CEWE Fotolab

DJI Mini 3 Pro: Gamechanger pro milovníky fotek z ptačí perspektivy

Na recenzi dronu DJI Mini 3 PRO jsem se vážně těšil. I když nepatřím přímo mezi uživatele dronů, byl jsem zvědav, co tahle mašinka dovede a jestli toho opravdu zvládá tolik, kolik se říká. Dříve jsem zkoušel létat s drony DJI Spark a Mavic Air, ale trochu mi vadilo propojení s telefonem, malá obrazovka a mimo to několik dalších věcí, které za ta léta doznaly spousty změn a vylepšení. Bude DJI Mini 3 Pro jiný?

dron, DJI, focení s dronem
Jednoduché nabíjení dronu po cestě na další lokaci přes USB-C z powerbanky

Technické parametry

Max. výška      500 m
Max. rychlost 57,6 km/h
Doba provozu                  34 min
Dosah přenosu           18 000 m
Dosah přenosu (CE)    8 000 m
Letové funkce             GPS, Detekce překážek, Autopřistání

Max. rozlišení videa    3840 × 2160
Max. rozlišení fotografií         48 Mpx
Formáty fotografií      RAW, JPEG, DNG
Zorné pole      82,1 °
Digitální zoom            4 ×

Vnitřní paměť             1,2 GB
Slot na paměťovou kartu       Ano
Max. velikost SD karty            256 GB
Kompatibilní paměťové karty            Micro SDHC, Micro SDXC

Typ baterie dronu       Li-Ion
Kapacita baterie         2 453 mAh
Délka nabíjení             64 min

Šířka (složený)            9 cm (90 mm)
Délka (složený)           14,5 cm (145 mm)
Výška (složený)           6,2 cm (62 mm)
Šířka (rozložený)         24,5 cm (245 mm)
Délka (rozložený)        17,1 cm (171 mm)
Výška (rozložený)       6,2 cm (62 mm)
Hmotnost       249 g

Aktuální cenu najdete na e-shopu Fotolab.cz

Dron, DJI, display, ovládání dronu
Velký display na ovladači je výhodou pro ovládání dronu

Jak natáčí DJI Mini 3 Pro? Ukázku videa najdete tady

Konstrukce a ovládání

Nechci zabíhat do podrobnějších detailů a technických parametrů, ostatně ty najdete přímo zde v podrobné tabulce a rovněž na našem e-shopu. Jedná se o zařízení s hmotností pod 250 gramů, tudíž jej není potřeba složitě registrovat. Konstrukce je vskutku malinká a přístroj se vám pohodlně vejde do kapsy u bundy, nebo ledvinky. Oproti starším modelům jsem uvítal hlavně to, že jde velice rychle a jednoduše rozložit i složit. Nemá totiž na křídlech nožičky, které byly při rozkládání u jiných druhů trochu matoucí.

Dron, DJI, display, ovládání dronu
První start s dronem a první seznámení s ovládáním

V praxi

Velkou vychytávkou tohoto modelu jsou třísměrné senzory pro snímání překážek. Díky nim dron s přehledem obletí strom nebo větev, aniž byste se o to museli starat. Předloni přibyla funkce ActiveTrack. Funguje tak, že na displeji potáhnutím označíte člověka, zvíře nebo automobil, dron si jej chytne a následně můžete využít některou z chytrých funkcí sledování nebo obkroužení, zkrátka něco, co byste za normální situace museli celkem dlouho tvořit s páčkami. Na tuto funkci jsem neměl dostatek času, abych ji řádně otestoval. Každopádně po delším prozkoumání a létání ji zaručeně využijete pro vaše videa.

Dron, DJI, display, ovládání dronu
Velikost ovladače včetně jeho váhy je naprosto dechberoucí a velmi příjemná ergonomie usnadní ovládání. Obrazovka je viditelná i při ostrém slunci.

V režimu Sport, který si zvolíte na ovladači, dron všechny senzory deaktivuje, tím se zrychlí a získá lepší manipulaci ve vzduchu. Tady to ale bude vyžadovat větší zkušenost s létáním. Osobně jsem při testu používal základní mód, jelikož nemám dostatek nalétaných hodin a také proto, že jsem o dron nechtěl přijít.

Novinka, kterou nejde opomenout, je vertikální režim. Ten vlastně žádný jiný dron od DJI nemá. Jestli natáčíte na TikTok, nebo jste příznivci storíček, asi vám přijde možnost natáčení na výšku fajn. Já jsem ji popravdě tolik nevyužil.

Čtěte také na našem blogu: Jak vybrat dron

Otestoval jsem spíš základní funkce. Natáčel jsem jen v HD kvalitě a fotil jak ve formátu JPG, tak i RAW s rozlišením 48 Mpx. Vše je krásně k dohledání na ovladači, ale jestli neovládáte úplně dobře angličtinu, budete chvilku tápat. I mně to trochu trvalo, přestože mi angličtina nedělá problém. Skvělá věc na ovladači jsou dvě spodní tlačítka, která slouží pro kameru a její náklon, mohou vám totiž výborně pomoct. Samozřejmostí jsou i další dvě tlačítka pro focení a nahrávání. Ta jsou umístěna na přední části a ovládáte je ukazováčkem. Fotíte stejně jako na fotoaparát, tedy namáčknutím tlačítka do poloviny pro zaostření a domáčknutím pořídíte fotku.

