CEWE Fotolab

Rozhovor s absolutním vítězem soutěže CEWE FOTOKNIHA roku 2020 Ondřejem Pistorou

S absolutním vítězem soutěže CEWE FOTOKNIHA roku Ondřejem Pistorou jsme si povídali nejen o tom, jak vítězná fotokniha „Tvůj příběh“ vznikala, ale třeba i tom, jakým fotografem by si přál být, nebo jaké další fotoknihy se chystá tvořit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zkuste popsat, jak probíhal váš den, kdy bylo finále? Jak jste se cítil?

Ondřej: Celý den byl hodně hektický, přítelkyně měla on-line jednání, já chystal občerstvení, pak technická zkouška CEWE přenosu, do toho volala kamarádka, že do ní někdo naboural a zpozdí se… Jako kdyby toho stresu už tak nebylo málo.
Maminka Ondřeje: V jedné místnosti byla obrazovka s živým vysíláním, ve druhé místnosti jsme byli my, kde jsme byli přichystaní k živému připojení. Když se blížilo vyhlašování kategorie kronika, což byla první kategorie, kde bychom mohli něco vyhrát, přišlo malé zklamání, protože nic… Pak byla na řadě kategorie kreativní fotokniha, o které jsme věděli, že jsme nominovaní. Byli jsme všichni hodně napjatí a nervózní. A když jsme vyhráli, byl to skvělý, úžasný pocit! A volba absolutního vítěze se blížila…

Finále opravdu nabralo dramatický spád, protože fotoknihy postupně z finále vypadávaly a vy jste zůstávali… V který moment jste si říkali, že možná vyhrajete?

Maminka Ondřeje: V ten moment, kdy zůstaly ve finále tři knihy. Hlavně jsme si říkali, abychom nebyli druzí, to by mrzelo…třeba jen o jeden míček, takový kousek od prvního místa. A pak už zbyly jenom dvě…
Ondřej: Na konci to bylo prostě wow, to nejde popsat… Pak jsme byli úplně mimo, málem jsme si zlomili prsty na ruce, jak jsme si je mačkali…

Vyhráli jste hlavní cenu soutěže CEWE FOTOKNIHY roku zcela nový automobil Peugeot 3008. Co má pro vás větší význam, ocenění Vaší tvorby nebo auto, které jste vyhrál napořád?

Ondřej: Upřímně říkám, že ta radost je 50 na 50. Auto je skvělá výhra, ale fotoknihu jsme tvořili opravdu dlouho a ten pocit, že ji teď někdo ocenil, obzvlášť ocenění od lidí, kteří tomu rozumí a něco dokázali, je pro nás hodně moc důležité.

Bude trofej, kterou jste vyhrál, zdobit Váš byt?

Ondřej: Já jsem říkal, že ji budu nosit všude s sebou, ale zjistil jsem, že je dost těžká. Ale ano, někde si ji vystavíme, tedy obě si někde vystavíme. Jednu si nechám já a jednu si vezme mamka.

Co bude s hlavní cenou? Máte představu, jak s ní naložíte?

Ondřej: Nevím, upřímně nevím.
Maminka Ondřeje: Ale víš 🙂 Ondra byl hlavní tvůrce a auto si samozřejmě nechá, protože mimo to i přihlásil fotoknihu do soutěže. Ještě se vrátím k tomu, jak jste se ptali, čeho si vážíme víc. Auto je taková výhra, která se dá přirovnat k výhře ve sportce, prostě štěstí. Ale to, že někdo ocenil naši tvorbu, je jako dostat Nobelovku.

Věnujete se focení a v jaké jste teď fázi? A v jaké chcete být za pár let?

Ondřej: Zprvu jsem byl takový pasivní fotograf, teoretik. Pak jsem začal fotit interiéry, kterým se momentálně věnuji a snažím se zdokonalovat. A co týče fantasy knížek, těm se věnuji přes 10 let. Mám rád fantasy svět a Photoshop, ve kterém si fantasy příběhy sám vytvářím. Ono je jednodušší něco vyfotit a pak to upravit, ale cokoliv vytvořit na čistou stránku je právě to, co mě baví.
Maminka Ondřeje: V této fotoknize se nám povedlo skloubit úplně všechno dohromady – od schopnosti udržet pozornost dítěte při focení, obzvlášť v tomhle věku, což je někdy nadlidský výkon, vymyslet smysluplný text, říkáme tomu manuál pro život, vymyslet postavy, vhodné ilustrace, vložit foto dítěte, které by mělo mít i příhodný výraz… prostě je toho strašně moc.

Chtěl byste být profesionální fotograf?

Ondřej: Chtěl bych být jiný fotograf. Chtěl bych promlouvat přes fotky k co nejvíce lidem a něco jim tím dávat, pomáhat jim měnit se a přetvářet tak, aby z nich byli dobří (lepší) lidé. A tvořit další fotoknihy “Tvůj příběh“ pro další spousty dětí. Je to ohromná radost vidět jejich upřímně překvapené výrazy, když se vidí v knize na místech, kde nikdy nebyly.

Myslím, že se vám díky téhle fotoknize povedlo inspirovat spoustu lidí, aby si i oni vytvořili takovou krásnou fotoknihu pro své děti nebo vnoučata. Je to vaše první fotokniha nebo už jste nějaké vytvořil?

Ondřej: S fotoknihou už zkušenosti mám, vytvořil jsem nějaké cestovatelské fotoknihy. Po úspěšné soutěži jsem ještě vymyslel, že k fotoknize “Tvůj příběh“ ještě přibude personalizovaná desková hra. A už máme namyšlené další projekty – další fotoknihy samozřejmě.

Myslel jste si před finále, že byste mohl vyhrát?

Ondřej: Říkal jsem si, že bychom nějakou šanci mohli mít. A zároveň jsem si říkal, že když vyhrajeme poukazy od CEWE, uděláme radost někomu dalšímu, nějaký dobrý skutek, jaké děláte vy, když podporujete nadace, které to potřebují. Udělám podobný krok a vytvořím pro nadaci Pink Bubble 13 fotoknih pro jejich pacienty s názvem Bubliny.

Rádi bychom ještě poděkovali, protože při přímém přenosu nebyla úplně vhodná příležitost.

Ondřej: Děkujeme vám všem, zaměstnancům společnosti CEWE za to, že jsme se mohli zúčastnit tak skvělé soutěže, společnosti Federal Cars za jejich super káru, dále všem VIP porotcům, hlavně těm, kteří nám hodili míček, speciálně panu Šporclovi za jeho pět míčků, pak ještě panu řediteli Dr. Christianovi Friege za jeho podporu v hlasování. Samozřejmě děkujeme našim prvním kritikům Petě a Jožimu, naším drahým polovičkám, za jejich toleranci.
Maminka Ondřeje: Já navíc děkuji svému synovi, že je takový, jaký je, a musím přiznat, že jsem nadšená a šťastná, protože tvořit něco společně se svým synem… to je prostě pecka.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů při vaší další tvorbě!

Přidat komentář