CEWE Fotolab
Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros

Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros

Autokros patří mezi další oblíbené motoristické sporty fotografa Radka Cagy. A jelikož je tento druh sportu v ČR poměrně populární, tak přidává mnoho tipů, jak si odnést zajímavé fotografie. U závodů nechybí emoce, adrenalin, zkrátka nudit se nebudete.

V čem je focení autokrosu atraktivní

I když samotné rozjížďky v autokrosu jsou relativně krátké, tak jejich počet je poměrně velký. Fotograf během dne může obejít celý závodní okruh třeba i 2x (záleží na konkrétním závodě) a tím získá velmi pestrý výběr fotografií. Druhým silným aspektem je, že se jedná o značně akční a kontaktní sport, tudíž divácky velmi zajímavý.

Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
Skoky určitě obohatí jakoukoliv reportáž sportu. (Nikon D750 + Tamron 150-600 mm f/5-6,3 DI VC USD)

Tipy pro focení autokrosu

  • Připravte si předem orientační časový plán, kdy a kde budete fotit. Jelikož rozjížďky tvoří podstatnou část dne, tak se světlo během závodu zásadně mění. Osobně si připravuji plán tak, že každou rozjížďku fotím z jiného místa a okruh třeba i 2x během jednoho dne obejdu. Ráno obvykle fotím v nějakém hezkém světle, zatímco večer v protisvětle, abych měl v reportáži více typově odlišných fotek.

    Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
    Ranní fotka atmosféry v servisu. Na této fotografii jsem kladl velký důraz na pozadí, ve kterém je bugina. (Nikon D750 + Sigma 135 mm f/1,8 DG HSM ART)
  • Přijeďte na závod s dostatečným předstihem a nafoťte fotky v servisu. Zde se dají nafotit zajímavé detaily, příprava závodníků před startem apod. Během závodu se do servisu vracím maximálně 1x během velké přestávky, při které dochází k úpravě tratě.

    Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
    Občas se stane, že některému závodníkovi vyšlehne plamen z výfuku. Je dobré si zmapovat, komu a kde tento plamen vyšlehává a pak už si jen počkat na další průjezd. (Nikon D750 + Sigma 135 mm f/1,8 DG HSM ART)
  • Vyhledávejte zajímavá místa, jako jsou skoky, zatáčky apod. Některá fotogenická místa „se odhalí“ až během závodu, např. když některým závodníkům šlehá plamen z výfuku, nebo po nakropení tratě se na konci dlouhých rovinek obtížně dobržďuje apod.
  • Kromě akce na trati foťte také atmosféru na startu nebo během slavnostního představení jezdců (pokud je na daném závodě). I když se to možná na první pohled nezdá, tak se těmito fotkami dá výrazně obohatit výsledná reportáž.

    Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
    Nezapomeňte něco vyfotit těsně před startem. (Nikon D7200 + Tamron 70-200 mm f/2,8 DI VC USD)
  • Opět fotím kombinací dvou technik, a to zmražením pohybu krátkým časem vs. dlouhým časem pro zdůraznění dynamiky pohybu apod. Oba typy těchto fotek mám pravidelně v každé své reportáži z autokrosu.

    Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
    Aby byla fotogalerie zajímavá, tak pro zpestření občas vyfotím i nějaké extrémně dlouhé expozice. (Nikon D600 + Tamron 70-200 mm f/2,8 DI VC USD + ND filtr)
  • Pokuste se kombinovat různá ohniska a vytvářet s nimi zajímavé a netypické kompozice.
  • Zkuste také zakomponovat do záběru diváky, protože návštěvnost na mnohých závodech autokrosu je hodně vysoká a je dobré, když to jde vidět i na fotkách. Bohužel nyní v „době covidu“ jsou možnosti výrazně omezené.

    Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
    Občas se projdu i mezi diváky, abych nafotil zajímavou atmosféru na zpestření reportáže. (Nikon D7200 + Tamron 70-200 mm f/2,8 DI VC USD)

Určitě dbejte na co nejvyšší možnou bezpečnost, a to i na místech, která se mohou zdánlivě jevit jako bezpečná. Například po nakropení tratě lítá bláto desítky metrů za buginami. Jednou jsem dostal po hlavě asi 0,5 kg hroudou bláta ze vzdálenosti minimálně 20 m.

Fotografování sportu: Jak a čím fotit autokros
Pokud se nad tratí prožene přeháňka, pak jsou soutěžní buginy k nepoznání. (Nikon D7200 + Tamron 70-200 mm f/2,8 DI VC USD)

Čtěte také na blogu: Jak vybrat objektiv pro focení sportu

Vhodné objektivy pro focení autokrosu

  • Povinná výbava pro tento sport je určitě teleobjektiv s ohniskem v rozsahu 70-200 mm. Světelnost F2,8 není nezbytně nutná pro tento druh sportu, byť z mého pohledu určitě doporučována.
  • Základní ohnisko doporučuji okolo 20 – 35 mm.
  • Rovněž je zde velmi zajímavé fotit nějakým ultraširokoúhlým objektivem.
  • Poslední 2 roky jsem sebou měl i Tamron 150-600 mm, se kterým jsem vyfotil některé zajímavé kompozice, ale obešel bych se zde i bez tohoto objektivu. Nicméně nějaká pevná 300 mm by na FF měla určitě viditelné uplatnění, tu ale bohužel zatím nemám.
  • Platí zde pravidlo (resp. v jakémkoliv jiném sportu), že čím více typově odlišných objektivů máte, tím větší máte potenciál pro zlepšení fotogalerie. Zároveň ale počítejte s tím, že se budete minimálně jeden den poměrně hodně na akci pohybovat, takže sestava by měla být i v rámci možnosti „kompaktní“. Já nosím s sebou 2 fotoaparáty a max. 4-5 objektivů.

Doporučení na redakční testy – objektivy:

Tamron 70-200 mm f/2,8 VC USD G2: RECENZE

Sigma 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM SPORT: UŽIVATELSKÁ RECENZE


Článek pro vás připravil Radek Caga:

Již více než 10 let se zabývám fotografováním sportu a částečně také přírody. Po celou dobu co se věnuji fotografování používám fotoaparáty značky Nikon. Aktuálně jsem si oblíbil bezzrcadlovku Nikon Z6.

https://www.instagram.com/radekcagaphotography/

https://www.facebook.com/radekcaga.photo/

www.radekcaga.cz

 

Přidat komentář