Jedna drobná věc, která mě zarazila, je malé (asi dvousekundové) zamrznutí obrazu při focení do největšího rozlišení. Zkrátka dron zatuhne, takže doporučuji si při tomto focení najít nejlepší místo a na fotku počkat. Výsledky jsou dechberoucí. Samozřejmostí je mít kvalitní počítač, který vám záběry zpracuje a zvládne jak video, tak i fotografie.

Doporučuji létat tam, kde je to povolené a kde máte veliký prostor. Aplikace v ovladači vám i tak naznačí, že u katedrály létat prostě nemůžete, zejména když je za katedrálou vojenský objekt. 😊 Člověk se chybami učí, že?

Dron, DJI, Bazilika sv. Kopeček, Olomouc
Bazilika Navštívení Panny Marie na Sv. Kopečku po východu slunce z výšky 140 m, automatický režim, formát JPG, čas expozice 1/800

 

Dron, DJI, Hrad Bouzov, Olomouc
Hrad Bouzov při západu slunce z výšky 120 m, foceno do formátu RAW v plném rozlišení 48 Mpx, čas expozice 1/250 s.

Pokud to s létáním, natáčením a focením z ptačí perspektivy myslíte vážně, doporučuji nosit u dronu náhradní baterii nebo větší powerbanku, která má slot pro USB-C. Mně osobně to moc pomohlo, jelikož na test jsem měl pouze jednu baterii, která stačila na 34 minut provozu.

Při testování se mi baterie vybila dvakrát. V prvním případě o nic extra nešlo, neboť se mi dron vrátil na místo vzletu, i když jsem měl strach, že už nedoletí, protože jsem byl opravdu daleko, ale místo, ze kterého jsem vzlétl, bylo perfektně přístupné pro návrat.

Ve druhém případě už to bylo dramatičtější. Dron se mi sice vracel, ale nemohl přistát, poněvadž jsem vzlétal z místa, kde byl strom a velké větve. I přesto, že jsem ho zvládl ukočírovat a někde poblíž přistát, jsem ho ztratil. Na jeho nalezení mi zbývala jen 3 % baterie. V lese při západu slunce už tolik světla není, takže jsem počítal sekundy, kdy se dron nadobro vypne a už ho nenajdu. Přesně pro tyto případy má v sobě dron naváděcí systém, ten mi ale nepřišel přehnaně nápomocný. Mapa mi ukazovala úplně jiný směr, než kterým jsem se vydal. Snažil jsem se zachovat klidnou hlavu a jít podle instinktu. Vzdálenost na mapě se však zkracovala a dron jsem nakonec našel. Na ovladači si můžete zapnout i oznámení, po němž dron začne pípat a blikat, ale doporučuji být neustále v pozoru a raději sledovat terén, aby se vám dron nevybil.

Podívejte se na náš video rozhovor s fotografem dronu Danielem Francem

Dron, DJI, Olomouc, focení z výšky
Pohled na město Olomouc z ptačí perspektivy při západu slunce z výšky 160 m, automatický režim, formát JPG, čas expozice 1/730 s.

Závěr

I přes tuto hrůzostrašnou zkušenost, kdy jsem dron málem ztratil, bych si tento model pořídil. Zejména kvůli jeho váze, velikosti, rozlišení videa a fotografiím. Zaručeně bych si s ním užil dostatek legrace, víc než při testování. Každopádně se s dronem nejprve naučte létat, orientovat se ve vzduchu a pochopte jeho nastavení. Pořádně si vyzkoušejte různé režimy a klidně i jeho hledání, aby vás nic nezaskočilo. Samotné ovládání není tak lehké, jak se na první pohled může zdát.

Cena dronu v základním balení určitě odpovídá jeho kvalitě a využití, ale pokud jste úplný začátečník co se dronů týká, klidně popřemýšlejte o levnější variantě. Je to čistě na vás, čemu dáte přednost.

DJI Mini 3 Pro

0.00
8.6

V praxi

8.0/10

Konstrukce

8.0/10

Funkce a ovládání

9.5/10

Poměr výkon/cena

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Malá velikost a nízká váha
  • Ovladač s kvalitní obrazovkou
  • Nabíjení USB-C
  • Natáčení a focení na výšku
  • Active Track
  • Skvělá stabilizace
  • Senzory na všech stranách

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence češtiny v menu
  • Kapacita baterie by mohla být větší

David Buček

Olomoucký fotograf s 25 letou praxí v oboru, snílek a nadšenec pro analogovou fotografii. V posledních letech se zaměřuje hlavně na produktovou fotografii u které miluje detaily, jednoduchost a precizní retuš. Potkáte ho ale i na sportovních akcí, v zimě na svahu a v létě ve vlnách. Věnuje se několik let vzdělávání fotonadšenců v Olomouci, kde pořádá své individuální Fotokurzy. V jeho batohu najdete bezzrcadlovku SONY A7III, Leicu Q, ale i analogové Nikon F100, Contax G1, Mamiya 645 1000S a Flexaret VI.

Web: www.davidbucek.com
Instagram: www.instagram.com/davidbucekcom
www.instagram.com/produktovyfotografolomouc

Přidat komentář