CEWE Fotolab

Sigma 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM SPORT: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Jednou z novinek, které Sigma představila na Photokině 2018 byl telezoom Sigma 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM SPORT. Tento objektiv disponuje rozsáhlým 10x optickým zoomem a zajímavým zvětšením označovaným jako telemakro v ohniskové vzdálenosti 200 mm. 

Úvod

Sigma 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM SPORT jako taková není náhradou za Sigmu 150-600 mm v řadě Sport, nýbrž za Sigma 50-500 mm přezdívaný „Bigma“. Tento originální super teleobjektiv byl představen v roce 2001 (sám jsem ho nějaký čas vlastnil). Aktualizace proběhla v roce 2006, a poté v roce 2010 mu byla přidána vítaná změna v podobě optické stabilizace. Už v úvodu musím zmínit, že s původním objektivem až desetinásobný rozsah má pramálo společného, co se týče optického výkonu i zpracování. Po zveřejnění, že budu tuto novinku testovat v porovnání s kultovní Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM SPORT jsem byl doslova zahlcen dotazy, který je vlastně lepší?

Přesto, že nejde primárně o nástupce, bylo zřejmé, že bude kanibalizovat v oblasti rozsahu150-600 mm napříč konkurencí. Tak je lepší? Ano i ne a proč, to se dozvíte dále v recenzi. Upřímně si myslím, že případný zájemce o tento rozsah bude mít dokonale zamotanou hlavu, kterou verzi vlastně vzít. Přesto, že novinka 60-600 mm je o nějakou tisícovku dražší, než stávající 150-600 mm verze, tak z dlouhodobého hlediska to nebude hrát žádnou roli.

Konstrukce a mechanické provedení

Po vybalení dnes už standardně z bílé kartonové krabice a pěkného nylonového pouzdra dojdeme k názoru, že opět nejde o nijak malý objektiv. Má 268,9mm na délku a průměr 120,4 mm. Rovněž i filtry na přední stranu jsou opět ty obří s průměrem 105 mm. Váhově se podařilo jít o víc jak 100 g. oproti 150-600 mm dolů, což je jistě příjemné, ale v ruce to nikdo nepozná. O velikosti obou objektivů si případě můžete udělat obrázek sami z přiložené fotodokumentace. Nicméně stále jde o rozměrné sklo s váhou 2 700 g. A nyní k rozdílům. Novinka nedisponuje celokovovým korpusem jako Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM SPORT, ale na své si přišel hořčík a TSC (Thermally Stable Composite), což je nám důvěrně známé z řady ART. Změnu doznala i sluneční clona, která je místo kovové slitiny tvořena plastem s uhlíkovými vlákny.

Čtěte také:
Recenze
Sigma 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM SPORT

V konečném důsledku je to moderní a lehké řešení s nesmírnou tuhostí, které používají i jiné firmy. Tolik na vysvětlenou, kdyby se náhodou někdo pozastavoval nad cenou náhradní sluneční clony. Co se týče stativové objímky, tak je zřejmé na první pohled, že nejde o klasický plast. Zadní strana je vyrobena z hořčíkové slitiny, včetně základny pro vyměnitelnou stativovou nohu, která je nově kompatibilní se systémem Arca Swiss. Konečně! To je jednoznačný krok kupředu, který zjednodušuje řešení montáže na stativ a v neposlední řadě šetří vaši peněženku. Kdo si kupoval originál nohu k 150-600 mm s touto platformou, tak ví, o čem mluvím. Rovněž ani u tohoto modelu nechybí krásný chod stativové objímky s kliknutím ve čtyřech polohách. Bajonet je opět kovový, přesný s deklarovanou větší odolností a je vyroben z mosazi. Kolem bajonetu nechybí pryžové těsnění proti prachu a nečistotám. Další novinkou je absence clonové páky a na rozdíl od modelu 150-600 mm je zde moderní elektromagnetická clona. Tuto inovaci oceníme zejména při vysokorychlostním snímání. Stejně jako 150-600 mm verze nabízí i 60-600 mm stejnou odolnost proti prachu a stékající vodě.

