáru byste měli mít makroobjektiv pro detaily, jako jsou rostliny nebo hmyz.

Při východu a západu slunce vrhá slunce, které je nízko dlouhé stíny a obklopuje okolí měkkým světlem.

Stejně jako v jiných žánrech fotografie má dostupné světlo silný vliv na to, jak bude vaše fotografie působit. Při fotografování krajiny je obecně důležité vyvarovat se fotografování v poledne. V době oběda je světlo často příliš ostré.

Období po východu slunce nebo před západem slunce se z dobrého důvodu nazývá „zlatá hodina“. To je přesně to, kdy nízké slunce vrhá dlouhé stíny a obklopuje okolí měkkým, dokonce romantickým světlem. Další výhodou časné nebo pozdní denní doby je, že obvykle potkáte méně lidí. Nemusíte tedy tolik retušovat, pokud se vám do záběru nehodí 🙂

U fotografií zvířat a makro fotografií musíte také zvážit, kdy jsou vaše „modely“ aktivní. Například s některými zvířaty nebo hmyzem se setkáte pouze za soumraku.

Pamatujte, že některá zvířata uvidíte pouze v určitou denní dobu.

3. Volba složení a perspektivy

Základním pravidlem ve fotografování přírody je pravidlo třetin. Zde je fotografie rozdělena vodorovně nebo svisle na stejně velké třetiny. Tam, kde se čáry protínají, umístěte svůj hlavní předmět, aby celý obraz působil dynamičtěji.

Experimentujte s různými pohledy – tady to vypadá, že houba vyrůstá z rohu.

Vaše kreativita je potřeba i ve fotografování přírody. Nemiřte fotoaparátem pouze dopředu na předmět, ale experimentujte se zajímavými a neobvyklými pohledy. Pohled z ptačího perspektivy dává vašim fotkám úplně jiný efekt a dynamiku. Houbové klobouky mohou podle úhlu záběru vypadat jako deštníky. Můžete také například vyfotografovat hustý les zdola nahoru, aby stromy vypadaly jako obři. Fantazii se meze nekladou.

4. Makro fotografie v přírodě

Nyní přecházíme od fotografií krajin k makro fotografii. Celá zábava makro fotografie spočívá v zachycení drobných detailů a objektů, které si sotva všimneme pouhým okem, tak aby vypadaly jako objekty normální velikosti. S makro fotkou vás čeká úplně nový svět.

V makrofotografii je velmi populární focení kapek vody – například ranní rosy na pavučinách.

Květiny, rostliny a houby jsou velmi vděčným motivem pro představení makrofotografie přírody. Je také populární fotit malé kapky vody na pavučinách, listí nebo hmyzu – zvláště když je po dešti. Buďte trpěliví, zejména při fotografování malých zvířat. Nenechte se demotivovat, pokud váš objekt vylezl z obrazu – zkoušejte to znovu a znovu.

Makro motivy vám umožní objevit úplně nový svět.

5. Jak na focení vody

V zásadě lze vodní útvary fotografovat dvěma způsoby: jako dlouhou expozici, při níž je voda zachycena měkčím a dynamičtějším způsobem, nebo s velmi krátkou expoziční dobou, kdy je pohyb vody „zmrzlý“.

Vzhledem k dlouhé době expozice se voda na obrázku zobrazuje jemně a měkce

Dlouhodobé expozice jsou atraktivnější, ale také komplikovanější z hlediska focení – tekoucí voda vodopádu je zobrazena jako sametová, stoupající moře je měkčí a měkčí, s dobami expozice 10 a více sekund, až to působí snově. Najděte si místo, kde můžete fotografovat, kde můžete bezpečně nastavit stativ a experimentovat s různými expozičními časy, dokud nedosáhnete požadovaného vzhledu.

Na fotografii vypadají obzvláště dobře i klidné vody. Když je na hladině vody krásný odraz, například při východu nebo západu slunce. Zde byste se měli co nejvíce krčit, abyste byli blízko odrazu. Čím monumentálnější je motiv a čím speciálnější je osvětlení, tím je pravděpodobnější, že vaše fotografie bude vypadat skvěle.

Přejeme vám hodně zábavy a úspěchů při fotografování v přírodě!

komentář

  • Děkuji ale momentálně což je asi ještě 1,5 roku jsem v nemocnici .Takže budu fotit Redmi .Ale až se dostanu domu ,vytáhnu NikonD300s a podělam Irenu Weiszovou z televize!