CEWE Fotolab

Recenze Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM: Na safari i do zoo

Tentokrát budeme zkoumat L-kový zoomovací teleobjektiv od Canonu s RF bajonetem, který je určený pro full frame bezzrcadlovky. Světelnost na delším konci může evokovat pocit, že objektiv nebude až tolik kvalitní a autofokus bude mít při horším světle problémy. U dnešních fotoaparátů to tak ale úplně neplatí. Jdeme to zjistit!

Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM
Povrchová úprava ASC a těsnění proti povětrnostním vlivům

Technické parametry

Bajonet Canon RF
Hmotnost 1530 g
Průměr filtru 77 mm
Velikost (délka/max. průměr) 207,6 x 93,8
Konstrukce (členů/skupin) 20/14
Počet lamel clony 9
Nejvyšší clonové číslo 32/54
Zaostření od 0,90 m
Úhel záběru (hor., vert., diag.) 20°–4°, 14°–2°45′, 24°–5°
Utěsnění ano
Kovový bajonet ano
Vyrábí se od r. 2020
Sluneční clona v balení ano
Maximální zvětšení 0,33x
Stabilizace objektivu ano

Aktuální cenu najdete na e-shopu Fotolab.cz

Konstrukce a ovládání

Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM patří do třídy L objektivů, která představuje nejvyšší kvalitu a stoprocentní spolehlivost od výrobce. Jsou utěsněné a velmi odolné. Na druhou stranu mají vyšší hmotnost, ale s tím člověk musí tak nějak počítat, když chce výbavu i do horšího počasí.
Tělo i bajonet jsou z kovu, ale proč je objektiv bílý? Odpověď je snadná. Aby při nepřetržitém provozu za slunečného dne lépe odrážel světlo a zbytečně se nepřehříval. Tlačítka a prstence jsou dobře koncipované. Sluneční clona je masivní a výborně chrání přední člen. Vnitřní drážkování brání odleskům. Navíc má otvor pro otáčení filtru, a tak ji nemusíte pokaždé sundavat.
Při zoomování se přední část objektivu vysouvá, takže se celková délka prodlouží o 9 cm. Oproti jeho předchůdci, kterým je Canon EF 100–400 mm f/4.5–5.6 L IS II USM, je tento model o 200 gramů lehčí.

Optická soustava se skládá z 20 členů ve 14 skupinách. Z toho 7 jich je speciálních (1 Super UD, 6 UD Elements). Objektiv účinně potlačuje chromatickou aberaci, závoj, odlesky, a to v plném rozsahu zoomu. Vrstva ASC (Air Sphere Coating) zabraňuje vzniku efektu oslnění a zdvojeného obrazu. Díky tomu všemu jsou výstupy krásně čisté a ostré.

Podzim, listí, voda
Valnou většinu záběrů budete mít na 500mm ohnisku

Clona je 9lamelová. Bokeh velice příjemný, zejména na 500 mm, ač je to f/7,1 umí poměrně dobře odpíchnout objekt od pozadí.
Co vás ale může překvapit (a dokonce s tím i lidé chodí do servisu) je plavání členů, když máte foťák vypnutý, případně když není objektiv nasazený na těle. Je to tím, že se členy stabilizují až při zapnutí přístroje. Při vypnutém fotoaparátu se může zdát, že něco uvnitř objektivu trochu skřípe. To však není chyba, je to pouze funkce stabilizace objektivu. Pokud objektiv nespadl a správně zaostřuje, není třeba se obávat.

Zeleň, květiny, close-up
Bokeh je krásný, zejména na zeleném pozadí

Čtěte také na našem blogu: Recenze Sony FE 100–400 f/4.5-5.6 GM OSS

V režimu Tight je zoomování obtížnější, ale stejně ho lze provádět plynule. V tomto případě se objektiv nebude samovolně vysouvat. Tento režim se hodí na přepravu objektivu v batohu nebo kufříku. V druhém režimu, Smooth, je zoomování jednodušší a rychlejší, což umožní rychle měnit ohnisko. Nicméně objektiv se může samovolně vysouvat, zejména pokud ho máte kolem krku. Tento režim je vhodný, pokud potřebujete rychle a často zoomovat.

Sojka, bokeh, ptak
Sojka z ruky na 500 mm

Jak to u podobných teleobjektivů bývá zvykem, součástí balení je pouzdro a stativová objímka. Ta lze použít i pro lepší držení objektivu v ruce, anebo ji samozřejmě můžete sundat.

V praxi

Objektiv jsem testoval na nejdostupnějším a nejmenším full frame zařízení, Canon EOS RP. Není to za mě úplně ten pravý fotoaparát, který bych k danému sklu doporučil, především kvůli velikosti a výdrži baterie. V terénu ale nebyl žádný problém fotit i s menším tělem. Jediné, čeho jsem se obával, byla světelnost f/7,1 na 500mm ohnisku a s ní spojený bokeh. Bude vůbec ostřit v horším světelných podmínkách? Ostřil!