Také nátěry na předním i zadním členu jsou k dispozici a usnadňují tak případnou údržbu. Ačkoliv novinka není váhově a rozměrově příliš odlišná, tak za povšimnutí určitě stojí i ergonomické vylepšení. Změna velikosti zoomovacího a ostřícího kroužku je ku prospěchu věci. Samozřejmostí je žebrování a nejen velikost, ale i tvar přispívá k lepší ovladatelnosti. Měkký a tvrdý zámek LOCK je shodný s modelem 150-600, stejně jako veškeré ovládací prvky včetně customizace pomocí volitelného USB Docku. Nebudu zde do podrobná vypisovat možnosti této vymoženosti a vůbec nastavení. To lze dohledat i v jiných recenzích na objektivy Sigma, co jsem už psal. Jediným rozdílem je přepínač volby limiteru. Volby jsou tři, ale nově od 6 metrů do nekonečna a minimálního nejbližšího zaostření do 6 metrů. Vzdálenost na přepínači není specifikována, neboť je proměnná a roste úměrně se zvyšováním ohniska.

Na 60 mm je minimální ostřící vzdálenost 60 cm. K dispozici je samozřejmě i režim autofokusu v plném rozsahu FULL. V praxi jsem ocenil lepší ergonomii i jiné vyvážení objektivu, které při dlouhodobé manipulaci přináší menší únavu rukou oproti generačně staršímu objektivu 150-600 mm, který má těžiště více v přední části a působí tak větší silou na zápěstí ruky. Způsob zoomování se nezměnil vůbec, stále je tu k dispozici Push-pull tzv. pumpa, což je změna ohniska pomocí tahu, což je nepochybně dobrá věc. Bohužel otáčení zoomovacím kroužkem i tahem je stále poměrně dost tuhé a nízké teploty pod bodem mrazu tento vjem ještě umocňují. Na druhé straně tubus i při maximálním ohnisku nevykazuje žádné nadbytečné vůle. Důvodem může být i těsnění, ale to jsou spekulace a námět pro zlepšení v další generaci. Celkově působí objektiv robustně, vyloženě kvalitně, a podíl na tom nesou i použité ušlechtilé materiály. V dané cenové třídě působí nadprůměrně a těžko něco zásadního vytýkat.

