CEWE Fotolab

Fotografování na horských kolech: Tipy pro skvělé snímky při venkovních sportech

S horským kolem na zádech nahoru na horu a zpět dolů v sedle – takhle vypadají víkendy Bernharda Koglera – se svým bratrem Manfredem a kamarádem Martinem pravidelně objevuje hory Alp.

Hobby fotograf zdokumentoval nejkrásnější zážitky z jednoho roku ve své CEWE FOTOKNIZE. Následující 4 tipy mu pomohli při četných výletech do Tyrolska, Dolomit nebo pohoří Gardské jezero, a stejně tak mohou pomoci i vám.

1. Flexibilní a lehký – správný fotoaparát

Se stoupáním na horách se počítá každé kilo. Proto outdooroví nadšenci pro své fotografie používají kompaktní systémové fotoaparáty. Jsou lehké, malé a mají dobrý stabilizátor obrazu – je nutné zachytit rychlé pohyby,“ vysvětluje.

Co je systémová kamera?

Systémový fotoaparát je fotoaparát, který má vyměnitelný objektiv a jak už jsme psali, je lehký a malý, ideální na cesty.

2. Objektiv s nadhledem

Bernhard pro fotografování na horských kolech dává přednost širokoúhlým objektivům: „Při fotografování sportovních aktivit venku má fotograf obvykle „modely“ a nádhernou krajinu – díky širokoúhlému objektivu si nemusím vybírat“. Aby fotoaparát dokázal zachytit vše, doporučuje objektiv s ohniskovou vzdáleností od 7,5mm až 18 mm.

3. Pomoc s blesky ve tmě

Vzhledem k tomu, že Bernhard a jeho kamarádi na horských kolech jsou venku i za soumraku nebo v noci, často si při focení pomáhá bleskem při slabém osvětlení. Sportovci jsou stále v pohybu, a pokud by nepoužil blesk, byli by na fotkách rozmazaní.

4. Větší senzor, slušná stabilita

Dynamické snímky se často pořizují při výletech na horských kolech, protože sportovci jsou často v pohybu. „Aby byly takové fotografie ostré, měl by mít fotoaparát vlastní dobrý stabilizátor obrazu a co největší snímač,“ vysvětluje Bernhard. Díky tomu je výsledek později ostrý a nerozmazaný: „Čím větší je snímač, tím lépe je pohyb zaznamenán.“

I když Bernhard natáčí spoustu velkolepých záběrů z výletů přes Alpy, důraz klade především na pohyb, nebo chcete-li sport: „V první řadě jsem horský cyklista. A tento fakt beru v úvahu u svého vybavení. Často padáme a čočka obektivu se může rozbít. Proto nepoužívám drahou fototechniku, “říká a dodává:„ Nejlepší fotoaparát je ten, který stejně máte u sebe. “

Přidat komentář