CEWE Fotolab

Jak na perfektní portréty v exteriéru

Plánujete focení s blízkými? Pak jděte ven – použijte jako pozadí přírodu a jako světlo slunce a denní světlo.


Zda se nám portrét líbí nebo ne, záleží na mnoha faktorech. Jedním z nejdůležitějších je světlo – většina lidí souhlasí s tím, že čím přirozenější je, tím lépe. Mělo by také lichotit portrétované osobě. Zejména na jaře, v létě a na podzim můžeme jednoduše jít ven a použít sluneční světlo – stejně jako širokou škálu míst, kde je možné fotit. Dáme vám pár tipů, například pro pozdější design vašeho nového krytu na mobilní telefon.

Využijte rodinný výlet pro portrétní focení – například pomocí samospouště 😉

Mobil místo fotografického vybavení

Velký fotoaparát, několik objektivů, blesky, stativ, světla – nic z tolika vybavení není nutné, pokud chcete pořídit uvolněné pěkné fotky s přáteli nebo rodinou jednoduše pro radost a zábavu. Ale je třeba mít na paměti několik věcí.

Zaměření na oči a rozmazání pozadí pro skvělý vzhled fotografie – to je základní recept na dobrý portrét.

Ohnisková vzdálenost je rozhodující pro to, jak jsou proporce zachyceny na obrázku – příliš krátká ohnisková vzdálenost a malá vzdálenost od modelu způsobují, že se nos zdá větší. Pokud fotografujete pomocí mobilu, měli byste preventivně stát o něco dále od modelu a případně oříznout fotku o něco později. Moderní fotoaparáty mobilních telefonů mají několik objektivů – pokud jsou k dispozici, použijte druhý nebo třetí objektiv („Tele“, „2 x“).

Podobně mohou chytré telefony pomoci, pokud má být pozadí zachyceno rozostřeně. Některé modely telefonů vytvářejí tento efekt automatickým rozmazáním.

Najděte si ideální místo pro fotografování

Pravděpodobně už máte vymyšleno několik míst, kde budete fotografovat venkovní portréty. Samozřejmě to mohou být turisticky atraktivní místa, která jsou většinou vizuálně zajímavá. Ve většině případů to však není nutné, protože většina portrétů nezobrazuje okolí žádným jasným a expanzivním způsobem. Kromě toho budete mít na takových místech mnohem menší klid než na zjevně nenápadných místech.

Díky teplému slunečnímu světlu pozadí vypadá zlatě – a lichotí hlídači.

Co takhle malý les na okraji města nebo květinová louka? Stačí mít oči otevřené, když jste venku. Samotné pozadí nemusí být většinou nijak zvlášť fotogenické – k portrétu často potřebujete jen malou část. Kromě toho je pozadí často spíše rozmazané. Dokonce i rákos na nedalekém rybníku je ideální jako pozadí, i když samotné místo je docela nenápadné.

Pro dokonalou fotografii použijte „zlatou hodinku“

Nejlepší na „pleťovku“ a světelnou náladu na fotce, je focení ve „zlaté hodině“. Začíná to asi hodinu před západem slunce. Abyste tuto fázi dobře využili, měli byste s focením začít brzy – nejlépe o dobrou půl hodiny dříve.

Mějte také na paměti, že v závislosti na poloze místa slunce může zmizet před samotným západem například za stromy nebo pohořím. Profesionální fotografové testují světelnou situaci na místě den předem, aby nic nebylo ponecháno náhodě.

Správné oblečení pro umístění fotografie

Mnoho silných fotografií vzniká spontánně. Pokud jste se však záměrně vydali ven, abyste si pořídili nějaké pěkné portréty venku, předem si promyslete oblečení svých „modelů“. Ladí „modelové“ s okolím? Byl by hezký větší barevný kontrast? Nebo přesně naopak? Mělo by to vypadat ležérně nebo stylově? Využijte svou tvůrčí svobodu a klidně vyzkoušejte více variant.

Můžete si také zahrát s ročním obdobím. Zde jasně žluté listy vytvářejí wow efekt a zároveň krásnou hru světel.

V případě pochybností jednoduše vezměte s sebou více variant oblečení a doplňků a „hrajte si“. Nejdůležitější však je, aby outfit seděl modelu, a cítil se v něm pohodlně.

Fotografické místo ve stínu

Stinné místo v lese nabízí ideální podmínky pro portrétní fotografie za velmi slunečných dnů, kdy může být světlo příliš ostré. Proto se ujistěte, že sluneční paprsky nebudou do scény příliš zasahovat.

Zamračená obloha vítána

V létě je dost světla, někdy až příliš, alespoň pokud jde o fotografování. V závislosti na poloze slunce se na fotce mohou objevit tvrdé kontrastní stíny – to je zvlášť nežádoucí, pokud zasahují do obličeje portrétovaného. To ale neznamená, že dobré fotografie pořídíte pouze v ranních a večerních hodinách, když je slunce nízko. Jen se zkuste vyhýbat ostrému slunci.

Světlo rychle změní i několik mraků na obloze. Takové světlo je pro portréty úplně ideální, protože je změkčené právě oblačností. A kromě toho, i v polostínu pod stromy vznikají velmi krásné portrétní situace.

Městské umístění pro neobvyklý portrétní vzhled

Díky jasným barvám pozadí je obraz přitažlivý, aniž by příliš odváděl pozornost od hlavní postavy.

Mimochodem, naše tipy na fotografie z tohoto článku fungují nejen v přírodě, ale i se všemi ostatními typy venkovních portrétů. Co třeba focení před moderní nebo historickou architekturou? Možná byste raději použili barevné pozadí graffiti, monochromatických stěn nebo neobvyklých garážových vrat. V každém případě platí následující – umístění by mělo být záměrně přizpůsobeno modelu a jeho oblečení.

Přejeme vám kreativní nápady a spoustu zábavy!

Přidat komentář