Optická kvalita

A nyní se podíváme na zoubek optické kvalitě, jak se výrobce vypořádal s opravdu extrémním rozsahem. Z přiložené fotodokumentace se můžete podívat, jak velký rozdíl je u totožné scény na 60 mm a 600 mm. Pro toho, kdo používá další separátní sklo, aby se dostal výrazně pod ohnisko 200 mm bude tento rozsah směrem dolů jednoznačně přínosem. Odpadne tak nutnost měnit sklo např. při fotbalovém zápasu na venkovním stadionu, či při nějaké letecké show. Navíc vzhledem k bližšímu ostření bude možno si udělat i nějakou fotku pokud se objekt dostane do bezprostřední blízkosti objektivu. Další přidanou hodnotou je možnost tzv. telemakra na ohniskové vzdálenosti 200 mm. Samozřejmostí není suplování poměru zvětšení jako u klasického makroskla s reprodukčním poměrem 1:1, ale kreativitě nějakých detailů větších roštin, či meších zvířat se meze nekladou. Pro ilustraci meřítka zvětšení slouží fotka panáčka z lega s velikostí 4 cm. Tímto rozsahem a možností generačně starší 150-600 mm nedisponuje. A nyní jdeme k ostrosti. Na krátkém konci 60 mm až 130 mm je zřejmé, že fyzika je neoblomná a došlo k ústupkům v ostrosti. Na plně odcloněný objektiv je znát určitá měkkost, a to jak ve střední části, tak na krajích fotky.
Pokud chcete dosáhnout použitelné hodnoty, která je brána jako ostrá doporučuji zaclonit na hodnotu 8. Na 130 mm se situace zlepšuje a ostrost je i na plně odcloněný objektiv vynikající ve střední části, kraje jsou však v podobném duchu jako u kratších ohniskových vzdáleností. Zvyšováním clony se středová ostrost dále nemění, pouze se vylepšují kraje. Na cloně 11 dosáhneme rovnováhy mezi krajem a středem, přičemž středová ostrost nepatrně klesne. Ohnisko 200 mm je na tom velmi podobně, vynikající středová ostrost a pro vyváženost krajů dostačuje clona 8. U ohnisek 300 mm a 400 mm bych se jen opakoval vynikající ostrost ve středu a i kraje jsou na dobrých hodnotách (podstatně ostřejší, než na kratším konci). Zacloněním se středová ostrost nemění, na cloně 8 se ještě zlepší rohy a při cloně 11 na těchto ohniscích lze říci, že sklo je ostré v celé ploše snímku až do krajů. Ohniska 300-400 mm jsou z celého rozsahu nejostřejší. V porovnání s konkurenční 150-600 mm je zřejmé, že výsledky v rozsahu 150-400 mm jsou plně srovnatelné a vykazují značnou podobnost. A nyní jdeme na ohniska 500 mm a 600 mm, která vykazují velmi dobrou středovou ostrost, pohybující se nad hodnotou, kterou lze klasifikovat jako dostatečně ostrou. V porovnání s ohnisky 300 a 400 mm je na dlouhém konci tento objektiv o něco méně ostřejší ve středu i v kraji, ale stále jde o kvalitní výsledek. A co v porovnání se 150-600 mm?
Po opakovaných testech jsem zjistil, že na těchto ohniscích je novinka viditelně ostřejší na plně odcloněný objektiv! Zatím co Sigma 150-600 mm SPORT na ohnisku 600 mm dosahuje své maximální ostrosti na cloně 8, tak 60-600 SPORT není třeba clonit vůbec a jeho maximální středová ostrost je na nativní cloně 6,3. Dalším cloněním se ostrost ve středu nezvyšuje, na cloně 8 a 11 ve shodě jsou o něco lepší kraje. Pro ilustraci 60-600 mm je i na cloně 6,3 při 600 mm ostřejší než 150-600 mm zacloněná na 8 pro svoji maximální ostrost. Pokud to zjednoduším, v rozsahu 130 mm až 600 mm, pokud nefotíte krajinu, kde je vyžadována ostrost až do krajů, není třeba tento objektiv clonit, zkrátka v dané třídě z něj víc nevytáhnete.
Na dlouhém konci jde jednoznačně o nejostřejší sklo v oblasti těchto velko- rozsahových zoomů napříč výrobci. Ale jdeme dále, optické vlastnosti nejsou jen o ostrosti (rozlišovacích schopnostech), aby to nebylo tak jednoduché. Další na řadě je zkreslení. Díky rozsahu je tento 10násobný zoom logicky v nevýhodě a praxe to jen potvrdila. Sigma 150-600 se vyznačuje velmi malým zkreslením, protože rozsah není tak extrémní a pokud nefotíte vyloženě cihlové zdi, není třeba se s ním zabývat. Oproti tomu 60-600 se na krátkém konci nevyhnula soudkovitosti, které postupně nad 100 mm mizí a od 300 mm ho pro změnu nahrazuje zkreslení poduškovité. Opět platí, při zaměření, pro které je tento objektiv zkonstruován to nebude představovat vážný problém, ale je to třeba mít na paměti. Pokud to někoho bude vyloženě iritovat, programy v PC si s tím hravě poradí. Podobné je to i s vinětací, zkrátka se vyskytuje u každého objektivu a zde je prostě v případě plnoformátového přístroje znát. Opět pomůže příslušný program, či zapnutí korekce vinětace přímo ve foťáku. Majitelé crop těl ji mohou hodit za hlavu, neboť se využívá jen středová část. To samé platí tedy i případě extrémních rohů co se ostrosti týče. Další věcí je chromatická aberace. Na krátkém konci není tak dobře zvládnutá a lze ji vystopovat, postupně však mizí a výsledky opět ve shodě se 150-600 mm verzí, při stejně zvoleném rozsahu. Další věcí, kterou testuji je odolnost v protisvětle. Vždy dám na doporučení výrobce a při kritickém testu mám nasazenou sluneční clonu. Na přiložených obrázcích je jasně vidět, že osobně bych se slunci v záběru při focení s tímto objektivem raději vyhnul.
Na nejkratším konci je patrná ztráta kontrastu a ještě jsou vidět degradující prasátka. Ty na dlouhém konci nejsou patrné, zato ztráta kontrastu je značná. V tomto ohledu je na tom 150-600 mm lépe. Poslední věcí je bokeh a separace objektu. Novinka má také 9-lamelovou clonu, což zaručuje kvalitní podání mimo rovinu zaostření. Logicky nelze očekávat výkon 2.8 či 4 teleobjektivů, ale separace na dlouhém konci je dostatečná a dovoluje tak vypíchnout hlavní motiv. Na kratším ohnisku už bude víc záležet na vzdálenosti pozadí od foceného subjektu a na velikosti focené věci. Důležité však je, že jsou v tomto parametru obě skla srovnatelná. Když jsem testoval 150-600 mm, tak jsem si všiml, že při focení na blízko výrazně zkracuje ohnisko, což 60-600 mm dělá také a dokonce i o něco více. Jako berličku jsem si vzal k porovnání Nikkor 180-400 mm s TC a na vzdálenost 3 m při 600 mm u Sigma 60-600 mm odpovídala dle exifu 480 mm na Nikkoru 180-400 s TC. Na nekonečno dostávají svoji deklarovanou ohniskovou vzdálenost, ale při focení z blízka je to třeba mít na paměti.