Černý kůň, staj
Na focení zvířat je to ideální volba

Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM vskutku příjemně překvapil. Ostření bylo bleskurychlé a navíc rozmazané pozadí bylo super i pro případný portrét. Fotil jsem převážně přes den, ale i v noci za pouličního osvětlení a autofokus fungoval bez problémů.

Žena s kočárkem, dítě, rodina
Rozmazané pozadí na cloně f/7,1 příjemně překvapilo

Pro tento objektiv je stativ skoro až nutností, pokud však fotíte akčnější věci, zvolte monopod.
Co se týče nastavení stabilizace (IS), má tři módy: Mód 1 je vhodný pro focení statických objektů. Mód 2 je vhodný pro snímání lineárně se pohybujících objektů (panning). Můj oblíbený mód 3 se nejlépe hodí na snímání nepravidelně se pohybujících objektů (sport/zvěř). Občas jsem ale musel přepnout na manuální zaostření, zejména když jsem fotil ptáky schované v hustých větvích a listí.

Ptak, větve, silueta
Na první pohled nevydařené záběry někdy zkuste upravit do černobílé

Náš tip: Pokud fotíte plachou zvěř, doporučuji zvolit režim tiché (elektronické) závěrky ve fotoaparátu.

Při testování tohoto objektivu mě překvapilo, že se dají poměrně dobře zachytit i detaily malých objektů nebo živočichů (například motýlů). Nečekal jsem, že to „udržím v ruce”. Ale stabilizace pomohla. Má to však i své obtíže: trefit se přesně na daný objekt při 500 mm může být celkem náročné, proto si odzoomujte na 100 mm a najděte si objekt, ideálně ho nastavte do středu záběru a poté přiblížte. Takto ho snadněji najdete.

Motýl, kopřetiny, makro
Makro s takovým teleobjektivem? Ano, jde to!

V lese doporučuji mírně zvýšit jas a korigovat expozici směrem k plusu. Z ruky se dá udržet zhruba 1/60 s nebo 1/80 s při nejdelším ohnisku. Clonu nenastavujte vyšší než f/16 nebo f/22, protože širší clona výrazně zhorší ostrost obrazu (difrakce).

Závěr

Za mě šikovný, ostrý teleobjektiv, jenž je stále docela cenově dostupný, ačkoliv ne úplně levný. Na to, jaký má rozsah zoomu, je jeho váha a velikost v pořádku. Dovedu si ho představit jako ideální volbu pro hobby fotografa do ZOO, začínajícího sportovního fotoreportéra, či fotícího ornitologa. Vyloženě mě neuhranul, ale ani nezklamal. Kdybych jel fotit na safari, tak by své místo v batohu rozhodně měl.

Les, stromy, stromořadí
V lese se pohybujte tiše, zvěř je hodně plachá

Canon hledal určitý kompromis mezi cenou, kvalitou, světelností a váhou. Povedl se jim, hlavně v ostrosti. Moje prvotní předpoklady ohledně autofokusu za špatných světelných podmínek (a slabého bokehu na f/7,1) se nepotvrdily. Podání barev a kontrastu je na vysoké úrovni. Toto sklo lze ještě zkombinovat s Canon RF telekonvertorem 1,4x nebo 2x, ale já sám bych to nevyužil.
Focení s ním jsem si každopádně užil. Koupí tohoto objektivu rozhodně chybu neuděláte.

Autobus, panning, švenkování
Při focení panningu přepněte stabilizaci na Mode 2

Pokud si nejste zcela jistí, že je Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM pro vás, nebo by se vám jeho rozsah hodil na nějakou akci eventuálně výlet, máte možnost si ho zapůjčit a vyzkoušet

Myslím, že každého potěší i akce cashback, kde vám po nákupu a registraci pošlou nějakou peněžní částku zpět na bankovní účet.

Canon RF 100–500 mm f/4.5–7.1 L IS USM

0.00
8.6

V praxi

8.5/10

Konstrukce

9.5/10

Funkce a ovládání

9.5/10

Poměr výkon/cena

7.0/10

Potěšilo nás:

  • Kvalitní konstrukce a utěsnění
  • Ostrost
  • Příjemný bokeh
  • Využití i na wildlife video
  • Dobrá hmotnost
  • Účinná stabilizace

Zasloužilo by vylepšení:

  • Světelnost na delším konci
  • Vysoká cena

Jakub Cuba

Pracujem v predajni Cewe Fotolab Bory Mall Bratislava, kde ste všetci srdečne vítaní. Zaujímam sa o fototechniku najmä značiek Canon, Fujifilm, Panasonic a Sigma. Mám rád fotenie svadieb, historických pamiatok a pouličnej fotografie.

Přidat komentář