Chování v protisvětle

Fotografie v plném rozlišení (vč. exif dat)

Autofokus

Co se týče autofokusu, tak je naprosto přesný a rychlostně panuje mezi verzemi 150-600 mm a 60-600 mm vzácná shoda. U novinky je výhodou při zapnutém limiteru kratší minimální vzdálenost. Co se týče akčních scén, měl jsem dojem lehké převahy u 150-600 mm při sledování objektu. Upozorňuji, že jsem měl ve 150-600 mm poslední FW, kde byla tato vlastnost právě vylepšena. Tudíž je docela klidně možné, že po čase s novým FW tomu může být i naopak a výrobce určitě bude pracovat a vylepšovat logicky skla nová. Provedl jsem také test konzistentnosti zaostření v sériovém snímání a v tom se 60-600 mm chová ukázkově. Nedocházelo k žádným odchylkám.

Stabilizace

Pokud opustím popis různých stabilizačních módů, co nabízí výrobce pomocí USB Docku, tak stabilizace u Sigma 60-600 mm funguje na jedničku. To je oblast kde 150-600 mm vývojově tratí a se svou +2,5 EV stabilizací nemůže konkurovat moderní a výkonnější +4 EV stabilizaci, kterou disponuje tato novinka. Výrobce stabilizaci vylepšil nejen ve výsledku v podobě výtěžnosti na dlouhé časy, ale i v hledáčku. I zde je strašně vidět rozdíl a na 600 mm je i obraz v hledáčku pevný jako skála. Při pohledu přes 150-600 mm je jasně vidět, jak obraz „plave“, což znesnadňuje přesné zaostření a komponování. Se stabilizací jsem opravdu velmi spokojen a tady výrobce zapracoval.

Závěr

Z výsledku testování je zřejmé, že novinka SIGMA 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM SPORT bude ve své třídě právem patřit mezi ty nejlepší. Její nesmírná univerzálnost je však vykoupena poklesem kvality na kratším konci a slabší odolností v protisvětle. Na druhé straně výrobce předvedl, že i u těchto megazoomů lze posunout pomyslnou laťku ostrosti ještě výše a za to si zaslouží pochvalu. Stejně tak je pozitivně znát další vývoj ve formě vylepšené stabilizace. Zda je objektiv vyloženě lepší, než starší Sigma 150-600 mm Sport, nelze s určitostí říct. Bude strašně záležet na osobních preferencích, neboť i tento objektiv má po letech svojí vyváženou kvalitu v celém rozsahu, se stavbou korpusu jako tank, ale zub času se podepsal na moderních technologiích a stabilizaci. Závěrem mohu jen popřát případným zájemcům šťastnou ruku při výběru, ale vyloženou chybu nelze udělat ani s jednou verzí.


Recenzi pro Vás připravil:

jaromír

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

SIGMA 60-600 mm f/4,5-6,3 DG OS HSM SPORT: hodnocení produktu

8.5

Optická kvalita

8.0/10

Automatické ostření

7.5/10

Konstrukce

9.0/10

Výbava a funkce

10.0/10

Hmotnost a manipulace

8.0/10

Poměr cena/výkon

8.5/10

Potěšilo nás:

  • Kvalitní zpracování
  • Flexibilita a univerzálnost
  • 4-letá záruka
  • Push-Pull zoomování
  • Ostrost na dlouhém konci
  • Customizace pomocí USB Docku
  • Funkce telemakro na 200mm

Zasloužilo by vylepšení:

  • Malá odolnost na protisvětlo
  • Aberace a zkreslení
  • V plném rozsahu pomalejší ostření
  • Nižší světelnost
  • Horší optické vlastnosti na krátkém konci

Jaromír Kadeřábek

komentář

  • Úplně z jiného „soudku“: u recenze objektivu Sigma 60-600 je odkaz „ZOBRAZIT V E-SHOPU“. Po kliknutí na odkaz se ale nezobrazí recenzovaný objektiv Sigma, ale Fujifilm XF 50-140mm f/2.8.
    Asi by to chtělo opravit odkaz :-).